用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足過度活躍症
樓主: da
go

專注力不足過度活躍症 [複製鏈接]

Re: 專注力不足過度活躍症

o係bk度四圍surf, 好少o黎呢個區,雖然唔係好關我事,都忍唔住要回應o下呀diaryman,
hey! 呢度人人咩topic都討論得o架啦!理得人多定少呀? 入得o黎都係週圍睇o架啦!!你夠個個topic都係特殊教育啦!唔通又話你有o野,緊張咩?
再加上自己個仔有問題,做呀媽嘅就梗係緊張d,週圍問o下,揾人幫手嘅! 睇開d啦!!大家傾o下經驗,交流o下知識算啦! 咪成日掛住講"自己有私人訓練"/"要幫手就出聲喇!!!"
呢度d呀媽好醒o架!!diaryman!!

我個仔-高高太太:

你真係有所不知,係嗰位媽媽先前pm我問訓練嘅資料,佢主動問我,之後又話做開都係唔轉therapist,話遲D再考慮。我好心問吓佢而家使唔使幫手都比人鬧,真無姑!!!
雖然我提過個therapist 收我好平(好耐之前提過一次咁多),都係想晒下命啫。各位太太,筆下留人,唔想知就唔好pm我,我係無錢收家!!!消費者應用精明眼!!!

可憐的爸爸上

阿Y太太:
我就真係無留意"嬰兒醫護-有懷疑早評估",而你講咩M太太我又好少見佢係度寫嘢。嚟嚟去去都係BOBO太成日講訓練,我好言相勸叫佢RELAX又比人鬧,點解D太太咁家!睇百份率,BOBO太提佢個私人訓練多過我多多多聲,你又唔意識下佢咩動機,你地夾埋家!!!係咪除咗佢可以講PRIVATE 訓綀其他人唔提得?我個therapist 係 friend介紹,係平過你地出面呀,佢都忙到死,你想揾佢都要排呀,不過我唔會比佢資料你,費事又話我唔知想點點點
其實都有真他家長講訓練,但唔係咁意圖地...各位自己諗

delete
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

唉﹗邊個著﹐邊個唔著﹐咪由其他網友自行判斷啦﹗﹗嘈O黎都冇咩謂﹗
DIARYMAN﹐你又對呀﹐你話“消費者應用精明眼!!!”﹔     我AGREE﹗但如果你唔係想SELL﹐又點會講呢D O野﹐消咩鬼O野費者呀﹖﹖ O甘咪仲“GRA”田李下﹗﹗﹗
呀Y太我就唔敢講﹐但BOBOMUMO係個網度O甘耐﹐咩鬼TOPIC我都見過佢啦﹗都唔算SELL O羅﹗﹗
大不了咪人人都唔好再主動提自己有私人訓練﹐仲平靚正"TIM"   O羅﹗﹗

BOBOMUM﹐你又唔好O甘激玩踢爆啦﹗若果真係咪自己知算啦﹗相反如果係認錯人咪仲衰﹗﹗都係回歸傾偈﹐一齊交流﹐一齊八O下啦﹗﹗唔好理呢D O野啦﹗﹗

話時話﹐我都想知O下中環FASHION樓上舖D資料呀﹗﹗THX﹗﹗

BY THE WAY﹐TO BE HONEST﹐你成日都有唔同好介紹﹐我都係信你多DD﹗﹗(有D偏心...HEeee..ee)斷估你冇理由咩都有股份掛﹗﹗﹗HA...aaa   

我個仔-高高,

Thanks and agree with your comment!  BTW, 中環FASHION樓上舖D資料 have been pm to you, I just been there yesterday with another BK mom, if you want to go, maybe we can go together next time!

diaryman,

I don't want to argue with you anymore about whether you are advertising or not, I think the most fair way is both of us "唔好再主動提自己有私人訓練".  It am completely ok with that because 我問心無愧!  How about you?

I think all bk moms want to share but not argue!
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

hello

delete

sorry, the therapist is a guy and not a miss. I remember that I told you before and you said you does not prefer a guy, and I said he has colleagues, but for my one, is a GUY!  Also, I have registered another name so that not to argue with you again and not let you know what I am discussing with other members.

delete

本來是希望能分享對小朋友有關"專注力不足過度活躍症"見解,但演變成爭吵,真有些失望。故望各位媽咪請勿再爭吵了。

da,

Yes!  I agree with you!  Therefore I decide to delete all the previous messages.  I believe 清者自清, 公道自在人心!

