用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問聖十架幼兒中心playgroup好唔好?
樓主: yanyan-fish
go

請問聖十架幼兒中心playgroup好唔好? [複製鏈接]

Re: 請問聖十架幼兒中心playgroup好唔好?

momo
我仔仔今日無返學呀.因為返左三日學佢就dream左5日惡dream呀.仲要好慘咁好似隻蚣鼠咁.mou係度勁喊.又突然話媽媽曳曳.就係咁我比個個屋企人鬧我迫得個仔咁.我又好心痛.所以仲考慮比唔比佢返.不過個機會都係小d架喇.

至於根德園.因為我家姐個仔同佢朋友個仔都讀過.都覺得佢好.辛唔辛苦就要睇個小朋友喇.不過都係太貴.要再考慮囉.
死囉.金鄉都係入聖博德ja.咁真係要考慮喇.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

momo , atta :

聽完妳們說,我開始擔心仔仔12月返學會如何.........?      
我朋友的女女在金鄉讀書,幾好,我多在考慮,

我都有同囝囝留位, 佢出年三月兩嵗, 到時睇下有無位, 係咪好難入? 我都怕囝囝會勁喊,唔肯返學, 有無心得指教?

咁聖十架的幼稚園又點呀? 係咪好似靈糧堂咁活動教學, 無考試, 只是玩遊戲? 有無校車去鑽石山富山村呀?

atta \ rlb,

我又分享下我小b起初上學時的異常反應:-
到校門口便不肯入,上堂勁哭要走,哭到嘔.不許老師�嬸嬸碰他.自己玩玩具,很不合群.
回家後,好易受驚,痴菲菲痴得好緊要,菲菲去邊都要痴實(也許害怕再分離),爸媽都唔要.
訓訓下突然哭醒,係勁哭,不許人碰,自己啕哭.哭到累再訓....
見他咁樣,我都好心痛,都有考慮是否讓他繼續,我好明白妳的心情.

起初一星期我請假陪他,我見大多數開頭勁哭的小朋友,通常到第4天便開始適應,很少哭.
我亞b都算係最頑強果個.也許他本身係好怕接觸陌生人,(也許平日只對住菲菲),
我曾跟老師說,我bb是全班年紀最細,其實我沒急切性要bb學習獨立, 提議讓他有人陪上一個月學, 讓他完全熟習上堂才開始冇人陪吧.
但老師說若有親人陪的時間越長才給他開始, 他便會認為定"上學是有親人一起的".
那麼, 他要開始學習分離的適應期便會越長...
既然如此, 我都是時候要忍心讓bb自己成長.
但我覺得他越係怕就越須要呢種訓練.而且是這遲早的事,現在跨得過,k1便更易適應了.

我覺得呢度d老師好好,開頭每天也來電(很仔細地)告訴我亞b的情況,令我好放心交給她們.
我真奇怪和欣賞她們可以咁留心每位小朋友,所以雖然亞b咁樣,
但校長,老師和嬸嬸真係好好,到現時為止,我好開心幫亞b揾到呢間學校.
我覺得都要學習信任亞b的能力和信任學校.

過了最難過的頭一個月,開始漸入佳境,肯讓其他人點下.埋下同學仔堆.到現在應算是完全適應了la卦.

之前教過我亞b的有梁老師,李老師(今學期她辭職去了),姚老師和許老師會幫下手,她們都是好好的老師.
今期主力教a班的是梁老師,李老師(之前未教過我亞囝),姚老師會幫下手wor.

係呢,妳亞b是那位班主任?有沒有跟老師傾妳亞b的情況?她們可有什麼意見給妳?

RLB 寫道:
momo , atta :

聽完妳們說,我開始擔心仔仔12月返學會如何.........?      
我朋友的女女在金鄉讀書,幾好,我多在考慮,

RLB,
我無記錯你都係采頤mami........   
可唔可以分享多d金鄉幼稚園ge野呀 ,我現在都幫囝囝諗近明年K1呀!Thanks

momo 寫道:

保良既金鄉 - 口碑唔錯. 我識一個朋友個女讀呢間, p1派左學校村果間聖博德.  

momo,
聖博德好唔好ga??? :  :

Re: 請問聖十架幼兒中心playgroup好唔n?

HELLO! HIMBB,

有親戚在聖文德中學畢業, 好似聖文德唔錯LOR.
聖博德 - 我之前冇聽過呢間. 唔知好唔好. 剛巧有個鄰居個女今年讀緊p1. 話唔錯wor.
fyi: 頭2年活動教學, 之後傳統教學; 中文可選用全普通話上課....  

Re: 請問聖十架幼兒中心playgroup好唔n?

momo
好多謝你講你仔仔既經驗比我知.不過我果班既ms chan就無ms leung咁好喇.我兩日都無返學.佢都無打過電話比我呀.只係返學第二日我自己打電話比佢問仔仔係學校有咩事.點解訓著左ja.連我媽媽幫我接仔仔放學唔記得攞個袋仔佢都無打電話話我知.係我自己打返學校問ja.所以信心就差d囉.我都估.如果仔仔係返a班可能會好d.不過而家都唔知點好llu.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

momo :

謝謝妳的意見!

himbb :

保良局金鄉直接入保良局錦泰小學機會很大,而黃大仙的
保良局xxx中學很出名,所以入金鄉多不太用意!
雖然不是一段龍,但大家多是保良局,所以金鄉在黃大仙
多很出名,而我朋友的朋友是那裡的老師,校長對老師的要求
很高,而那裡的師資很好,如果我無記錯,妳仔仔現在在五邑張祝珊讀書,幾好嗎???

momo & RLB,
多謝你地d資料呀!   

