用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解咁多人話蘇浙好?(真人真事)
樓主: LittleRoxie
go

點解咁多人話蘇浙好?(真人真事) [複製鏈接]

我唔認為做一個登記護士/保安員有什麼問題. 樓主唔知讀邊間小學呢? 有無老師教你唔好用職業去分人的成就. 可能人地的生命價值俾我們選好.

我都覺得讀唔讀到書,真系要睇個人自己有無實力,同想唔想讀,唔好將責任歸咎哂響學校!

我系蘇浙舊生!我好興幸我響蘇浙讀左9年,from kindergarden  to P.6,我D國語都系果時學返黎,今時今日國語真系好重要。我工作上系要接觸好多台灣人同大陸人,如果唔系當時學會,而家可能俾人炒左!

至于樓主好似覺得讀完蘇浙就無運行甘,我又唔覺得窩!!我,響蘇浙畢業,跟著入左英華女校,畢業後入左UBC 讀完個degree返黎香港做野,好OK 啦我覺得!所以唔系個個讀蘇小都唔系唔好架!

另外你地有人話好多大陸人,我個囡我而家都系俾巨讀蘇浙幼稚園,系!都有好多大陸人,但系,無禮貌,粗魯,蝦人果D好多時都系D香港小朋友窩,D大陸小朋友反而無野窩!

所以睇野唔好只系睇果小小lor !!!

我好認同大部份大陸人真係無咩文化同無禮貌,但其實香港D小朋友都唔好得去邊,宜家D小朋友比父母縱壞哂,一D禮貌都無,好似上次我去SFA小學interview,當日好曬,全校得幾張椅响操場到,但有過千人响到,我見到有個位米叫個女去坐(3人長椅),點知個細路好大聲話個位佢媽咪唔比坐,咁我個女無坐(當時佢阿媽唔知去左邊,好耐都未返),佢daddy坐响佢隔離無出聲,跟住佢daddy去左講電話,個細路瞓左响張椅刑,有個女人想坐落去,佢又好大聲叫人起身,最後佢mami黎左叫佢走,咁我米叫個女坐落去,點知個細路走返轉頭好大聲話唔比坐張椅係佢地喎,不停咁講,但佢mami一路無出聲 ,所以唔好話大陸人無禮貌,時下香港小朋友都好無禮貌,比父母縱慣,好似成日見到D小朋友响街發脾氣打daddy, mami,大聲叫見得多

我是在北角區長大,亦是蘇浙幼稚園及蘇浙小學的校友,看見LR君這篇文章,不免有點痛心母校被人無故"攻擊",亦不免思索寫這篇文章的背後動機.

我希望提供一些資料:
1.蘇浙創校50年,每年小學畢業校友約數百人,著名校友包括柯清輝,詳見
http://the-sun.on.cc/channels/fina/20060629/20060629024538_0000.html).若以幾個畢業生的例子,就想證明蘇浙畢業生統統英文差勁,未免以偏概全.(而且,我讀大學時亦是主修英文.)

2.蘇浙公學並非蘇浙小學的聯繫或直屬中學.詳見:
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_basic.htm&school_id=251

3.普通話教學等於英文遜色???
何以見得??我讀蘇浙小學時(20多年前),學校已經開始聘請外籍英語老師(NET)做英文科班主任.

我讀中學(東區一間Band 1學校)的時候,自問比較疏懶(皆因自己愛上打排球,與"蘇浙"無尤),但慶幸一直以來,中/英均取得不俗成績(因為這些科目"比較"不用溫書,嘻嘻),所以每年總算都在全班中名列第10名左右,亦能直升中六.

4.普通話教學=多大陸人????大陸人=無禮貌......?????
這種立論令我想起兩個英文字:"Overgeneralization"及"Discrimination".

我囡囡現就讀蘇浙幼稚園,我的感覺是,比起我就讀的年代,的確是多了"金髮英文人"/"混血兒"/"普通話人",但我暫時就沒有遇到"無禮人",好彩好彩.

最後,衷心希望大家(包括自己)能夠減少戾氣,發表多些有建設性的文章.我相信,這是所有BK國民所願見的.:D :D :D

系窩,我記得我讀蘇小時(又系20幾年前)都已經系外國老師教英文;我個囡,而家讀響蘇浙幼稚園讀K2,main stream,都系外國老師教英文,我無同巨響外面補習!so far 巨D英文都OK。

讀唔讀到書,真系好睇個人自己lor,唔好成日話學校唔好!!

