用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有d失望~
樓主: 靚媽唔易做
go

有d失望~ [複製鏈接]

我都係今年幫個女報k1 既媽咪,之前一心諗住in 某心儀幼稚園 ,點知in 都未in 佢就reply 派晒d form ,當時真係down 晒,講真in 左唔得都叫對自已有個交代,連in 都未in 就被ban ,真係氣餒架~~亦都令自己信心下降,我仲拎住果封回覆信0係度喊,都吾知自已喊乜~~
冇既~~平常心啦我,盡左力就ok ,如果吾得即係同果d 學校冇緣囉,唔係我個女既問題黎架麻~可能因為自己係教徒,所以總覺得主已為我女兒安排左~我唔想一d 負能量圍繞我地,正如之前留言的媽咪所講~小朋友係feel 到的~
我只係希望佢開開心心上學去,對佢黎講,在充滿愛和快樂的氛圍下成長才是最重要的呢~

愛是恆久忍耐......

原帖由 adalmc 於 08-10-23 13:43 發表
我個仔都有in金巴倫道迦南, 都係被列入後備, 之後收到啟思既信都係唔收, 啟思話可以轉介其他分校試下, 攪到我都係冇哂信心. 我個仔11月7-8日仲要去其他學校interview.

...

迦南我九月IN插班N1,佢收左,11月3日返NI,佢話可以直升K1,啟思我亦收左信,佢話正校晤收,但如果我想讀其它分校可以安排我交留位費,不用在IN,我都預左正校晤會收,晤系我個仔表現晤好,講真阿仔個日表演我俾九十八分,預左晤收系因為個日校監講左成千二人面試,位得個九十個,佢 一定會收大仔大女先,我個仔系細仔,所以只可去分校,不過我IN啟思都系為左俾阿仔攞經驗,本身都冇想過去讀,所以各位媽咪晤好晤開心,之后總有好多好學校等咁你地

原帖由 vivicicimimi 於 08-10-23 19:41 發表
Don't worry and unhappy!:D 我都收到信啓思唔收我個仔La, 我的朋友話唔駛擔心,當年佢個女in啓思都唔收,但隔了4個月左右,啓思寄信問佢現在有位,叫佢去交學費添!因為有D家長雖交了留位費,但到了要交註冊費時,佢地多數會give  ...

你好呀,我想問吓你哋係講梗邊間啓思呀?因我知九龍塘有兩間,同埋你哋講梗既呢間啓思有咩好架,我都想參考吓。

九龍塘律倫街!

我個女in嗰時答問題答得好細聲,但答啱晒,有樣野俾佢吹腔,老師問:小朋友你叫咩名呀?我個女答:唔係小朋友,係bb呀..

原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-22 22:30 發表
剛收到迦南信, 我女只被例入後備名單, 其實我一直都好有信心正選, 因一來我家姐話好易入, 二來我女interview時基本上答岩晒, 唯獨時佢玩緊圖形積木時老師叫佢停佢唔肯, 同最後老師送本書比佢, 佢唔肯要.........可能 ...

迦南咁快in咗k1啦?我同阿仔10月4日先係窩打老道in咗n1插班(上午班),上星期6收到信話收阿仔,但因為阿仔宜家返個間學校(only 半個月)都好ok(雖然係下午班又遠d,但佢幾like),同老公商量咗都係唔轉啦...;當個面試係之後d幼稚園面試o既演習囉!

請問妳囡囡係幾時 interview 架, 是 in N1 or K1 呢?
因我剛收到 x思信回覆, 我囝囝"不能取錄為正取生"
我好大打擊呀~!
但我亦會在1/11 interview CANNA,
我現在週圍了解下,
幼稚園會係點 IN D 小朋友.....
原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-22 10:30 PM 發表
剛收到迦南信, 我女只被例入後備名單, 其實我一直都好有信心正選, 因一來我家姐話好易入, 二來我女interview時基本上答岩晒, 唯獨時佢玩緊圖形積木時老師叫佢停佢唔肯, 同最後老師送本書比佢, 佢唔肯要.........可能 ...

請問未來妳仲有邊幾間 in?
原帖由 adalmc 於 08-10-23 01:43 PM 發表
我個仔都有in金巴倫道迦南, 都係被列入後備, 之後收到啟思既信都係唔收, 啟思話可以轉介其他分校試下, 攪到我都係冇哂信心. 我個仔11月7-8日仲要去其他學校interview.

...

唔係喎, 我個女係超級大女(1月5號), 如果真係收大仔大女, 佢應該有份架喎, 哈哈........不過敝開d問題答岩定錯, interview其實都好主觀, 好睇個interviewer like邊類型既小朋友, 有d重視個小朋友既response, 答得岩唔岩, 但有d就重視個小朋友聽唔聽話, 會唔會好自我........所以真係人夾人既......

同埋, 之前都諗唔起迦南有n班, 咁梗係n班優先, 變相offer比public既位一定小......但如果係咁, 其實佢唔應該in咁多人, 限報名quota, 咁咪唔使浪費大家既時間囉.

anyway, 多謝晒各位媽咪既分享, 大家一定要對自己個囝囝/囡囡有信心呀!

