用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 04年9月入讀小一家長請進!
樓主: SaladMi
go

04年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

Re: 04年9月入讀小一家長請進!

我仔仔今年九月會讀三年級, 我以往都買課室的中文習作給他做的都幾她.  

Thanks.
Phoebe

如果可意的話, 應該用今個暑假背了乘數表.  這樣小朋友便不會太吃力了.  

Thanks.
Phoebe

我冇同個仔報預備班,不過依家已經同佢念緊乘數表。書包冇買SPI,我個仔話揹左唔舒服,反而買左SANRIO--新幹線公仔書包,亞仔話好舒服,內格都幾好,好似SPI,而且價錢唔貴,百幾元,用一年都抵,我成日覺得如果個書包三年都用SPI同一個款,都幾悶下....大人都想成日換手袋喇!

我個仔間學校6月尾3日會同佢地做小一適應週,到時要帶茶點、水壼、筆袋、顏色,等佢地到時容易適應。

嘩!嘜小一就開始學乘數la     

Cheung 寫道:
Hi 各位,
您們好! 我個囡囡都系9月入小學. 睇住她咁咁細細粒粒都知點算! 快要返學我連書包都還沒有買,我睇過好多款卡通書包總系拿不定主意!一方面好開心她長大了要上小學,但另外一方又好唔四捨得她咁快大個.

我都好有同感呀~我仲有d失落添....唔捨得佢在幼稚園的生活,不過人總要長大~
講返我女的學校先,佢地會現在已經比了手冊每日寫和家長簽名,而在7月5日就要帶小一新書包,筆盒,水壺,顏色筆,茶點.....等佢地適應下小一的生活,而在7月尾會真真正正到去一間小學(模擬小學生活)
我家有對雙子公主

SaladMi,

大家記得早D同小朋友買定課本、文具、書包和筆盒;平時可以同佢認識書名,等佢上堂時老師叫取書時個心定D、快手D。另外筆盒等佢玩多D,等佢上堂時唔會因覺得筆盒好奇而分心。

Thanks for your advice, 記得當初我們交流給小朋友上些甚麼活動, 不經不覺他們又快上小學了, 相信第一次做小一的家長總有些微緊張因無論他們或我們都有很多事情要重新適應, 祝大家的小朋友都能順利適應小學生活!

HI KITTY:

我還以為只有我這個傻媽媽!你囡囡間幼稚園咁快要得模擬小學. 我還沒有收到幼稚園通知,不過舊年高班都有,今年應該都會有. 系呢! 你個囡囡讀邊間? 我囡囡讀九龍塘聖家, 明天去開家長會.  
"我有2個小寶貝"

hi Cheung ,
我女女讀的學校是觀塘循道幼稚園,佢在這三年真的很開心,佢的幼稚園是問另一間小學借校舍比高班的小朋友模擬幾日咁,明天是畢業典禮,我驚我又會感動到喊,因我大仔高班時我又係咁!
我家有對雙子公主

我女都係9月讀小一,啱啱收到學校的書單,原來小一啲書都要成千幾蚊,校服又幾百蚊,書包又幾百蚊,仲有牙科保健費、冷氣費、美勞費、......有排交

我囡囡

肥仔媽咪 寫道:
SaladMi,

[quote]祝大家的小朋友都能順利適應小學生活!

祝大家順利過渡。

Hi 各位,
我囡囡

Hi 各位,
我仔仔都系9月入小學. 他好細粒得41lbs,好驚被人蝦都知點算! 佢學校連適應小一的安排也沒有,請問那里有小一預備班報在將軍澳區?我仔在馬頭涌(紅)讀,搭校車要成个鐘,連上課全部時間成9个鐘,真係好長時間呀,真擔心他不能適應!!乜小一就要背乘數表啦??不是小三課程嗎?

xxsasaxx 寫道:
我女都係9月讀小一,啱啱收到學校的書單,原來小一啲書都要成千幾蚊,校服又幾百蚊,書包又幾百蚊,仲有牙科保健費、冷氣費、美勞費、......有排交
[size=medium]我都係啱啱收到學校的書單同書簿什費單,加埋其他林林沈沈..校車、校服、書包、筆盒、文具.........好重皮呀[size=medium]不過,呢D都係d大人煩唶,我最驚個女唔適應,佢得35磅咋,又瘦又un,書包咁大/重,又無同學仔....

Hi Frodo

我在青年協會報了一個"開開心心上小一"的暑期課程

各位好,

我女都是九月升小一, 到現在都未收到小學的書單和其他資料 . 只8到小學冇預備班/適應班給新生, 而我好遲才報"聖匠的小一預備班", 預備的東西只有書包一個SANRIO(hellokitty 上年姑媽買定) ,

原來小一都要買成千書嫁la, 計下計下都要用好多$喎, 我個心都未定, 好似剛放完榜又要諗summer course, 又要諗個女適應否, 又諗佢跟唔跟得上, 要否買多d ex. 比佢做. 返學放學點處理(自己湊2個-小學 & 幼稚園), lunch time 點安排.......    .

我係咪太緊張呢!! 上黎睇下先知最好要背乘數表.     ...

你地summer 參加麥野course 呀! 會買邊間出版社的習作呢! 不如post d 書單大家交流下.

thank you very much!!

katiema

katiema 寫道:

不如post d 書單大家交流下.

我女學校的書單大概是這樣的:

中文
教育出版社 - 今日中國語文 (1, 2)

英文
OUP出版社 - ON TARGET! Student (1C, 1D)
OUP出版社 - ON TARGET! Grammar Practice (CD)
OUP出版社 - Oxford Pri. Skill Series Listening (BK1)

數學
新亞洲出版社 - 小學數學 (A, B)

常識
朗文出版社 - 朗文常識 (A, B, C, D)

科學
Longman - SCIENCE (A, B)

另外仲有聖經、音樂、電腦、故事書同其他中英數啲練習......,總共41本﹗

Hello da

Can you tell me where is 青年協會? 還有課程返幾耐?幾錢?時間返幾長?不好意思,too many questions,many thanks!!

我都好想知那裏有這些「升小一預備班」呀,請告知!

多謝!多謝!
http://kidkid.netfirms.com/leadkidtospeak.htm

Hello,

我個小朋友都係今年小一,請多多指教.

elainebell
‹ 上一主題|下一主題