用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ???
樓主: Edison媽咪
go

有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ??? [複製鏈接]

Re: 有冇人讀過維多利亞既Pre-Nursery ???

Hi all mama,

any recommendation in Central/Western district??
my girl is 19 mths now..thks.

DEAR GMA,

西區的VICTORIA KINDERGARTEN 是位於西寶城.  而佢地好似最細的班是由PN 開始, 即是要兩歲先收, 以前佢地暑假都有D PLAYGROUP 班的, 而現在就吾知啦!  有興趣想知就打去問一問啦!

VICTORIA (BELCHER) INT'L NURSERY & KINDERGARTEN
TEL NO.: 25427001

FROM LYDIA

麟媽媽:

我已經報左海峄園Victoria Pre-Nursery 了!佢已經打左黎叫我呢個星期五去in,係下午班,希望得啦!請問你知唔知係考咩架?通常係唔係都會收架?要著d咩去好d?著短袖恤衫同長庫得唔得?
我問個先生係唔係下午班有位佢話要見左再俾校長批位wor!
希望係唔好介意,因為我知道你個仔係讀victoria,所以我問下你d資料!仲有我想問下你如果升小一通常派去邊架?因為我唔係好想佢讀victoria小學,所以會唔會係派位?如果可以的話可唔可以俾d詳細資料俾我,你得閒先覆我啦!thank you very much !
如果有咩消息我會再通知你地!

Hello morning!

Actually I wish my girl to go 蘇浙 at North Point because this is the whole day Mandarin speaking school, my husband is a British so my girl's mother language should be English. As you know Cantonese is not quite an international language, that's why I wish her to go 蘇浙 to learn more Mandarin. But I am afraid they don't offer her a place that's why my second choice is Victoria in South Horizons. The reason I choose South Horizons rather than North Point branch is because there are more mix nationality children which is same as my little girl.  

王國長老

Edison媽咪,
我仔係10月出世的,咁係班中細仔,當時人人8月開學,我仔11月足左2歲先開始返學的。佢interview時好細個,大約同年3-4月,應該歲半左右。當時諗咁細個我都唔知佢會問我仔咩野?去到有老師同佢玩一架車仔之後問佢咩黎?我仔咪答「車!」。玩多一陣又比個公仔佢,問佢邊度係”眼”、”口”、”手”、”腳”之類,我仔照指晒出黎。之後有一本布既書仔,有一個pocket的,而pocket口係一條zipper,佢叫我仔拉開但我仔唔係好識….開左裡面有粒糖,老師望住佢笑下,我同亞仔講:「要講咩呀?」之後亞仔講:「多謝!」咁interview便完喇!
我有朋友個仔大我個仔6個月,又係讀海峰園,但佢interview時只係走左出去踏單車,老師同我朋友傾下,都無問過個小朋友咩野,之後都收左。佢地問我仔咁多野,可能見佢係細仔,如果咩都唔識答怕佢跟唔上啩?其實唔使太緊張,你地D小朋友仲咁細仲係BB仔,學校唔會要求佢地做D好難既野的,放心開開心心去interview喇!
至於小一派位,現行的中央派位機制,其實讀邊間幼稚園都無咩幫助的。當然如果報考私小同直資另說,讀一間比較好的幼稚園可能佔優。我仔班中都有好多同學仔首輪已入到”華仁”、”St. Joseph’s”、”Marymount”、”灣仔軒小”等學校,但都是因為呢班小朋友是教友又或者父母是舊生(全都是20分或以上)。第二輪都有人抽到的,呢D都真係講彩數了。當然亦有D入左出名既私小同直資學校,呢D就係睇小朋友真功夫喇~~

My daughter interviewed in May.  The teacher gave her some toys and asked her what is the name of the object?  Also, asked her where is your eye, ear, noise and mouth......  Then, the teacher interviewed the parents and realised more about the child's family background.

麟媽媽: 我有去呀! 嘩! 你的資料好詳細呀! 但我個女係 12 月出世 if next year she go to study nusery her age is
2y8m 我想佢做 細仔呀! 都唔知點好. 可以比小小意見我嗎!

咁你個仔排左邊間小學呀!

我舅父個仔都係lee 間畢業架, 我家姐個仔都係道讀緊.

BB_BABAEE:

BRIAN仔是2001年7月尾出世已經是班中最細. (2003-2004 PRE-NURSERY PM CLASS)  班中有很多小朋友都是DEC 2000年比BRIAN仔足足大左成8個月. 我認讖的己經有6個), VICTORIA 很少收細仔又其是AM CLASS, 除非妳選擇PM CLASS OR 開學後中途插班. (因為開學後通常有D, 小朋友退學 有位剩先會收細仔.

BRIANMA

BRIANMA : many many thanks!

王國長老

BB_BABAEE,

你想佢做細仔,即是話今年年尾12月佢足2歲便入學,讀半個學期PN,2005年9月K.1開學時2歲8個月,對嗎?你開始申請未?如果係我講既安排,便要快D報名了,因同你BB同班的現時應該已開左學(我指PN班)。好似BRIANMA所講,細仔係無咁著數的,有位先比D大仔,因細仔PN要遲人幾個月入學。你的情況讀埋PN比較好,可直升K.1,不過真係快D去學校問下,因為似乎遲了點。返PN,可早D適應學校生活,上K.1比較好D,容易D pick up,因為小朋友差幾個月都差幾遠的,尤其係小肌肉發展,我仔K.2初初學寫字真係好辛苦的,因為控制得唔好,但上到K.3我又覺得無咩問題了。
我仔九月入華仁小學,我地首輪已收了,多得老公是舊生喇!