My son is attending K1, he can speak good in 普通話  n English after attending this school.. (we only speak Cantonese at home)... and i will pick up my son from school everyday, what I see is most of the kids are polite and cheerful. So I think KCS is a very good school.

chu_chu,

每個國家都有不少沒有禮貌的人, 我想香港也不例外吧 !  若以您的說法, 是否也可說香港人水準很參差呢 ?

同樣的, 大陸人也有分很多種, 沒禮貌的固然不少, 但有家教, 有禮貌的也大有人在, 上述二者我都碰過, 也許您運氣不佳總是遇到一些沒禮貌的大陸人, 但凡事都不能以偏概全吧 !

另外, 像您這樣, 口口聲聲拿別人的小孩子來 " 較飛 " 的人,
到底算是哪一類人呢 ? 我想不用我說, 大家也是心裡有數的.

就算我的小孩將來真的如您所願是讀蘇浙公學, 我也不會認為是一種不光彩的事, 每間學校都有它存在的價值, 每個人都有她存在的價值, 我會努力教導我的小孩學以致用, 最起碼不要讓她們學得像您一樣.

原帖由 chu__chu 於 08-12-9 09:44 發表

係咩? 咁得意?咁似海洋公園啲大陸遊客ge? 人地ysmhkg講嗰度啲大陸人好貴族ga:人地"係大陸出世, 跟住父母去外國, 然後再回流返香港, 搞到普通話同英文都鬼死咁勁, d 大陸小朋友細細個就睇水滸傳, 寫得一手又工整又 ...

原帖由 ysmhkg 於 08-12-9 18:41 發表
chu_chu,

每個國家都有不少沒有禮貌的人, 我想香港也不例外吧 !  若以您的說法, 是否也可說香港人水準很參差呢 ?

同樣的, 大陸人也有分很多種, 沒禮貌的固然不少, 但有家教, 有禮貌的也大有人在, 上述二者我都碰過 ...

是否也可說香港人水準很參差呢?”
對呀!Oh, 等等,  我忘了你嘅細路同佢啲同學水準很高tim…

"同樣的, 大陸人也有分很多種, 沒禮貌的固然不少, 但有家教, 有禮貌的也大有人在, 上述二者我都碰過, 也許您運氣不佳總是遇到一些沒禮貌的大陸人, 但凡事都不能以偏概全吧 !"
Then I have to quote your description again “呢 d 大陸人, 係大陸出世, 跟住父母去外國, 然後再回流返香港, 搞到普通話同英文都鬼死咁勁, d 大陸小朋友細細個就睇水滸傳, 寫得一手又工整又靚o既書法” This is also “以偏概全” in my view.

到底算是哪一類人呢?
你話哪一類就哪一類囉, I don't care...反正我讚你的小孩都給你說成"拿別人的小孩子來"較飛"...

"就算我的小孩將來真的如您所願是讀蘇浙公學, 我也不會認為是一種不光彩的事..."
Hey, nobody here had ever commented studying at 蘇浙公學 is something 不光彩, pls don't 妄自菲薄...

其實又無話邊種語言大過邊種語言,而係你生活响邊到就要識邊種語言,你講開牛津我可以話比你聽我老公公司有個客係鬼佬,佢係牛津畢業,但係都要去北京學普通話,其實現在好多外國人去學普通話,英文係一樣全世界共通語言,但現在普通話亦月來月重要,你要同大陸有來往/生意你唔可以唔向現實低頭"學普通話",有幾何見到同大陸人講英文,只有我地就佢講普通話,如果你去外國住,完全唔駛同大陸接觸,咁......你可以唔學普通話,如果你响亞洲住咁.......你唔可以唔識普通話,亦唔敢唔比個小朋友學,因為識普通話已經係大勢所催,到佢地大個左用普通話的機會會月來月多,要同人勁爭一定要識多種語言(係香港就要識普通話).家庭主婦例外 (我係家庭主婦不過我都有去學,因為個女學校要學,佢上小學後D課本都會用普通話授課,我要教佢就要學),其實宜家好多間名校包括幼稚園,小,中學都有用普通話授課,普通話重唔重要唔駛我講啦
不過講返轉頭,我都係覺得一個人的前途,成績好唔好唔可以賴哂間學校,最大問題係佢地自己本身有無用心去讀書,有冇資質去讀書,每間學校都一定有差學生,好學生,我記得早前有報紙話有名校生偷野(我記得曾經有幾間,男拔,英華),唔通我又話佢地全學校有問題教到學生做小偷?
小學只係讀書其中一個階段,如果小學追唔到(或真係正如你講間小學好唔掂 ),但如果一個真係鍾意讀書的人,上到中學都可以追,追唔到係米佢地資質有限呢?定係唔鍾意讀書?我老公同我講佢以前小學時都唔鍾意讀書,後黎上到中學佢至開始追,好幸運讀到大學去埋外國考埋牌返黎,所以讀書好睇個人.
P.S.政府改黎改去個樣係母語教學(即係廣東話授課,課本全中文),唔關普通話授課事 ,好多私校/直資已經改左用普通話授課

