用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 協和小學男教師偷拍更衣 警縱容滅證
樓主: mission
go

協和小學男教師偷拍更衣 警縱容滅證 [複製鏈接]

Actually , this school is good or bad?

偷拍醜聞協和爆退學潮

名 校 中 華 基 督 會 協 和 小 學 下 午 校 , 爆 出 有 上 午 校 男 師 涉 以 隱 蔽 式 小 型 攝 錄 機 偷 拍 女 學 生 醜 聞 後 , 向 家 長 師 會 的 投 訴 及 求 助 個 案 已 累 積 增 至 廿 一 宗 。 有 受 事 件 困 擾 的 小 五 級 跳 舞 班 學 生 家 長 批 評 , 事 發 當 日 至 今 幾 近 一 周 , 警 方 仍 採 取 「 拖 字 訣 」 , 而 校 方 對 家 長 的 查 詢 又 不 置 可 否 , 消 息 稱 , 有 約 六 名 協 和 小 學 的 家 長 計 劃 發 動 「 退 學 抗 議 」 , 要 求 警 方 及 校 方 交 代 , 否 則 「 退 學 潮 」 一 觸 即 發 。  油 尖 旺 區 家 長 師 會 聯 會 會 長 劉 李 偲 嫣 表 示 , 昨 日 向 她 求 助 或 投 訴 的 協 和 小 學 學 生 家 長 再 增 三 名 , 令 總 求 助 個 案 至 今 累 積 至 廿 一 宗 。 她 指 出 , 當 中 不 少 家 長 為 受 事 件 影 響 的 跳 舞 班 家 長 , 事 件 遭 踢 爆 後 , 有 家 長 及 學 生 至 今 仍 感 到 不 安 , 她 引 述 其 中 一 名 求 助 家 長 說 : 「 個 女 知 道 呢 件 事 後 , 同 我 講 , 以 後 都 唔 想 進 入 間 音 樂 室 」 , 亦 有 家 長 怒 斥 : 「 囡 囡 好 介 意 被 拍 下 片 段 , 唔 知 會 用 來 做 乜 , 我 做 家 長 , 真 係 好 擔 心 , 每 次 問 學 校 、 問 校 長 , 總 係 唔 答 我 任 何 問 題 … … 學 校 究 竟 點 樣 保 障 我 女 兒 安 全 ? 」  消 息 指 , 警 方 至 今 仍 未 能 從 學 校 搜 集 到 足 夠 的 有 力 證 據 , 目 前 只 能 從 與 涉 案 者 認 識 的 人 士 或 經 常 進 出 的 地 方 「 埋 手 」 調 查 。 劉 李 偲 嫣 稱 , 已 聯 絡 育 局 分 區 主 任 及 油 尖 旺 區 警 方 , 正 密 切 關 注 及 跟 進 事 件 。  

家 長 不 滿 校 方 刻 意 隱 瞞

有 協 和 小 學 下 午 校 小 五 女 生 家 長 直 斥 , 對 校 方 的 處 理 方 法 非 常 不 滿 , 自 從 爆 出 醜 聞 後 , 學 校 及 警 方 至 今 仍 未 有 向 校 內 家 長 交 代 調 查 進 展 , 家 長 亦 不 知 道 涉 案 人 士 如 何 處 理 有 關 錄 影 片 段 , 令 不 少 家 長 認 為 校 方 只 顧 保 護 校 譽 , 刻 意 對 外 隱 瞞 事 件 。

協 和 小 學 雖 然 為 油 尖 旺 區 名 校 , 但 由 於 部 分 家 長 坦 言 對 該 校 校 長 的 辦 事 作 風 信 心 全 失 , 正 研 究 為 女 兒 安 排 退 學 , 有 家 長 向 本 報 透 露 , 正 計 劃 為 女 兒 轉 報 國 際 學 校 就 讀 , 她 將 聯 同 五 至 六 名 同 樣 因 不 滿 此 事 而 計 劃 申 請 退 學 的 家 長 , 商 討 轉 校 事 宜 。 他 們 聲 言 , 若 警 方 及 校 方 在 本 周 內 拒 絕 清 楚 向 家 長 交 代 事 件 , 將 集 體 申 請 退 學 手 續 以 示 不 滿 。 oriental daily

原帖由 October 於 08-9-22 17:07 發表
Actually , this school is good or bad?

間學校好唔好因人而異,
無事發生在自己小朋友身上.就話知你!!
它總有一班效蹤實fans.

tamannabel,

想當年大家曾在bk約略討論過報讀此校小一
當時無收我個小朋友
想不到你位小朋友咁快趣已轉了校 !
Time flies !

做得呢d事叫做無心?
仲要係有步署咁做......set機/收藏部機,
仲要入埋女厠...
但呢單野唔係上午校咩!?
我就好唔明點解個上午校長無出過鏡?
今次收生一定影響上下午校...

原帖由 Bluestar 於 08-9-23 11:34 發表
tamannabel,

想當年大家曾在bk約略討論過報讀此校小一
當時無收我個小朋友
想不到你位小朋友咁快趣已轉了校 !
Time flies !

都係因為遇著個衰班主任(佢仲拿了最受歡迎獎! )
包庇佢like既學生,我女成績仲唔錯架!
都算是明列前茅!最後都係走為上著......

原帖由 b27wai 於 08-9-22 14:24 發表
係拹和讀的學生和家長真是無奈和可憐!!