我同意麟媽媽的講法, 細仔返左PN 升 K1會容易 D 適應, 小朋友差幾個月都差好遠,記得第一次家長日 END OF NOV 2003 REPORT 班主任講BRIAN仔比起其他同班小朋友表達力能差亦比較難適應 (可能因為他比較細), (順便讚下海峯園-梁X明老帥-BRIAN仔班主任, 她好有心機又好有耐性教D小朋友,好多家長都讚她 ), 不過第二次家長日 END OF  FEB 2004 已經有很大分別, 班主任MS. LEUNG讚BRIAN仔表達能力進步得好快, 仲好鐘意返學.   

妳現在報定12月插班就差唔多啦! 快D去報名啦!

BRIANMA

海峰園VICTORIA 的老師們和鄭副校長真的確實很關心和照顧小朋友的.  通常插班都安排在下午班的, 98%都吾會安排在上午班的, 因為上午班是太滿了, 根本冇位比插班的入到.  相比如果依家或九月早D申請插班咁入到下午班就易D.  如果想下年讀上午班就一定要一入學就申請定排隊下年轉上午班啦!  
我囡囡是2000年12月出世, 2003年九月至2004年一月時是在寶血幼稚園讀K1, 到2004年二月後便成功地插入了海峰園的k1 PM (A1)班, 班主任係陳先生和MS.REBECCA, 佢地都是好好的老師, 囡囡亦很鐘意係這裹番學, 而囡囡雖然是班中的第二細 (重有一個重細DD, 12月尾出世的), 但囡囡在學習上完全冇任何問題, 連先生都話囡囡好叻完全跟到所有嘢, 都是先生意料不到的事.  而囡囡又好好彩到九月又可以成功咁排到讀上午K2 AM (A3)了, 但當然到K2就要到興發街分校番學啦!
HEE!  

FROM LYDIA

Lydiakwan:

想問下CAUSEWAY BAY BRANCH D 老師好不好? 我上次開放日去過, 覺得D外藉老師比較串無海峯園D甘NICE是不是呢!

王國長老

我都覺得興發街的老師沒有海峰園的咁有熱誠,可能興發街的老師大多年資比較長,教了這麼多年,有點麻木啩?!加上小朋友大了,又要預備上小學,老師們再不跟小朋友太親熱,上了K.3分別更明顯,老師家長日跟我們說,K.3之後老師跟學生會嚴D,唔會再跟小朋友攬攬抱抱,盡量要小朋友多點服從指令,為小一作準備。我仔初上K.3時很不開心,說老師們很惡,如果佢地上堂好嘈,老師會關了課室的燈又或者大力拍掌以求他們靜下來。加上我仔的外籍老師是男人,初時有些女同學仲驚到喊添!以往亞仔好得老師們的歡心,佢成日跟D老師又抱又親面的,所以上K.3咁嚴肅咪唔慣囉。但時間耐了,小朋友適應了,識睇老師眉頸眼額,咪唔再怕,之後咪又開開心心返學!

各位媽咪:

1. 想問下返上午班D小朋友會不會午睡?
2. 幾點午睡?
3. 有無返其它興趣班?

今年好辛苦先轉到AM CLASS, 本來想BRIAN仔可以早D午睡, 睡醒先返興趣班. 點知日日成4點幾5點先睡. 妳地D小朋友是不是一樣呢?

麟媽媽:

妳小朋友三歲的時侯有無返其它興趣班?

BRIANMA

BRIANMA 寫道:
各位媽咪:

1. 想問下返上午班D小朋友會不會午睡?
2. 幾點午睡?
3. 有無返其它興趣班?

今年好辛苦先轉到AM CLASS, 本來想BRIAN仔可以早D午睡, 睡醒先返興趣班. 點知日日成4點幾5點先睡. 妳地D小朋友是不是一樣呢?

brianma,

你囝囝終於轉到上年班啦(是那間分校?你上次講我知,sorry!我忘記了),我囝囝現在星期一至五上午返緊 summer course,現在 train 緊佢早 d 起身,他現在可以早睡早起了,有時候放學校返來唔食午飯就睡了,有時候下午3~4點先睡,有時候他唔晒睡午覺,好難講,我個囝囝一時一樣.
我有打算比囝囝返興趣班,但等 k 1 下學期先開始,等他習慣返新校舍先.

DEAR BRIANMA,

SORRY AH!  因囡囡要到九月先開始番 CAUSEWAY BAY BRANCH 的K2上午班, 所以真的未知D老師是好吾好的.  HEE!

FROM LYDIA

各位,

今日我已經同亞仔去海峄園in 了,不過佢哭,因為一入門口就要探熱,點知佢以為係打針就好驚咁哭,之後都冇再同佢探熱,直至上去佢都驚驚地,之後就俾佢自己玩,佢玩都唔同平時(可能就係俾探熱個一刻就驚左),玩到好斯文,之後個先生俾好似puzzle既野佢有4個圖,佢就問佢邊個係車車,之後佢就指住,之後仲叫佢俾媽媽,之後佢就俾左我,一直都好乖咁自己玩,之後我就問個先生點,佢話我個仔理解能力好,問佢同叫佢做咩都明,之後佢就叫我等2-3個星期,咁通常等咁耐係唔係即係唔收呀?   
不過順便講下,呢間d先生真係個個都好好架!好有愛心,因為佢好留意我個仔,佢同我講佢腳尖行路,不過大大下就唔會,叫我放心,個先生仲留意到佢手凍,仲同我講,我覺得真係好細心!
‹ 上一主題|下一主題