用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09年度 K1B 上午班 (KENT RD.) 同學仔開學2個禮拜後 ...
樓主: Carrie_Yip
go

08/09年度 K1B 上午班 (KENT RD.) 同學仔開學2個禮拜後情況點呀? [複製鏈接]

原帖由 kiumama920 於 08-9-21 00:09 發表
Carrie_Yip,jumbo_mandy,bc8006,LuckyGirl,你地好!!:funny:

Carrie_Yip,
我個囡又係叫翹翹,不過佢叫穗翹,都係讀Kent K1B am。其實,我個囡每次番到屋企,佢都唔會好主動話俾我聽老師教過d乜,連係學校做過乜,玩過乜都唔多講 ...

Hello, kiumama

妳囡囡係咪劉穗翹呀?++話佢好靚女架, 我地交流下, 佢地係學校做過乜,唔駛估下估下!:happy:

我尋晚都有提過下本《兒童樂園》, 如下 :

<佢地今日上堂, 其實都做左貼紙果頁, 本書原來真係教完, keep係屋企, 點玩都得啦!:-)  不過++話首"歡迎歌"冇教, Miss Wong又冇解釋why 唔教喎:question: >

「我學會了」嘅印仔,係代表老師已教完成本書仔喇!

我冇記錯ge話,妳個囡係細b, 講到唔清唔楚係好正常, ++都有時係咁架。:joyous:

jumbo_mandy,
冇錯!! 我個係叫劉穗翹呀(係咪好多筆劃呢)!!英文名叫Tiffany!!  係咪++話俾你知呀??佢細細個就咁識得讚美人,真係好掂喎!! 唔知佢地係咪坐埋同一張枱呢?? 我成日問佢識唔識到d小朋友仔,佢又話唔識,佢話老師唔俾佢地傾計喎!!不過,佢近排識咗位名叫家朗同Natalie嘅小朋友,唔知係咪呢? 我諗佢返學都係遊魂居多,無心裝載。
我又曾經問過翹翹本《兒童樂園》有邊頁教過,佢話頁頁都教過,但係叫佢唱番個幾首歌出嚟時又唱唔出,mouth:" />mouth:" /> 攪到我好擔心, 所以,我多數會上嚟BK睇睇有乜最新情報,全靠你地一班精明能幹嘅家長(仲有逸翹、浩恩、Kyle嘅媽咪,先至有咁新咁多資訊俾到我咋!! 真係辛苦晒你地呀!!

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-21 00:40 發表

Hello, kiumama

妳囡囡係咪劉穗翹呀?++話佢好靚女架, 我地交流下, 佢地係學校做過乜,唔駛估下估下!

我尋晚都有提過下本《兒童樂園》, 如下 :

<佢地今日上堂, 其實都做左貼紙果頁, 本書原來真係教完, keep係屋 ...

原帖由 kiumama920 於 08-9-21 14:44 發表
jumbo_mandy,
冇錯!! 我個係叫劉穗翹呀(係咪好多筆劃呢)!!英文名叫Tiffany!!  係咪++話俾你知呀??佢細細個就咁識得讚美人,真係好掂喎!! 唔知佢地係咪坐埋同一張枱呢?? 我成日問佢識唔識到d小朋友仔,佢又 ...

kiumama920,

係呀, 劉穗翹個名係++話俾我知架, ++話Tiffany 同Natalie(短髮的)係坐斜對面ge, 亦都係同++坐埋同一張枱, 但Tiffany同++係對角一頭一尾坐, 即Tiffany應該係坐係Kyle左手邊, Natalie 就坐係Kyle對面喇(最好向Luckygirl求證下, ++有時都好吹水下), ++剩係講哂佢果張枱果8個小朋友個名同位置比我知, 佢話唔知邊個係家朗????但係又答得出佢係boy, 又一時話佢係姓梁ge, ++張枱已經有3個姓梁架la, 有冇咁多呀!
本《兒童樂園》首"歡迎歌", ++話Miss Wong 冇教過, 但page 15隻《兒童樂園》就有教。
唔好讚++讚美人咁大方住, 佢話劉穗翹好靚女架, 再問多兩句, 佢話++都好靚女架bor...., 正小器鬼

