用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 08/09 Class 1B 請進
樓主: hohomum
go

08/09 Class 1B 請進 [複製鏈接]

各位,

剛剛校服公司梁太打來,話今天會去學校幫小朋友換sports uniform,我都沒有被阿仔帶返哪條尺寸不對的long pant,爲什麽學校沒有事先通知阿!

HI 各位,

家長會實在太"充實"啦,完左之後亞仔又叫餓,所以沖沖走左,冇時間同大家相認,只係同心言媽hi左句咋...

家長會幾好啊,起碼知道耍做什麼功課呀,先生係點呀,算係黑暗中見到少少光明....

係呢wilby媽,你結果換到PE衫嗎?

沒有啊,阿仔話校服公司沒有去學校,我打被梁太,她話要下個星期,不過要再通知日期,我都被阿在穿了,所以都不知重可不可以換,可能不換啦

我見到你一家人哦,你得駕車很巧剛好泊在我地前面拉,不過太匆忙了,沒有時間大家相認拉,下次一定有機會的

原帖由 hohomum 於 20-9-2008 11:59 發表
係呢wilby媽,你結果換到PE衫嗎?

今日入左eclass,好似幾複雜,可以要慢慢適應下,但數學科已放了一份功課上去(星期尾交),英文科亦有提到要溫phonics後家長簽名,大家緊記啊...

又派左好多課外活動表格,你地有興趣參加嗎?

大家的小朋友近來有沒有常常被蚊叮呀?亞囝差不多每日都有新的蚊叮,因為他是對蚊敏感的所以會腫起來,嚴重的話會起水"pop",而家對腳仔可以講得上係冇忽好肉....早上已經有塗蚊怕水啦,但都冇有,唔知點好....

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

我放佐支蚊膏係個女書包,等她小息或中午又擦多次。

我都有比蚊膏佢用,但唔得,昨天大腿咬了兩粒,晚上腫到好似豬脾,今日冇返學了.....

請問各位家長,會否覺得有時中文默書太頻密,今日教完明日就要默.因我囡認字比較慢,我地夜晚放工先同佢溫,真係唔夠時間,做到氣咳都做唔好, 唉...點算好

唔系嘛?今日教完明日就要默?是否小孩忘记告诉你,所以才会出现上述情况?

原帖由 linchan 於 08-12-4 11:32 發表
請問各位家長,會否覺得有時中文默書太頻密,今日教完明日就要默.因我囡認字比較慢,我地夜晚放工先同佢溫,真係唔夠時間,做到氣咳都做唔好, 唉...點算好 ...

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

我都覺得中文默的太頻密,等我返到屋企,食完飯成八點,要默八個詞語,全是新學的(這次是天安門),又話小一下學期才默書?不太明白。
另外,今天開始凍了,還沒有風樓,擔心學校好大風。

原帖由 puikiufriend 於 08-12-4 22:06 發表
唔系嘛?今日教完明日就要默?是否小孩忘记告诉你,所以才会出现上述情况?

真係嫁...有好幾次都係咁嫁啦.不過我昨日剛同中文老師通了電話,我估佢嘅意思係想昨天教完,今天默一默嚟recall佢地嘅memory咁上吓啩.

原帖由 koko 於 08-12-5 11:47 發表
我都覺得中文默的太頻密,等我返到屋企,食完飯成八點,要默八個詞語,全是新學的(這次是天安門),又話小一下學期才默書?不太明白。
另外,今天開始凍了,還沒有風樓,擔心學校好大風。 ...

風褸要等到月中喎,你冇比其他大舊厚褸佢着住先咩?好凍喎.

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

有俾多件冷外套,又晤知學校俾晤俾著自己地衫。

原帖由 koko 於 08-12-5 15:20 發表
有俾多件冷外套,又晤知學校俾晤俾著自己地衫。

唔係喎,我囡上兩星期有幾日都好凍,佢都已經著咗粉紅色羽絨,有時又灰黑色大舊褸, 有時又粉藍毛毛fleece外套都得喎.亞囡話淨色冇pattern就得.下星期都重有d凍,記得比佢著番件厚d啦,唔好冷親呀.

我都覺得對中文我有好大壓力呀....早係3-4星期前,已收過張老師電話,話亞囝每次默書都全部唔識,先知原來已經有默書,跟住同佢惡補...都追唔番上之前的進度...亞囝的中文底係好差的,因為幼稚園是寫得不多, 而家一寫要寫"彎彎的".."藍藍的",對佢來講是很深..真係唔知點教, 我只怕比太大壓力佢,又怕佢抗拒....唉.....

係呀好凍呀,我都係比佢穿其他衫的...

知道了。我会向学校了解。有结果尽快告诉各位。

原帖由 hohomum 於 08-12-5 18:15 發表
我都覺得對中文我有好大壓力呀....早係3-4星期前,已收過張老師電話,話亞囝每次默書都全部唔識,先知原來已經有默書,跟住同佢惡補...都追唔番上之前的進度...亞囝的中文底係好差的,因為幼稚園是寫得不多, 而家一寫要寫 ...

我想問下大家有收過下星期六 parent's day 的安排嗎?

對於校服問題,我有一些意見。請問大家對冬季校服有否覺得不大夠?尤其是上體育課的日子。像今天,最低溫度為13攝氏度(新界/沙田應該會低一點吧)。學校規定溫度低至12攝氏度才可以穿自己的外套。我的小朋友堅持只穿學校規定的校服,即上身穿短袖體育上衣(内穿薄薄背心或短袖内衣)、套頭長袖毛衣、抓毛長袖内膽、風褸--連内衣,一共5件衣服。但當中比較保暖的就只有套頭長袖毛衣及抓毛長袖内膽。

學校為處山腰地方,都比較當風。去年小一的時候,上體育課,小朋友也願意在短袖體育上衣内穿一件長袖的衛衣,這樣,她也可以穿長袖的内衣,甚至有需要的時候多加一件羊毛内衣。但是今年,她堅決不肯這樣穿。最後,我只有勸她在外面加上一件薄的外套。着她回到學校以後才把它脫下來。她才願意。老實說,她加穿了那件薄的外套,雙手還是冷的(不至於冰冷)。我想她應該不是很夠暖。

不大明白,學校爲什麽沒有長袖的體育上衣及厚一點的校褸。其實接近12攝氏度也是比較冰涼。我覺得現有的冬季校服,不是太足夠。我正在考慮是否有需要多買一件抓毛長袖内膽給小朋友。

另外,新一屆家教會成員將會選出。我有一個小意見,就是學校的運動會日子。07年及08年的運動會分別在10月26日及10月3日舉行。根據天文台紀錄,07年10月26日當天氣溫為23.3-30.1攝氏度(http://www.weather.gov.hk/wxinfo/pastwx/metob200710c.htm);08年10月3日當天氣溫為25.5-28.4攝氏度(http://www.weather.gov.hk/wxinfo/pastwx/metob200810c.htm)。現今,10月份的日子不像以前有點涼快。在悶熱天氣下運動,有中暑的危險。我個人認爲,運動會可以延後至11月份舉行,相對來説天氣應該比較"涼快"一點。

WingYiuMum

我祝各位小朋友學業進步!快高長大!各位爸爸媽媽:身心健康!心想事成!

芷柔B!
‹ 上一主題|下一主題