用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 入女拔是否要睇家底?
樓主: cher_mummy
go

入女拔是否要睇家底? [複製鏈接]

Re: 入女拔是否要睇家底?

Philip,

不是,同事是女拔高材生,女兒也在那里就讀。所以,知小小而已。

小一收生唔係七成睇背境.. 應係唔止呢個數..有個別gift child 就係例外!

講真... 我都好想識個女拔 小一家長係: 小巴司機, 的士司機, 菜擋/鋪, 魚鋪/擋 東主.. 比反小小希望我呢d草根層. 但可惜真係未識過呀. 連消防員, 救護員, 普通警員都未識過, 我真是孤漏寡聞, 識得人少呀!sorry!

中學我知就真係講成績同能力.. 但當然亦有好背境人士啦!
Msma

我不是想指控女拔收生要看家底(有錢),而是女拔現時的trend是這樣. 他要的是好學生+有家底之人

女拔是一所基督教學校, 當然唔可以收學費收得貴啦! 收得貴你估佢唔怕俾人"鬧";

當然, 女拔是辦得好,才會有那麽多有/冇家底的人去申請.

為了辦好學校,有無家底一定不是一間好學校之準則。但此終要接受現實, 他要的是好學生及有家底之人

"對女拔校長來說,最困難的不是去巴結有家底之人,反而是立場堅定..."
我則認為是怎樣去"取舍"這幾方面:

1.keep 住d有錢的;(如沒錢屋企怎樣support學生�學校去develop各方面)

2.吸納一d好學生;

以上該校是怎樣去"取舍”,所佔的百分比多少,大家心裏有數!?
:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P

其實家長係做乜職業你地又點知呢?人地都末必講你知啦!據我所知,我妹個女架校車有兩個同學住在居屋的,其他的也只是住在一些大型屋苑,冇乜特別。其實每間學校都有有錢人,咁有錢又不是有罪,人哋啲仔女都要讀書架。更何況真正有錢佬都送啲仔女去国際學校啦,都不同你地玩呢個遊戲。

Msma 寫道:

講真... 我都好想識個女拔 小一家長係: 小巴司機, 的士司機, 菜擋/鋪, 魚鋪/擋 東主.. 比反小小希望我呢d草根層. 但可惜真係未識過呀. 連消防員, 救護員, 普通警員都未識過, 我真是孤漏寡聞, 識得人少呀!sorry!

我又識個舊同事個女早幾年考到喎,佢只係一個好普通既電話接線生.

真係唔講都唔得 - 你們其實在這裡亦"識得"一位無家境亦無背景的舊生 ----- 本人。

容許我再講一次。我入學時,父親是附近一間小餐廳的東主,規模只相等現時的小茶餐廳,後來當我6年班時還因生意不好執笠了。母親是位電話接線生。家住一間四伙分租的太子舊樓,因無固定收入,不能排公屋。

有位來自同一間隔離間屋樓下私立幼稚園的同學,來自單親新移民家庭,和我同年入學。當時亦無想過甚麼是單親新移民家庭,只是後來畢業多年後想起才恍然大悟。

有位同屆同學,5年級入讀,父親是位老派裁縫,母親是家庭主婦,四名子女,家住蘇屋村。她現在是JSM一位律師。

當年並無同學理會其他同學的家境,只知大家大概是否住附近,返學放學時是否同路。咁當然亦有好背景/家境人士喇! 但很多學校亦然 -- 難道全部有好背景/家境人士的女兒都會在DGJS讀?難道全部在DGJS讀的同學全部都是有好背景/家境人士的女兒?
If some As are B, then all As are B ?
If some As are B, then most As are B ?

唉!   

我幾同意ms ma既講法的,我個女考左兩次,都唔得,第一次,佢係細女,預左唔得,但第二次我覺得佢都幾好架啦,答到校長問題(校長問今日咩日子呀>>搶到答萬勝節),小女鋼琴亦都有返咁上下程度(咁五級以上既人都大有人在既,不過我覺得去考都係六歲到,有四級都應該夠照架啦,又有音樂節大形公開賽經驗............)學業亦都科科好評語(因為係無分既),亦都係幾好既幼稚園就讀,我記得,我send左幾個email去,係用中文的,佢覆返我其中一個email話:我地學校係英文小學,你地最好用英文面試和來信(咁上下字眼啦)

咁我識得有個人同我女一年考,佢咩都無我女叻(真係唔係認叻,但比較起實有高低)但佢有錢,住係邊度邊度,佢就入左喎,咁我諗應該係睇錢啦 (我個女只係後補,仲係排唔到果隻)難道短短的每人五分鐘或唔夠,就可以在二千人中選擇到適合的學生,唔係的話,咁又係點簡丫??

另外,佢雖然三千二蚊學費,仲要訂飯盒呢,夾埋都要五千蚊落樓啦,我諗都隔左一大部份人架啦,連埋我

仲有,呢兩年我有非正式統計過,通常面試時間越早既,就越有機會被取錄

很高興有畢業生把親身體驗與大家分享。
請問一般女拔萃學生的出路如何?是否100%都升讀大學?
而升不到本地的都會出外留學?