見本兒童樂園chop咗我學會了, ++真係無講錯, 本書教完啦。

我指住首歌, 讀咗前面幾個字, 問浩恩識唔識, 佢話識, 仲同我一齊讀。讀完一次又一次, 仲做埋動作。

幼稚園 (舉高手屋型), 樂趣多 (左手拍右手, 右拍左)
123 (數手指), 同遊戲 (左右手打圈, 似自由式)
Do Re Mi (豎起食指), 同唱歌 (放在咀前)
每天上學 (腳踏踏) 笑呵呵 (食指指住面仔, 好可愛)

跟住做運動, 我跟住本書同佢做咋, 都唔知d口訣
- 大字, 1字, 舉左手, 舉右手

全憑++, 知道佢哋學咗乜嘢, 我哋又跟住同浩恩玩啦...
過去兩日, 不停地唱住一首歌, 做運動, 真係好開心。仲驚浩恩喺學校唔投入 (佢係小心型), 原來玩得好開心架!

Jumbo_mandy,
++日日都同你分享, 真係'鄧'你開心。

Carrie_yip, Luckygirl,
我哋都試下玩吖~

原帖由 bc8006 於 08-9-22 09:37 發表
見本兒童樂園chop咗我學會了, ++真係無講錯, 本書教完啦。

我指住首歌, 讀咗前面幾個字, 問浩恩識唔識, 佢話識, 仲同我一齊讀。讀完一次又一次, 仲做埋動作。

1 ...

bc8006

浩恩做埋動作實係好cute喇, 希望所有小朋友都係"每天上學笑呵呵"。
bc8006, 見浩恩返學玩得咁開心, 妳放心哂啦!

放心好多啦。

雖然今朝佢上校車仲流埋眼淚, 老師幫手攞手巾盒, 但係見佢識自己抺眼淚, 又大個仔咗。

等我試下你個提議先, 佢可以同我哋byebye, 就獎佢食糖糖啦。

正面鼓勵! 我咁大個人都要上嚟攞能量啦!

佢尋日仲講 I want to ??? home. 我問佢係咪想 go home. 佢話係 Mali Mali Hom... 幾攪笑, 攪錯晒!

星期六去咗太空館, 佢唱 xxxxxx star (Tringle little star). 佢平時唔肯唱歌架, 但係竟然喺太空館睇星星時, 唱星星歌, 又幾貼切! 呢d歌全部都係喺學校學嘅, 真係多謝KV 同 Miss Wong, Miss Ng.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-22 10:24 發表

bc8006

浩恩做埋動作實係好cute喇, 希望所有小朋友都係"每天上學笑呵呵"。
bc8006, 見浩恩返學玩得咁開心, 妳放心哂啦!

Kiumama920:

係呀...我之前都知你個靚囡都係叫翹翹,我個囡叫逸翹又係姓梁,所以照++咁講可能佢哋嗰張枱都真係好多姓梁的同學仔喎!

Jumbo_Mandy:

原來真係有個叫Natalie的同學仔呀,上個星期問我隻八妹識唔識到同學仔呀(基本上我日日都問佢哩個問題),佢第一個就話Natalie之後提吓水佢仲話有嘉愈...就係識咁多!(激死)
家朗...如果我無記錯應該係坐逸翹隔離嗰個男仔呀!(++講得無錯佢係boy來嘅)

我唸KV的Miss都可能會上來睇吓d家長有無講學校壞話...++留班我唸就唔會,不過可能分分鐘同++跳班o忝呀!

bc8006,

係呀,浩恩好快就會笑住咁同你bye bye架啦.你放心啦!

其實由開學到而家,我覺得我哋d小朋友好似大個咗好多.就睇我今日送阿囡返學,見到班房內的同學仔個個都好乖,坐定定等上堂,仲見到係Miss Wong張枱到已經有好多本手冊,一本疊一本咁放好!每個小朋友臉上面都掛住笑容!!
真係好感動!! 相比頭嗰個禮拜,我仲覺得我個囡好bb,而家佢真係好似大個囡咗好多,每日都會笑住咁同我揮手bye bye!!

原帖由 bc8006 於 08-9-22 12:16 發表

放心好多啦。

雖然今朝佢上校車仲流埋眼淚, 老師幫手攞手巾盒, 但係見佢識自己抺眼淚, 又大個仔咗。

等我試下你個提議先, 佢可以同我哋byebye, 就獎佢食糖糖啦。

正面鼓勵! 我咁大個人都要上嚟攞能 ...

