用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我估一直停課至九月 !
樓主: beywat496
go

我估一直停課至九月 ! [複製鏈接]

如果可以早啲知就好啦!

同意! 唔通剩係困小朋友係屋企咩 , 都唔知政府點唸嘢!! 家長返工咪一樣周圍去, 一樣將染到既菌帶番屋企比小朋友。政府真係咁驚就應該停工、停市、"消"禁啦!

原帖由 small_cc 於 09-6-16 12:21 發表
停課還不是將傳染途徑由校園改到商場、補習班? (這二個地方人滿為患呢)

原帖由 Dearivy 於 09-6-16 14:07 發表

咁快講定! 你個小朋友考晒試啦?

剛好通知停課果日考完. 其他如宗教, 音樂, 普通話未考灑, 老師話如不復課, 按回上次總測成績.

原帖由 small_cc 於 09-6-16 13:40 發表

叫大家在家不要外出,你估呢?不用買菜呀?當然帶小朋友去街市或超市囉!(唔通將12歲以下的小童留係屋企?)

今次哩個十個月大BB女都受感染, 唔通跟 MAMA or 工人姐姐買餸時受感染?

但係街唔多見人帶口罩 Wo, D同事話哩個 H1N1 有藥醫, 唔死得人, 但唔知 D 藥有沒有副作用呢?  最驚咁後生要提早骨枯炸!!!

希望可以復課,完成考試la

九成九.........9月見

原帖由 joey_lee14 於 09-6-16 15:44 發表

大家都想呀!

回覆 1# stitchfriends 的文章

對 呀

我唔希望.等我小朋友考完試先啦.
原帖由 joey_lee14 於 09-6-16 15:44 發表

2009年5月29日 東方日報

特敏福特敏福的副作用多籮籮。日本○七年便有數名青少年懷疑服用特敏福後,出現顫抖、大叫、無故大笑等異常行為,更有人萌生自殺念頭,從高處墮下,故當時曾禁止醫學界向十至二十歲青少年處方特敏福。根據世界衞生組織的建議,即使感染豬流感,若病情輕微,只需服用止痛藥撲熱息痛及補充水分,毋須強制服特敏福,故港府今次向師生一次過派十粒特敏福的做法,惹來外界質疑。
五青年失常墮樓日本厚生勞動省資料顯示,在○六年十月底至○七年三月底期間,有五名青年服用特敏福後,精神失常,並從高處墮樓死亡。當地即時提醒醫學界避免向十至二十歲兒童及青少年處方該藥。同時,美國食品及藥物管理局亦曾接獲逾百宗服藥後,出現幻覺及精神紊亂等副作用的報告。
今次當局向滙基書院(東九龍)的師生亂派特敏福引起爭議,令人擔心會引起副作用的問題。根據世衞文件的建議,即使確診感染豬流感,若患者的病情溫和及輕微,支援性的治療亦足夠,包括服用撲熱息痛及補充水分,當局亦無規定與患者有接觸者必須服用特敏福。美國的做法,亦只是向受感染的長期病患者、孕婦或病情嚴重人士處方特敏福,故港府的做法令人產生疑問。

原帖由 leehoma001 於 09-6-16 14:46 發表
但唔知 D 藥有沒有副作用呢?  最驚咁後生要提早骨枯炸!!!

沙士時導致骨枯嘅藥不是特敏福。

大家何以如此樂觀,九月可以復課?
按現時"疫情發展",傳染性如此高.感染人數必定會持續增加.

聽說年底才有疫苗.接種了,也要時間才有抗疫力.
也許政府應該乾脆停課到明年一月.

屆時,瑪嘉烈應該會爆滿.可能要請解放軍極速搭建臨時防疫醫院.

學童半年不能上學,不宜返補習班,不准去興趣班.圖書館,博物館又人潮擁擠.只留在家中和到郊外去.學校透過網上學習.讓學生不致荒廢學業.

這時候......老師,家長,學生開始反思:學校教育的存在意義.

說實在的,會否我們都變成驚弓之鳥?
被每天停課,染病,隔離...的新聞,嚇到失去理智.

其實,小學,幼稚園,停課兩星期.目的是讓學校有機會徹底清潔.教導,培養學生衛生習慣.
已經夠大動作了.

快快重拾理智,放開眼界,讓全香港返回正常生活.
是大家都樂見的,是嗎?

原帖由 gogolaw 於 09-6-16 21:26 發表
2009年5月29日 東方日報

特敏福特敏福的副作用多籮籮。日本○七年便有數名青少年懷疑服用特敏福後,出現顫抖、大叫、無故大笑等異常行為,更有人萌生自殺念頭,從高處墮下,故當時曾禁止醫學界向十至二十歲青少年處方特敏福 ...

gogolaw,

Thanks!