RLB,
係呀!我仔仔現在在五邑張祝珊返學 : ,佢好鍾意返,因為幼兒園有好多車車玩。
d老師好nice好有愛心,我越來越鍾意呢間學校啦!

Anyone know 聖十架幼稚園好不好? 用什麼教學方式? 口碑點呀? Pls help.

醒目開學勳章

Hi Himbb,

Can you tell me more about 五邑張祝珊?  Is it the one in diamond hill 龍x苑, what will be taught in N1, what will the kids do in the school.  Thanks.

我係聖十架畢業生,不過我響 '1979' 年畢業呀 !!

我都好喜歡呢間幼稚園,以前分上下午班,

我返下午班o架 !!

Atta, Hello!

記得開頭bb飲水倒濕過身老師也主動告訴我,請病假幾天她都來電問侯.她們真的很好...
咁可能我真好運bb能遇上好老師,又或許今期開多了一班,人手上照顧可能緊張了些呢??

今個week 開始上2hrs.點呀? 亞b適應d未?妳有讓他繼續上學嗎?
妳亞b出過玫瑰疹未?我bb剛剛1st 出疹.

報告下近況先:-

BB 1st 出玫瑰疹
今次出疹比我想像中好,感謝神!fever 2 days, 勁出疹2 days(其實都不是好勁), 5th day 已明顯開始退.
6th (Wed) BB 今日飲 白紫草蓉煲糖冬瓜 & 芫茜水沖涼. 希望快d完全侷出晒可以快d上學.

自出紅疹一出便沒再fever. 他又鬼咁精神, 在家非常無聊,成日要睇BB VCD. 所以好想他快d可上學.
Sep 10 開始向學校請sick leave 至今.

今天我打回學校請假,剛巧是校長接電話,
校長說希望我不要介意,為保障其他同學,提議bb休息這星期,下星期才開始上學.
我當然不介意, 咁都好,at least 給我知道她不會因怕影響與家長的關係而讓她認為不適合上學的小朋友上學.這是我很欣賞的.
自己不想被人傳染,當然也不想自己的小朋友傳染人.
我都15 16 唔知是否讓他上學...既然係咁,一於下星期才上學lu.

校長又主動告訴我亞b上堂的情況:
校長說一天bb正在玩一輛黃色玩具車時,有同學搶他手上的車,他走向校長身邊並指住車,示意同學仔搶了他的玩具.校長問他什麼事,他想說但說不出.校長問他是否同學仔唔禮貌搶了他的玩具,他點頭並嘗試有些發音,但始終表達不成.
她鼓勵我們多d跟他說話.並都留意到bb說話發展較慢.其他就ok.
校長說若過3歲仍是這樣,便會介紹我們帶他去做些兒童語言發展評估.
but...希望唔洗la.   

雖然只是小事一宗, 但又一次讓我感覺到這學校是很關心小朋友和積極與家長溝通. 又一次加深我對她的欣賞

bbccqq, thanks for your sharing.
以前分上下午班 ----- 現在都是呀.

可以講多dd點解咁喜歡呢間幼稚園呢?

bbccqq 寫道:
我係聖十架畢業生,不過我響 '1979' 年畢業呀 !!

我都好喜歡呢間幼稚園,以前分上下午班,

我返下午班o架 !!

我到而家都仲記得學校入面係咩樣,
老師好好人,仲有每月生曰會呀,
我將畢業相仲響度,
我以前就無乜課外活動既,
所以印象中都係上課情形,
最記得係出水痘,成兩個星期無學返呀 !
乜而家無轉全曰制咩?
跟住我考左黃大仙天主教小學 !

TungTungB 寫道:
Hi Himbb,

Can you tell me more about 五邑張祝珊?  Is it the one in diamond hill 龍x苑, what will be taught in N1, what will the kids do in the school.  Thanks.

yes, 龍蟠苑裡面。

N1 - 05/Aug 新生適應日-2hrs
比小朋友返去玩下,了解上堂情況,食飯。

Sep-正式開學
1-10/Sep 9:30-11:00
13-17/Sep 9:30-12:00
20-30/Sep 9:30-2:30

Oct 8:45-4:30 全日

日程 (時間可能有小小出入)
8:45 做早操
9:00 早餐
11:15 午餐
12:30-2:30 午睡
3:30 茶點
4:30 放學

SEP -- 中間d時間,講故事、玩玩具、大肌肉室玩,
OCT -- 再加畫畫、做小手工、教書

老師好好,每日都有一小咭給家長,講小朋友果日怎樣怎樣!

唔好ge可能面積較小。 :

醒目開學勳章

Hi Himbb,

Thanks for your details.  嘜張祝珊 full day 唔係放六點架.  可唔可以插班, because my BB will be two years old on coming Feb.

Thanks

醒目開學勳章

Hi Himbb,

One more question.  若BB唔識自已食飯, 有無人會幫手餵飯.  Thanks

TungTungB 寫道:
Hi Himbb,

Thanks for your details.  嘜張祝珊 full day 唔係放六點架.  可唔可以插班, because my BB will be two years old on coming Feb.
Thanks

official 放 4:30pm,有延展服務至 8:00pm。(預先申請)

如果有位,當然可以插班!
or you may call them at 23273317
‹ 上一主題|下一主題