[quote]原帖由 277177 於 08-12-10 10:46 發表
而家考直資小學都要講普通話同英文啦.  識多個語言有乜問題姐, 樓主咁憎蘇浙同埋認為普通話唔重要米唔好讀law.

香港仲有邊間小學無普通話學架 ?  樓主你可以考慮下讀wor.

國際學校都要學普通話啦. ... [/quote

My newphew is studing at KCS Primary School, he speaks good English and be the representative for school competition.  I can't see there have prob lem in English standard.  He read the collection of Harry Potter when he was primary 4 alone.  One of his classmates got the "outstanding students award in Eastern District".   Each school should have smart and average students, it depends on how hard they and their parent work.

掌聲鼓勵

原帖由 277177 於 08-12-10 10:15 發表
兩文三語同樣咁重要.  唔知蘇淅有咩得罪littleroxie, 令佢對d間學校咁憎恨.  其實佢同佢d朋友表妹都應該要檢討下自己, 會唔會你地自己d 資質有d 問題呢, 其實真係唔可以樣樣野都怪晒間學校, 更何況6年小學姐.

我唔 ...

寫得好 !  

原帖由 BBR 於 08-12-10 10:22 發表
其實又無話邊種語言大過邊種語言,而係你生活响邊到就要識邊種語言,你講開牛津我可以話比你聽我老公公司有個客係鬼佬,佢係牛津畢業,但係都要去北京學普通話,其實現在好多外國人去學普通話,英文係一樣全世界共通語言, ...

事實勝於雄辯 !

原帖由 Ching_Mammy 於 08-12-10 10:53 發表
[quote]原帖由 277177 於 08-12-10 10:46 發表
而家考直資小學都要講普通話同英文啦.  識多個語言有乜問題姐, 樓主咁憎蘇浙同埋認為普通話唔重要米唔好讀law.
...

其實又無話邊種語言大過邊種語言,而係你生活响邊到就要識邊種語言,你講開牛津我可以話比你聽我老公公司有個客係鬼佬,佢係牛津畢業,但係都要去北京學普通話,其實現在好多外國人去學普通話,英文係一樣全世界共通語言, ...

大陸大陸 ---- 就是地方"大"兼人"多"..
1/ 人話大陸人無禮貌.. 但放眼望去,隻要是有人的地方,就有這問題, 我們計下數.....如果一個國家有5%人口是相對無禮貌的人,咁,中國無禮貌的人肯定位居全球之冠... 我覺得隻是接觸的機率的問題罷了..  相信這麼樓主也是香港少數無禮貌的人之一...請記住'不要以貌取人,更不可以有歧視的心態".

2/ 話說大陸至明年才整整改革開放30週年, 大陸打開國門走嚮世界才短短30年,雖然仍是發展中國家,但已經是世界舞台的主角, 大陸人民真正普遍受教育的機會也隻是近幾十年的事,(當然大家還是在電視上,看到很多香港明星走入山區,去探望連溫飽都成問題的小朋友),看看香港,看看我們身邊有高檔玩具,有工人抱的小朋友們, 我們要珍惜,但我們更要有一顆包容的心..

3/ 這次金融風暴后,看看這次全球高峰會,大陸國家主席就站美國的旁邊,很明顯,未來的世界,要靠"人多"的大陸去刺激消費,未來的世界有兩种主要語言,就是普通話&英文...

大陸在成長.迅雷不及掩耳..
親子王國以外之連結已被刪除
‹ 上一主題|下一主題