嘩! 物咁大副作用架, 衛生署仲亂咁派藥比人食, 情願隔離都唔食特敏福呀!

我完全同意pc9的講法。

教育局是否應有一套較好的停課安排呢?9成9他們會在23號宣布繼續停課,今個學期提早完結,那他們可以有兩個月buy time.但如一直到九月開課時,每日還有幾宗本地確診個案(這個機會是很大的),那難度又繼續停課嗎?
他們還說冬季會有另一輪流感高峰期,那到時又停課嗎?那一年中便有很多日子在停課中渡過。
有很多父母是要工作的,停課安排令很多父母要安排如何照顧子女。教局隨時叫停課,但不是人人都有女傭可以看顧子女的!

我贊成今次停課,但不是無止境的停下去。教育局給我的感覺是,過得一日得一日,睇下每日有幾多人感染,如多的話,就捱到23號公布開始放暑假,一了百了,九月再諗。
學pc9話齋,要做的清潔防感染工夫都已做了,那生活就得繼續下去。復課後,可規定小朋友必須戴口罩,學校派人替小朋友量體温才進入校內,上課時隔行座,要盡量提醒他們注意個人衞生。其實這些都是老生常談,人人都知,但事實上我們可做的就是這些,可以點呢?唔通一世唔返學。就算小朋友不用返學,父母上班也有機會感染回家,點避都無用,唔通真係要全民隔離?

D仔停左課幾日而已,已好積極咁做工作紙,看書,做其他練習,但都已開始叫悶,他們期待的畢業禮睇怕都會取消,這個學期就在毫無準備下完結了,連和老師同學說聲多謝和再見的機會都無。所有野都搞到亂晒,真係唔知講mug好。

純粹個人意見,不喜勿插。

原帖由 pc9 於 09-6-16 21:46 發表
大家何以如此樂觀,九月可以復課?
按現時"疫情發展",傳染性如此高.感染人數必定會持續增加.

聽說年底才有疫苗.接種了,也要時間才有抗疫力.
也許政府應該乾脆停課到明年一月.

屆時,瑪嘉烈應該會爆滿.可能要請解放軍 ...

醒目開學勳章

絕對同意, 我覺得只要規定小朋友每天戴 MASK & 勤洗手就可以了, 因為平時都有可能感染流感啦, 無理由一路停課落去, 而且現在重講緊 H1N1 有很大機會會變種添, 所以, 唔通所有小朋友, 青少年都無止竟咁响屋企等, 無晒D課外活動咩 ?

我個女考剩一科, 原本諗住可以考埋去就同佢去玩, 点知而家.....日日都要KEEP 住同佢溫呢科, 又唔敢同佢去玩, 驚佢玩完返嚟會洗腦乜都唔記得, D課外活動又全部都暫停晒, 唉......攪到呀女都同我講 :「媽咪, 点解唔等埋我考完最後呢科先停呢 ? 如果我考完就可以relex 啦 !」

原帖由 chitchatmommy 於 09-6-17 17:29 發表
我完全同意pc9的講法。

教育局是否應有一套較好的停課安排呢?9成9他們會在23號宣布繼續停課,今個學期提早完結,那他們可以有兩個月buy time.但如一直到九月開課時,每日還有幾宗本地確診個案(這個機會是很大的),那難 ...

停課初已講越遲只會越多豬流感爆發, 不若早早讓小朋友考完個試才宣佈停課。 如今日日數十單豬流感, 敢寫包單23號不會復課。 復課! 不怕被家長罵豬流感爆發後才復課不是比未停課前更危險嗎, 萬一真有小學因此中招, 誰揹此鑊。

連中學都考慮緊是否全面停課, 那麼小學和幼稚園又怎會下星期復課呢!

為著不揹鑊就繼續做未必做對的事?

當初對豬流感敏感,或者過份敏感.大家都可以理解.
因為是新病毒,認知不多.所以要大動作.
但如今,了解多了.風險當然會有.但是否該冷靜下來想想.
不上學都會爆發,那證明停課阻不了"疫情".
染了病.又如何?部分人是不藥而癒的.其他人吃了藥又康復了.

好想知道:是不是一日有新症,一日不復課?
那誰可樂觀說九月可復課呢?

我想:主事者是否應該冷靜下來.修正現時的政策.
既然停課阻不了疫症.就讓家長自決.讓子女復課.
也容許學校有彈性,做該做的事.

要知道:全港學校,機構,家長,學童.犠牲的絕不只是"提早放暑假"五個字.

原帖由 echan767 於 09-6-17 20:44 發表
停課初已講越遲只會越多豬流感爆發, 不若早早讓小朋友考完個試才宣佈停課。 如今日日數十單豬流感, 敢寫包單23號不會復課。 復課! 不怕被家長罵豬流感爆發後才復課不是比未停課前更危險嗎, 萬一真有小學因此中招, 誰 ...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題