嘩! 浩恩有咁多個靚女同學仔, 佢每日返到課室唔怪得變得咁開心啦~

唔知幾兩日Miss Wong有無打嘖嚏呢? 尋日浩恩唔去刷牙, 我話打比Miss Wong傾計, 三秒後佢就入咗洗手間啦。要幾乖有幾乖呀!

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-22 12:37 發表
bc8006,

係呀,浩恩好快就會笑住咁同你bye bye架啦.你放心啦!

其實由開學到而家,我覺得我哋d小朋友好似大個咗好多.就睇我今日送阿囡返學,見到班房內的同學仔個個都好乖,坐定定等上堂,仲見到係Miss Wong張枱到已經有 ...

哈...哈...
真係呀! 我而家都係成日搬Miss Wong出來,佢一唔乖我就話打電話比Miss Wong傾吓計,問吓Miss Wong咁樣算唔算唔乖先,十次都有7次以上係work嘅,仲有嗰3次可能係,阿囡都覺得太雞毛蒜皮的事,我都搬Miss Wong出來所以廢鬼事睬我!

原帖由 bc8006 於 08-9-22 13:52 發表
嘩! 浩恩有咁多個靚女同學仔, 佢每日返到課室唔怪得變得咁開心啦~

唔知幾兩日Miss Wong有無打嘖嚏呢? 尋日浩恩唔去刷牙, 我話打比Miss Wong傾計, 三秒後佢就入咗洗手間啦。要幾乖有幾乖呀!

...

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-22 14:09 發表
哈...哈...
真係呀! 我而家都係成日搬Miss Wong出來,佢一唔乖我就話打電話比Miss Wong傾吓計,問吓Miss Wong咁樣算唔算唔乖先,十次都有7次以上係work嘅,仲有嗰3次可能係,阿囡都覺得太雞毛蒜皮的事,我都搬Miss Wong出 ...

Carrie_Yip, bc8006
逸翹隔離嗰個男仔叫梁景熹, 唔係"家朗"呀 , ++坐果張table, 佢話係冇"家朗"架, 唔知係咪第2張table,定係++攪錯呢?  

妳地成日搬Miss Wong出黎嚇細路, 比佢知道ge話, 唔知好笑定好嬲。
見到妳地d囝囝囡囡都投入左學校生活, 真係大家都飲得杯落lu

係囉...我都知自己可能記錯嘛,所以我都寫埋"如果我無記錯" hehehehe...
Miss Wong都無我哋咁好氣呀,不過d細路又好鍾意Miss Wong但另一面又好驚佢(好似)

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-22 16:01 發表

Carrie_Yip, bc8006
逸翹隔離嗰個男仔叫梁景熹, 唔係"家朗"呀 , ++坐果張table, 佢話係冇"家朗"架, 唔知係咪第2張table,定係++攪錯呢?  

妳地成日搬Miss Wong出黎嚇細路, 比佢知道ge話, 唔知好笑定好嬲。: ...

hehe...

我都係試下佢咋, 佢真係驚喎! 我扮同Miss Wong傾計, 入面句句都係讚佢乖, 乖就去做囉。第二次再扮, 佢就叫我 don't call 喇. 叫佢刷牙, 佢帶我遊咗一個鐘花園, 一個電話, 3秒攪掂. 唔係攪咗一個鐘, 都唔敢成日出呢招!

浩恩話佢右面係男仔, 左面係女仔. 係咁上下囉! 唔知佢有無亂咁講呢!

佢哋都好投入校園生活, 一講起返幼稚園, 佢話'係呀'。掛住Miss Wong? 佢又答'係呀'。等我今晚問下佢有無識到靚仔靚女先...

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-22 16:24 發表
係囉...我都知自己可能記錯嘛,所以我都寫埋"如果我無記錯" hehehehe...
Miss Wong都無我哋咁好氣呀,不過d細路又好鍾意Miss Wong但另一面又好驚佢(好似)

...

bc8006

我唔知++有冇亂up架, 佢話浩恩左面同右面都係男仔喎, 仲指住我係kv影果張相, 好似好肯定咁話呢個係浩恩左面, 呢個係浩恩右面, 好攪笑! 其實我覺得佢今次係信唔過架, 一來佢係背住浩恩坐, 冇理由咁清楚, 二來又唔同table, 如果佢冇亂up, 佢真係正一八卦妹黎喇!
Anyway, 如果妳想幫浩恩認人, 我可以e-mail d 相比妳, 不過有d朦朦地(d相係對住board影, 仲要係急急腳影低架)

好呀, 等我都認識下佢d同學仔。PM得唔得架? 不如email比我啦 [email protected].

