用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 1年級書簿費幾錢?
樓主: lcf
go

1年級書簿費幾錢? [複製鏈接]

Re: 1年級書簿費幾錢?

hi,all:
我個大公子P.3---上學期書簿費$1021,什費$250
      二公子P.2---$957.5, $250
      三公子P.1---$892, $250
大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

折咗之後$1667.9, 未計Science科。

版主

買 nike 果d 卦

麟媽媽 寫道:
仲有校服鞋都有規定,著體育衫要著全白色波鞋,著校服時又要著全黑色波鞋。
全黑色波鞋邊處搵?

麟媽媽 寫道:
仲有校服鞋都有規定,著體育衫要著全白色波鞋,著校服時又要著全黑色波鞋。
全黑色波鞋邊處搵?

我今日見到Dr. Kong, Taikooshing Timberland, Shoebox, Chickeeduck  都有全黑波鞋.

HKGUA上下學期書簿費連PhonicsCD共$1,336.00,好像沒有其它雜費。

王國長老

我又有問題,真係脫晒節....我細個小學時有Science同Hygiene科的,點解而家無既?我見書單上的科目書只有:
-英文
-中文
-數學
-常識
-宗教
-音樂
-美勞
-普通話
-電腦
-書法

你地係咪都係咁上下?仲有媽咪問過英文教科書,原來一個學期有成6本英文書的(Longman)....帶晒返學咪好重!

麟媽媽:
以前我地讀嘅社、科、健 = 而家嘅常識一本過。乜你仔仔間小學有美勞書o架??

麟媽媽 寫道:
我又有問題,真係脫晒節....我細個小學時有Science同Hygiene科的,點解而家無既?我見書單上的科目書只有:
-英文
-中文
-數學
-常識
-宗教
-音樂
-美勞
-普通話
-電腦
-書法

你地係咪都係咁上下?仲有媽咪問過英文教科書,原來一個學期有成6本英文書的(Longman)....帶晒返學咪好重!

年級     書費       簿費
小一    766.8    63
小二    472.2     38.4
小三    752.6    48.8
小四     754.4    41.6
小五     753.6    40.8
小六      735.7   36.4
開學要再買常識書,作業費,工作紙費,冷氣費
但我英文書65蚊,我阿嫂天水圍小學同一本8x蚊~我都唔明,仲要同一間書店買的...

王國長老

lcf,
咪係,美勞都要用書?!
書名: 創意美勞教室 - 香港教育圖書 / $48

[quote]
lcf 寫道:
麟媽媽:
以前我地讀嘅社、科、健 = 而家嘅常識一本過。乜你仔仔間小學有美勞書o架??

貓BB :

點解二年級特別平嘅?
有冇乜嘢原因架?
我個女升小二,$1494 (書費only) 全年。

個女升四年級$950 話包晒, 到交完書薄費就要買補充練習, 到時唔知幾錢??

係我打錯727.4--

麟媽媽 寫道:
lcf,
咪係,美勞都要用書?!
書名: 創意美勞教室 - 香港教育圖書 / $48

麟媽媽,

小女都有用這套美勞書,我倒覺得這套書很好,很能啟發孩子對不同美術習作的創意思維。

王國長老

Mschanchan,
係?等我買晒書之後睇下先!
有時我都覺得香港的教學方法太規限了小朋友想像力及發揮的空間,所有東西都要跟正途的,填充一定要跟足model answer,作句又要跟足幅圖畫。畫畫都如是,例如蘋果必然是要填紅色、香蕉要是黃色....以前我在外留學時老師們反encourage大家多想得天馬行空點,這才叫創作嘛!真的希望這套書能啟發孩子對不同美術習作的創意思維。

麟媽媽:
你認為本美勞書如果自己買來教自己女兒,可行嗎?

請問大家係咪講緊"名校"既書簿費? 咁貴既 ? 真失禮我女讀個間(東華三院xxxxx)一年$835.90 (書) 簿 就未知 (小一).

請問大家係咪講緊"名校"既書簿費? 咁貴既 ? 真失禮我女讀個間(東華三院xxxxx)一年$835.90 (書) 簿 就未知 (小一).

麟媽媽,
我女學校除咗有常識,都有Science,不過就冇美勞書;
你仔間學校咁快有書法?我女得練字練習書咋!

fannyyeung,
我諗你女書費會唔會都係半年?我女書單寫明「上學期用書表」。同埋分上下學期買書都合理呀! 一次過買晒全年書,會唔會收到唔知去咗邊?!

王國長老

xxsasaxx,
我就係覺得好似好少科目咁既??....
Academic科目只得中、英、數同常識,我見張書單上到6年級都是呢幾科,我覺得有D奇怪....
你地不是一買便買一年書的嗎?我老公說只買上學期,下學期遲D買。我怕到時D書唔齊,買唔到,你地點架?

xxsasaxx ,

請問可唔可以話我知你嗰本練字練習係乜名?
我個女寫字非常醜,我想呢個暑假要佢練好啲。Thanks.
‹ 上一主題|下一主題