用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 1C班 守望相助
樓主: pearlkam
go

2008 1C班 守望相助 [複製鏈接]

我個Shalom仔說是「找」圖片. 我也是視藝老師,我相信不會是第一堂就要畫幾幅畫.

阿仔會學:
星期二學圓號,
星期四羽毛球
星期五游泳.

兒女是耶和華所賜的產業  詩篇127章3節

簽名被屏蔽

Keithdad,

Alan可以話開始適應. 我都明一開始的時候, 真係好難要小朋友咁早起身的, 係好慘, 有時見到Alan食早餐都眼懞懞咁去食, 真係心都痛呀.

原帖由 keithdad 於 08-9-5 07:42 發表
Keith 報左

Alan ma,

依家 Alan 同 Keith 都係 #26 校巴.好早上車,Alan 適應嗎? Keith 就有D倒瀉鑼蟹.

...

o下, 無人報乒乓球呀?
仲想幫Alan搵個伴添.....

tigger,
Thanks!
咁請問係咪只得Eng Supp P-2-4同數學既P.3-4做?

All,

我報了游泳班, 是否報了名就取錄呢? 因校車aunt 話有通知書才o.k.

簽名被屏蔽

請問幾時默課本圈住的幾個生字???
請多多指教 !!!

原帖由 tiggger 於 08-9-6 23:57 發表
Cyrusmum,

係呀!功課就係咁多la.另外中文要黙課本圈住的幾個生字和英文要串字,而I.T.下堂帶(新手上路),仲有星期一記住帶Listening 1A and 1B,如果仲有漏,煩請其他家長補充.

tiggger

...

tigger,
多謝你報料呀!

今晚報書包時至發覺Cyrus無咗本中文作業? 請問你哋有無? 唔知佢係咪留咗係學校?

另外上次佢上完視覺藝術時, 話老師叫買多set細啲幼啲既水筆? 唔知你哋知唔知要買乜牌子, 一話乜都得?

原帖由 Cyrusmum 於 08-9-7 23:22 發表
tigger,
多謝你報料呀!

今晚報書包時至發覺Cyrus無咗本中文作業? 請問你哋有無? 唔知佢係咪留咗係學校?

另外上次佢上完視覺藝術時, 話老師叫買多set細啲幼啲既水筆? 唔知你哋知唔知要買乜牌子, 一話乜都得 ...

Cyrusmun,

是zebra name pen 跟家長日派藍色通告寫的.:)

Cyrusmum,
上堂我哋冇帶zebra name pen...你哋呢?

我估老師叫買多set細啲幼啲既水筆?
我哋上堂帶Zebra12色雙頭水筆+畫簿.
你估會唔會話你set 水筆太粗??
唔緊要啦9月13日問老師啦!

原帖由 Cyrusmum 於 08-9-7 23:22 發表
tigger,
多謝你報料呀!

另外上次佢上完視覺藝術時, 話老師叫買多set細啲幼啲既水筆? 唔知你哋知唔知要買乜牌子, 一話乜都得 ...

kit-long,

上次啲課外活動回條話先到先得,等通知吧!

原帖由 kit-long 於 08-9-6 13:44 發表
All,

我報了游泳班, 是否報了名就取錄呢? 因校車aunt 話有通知書才o.k.

kit-long,
應該唔係zebra name pen, 因為我仔話我哋嗰日帶既太粗(zebra10色雙頭水筆), 可能既話就帶盒幼啲既! 不過通告明明叫人買粗既, 宜家又話要幼既?:idea:

YCWPS,
我都無帶呀! 所以至覺得係講嗰隻水筆, 買多盒幼既無問題, 只係唔知學校乜要求, 免得到時買錯又要買過啦! 係啦! 好似你咁話, 等13/9問清楚啲先再買!

阿囡而家升 P.4, 仍然用緊盒幼既水筆和粗既 zebra10色雙頭水筆, 希望可以用到 P.6 啦

** zebra10 色雙頭水筆 - 之前老師會預先通知下堂要用才帶, 因為樣樣都要帶, 書包好重呀

原帖由 Cyrusmum 於 08-9-8 12:18 發表
kit-long,
應該唔係zebra name pen, 因為我仔話我哋嗰日帶既太粗(zebra10色雙頭水筆), 可能既話就帶盒幼啲既! 不過通告明明叫人買粗既, 宜家又話要幼既?:idea:

YCWPS,
我都無帶呀! 所以至覺得係講嗰隻水筆, 買多盒 ...

簽名被屏蔽

原帖由 Cyrusmum 於 08-9-8 12:18 發表
kit-long,

YCWPS,
我都無帶呀! 所以至覺得係講嗰隻水筆, 買多盒 ...