哈!o甘咪好o羅!!bobo媽,難得你聽我話,又聽呀da的忠告, 唔同人嘈, 智者也!! 大家又可以繼續傾o下偈o羅!!

我都相信公道自在人心嘅!!

問心, 睇番d topics, 差唔多個個topic都係呀bobo媽發表先, 跟住才到呀diaryman發言; 又話人同你唔啱咀形,少D溝通好d, o甘你仲"中"埋去? challenge人o地把鬼咩?!

個人覺得好似你揾o黎攪多d o羅, 呀diaryman!! 有咩咪分享o下算o羅!!  仲有,好心你就咪o係"爸爸專區"度開個topic o黎"sung"啦! d爸爸都費事釆你, 又叫你咪同女人嘈!!連d discussion 都唔同晒!! (大部份人以為你講緊dvd咋!!算啦!!! 好肉酸呀!! 人o地女人都識收啦!! come on, be aman!!(如果你真係男人的話.....)

至於diaryman話'邊個係咪sell 嘢都無問題'我就唔agree啦!!  呢度不嬲都唔俾sello架啦!! 否則我又點會叫大家一齊唔好提自己有私人訓練吖?!

我份人就係八o架啦, 鍾意週圍睇o下d topic, 俾o下意見!! 不過我就冇o野好sell, 得閒睇o下o甘啫!

總之以後邊個自己主動sell, 我實睇唔過眼, 實叫bk cut message!! 公平之至啦!!!開新account sell 都冇用o架!! 容咩易睇吖?!

芬姐wrote:
"係咪兩三歲 check 唔到過份活躍症架?"

My son also not yet 3 years old.  Both the therapist and the doctor did not diagnose him as 過份活躍症, just said that he has attention problem.  Both of them said that it is not easy to really diagnose 過份活躍症, and they don't want to "label" the child.

From your description, your friend's child seem to be "naughter" rather than 過份活躍症 wor.  Because my son is not 聰明, he is a slow learner ar! (because of poor attention)!

芬姐wrote:"係咪都有 d 問題呀?"
I think this question you better ask the doctor la!

唉,我都唔知係針對我定覺得我sell嘢先咁對我。我啱啱睇人地D留言,係"報咗暑期班未",一入去睇,有成半都有sell嘢,其中有個仲自聲教琴師喺網上招生,仲比我見到你地其中一個pm自己識嘅教琴師資料比人,依D咁擺到明嘅又唔delete,我都唔知發生咩事。你地鐘意點都好,我同意言論係自由嘅!拜
pls see "小朋友四歲幾暑假想學琴,有無琴行班或老師好

diaryman,

Please check pm!

回應之前BoBo小姐同D生嘅message:
真係唔好意思,我而家先睇到你地D對話,不如我分享下我嘅經驗。
因為我個仔有問題,我對D訓練好有興趣,我之前pm過D生,問有關佢個仔嘅訓練。佢叫咗佢嘅冶療師call我,嗰位係一位職業治療師,係男人嚟。佢了解我個仔D問題,又安慰我(好鬼羞,因為我忍唔住喊),之後佢話其實我已經喺醫院有職業治療,如果進展ok就唔使揾private 職業治療,慳翻d錢好過。跟住我又問佢我個仔d語言問題,佢話言語治療師會專業d答我。之後佢叫咗位女仔言語治療師reply 我,佢又問咗我個仔d情况,比咗d建議我點樣stimulate 佢出聲,我試過一排真係有d效。我冇揾佢幫我,因為嗰時我已排到醫院,諗住睇定D,我亦坦白話佢知。而家我個仔喺同一間醫院有晒兩種治療。
至於BOBO小姐,我就冇pm過佢。有另一位家長同我傾開,send咗份form比我填,份form有好多關於個仔d嘢要填,話send翻去個email就可聯絡BOBO小姐嗰位治療師。因為我怕煩唔想填,所以冇再聯絡BOBO小姐。
其實在我角度睇我覺得嘈得好無慰。可能我早d出嚟講可減少誤會。在於我依d家長,其實好難先可以揾到專業人士傾,醫院有,但佢地好忙,想講多兩句又話下一個病人嚟咗。所以我完全support出嚟share嘢。
我暫時都唔會請私人training,但當醫院無服務比我個仔,我會揾翻佢地。希望名家長繼續比料我,分享下。
‹ 上一主題|下一主題