用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你每天和孩子讀故事嗎?
樓主: summer123
go

你每天和孩子讀故事嗎? [複製鏈接]

Re: 你每天和孩子讀故事嗎?

打從仔仔出世不久, 我便開始跟他閱讀.

現在閱讀已成為他生活的一部份, 每天有固定的時間閱讀, 在家無聊時他又會叫我同佢一齊睇書.  現在他剛2歲, 讀過的書不算太多, 約100本左右, 但肯定有些他是記得的.  現在我跟他一起讀書, 之後他會自己拿著書本一面揭一面讀返出來, 當然他純粹是記得我所講, 學我咁講出嚟, 或者睇住d 圖畫讀出, 但我已覺得很好.

希望他會keep 住閱讀的興趣.

大家一同努力.

Micky,

可唔可以講下你多比bb看那些書.  我去到書局, 又想網上定. 有 好多好多書, 唔知那些合幼兒.

另bb 有時唔理你, 是否一樣照讀 ??
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

bebeyan,

bb 還細時, 我就買d cloth book, 硬皮書, 或者10元8塊好平的, 弄破咗都唔會肉赤. 其實, 咁細個就主要係睇圖畫, 刺激佢的視覺, 同埋培養佢對書本的興趣.  同時, 講故事的時候要好注重聲調的控制, 要吸引到bb 聽先得.

到佢大d, 我就去圖書館借, 因為種類多, 可以俾bb 接觸不同類型的書.

其實有几個出版社的書好適合小朋友睇, 如信誼, 上誼, 菁田, 小樹苗.  當你去到 library, 就會發現原來係有好多書適合小朋友睇的.

另外有個作者叫五味太郎, 他的書又係好有趣, 好啱小朋友睇的, 你揾揾啦, library 有架.

如果bb 唔理你, 我就唔會讀了.  因為要令佢覺得讀書係好有趣的, 等佢有興趣時再讀. bb 細, 集中力不會太長, 每次數分鐘已ok.  日日keep 住, 都已經好好的了.

my son is 5 and he has a mania in reading books (picture books).

since he was born, a cloth book is put besides him.I read book to him every night.

Since he is 4, I discover he likes to read cartoon book and don't like to read words. (Now I discover that he is far-sighted).

I always bring him to library. One day he chooses 'a journey to the West' cartoon book. I never thought he can read. But he keep on reading the series. Now even cartoons on Chinese History.

So try let kids choosing his own book. It may be a big surprise to mums.

‹ 上一主題|下一主題