原帖由 windytiu 於 08-10-23 21:30 發表

迦南我九月IN插班N1,佢收左,11月3日返NI,佢話可以直升K1,啟思我亦收左信,佢話正校晤收,但如果我想讀其它分校可以安排我交留位費,不用在IN,我都預左正校晤會收,晤系我個仔表現晤好,講真阿仔個日表演我俾九十八分,預 ...

雖然學位少, 佢地梗係照派信叫我地in啦, 每位家長收多$30, 幾好賺.

九龍靈量堂, 九龍灣德福.

創價, 鑽石山靈量等緊信.

原帖由 biebiewu 於 08-10-24 01:03 發表
請問未來妳仲有邊幾間 in?

我女係10月4號in金巴倫道迦南, 佢in出年k1.

佢每次一批我諗5-6個入同一個課室, 分別見老師, 過程係:
- 老師問我女叫咩名
- 邊個同佢黎呢度
- 平時邊個煮飯比佢食
- 有個積本有唔同形狀, 老師叫我女將d積木塞返入合適既位置度
- 老師打開本書, 問我女乜野黎(有動物, 水果等), 咩形同顏色
- 老師問我平日邊個湊佢, 用咩語言溝通, 識唔識自己食飯, 戒咗片未, 急時識唔識叫佢廁所等一d日常生活習慣

原帖由 biebiewu 於 08-10-24 01:00 發表
請問妳囡囡係幾時 interview 架, 是 in N1 or K1 呢?
因我剛收到 x思信回覆, 我囝囝"不能取錄為正取生"
我好大打擊呀~!
但我亦會在1/11 interview CANNA,
我現在週圍了解下,
幼稚園會係點 IN D 小朋友 ...

你個日in幾點架? 我個日in9點, 每次10個人入一個room, 連埋老師有20個人, 我個仔不停周圍望, 跟本集中唔到.

原帖由 靚媽唔易做 於 08-10-24 14:17 發表
我女係10月4號in金巴倫道迦南, 佢in出年k1.

佢每次一批我諗5-6個入同一個課室, 分別見老師, 過程係:
- 老師問我女叫咩名
- 邊個同佢黎呢度
- 平時邊個煮飯比佢食
- 有個積本有唔同形狀, 老師叫我女將d積木塞返入合 ...

我係9點半o個批, 但聽埋briefing等埋都起碼10點lu

Dear all,

I shared the same feeling as I got the letter from Cannan and said they only take my daughter as waiting list....I knew my daughter is a small girl and she doesn't answer their questions well. However, it still let me down for several days.

That was the first interview in her life and she didn't do well but she did much better on her second one...and she got accepted by Catline as on AM.  Although that is not the one we want her to go, at least can give you some encouragment.....:)

let's work hard all together.  As some moms said here...our kids will affect by us...they know how we feel..so don't get so stress out

我都有同感, 上年啊仔interview 幼兒園時,四間有兩間學校唔收, 而唔收既係我心儀學校, 所以今年我幫他報多幾間幼稚園,另自己多些選擇!

仔仔未被啟思正校取祿為正取生,
但可以選擇到其他分校辦註冊手續......

收到信嘅心情同mable, 靚媽一樣失望同唔開心﹗
其實唔係因為入唔到呢間學校失望,
因為就算佢收我都唔打算交留位費。
我嘅唔開心係因為人人都話易入, 幾乎考親都收,
所以未被取祿就有種"打擊"嘅感覺﹗
(唯有相信校監講, 正校只收60個K1新生,
13xx人報讀只收60個, 收嘅機會率真係好低。)

anyway, 間間幼稚園收生準則唔同,
唔收又唔代表小朋友表現唔好,
年年都有好多人話小朋友表現好但某名校唔收,
相反亦有人話小朋友唔多出聲, 什至喊,
但最後某名校又收左佢......
大家唔須要因為第1次失敗而失信心,
老土d講...失敗乃成功之母嘛﹗

原帖由 mablechung 於 08-10-23 15:22 發表
同靚媽既諗法一樣, 個個都話易入, 實入到, 倒來頭唔得, 呢重心情真係無法形容
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

i agree with u!
原帖由 BabyHilary 於 08-10-25 10:28 發表

我嘅唔開心係因為人人都話 ...

未被啟思正校取祿為正取生,

最慘我封信係連 lee 句都無呀....
你地大家話幾差啦.....
真係好 down 架,
某程度係話比我知, 我教緊個小朋友既方法有問題鴉嘛~
嗚嗚嗚嗚....

原帖由 BabyHilary 於 08-10-25 10:28 AM 發表

我嘅唔開心係因為人人都話 ...

biebiewu,

唔好咁講啦, 每間學校收生準則唔同,
唔收都唔代表妳同妳小朋友有問題﹗

我尋日睇過教育局網頁, 啟思k1只有9x個學生,
減去幾十個n1升上去, 新生收60人應該係真架,
千幾人考收60個, 考唔到都唔係好醜啫﹗

我地係mama, 唔開心都只可以down一陣,
要快d振作返, 唔係點支持小朋友繼續面對未來面試喎!

原帖由 biebiewu 於 08-10-26 21:49 發表
未被啟思正校取祿為正取生,
最慘我封信係連 lee 句都無呀....
你地大家話幾差啦.....
真係好 down 架,
某程度係話比我知, 我教緊個小朋友既方法有問題鴉 ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題