用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位有冇小朋友派到MaryMount? 有冇comment? Thanks ...
樓主: lovelyjoyce
go

各位有冇小朋友派到MaryMount? 有冇comment? Thanks [複製鏈接]

Re: 各位有冇小朋友派到MaryMount? 有冇comment? Thanks

stccmc,

I just came back from work and try to read your posting carefully again, maybe you are mentioning the situation of yourself. If what I've wrote made you feel unhappy, I really feel sorry!
Actually, before registration we've tried to look for a flat around that area but we found that we cannot afford to buy, even the old building above 30 years. That's the reason we try the alternatives. Maybe I should not mention it in this forum.
Again, sorry for making you feel sad.

Re: 各位有冇小朋友派到MaryMount? 有冇comment? Thanks

Is it really illegal?  I have heard someone in my kindergarten knew the others who have post to No. 1 choice by getting other's address, and intend to complain to the Department.  If so, the named student / parent will be jailed.?

簽名被屏蔽

由始至終,marymount 係我dream school, 亦因為咁我地堅企先由九龍搬去大坑為左增加機會報讀尼間學校

不過我地抽唔到,囡囡抽到第2志願(st paul).  我鐘意marymount 係因為我以前的boss 同佢3個囡囡都讀尼間學校 (my boss was once the marymount 舊生會主度)....我自己一路都知有人借地址報,令到我地尼d住係本區我學生減少都應得的機會,不過都好冇奈,只有一句:自己唔好彩...本來我的打算係fail 左抽籤就出動我老細同佢3個囡囡的影響力幫我囡囡入尼間學校,不過e+ 我地決定左早此少離開香港, 同囡囡移民外地,不過都會比佢係hk 讀一年小一.... 不過講真, 如果囡囡派到入marymount,我相信我一定會留係hk 比佢讀的,實在我太鐘意尼間學校,所以 lovelyjoyce 你囡囡好好彩被派到的話, 要好好珍惜了.....據我了解,尼間學校d 功課唔算十分多, 不過, 老師同家長都好多心機去教育的, 家長要花的心血一定唔小...同學間比較一定有少少,不過小孩子的世界係咁的,佢地唔係有心show off, 講真句,我囡囡幼稚園d同學好多長假後都會大家"交流"去左咩地方玩啦, 咁唔通又話佢地淨係比有錢女讀咩, 不過家長同學生一定要付出唔少心血同精神, 當然啦, 冇人想囡囡d 學業會差過其他同學架, 所以就算同你講學校功課多唔多,深唔深係冇用的,問題係你打算付出多少
我o岩o岩整緊囡囡個 website, 需然未完成, 得閒睇下呀~~~

Judith,

恭喜妳一家即將移民!

Marymount都係我既dream school,曾經作過一番思想爭扎,想過如何爭取中獎機會,結果到最後只剩一句”隨緣”,因為我先生話勉強無幸福

我決定博跨區抽Marymount,希望阿囡同MM有緣啦
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我都想試下抽Marymount. 如果真係抽到,唔理使唔使交學費既問題,咁 MaryMount 同 St Paul's Convent 相比,邊間學校學習環境好的,小朋友會開心的? 幾時會有學校開放日? 請指教.

我都想知吖, 相比之下

請問MaryMount 之新永久校社地址是那裹?

謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題