Imel,

一般女拔萃學生的出路, 和其他學校的畢業生並無不同。
並非100%升讀大學及升不到本地大學的全都會出外留學。
我那屆,有位同學畢業後便結婚,再無讀書。但可能已成風氣/慣例,絕大多數會盡己所能,繼續讀下去。另一方面,大多數學生亦有能力(各方面)繼續讀下去。
亦有"壞"學生,只是可能數目較band 5 學校少多了。

我就覺得係因為呢間學校能够教到小朋友自信,未必係因為面試表現.而學校就會揀一啲又可以支援到學生成绩,在某一方面家長又帮到學校手既學生.譬如學校既校刊,就係一年班某學生既博士家長帮手搞既.
Blythemia 寫道:
[quote]
judy 寫道:
我想不是。

她們專收一些很有自信的孩子。

同意.每朝搭地鐵都會見到同車有女拔既學生.唔似係家庭環境特別好.但係感覺好醒.絕對唔係烏下烏下或者慌失失個d.

有朋友個女入左小一,的確就係好有自信,溝通能力好強既小朋友.當然重會有一d係純粹因為人事而入到.(好勁既人事,甚至唔駛家長出聲,而主動有人俾個位你個隻)[/quote]

你啲等等啦,等我囡囡都入到既話,就可以証明到女拔唔一定係睇背景既,我囡囡月中面試.          

本人認為大家無需要太介懷"入女拔是否要睇家底"。年代唔同,準則一定有變。我相信大家都心裏有數,名校一定會有某%是留給有關係的自己人,某%是留給無關係的外人,兩者之間的比重,不外乎當年學校環境之需求和校長之discretion,無一定律。這是當然的遊戲規則。

最重要是盡力而為,毋須強求。祝大家好運 (Me too)!!

scarlettes,
我頭先都想咁講, 但係怕比人叫我早d番去發夢.  我10月11號interview拿.

scarlettes 寫道:
你啲等等啦,等我囡囡都入到既話,就可以証明到女拔唔一定係睇背景既,我囡囡月中面試.          
--- 2J 作品

其實若說絕對不看背景,會不會有人相信呢?我想收取了必會收的學生後若有餘額,是會公平競爭,收取表現好的考生的。

以前尚有Maryknoll, St Mary等供各達官貴人選擇,加上高官多是英國人,DGJS收取平民學生會比現在多。現在其他名校給大抽獎平民化,唯DGJS一枝獨秀......高官名人都爭送女兒往DGJS。

JJ1122,scarlettes,

祝你地兩個囡囡都掂呀,希望你地

Sindy,
入到請件餅你食啦.  太豪唔得架..要儲學費呀.
請問有冇人知女拔收, 比唔比攪珠呢?  最理想呢就女拔收左, 然後攪珠入到St. Mary... 咁我就退番女拔個位出黎啦.. 呵呵呵.  
有人同我講話, 個校長會先睇小朋友樣先架...即係要match佢地既style..睇佢地個web d 女仔又真係好陽光, 好有自信樣.. 再望下個女...唉算啦, 當去見識下大既學校係咩環境囉.  跟住又會望下父母既樣...我呢就諗住著到LV人咁, 叫老公就扮Gucci 超人(講笑)... 算啦, 隨緣啦, 入到又開心, 入唔到都實有書讀格.  佢生性就開心啦.
--- 2J 作品

quote]
zita 寫道:
其實家長係做乜職業你地又點知呢?人地都末必講你知啦!據我所知,我妹個女架校車有兩個同學住在居屋的,其他的也只是住在一些大型屋苑,冇乜特別。其實每間學校都有有錢人,咁有錢又不是有罪,人哋啲仔女都要讀書架。更何況真正有錢佬都送啲仔女去国際學校啦,都不同你地玩呢個遊戲。[/quote]

有錢佬唔係一定會去唸國際學校, 讀國際學校 唔一定要好有錢, 好多中產都負擔到, 好多有錢人都鍾意讀傳
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

JJ1122,

好想食到你件餅呀,我個女唔得,咁都叫有d著數呀

The daughter of my autie entered P.1 this year.  Her interview was very short, as below:
Interviewer = I
Applicant = A

After asking ordinary question, then here comes the most important part.

I:  What kind of musical instrument can you play?
A: Piano.  I got grade 5.
I: We don't count piano because we suppose all the applicants can play piano.  For us, piano is an instrument that applicants MUST know how to play.
I: Then do you know anything else?
A: No, I don't.
When the Interviewer just wanted to stop the interview, the applicants suddenly said "Yes, I know how to play table tennis."
I: How good can you play?
A: I got the 1st price during 2 years.
(Her parents went to Shenzhen with her every Sat. to learn table tennis since she was 3.  They trained her since they know the sport is also a very important point to enter this school)
Guess what?
I: OK, you are in.  Our school only want to get the best of the best.  There was another girl who got 3rd price.  I was thinking to let her in but now since you got the 1st so I will get you.

P.S. Her family has moved back from U.K. 3 years ago.  Father is working as a manager grade.  Mother didn't work since she spend all her time to train up her son and daughter.  Since her daughter has sucessfully entered so she started to look for a job.  Her mother was also working as a manager before.

你個妹個女讀幾年班?

以前收生同唔同而家?! 以前係唔係直資/私校???

:-? ;-) 8-) :-P :-? ;-) 8-) :-P :-? :-P
‹ 上一主題|下一主題