浩恩尋晚叫我同佢睇書, 佢問我點解d動物唔返學, 我話返咗啦, 呢度係學校嚟啦。佢又問點解duck無返學?

原來第二本書, 一開始只有rabbit, bear & sheep。因為喺第一本書, rabbit見到3個朋友嘛! 佢今次心水又幾清喎! 我話duck已經入咗課室, 同Miss Wong講咗早晨啦...

原帖由 jumbo_mandy 於 08-9-23 09:12 發表
bc8006

我唔知++有冇亂up架, 佢話浩恩左面同右面都係男仔喎, 仲指住我係kv影果張相, 好似好肯定咁話呢個係浩恩左面, 呢個係浩恩右面, 好攪笑! 其實我覺得佢今次係信唔過架, 一來佢係背住浩恩坐, 冇理由咁清楚, 二來 ...

琴晚個八妹仔都有唱哩首歌比我聽呀,真係好似浩恩咁!
同浩恩做的動作都一模一樣呀!(好得意!!!)
好彩我個八妹仔都遊唔晒魂!琴晚我攞咗d字咭來同佢溫習吓,好彩都識得吓!問完佢之後仲要捉住佢爸爸來扮老師同學生,真係比佢2個笑死!爸爸仲專登讀錯字,嗰個八妹仔就好大聲話"錯啦...唔啱...係腳...跟我再讀一次!"(仲要做埋動作)好攪笑!

原帖由 bc8006 於 08-9-22 09:37 發表

1 ...

原帖由 bc8006 於 08-9-23 09:41 發表

好呀, 等我都認識下佢d同學仔。PM得唔得架? 不如email比我啦 [email protected].

浩恩尋晚叫我同佢睇書, 佢問我點解d動物唔返學, 我話返咗啦, 呢度係學校嚟啦。佢又問點解duck無返學?

原來第二 ...

bc8006
Woo 浩恩好叻呀, 佢真係心水好清呀。 我轉頭e-mail 比妳呀。

Carrie_yip,

我相信翹翹一定好得意喇, 最後笑呵呵時又甜又可愛呀!

手&腳d字點做動作架? 佢話腳係後面, 伸後隻腳... 腳唔可以'汁'嘢, 係手去'汁'嘢...

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-23 09:55 發表
好彩我個八妹仔都遊唔晒魂!琴晚我攞咗d字咭來同佢溫習吓,好彩都識得吓!問完佢之後仲要捉住佢爸爸來扮老師同學生,真係比 ...

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-23 09:55 發表
好彩我個八妹仔都遊唔晒魂!琴晚我攞咗d字咭來同佢溫習吓,好彩都識得吓!問完佢之後仲要捉住佢爸爸來扮老師同學生,真係比 ...

Carrie_Yip

妳地而家放心哂啦, 佢地有時可能唔想講kv d 野, 其實吸收左好多野喇, 真係好好好開心!

尋日++話係kv, 同梁逸翹 (坐對面) & 包沁以(坐隔離) 最friend, ++話佢有主動"lau"佢地話不如一齊玩, 佢地話好喎 妳話++係咪隨時比Miss Wong , 聽見家長都得喇。

腳...佢係將隻腳遞起小小,然後伸直之後就隻腳板"take"起,每讀一次腳都有做動作.仲有彎低小小用2隻手拍拍自己2隻腳,講"2隻腳"!!!(唔知啱唔啱呀?)

++媽咪...唔知++係咪咁做o家!

原帖由 bc8006 於 08-9-23 10:06 發表
Carrie_yip,

我相信翹翹一定好得意喇, 最後笑呵呵時又甜又可愛呀!

手&腳d字點做動作架? 佢話腳係後面, 伸後隻腳... 腳唔可以'汁'嘢, 係手去'汁'嘢...

...
‹ 上一主題|下一主題