用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 除左根德園同St Catherine之外, 仲有邊間好右出名的幼稚 ...
樓主: PJC
go

除左根德園同St Catherine之外, 仲有邊間好右出名的幼稚園? [複製鏈接]

LH是咪咁好呀? 我個女都in咗LH在大角咀嗰間..PN
成3480X12M都好貴呀! 值得嗎?

原文章由 wai406 於 08-6-24 10:31 發表
Hi, silvia,

如果祟真減學費, 你會否考慮留低呢? 我阿仔今年入k1, 其實一心想阿仔由幼稚園讀到小學, 因祟真符合我選校的條件 (要基督教, 英文小學 及 一條龍), 加上學費不算太貴 (當時hk$2400), 當聽完簡介會, 當堂 ...

哈哈, 我細女都係今年入k1呀! 你是主流班嗎? 分分鐘有機會做同學仔呢

um......如果唔加學費, 我都可能會留低。但我對仔仔既心水小學係英華, 都係想試下比佢考唔考到先決定會唔會讀崇小。但而家加左價, 就真係唔敢唸囉....

崇小學生比我印象係好純品, 好乖。而普通話及英文能力非常不錯(因為今年有做小學TSA MOCK EXAM義工, 因而得知佢地既能力)。我都係選基督教+一條龍,所以萬一仔仔入到英華, 可能妹妹會留係崇小升小一。

但仔仔考唔到的話, 會試大抽獎, 希望佢地兩兄妹一齊返學。

原文章由 BB成長期 於 08-6-24 11:31 發表
我小朋友雖然只是考幼稚園, 但我都有看小學, 講真要$3600一個簡直趕客, 一年要三萬六, 啊....聖芳濟, 陳守仁, 宣道, 真光, 九龍塘學校一一比他便宜, 就算有mama說禮賢都below 3萬la, 除非我小b考到男拔$38,000, 若不 ...

咁就要睇你鐘唔鐘意小班教學囉.....(因為而家加價係為左小班教學)

人地收平D, 但係大班教學呢.....

原文章由 多哥哥 於 08-6-25 15:15 發表
係呢個topic上, 又點可以唔提創價呢?  連教統局視學報告都話呢間學校無得彈!  而作為家長, 我很安心交托孩子予學校照顧!

係呀, 創價都好好, 我有個朋友仔都讀緊! 佢都讚不絕口!

其實每間學校都有佢既優點/強項同缺點/弱項, 所以最緊要清楚自己要乜, 例如: 要谷, 要程度深/淺, 要愉快, 要靈育, 要校舍大, 要外籍老師多, 要一條龍.....好多選擇。

另外, 又要唸自己能力, 例如: 錢, 有冇咁多時間陪佢做功課/溫習...

只聽BK既comments係唔夠/唔全面架! 每個人比得自己小朋友入去讀, 都一定有佢原因, 一定係鐘意間學校啦, 係咪?

而係bk唱佢既comments又唔可以盡信, 因為同得老師有牙齒印, 就當然好多既講出黎先保護自己/自己小朋友先啦。

我小朋友有幸於今年9月入創價.  其實我上年也經歷了跟小朋友考幼稚園的路程, 而最終我跟先生都一致選擇創價, 原因很簡單, 就是學校內老師校長及姐姐都很和藹可親, 事事都很為人著想, 會花時間及心思去聆聽及解釋.  我舉一些簡單的例子:
- 面試信中會連地圖, 行走方向圖;
- 在交留位費當天會有一個由校長主持的簡介會, 讓家長知道何時為新生註冊, 入學需知等..
此等事情看似是雞毛蒜皮, 但實在見到學校真的是事事為人.  我曾到幾所學校跟孩子面試, 有些學校在面試日的安排非常混亂, 明顯見到校內上下各人溝通不足; 試問如何可以安心交托一個只得三歲的孩子呢?
至於一些很實際的問題, 就是課程內容.  據了解, 創價的畢業生有不錯的扣門能力, 於我來說, 這樣是相當足夠了!
有一點想一提, 請大家去看看bk幼稚園一覽中創價幼稚園一個topic, 感受一下家長們是很"愛"學校, 我相信, 學校真的對孩子很好, 而孩子家長亦對學校很好.

...sorry...我有點hardsell...

原文章由 BB成長期 於 08-6-25 17:04 發表
你小朋友是否創價呢? 我未考慮過, 因我朋友的comment是課程比較淺, 有學卷的, 很抵tim....如你小朋友在此校讀, 可不可以告知上國語同英語的時間 (per week)? thanks.
...

醒目開學勳章

Hello, 多哥哥
可唔可以分享吓你考過邊幾間幼稚園呀???? Thank you~

原文章由 多哥哥 於 08-6-26 12:34 發表
我小朋友有幸於今年9月入創價.  其實我上年也經歷了跟小朋友考幼稚園的路程, 而最終我跟先生都一致選擇創價, 原因很簡單, 就是學校內老師校長及姐姐都很和藹可親, 事事都很為人著想, 會花時間及心思去聆聽及解釋.   ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

Hello 棉花糖媽媽,

再一次多謝你上次幫我買書.
我個仔考左以下學校 -
1. 深水'步' 祟真國際班
2. 浸幼
3. St' Catherine普英班
4. 聖若望英文幼稚園
5. 創價

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-6-26 12:40 發表
Hello, 多哥哥
可唔可以分享吓你考過邊幾間幼稚園呀???? Thank you~

我想問下創價, 係不係都係九龍塘? 係私校嗎?

創價是在九龍塘, 不是私校, 是非牟利幼稚園, 可申請學劵的.

原文章由 wttcly 於 08-6-30 11:56 發表

不該晒.

想問下你地通常會報幾多間呀?

不如大家講講CCKG,都好好架,不過K2先有班,想同小朋友轉去讀,但系就唔清楚面試同學校情況,請各位比D意見!唔該曬!

[ 本文章最後由 venuscc 於 08-8-3 23:51 編輯 ]

回覆 #1 venuscc 的文章

CCKG K2才有,小朋友面試時要用英語对答,所以K1一定要找間英文好的幼稚園,

請問st. cat 羅福道或是雅息土道 好d? 有什麼分別?

醒目開學勳章

原帖由 wttcly 於 08-6-30 11:56 發表

咩唔係全港既幼稚園都係私校咩?
只係分牟利同非牟利嘛,我有冇記錯呀???

Wanna know when did/will you apply for the child ah?  

My baby is just a new-born one...but many friends ask me to apply KG for her asap.

原帖由 sarahmama 於 08-6-20 14:18 發表
Yew Chung (Kln Tong) - it's excellent, expensive but worth (my personal opinion)
Victoria (Ho Man Tin or HarbourGreen Tai Kok Tsui)
Kingston (Kln tong)

Hi sarahmama,

would like to know how goos is yew chung? it's my target too!! how much is the school fee??
thx!

what about tutor time??
‹ 上一主題|下一主題