Cyrusmum,

上視覺藝術課時, 是要bring黑色水筆一枝(zebra name pen)呀.
至於, zebra 雙頭彩色水筆12色上一堂沒有話bring.:

HY412,
咁請問水筆係咪買普通既就得? 一話都係要買zebra幼嗰隻?

tigger,
唔該晒! 上星期我問我仔佢話唔知道, 今日放學返嚟, 佢至話比我聽原來係收咗!

kit-long,
上次上視覺藝術時, 我仔只係帶咗盒雙頭水筆返去, 反而無帶支zebra name  pen. 放學返嚟我見佢本畫部都有用到啲雙頭水筆畫啲三原色圖案出嚟呀!

水筆係沒有指定牌子架.
但係黑色 zebra name pen 就有指定喇.

原帖由 Cyrusmum 於 08-9-8 22:36 發表
HY412,
咁請問水筆係咪買普通既就得? 一話都係要買zebra幼嗰隻?

tigger,
唔該晒! 上星期我問我仔佢話唔知道, 今日放學返嚟, 佢至話比我聽原來係收咗!

kit-long,
上次上視覺藝術時, 我仔只係帶咗盒雙頭水 ...

Hi HY412,

我仔仔學小提琴的.
想請問關於上樂器班:
有2張"運送大型樂器名牌樣本"
-分別黃色紙"音樂課"&藍色紙"樂器班"
我唔明紙上寫"家長可自行製作或剪貼下表過膠後使用"

如何剪貼呢???
音樂課又是甚麼???
如果當天自接,跟住陪小朋友上樂器班,程序如何?
小提琴我帶去接放學??

謝謝!咁多問題!

我嘗試回答, 因為囡囡是學長笛, 自己帶回校的, 如有答錯, 請其他高年級家長修正 :

原帖由 YCWPS 於 08-9-8 22:51 發表
Hi HY412,

我仔仔學小提琴的.
想請問關於上樂器班:
有2張"運送大型樂器名牌樣本"
-分別黃色紙"音樂課"&藍色紙"樂器班"
我唔明紙上寫"家長可自行製作或剪貼下表過膠後使用"
因為不是每個學生都需要使用, 如果是大型樂器, 學校會幫忙將樂器運送, 搭校車的, 校車叔叔和姨姨會將樂器送往學校, 交給學校校工, 她們會將大型樂器放入樂器室, 放學時同樣將大型樂器交給校車叔叔和姨姨放回校車上; 自己接送放學的, 詳情我不大清楚, 應該在學校門口與學校姨姨交收.

如何剪貼呢???
將學生資料填上, 然後自行去書局/哂相店過膠, 之後開個"孔",  用繩套在樂器上. ( 因為唔過膠, 紙張好快會爛), 而音樂課和樂器班擺放地方好似有不同, 如果當日是上音樂課, 便掛上黃色紙, 上樂器班便掛上藍色紙.

音樂課又是甚麼???
全級同時進行, 好似返樂團一樣, 唔同樂器的會分組練習, 每人提供一張屬該樂器的樂曲練習 ( 可以給樂器導師教的, 因為堂上不會教點拉架 )
** 我已忘記是否 P1 第一堂已開始這樣上堂.

如果當天自接,跟住陪小朋友上樂器班,程序如何?
如果當日沒有音樂堂, 又想校車送往學校, 可依照上述提及的程序, 最好的莫過於自己帶, 早上有經校車運送, 而放學唔經校車. ** 一定要同校車叔叔講聲, 否則要佢白等一場就 ...... 唔多好喇.
需要帶一張家長証 ( 陪上樂器的, 張証好快會收到 ) 才可進入課室, 應該已知道在那個班房上樂器班的. 學生可以先留在課室, 等全體離開課室, 叫小朋友在上樂器班的課室等妳和樂器導師.

小提琴我帶去接放學 ??
係可以架, 因為無人會知小朋友當天既課堂及上樂器時間.

** 過去曾有很多爭論
eg: 小朋友學樂器時間延遲了, 學校姨姨在樂器室看不見有任何樂器需要交給校車司機, 結果 :
1/ 樂器仍留在學校, 可以打電話同校務處姨姨聯絡, 翌日取回, 請與校車叔叔講聲.
2/ 學生自己由七樓樓梯拖行往地下, 結果 ...... 成件樂器損毀 ...... 好貴架 ...... 提醒小朋友切勿自行拖往地下, 找校務處姨姨幫手.

因為妳的問題適合放在 " 小一適應期 ", 我將妳的提問張貼在此.

‹ 上一主題|下一主題