我是上午校的家長, 對於學校因警方說交由校方自行處理的引導下而將記憶卡剪爛是為了保障被攝的學生私隱, 抑或是企圖偏袒該老師, 我不想評論。

我只覺得如果我們相信警方所言不涉色情或暴力的話, 我寧願這些片段不會是將來用作呈堂證物。因為我在想, 如果在庭上播放出來, 其實對於被攝的小女孩心靈會否是再一次傷害呢?

我們控制不了子女就謮的學校會有不同程度操守問題的老師, 今天在協和出現, 學校每一個人都要勇敢面對。我自己對學校仍有信心, 因為我見到學校是積極面對, 星期五派第一次的通告後的同日下午, 上下午校聯合開記者招待會, 兩位校長主動交待事件, 有勇氣和有承擔地面對記者。讓我們的子女學習做錯了就要承擔和面對。

被控的老師已經受到前途盡毀的後果, 事業沒有了, 又要面對法律的制裁。我個人覺得已經是他應得的教訓。我和丈夫有與孩子傾過此事的影響, 了解其情緒和看法, 一起分析事件, 從中學習。我們都一致地希望做錯了的老師在得到應有的懲罰和寬恕後, 能改過自新。

當然我們必定讓孩子學懂自我保護。

原帖由 tamannabel 於 08-9-21 13:47 發表
我亞女以前都係讀呢間學校,
校長真係好包庇D老師,
唔正只包庇男...
D女老師都不好得去邊.
人格好有問題!?
好在轉校轉得快咋......

tamannabel:

你的女兒該是下午校的嗎? 因為我在當年為女兒選校時, 在第一個登陸"協和小學家長分享中見到你說女兒是下午校小一。

我當年選上午校是因為我有朋友的子女是下午校的學生, 後因不認同校長的作風, 在失望之時, 她得知上午校校長的教育理念和關心學生多於學校風頭, 所以她後來申請轉讀上午校。雖然後來她因公屋派樓都是沒有轉讀上午校, 她仍鼓勵我選上午校。至今我非常滿意學校的老師和每天上學都遇到勤力和藹的校長。

原帖由 tamannabel 於 08-9-23 17:37 發表
做得呢d事叫做無心?
仲要係有步署咁做......set機/收藏部機,
仲要入埋女厠...
但呢單野唔係上午校咩!?
我就好唔明點解個上午校長無出過鏡?
今次收生一定影響上下午校... ...

上午校校長是有出席記招的, 她是坐在下午校男校長的左邊。

差人有冇去CHECK 個衰人的屋企,睇吓有冇其他帶同相.仲要CHECK佢部電腦....(大家明嫁啦!)
其實我有個問題, 點解D女孩換衫唔係去更衣室或洗手間, 而係音樂室?? 第一 這間是男女校, 四圍都係男生....第二,佢係舊式校舍就算LOCK 門, D 窗都會反射喎!
以我所知,這間學校辦好多好多課外活動, 有D似"社區中心"咁, 會唔會亂咗D 呢?

原帖由 最緊要健康 於 08-9-23 17:10 發表
這件事公開了後, 校長於星期六的家教會, 仲同我地講個衰sir不是有心的, 之前仲話用自己的人格擔保他不是有心的, 我真是好質疑個校長的人格盡然擔保這些人? 個衰人的女友(同校老師)又沒有露面, 令人質疑她是不是同謀? ...

而家D 老師簡直係不知所謂呀﹗

原帖由 Smalljokerbb 於 08-9-25 01:49 發表
差人有冇去CHECK 個衰人的屋企,睇吓有冇其他帶同相.仲要CHECK佢部電腦....(大家明嫁啦!)
其實我有個問題, 點解D女孩換衫唔係去更衣室或洗手間, 而係音樂室?? 第一 這間是男女校, 四圍都係男生....第二,佢係舊式校舍 ...

我很佩服校方管理層主動勇敢面對傳媒,雖然表達未必解除所有人的疑慮。我個人了解,我鄰居的女兒正是舞蹈班的一員,她們在活動室換衫是必須先打底,有體育衫褲或芭蕾舞衣,然後再在舞蹈室中換上(外加上)適當的舞衣,所以她們從不擔心有人偷窺,其實她們的舞蹈室不放下窗簾,門口經常有人出入也不怕就是此原因。當然,有教師有此行為實在令人不安,但我相信樹大有枯枝,而且一竹篙不能打死一船人,協和仍然有極大多數值得信任和尊敬的老師任教,所以我下星期仍會帶我的姪女去報名的。

非常同意你的見解,我兩個女兒都在協下讀,當初我都擔心有無選錯學校,但當我女兒一直讀,現在小五及小六了,她,們很喜歡閱讀,學校很鼓勵學生閱讀,還以書卷獎勵學生閱讀,我發夢也想不到她們會愛上閱讀呢!老師大多基督徒,有愛心又關心小朋友,校長較低調,但非常nice,他有很多改革,當初也無所適從,但想清楚如果他不改善又何來有進步?總好過某些校長只懂得出風頭!
原帖由 余小妹 於 08-9-28 02:56 發表
我很佩服校方管理層主動勇敢面對傳媒,雖然表達未必解除所有人的疑慮。我個人了解,我鄰居的女兒正是舞蹈班的一員,她們在活動室換衫是必須先打底,有體育衫褲或芭蕾舞衣,然後再在舞蹈室中換上(外加上)適當的舞衣,所以她們從不 ...
‹ 上一主題|下一主題