用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK的課外course
樓主: smalleatb
go

YORK的課外course [複製鏈接]

有些人話York比較商業的學校..你選得九龍區學校其實都預咗啦 - 雙子媽媽講中左, d家長真係鍾意咁答.

其實無人對鬧, to be fair, 起碼開post單打人的比人話完都無再出聲.

其實真係各取所需, 覺得好的咪繼續讀law. 但其他人都有權comment任何學校. 唔使咁小家.
原帖由 henrykwok 於 08-10-24 00:28 發表
我非常非常非常同意..

我仔仔讀了依間學校, 反而英文很咗好多..最少都唱到整首英文歌比我聽..

有些人話York比較商業的學校..你選得九龍區學校其實都預咗啦..但我暫時覺得都ok..佢係比較多雜費, 但冇亂收費用, 價 ...

星島日報同唔記得咗邊份報紙都列約克為十大名校之一  係"名校"呀, 出名貴同hard sell的學校呀嗎. 名校的定義係咩先????另一份報紙, 可能係東方新地, 佢早幾個月送左本選校攻略. 不果當中有d根本連基本資料都錯, 好似佢個本, 名校list當中都包york, 不果佢話york可以用學劵. 仲有話kv注重英文同中文. 人所共知, kv中文同數學先係佢地的強項. 返而無聽過york數學好掂喎, 佢地從來都係sell英文架. 呢d報紙同雜誌的資料, 睇吓無防(好似8卦新聞咁)唔好盡信呀.

原帖由 threeking 於 08-10-23 23:33 發表
以我所知,星島日報同唔記得咗邊份報紙都列約克為十大名校之一,我諗佢入咗名校榜,都係因為呢兩年英文同數學成績好好,點解o係討論區反而有啲人彈佢英文水平下降,仲讀了一年後要轉校呢?同埋09年會搬去新校舍,如果冇料到,點解仲 ...

囡囡N班直上嘛, 咪當買個保險, 每間KG都有優缺, KM課程好谷, 傳統教學, K2開始好多功課, 英普雙語班主任. 不過, 如果宣幼或st. paul收佢, 就要再唸唸!

原帖由 prosperityyan 於 08-10-24 13:37 發表
你點解可以留到KM位既?
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

哎呀.......算把啦. 我都無唔開心, 唔好咁啦 .  不如大家stop 啦. 我唔想阻住今年要同小朋友選學校的媽咪係度羅料.
原帖由 妳話點算 於 08-10-24 13:04 發表
星島日報同唔記得咗邊份報紙都列約克為十大名校之一  係"名校"呀, 出名貴同hard sell的學校呀嗎. 名校的定義係咩先????另一份報紙, 可能係東方新地, 佢早幾個月送左本選校攻略. 不果當中有d根本連基本資料都錯, 好似 ...

正正就係我個街坊前年入讀york的遭遇一樣, 佢係內地人, 好希望小朋友可以係九龍塘返學, 但唔知其他學校已派晒表兼in 晒人. 佢係12月2x號先去考, 我好記得, 因為當晚我地一齊去bbq 提早興祝christmas, 佢個女著得鬼咁靚, 後尾佢話比我地知去york interview. end up of course 係收左. 如果妳真係鍾意york的, 唔好完全淨係度羅料, 妳去聽吓佢學校的talk, 自己feel 吓間學校係咩style, 可能妳會有意想不到的收獲呢

至於st. cat的bad experience, 等我有機會係st. cat的post先再講. 呢度係york的thread, 麻時又比人話.
原帖由 prosperityyan 於 08-10-24 13:30 發表

我諗有D 人覺得YORK唔值佢收咁貴LAW, 我好多FRIEND都話 (我係聽佢地講), 以YORK個校名, 唔值要幾千蚊一個月. KV都只不過二千幾, 所以我依家都唔知去唔去IN好, 而且我有另一個FRIEND有個經驗, 話佢有個大陸FRIEND,  ...

原帖由 妳話點算 於 08-10-24 11:12 發表
有些人話York比較商業的學校..你選得九龍區學校其實都預咗啦 - 雙子媽媽講中左, d家長真係鍾意咁答.

其實無人對鬧, to be fair, 起碼開post單打人的比人話完都無再出聲.

其實真係各取所需, 覺得好的咪繼續讀law.  ...

hehe .....

我估人地唔係唔出聲, 係費事同你呢d人再纏落去姐, 繼續發表你地既偉論啦   

講野呀, 如果咁識大體, 咁有教養就唔會開post單打人拿. 依家又係度扮得體.
原帖由 YINFEI 於 08-10-24 15:52 發表

hehe .....

我估人地唔係唔出聲, 係費事同你呢d人再纏落去姐, 繼續發表你地既偉論啦   

...

原帖由 妳話點算 於 08-10-24 16:29 發表
講野呀, 如果咁識大體, 咁有教養就唔會開post單打人拿. 依家又係度扮得體.  

我講緊妳呀. 仲 . 我估開post 單人個d人見原來仲有其他人唔認同佢地的講法, 邊咁仲回應呀, 仲唔龜縮咩:;pppp:
原帖由 YINFEI 於 08-10-24 16:36 發表

原帖由 妳話點算 於 08-10-24 16:40 發表
我講緊妳呀. 仲 . 我估開post 單人個d人見原來仲有其他人唔認同佢地的講法, 邊咁仲回應呀, 仲唔龜縮咩:;pppp:  

hehe 真有教養

我無小朋友係'名校'讀緊書, 唔使咁好教養 , 況且我唔怕影衰我的仔女, 仲嚇怕其他家長tim.

我是新手mami,又冇喺HK讀過幼稚園. 我也想幫BB搵九龍塘幼稚園. 聽你哋講似乎YORK都唔錯...仲有邊間好呀? Please advise!

我本人覺得小朋友係一張白紙,鍾意讀邊間幼稚園全部由家長決定,如果你對間幼稚園feeling差咪唔好讀囉!take it easy!
昨天,我同事同個仔去york interview,佢話間幼稚園個校長太hard sell and commercial,決定如果收佢個仔佢都唔會讀喎!

本來都對間學校都有d興趣, 去完interview之後, 最唔like係個校長响簡介會話其他比較差既學校係"垃圾學校", 個人覺得做教育既人係唔應該咁講嘢, 都唔放心比小朋友入呢間幼稚園, 所以冇比留位費.

對. 硬銷自己也算. 還要說人家的學校又貴又如何......自己的很值. 又說世上沒有免費午餐. 當然學校旗幟真的非常鮮明. 但是不是要去到這地步呢? 如何說也是辦一間幼稚園. 不是興趣班

原帖由 ysnmama 於 08-10-25 12:29 發表
對. 硬銷自己也算. 還要說人家的學校又貴又如何......自己的很值. 又說世上沒有免費午餐. 當然學校旗幟真的非常鮮明. 但是不是要去到這地步呢? 如何說也是辦一間幼稚園. 不是興趣班 ...

據聞舊年都係咁....
‹ 上一主題|下一主題