用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡晚晚喊-驚欠交功課-掂算!!!請教!
樓主: Nicky
go

囡囡晚晚喊-驚欠交功課-掂算!!!請教! [複製鏈接]

Re: 囡囡晚晚喊-驚欠交功課-掂算!!!請教!

有時小朋友所諗既野或者佢地既心情,唔係大人真正理解到既.我地會覺得唔駛咁掛,或者都唔係咁丫.因為我地會用理智去解釋,然後去接受同適應,但係小朋友有小朋友既一套.你要佢接受你既諗法.唔一定會成功.反而佢會覺得媽咪唔明白我,都唔企係我個邊.或者我唔想同你講.

遇到小朋友某方面有問題,比如情緒,行為之類,我會試下去搵本故書本,主人翁同佢有類似情況既.等佢從輕鬆既氣氛裏面自己嘗試搵條出路(因為我地指條路佢行,佢未必會接受).睇下故事裏面隻小動物係遇到同佢一樣既情況係點解決困難既.就算唔係即時見效,睇多本書都有益冇壞.

圖書館有一本Wemberly Worried既書,作者係Kevin Henkes.主人翁老鼠仔Wemberly就係咩都好擔心返學既野.我自己冇睇過呢本書,不過從Amazon書評裏面睇到呢本書好受歡迎.我諗你去圖書館借番來同亞女一齊睇,乘機開導下佢,可能會有用.其實你可以上康文署圖書館網頁搜尋worry fiction,除左呢本重有好幾本同類題材既書,你可以睇下岩唔岩.

我就同仔仔定下時間表,
星期一至五 : 日常功課同默書 (每晚放工立即check 功課, 佢自己執完書包, 幫佢double check)
weekday 一日 : 要抽 15 分鐘 piano
星期六 : 課外嘢 (學piano & swim) ; 一定唔會提有關功課上
星期日 : 上午 check 功課, 預默等..., 下午 family day/ 公園玩

check 功課, 於手冊上逐一加上剔, 家長要簽名嫁
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

-joejoelam 寫道:
我個囡就關人,一D都唔上心,激死 :evil:  :evil:  :evil:

唉, 我個女都係呀, 叫佢做功課, 就成日話:一陣先喇, 一陣先喇, 睇電視又唔見成日話一陣先, 一早起身(八點幾, 佢番下晝班)就開電視, 唔係就成日掛著玩, 讀書就心不在焉, 本來半個鐘要做既功課, 就成兩個鐘都未做完, 叫到喉嚨痛都唔郁, 激死我 :evil:  :evil:  :evil:

我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

我的心得 :

My elder daughter so far so good.  Although she is always lazy but she knows how to meet deadline. She is 臨急抱罰腳 type, but I think is OK, don't push so hard.  

My younger daughter who is a slow moving kid, 做野樣樣慢個人, 就是去玩都執輸過人.  It is because I do not have sufficient training to her while she was studying Kindergarten.  And I think her ability is lower than the elder one, this is her character.  Therefore, I never expect she do the same with my elder daughter.  Her dictation get 80 marks, it's very good.  But it is not apply for my elder daughter because her ability is higher than the younger.

Therefore, you have to know whether your kid has such ability to handle her works or she is lazy.  If she does not have such ability, you really need to help her.

I'm now setting a encourage plan to them, item by item, if they can complete their homework before 8:00pm, I give them a sticker.  If they can finish practicing Piano alone, 不用我花神去催促them, I give them a sticker.  Dictation - 85 mark got 1, 90 mark got 2 & 100 mark got 3 sticker.  20 sticker can exchange gift.  This plan seems work for me.  You can try.

All children need encouragement.  

Good luck.

各位媽咪,
多謝你們的回應!你們的方法很有用!希望你們多D分享你們的教小朋友的方法,等我學多D野!
上星期六家長日,老師同我講囡囡好乖好主動有禮貌成績又好,我好開心,真估不到,我告訴老師囡囡在家中的情況,連老師都不相信,老師叫我多鼓勵,給多D正面的訊息比囡囡.還有我和其他媽咪傾偈,先知佢地的小朋友都有不同的問題,大家分享完好似輕鬆D,因為我初頭覺得自巳好失敗,幫唔到囡囡.
返到家中,我對囡囡講老師讚佢,還叫佢返在家中唔好喊,要同在學校一樣禁開心!呢兩日囡囡的表現開心左,我都放心左好多!

‹ 上一主題|下一主題