用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園會收細B嗎
樓主: 219媽媽
go

根德園會收細B嗎 [複製鏈接]

唔使客氣!係將知道嘅野講出嚟分享下咁。

其實我亞囡都屬細b,10月出世。

原文章由 MuiPig 於 08-6-24 14:18 發表
appleycma, chingchingb.ma

唔該晒,你地個個都咁好人另到我都便加想仔仔讀lee 間學校。

多謝你地咁幫我同仔仔!Thanks!

回覆 #21 chingchingb.ma 的文章

很感謝你們的支持及慷慨的經驗,你們真是好人,謝謝....

我囝囝舊年考, 今年9月將會入讀, 我記得:

考仔仔
1. 比本大書佢睇, 書的內容係廁所, 老師指住入面的野問小朋友係咩, 我淨係記得佢有問毛巾.
2. 顏色'佩'對, 老師示範一次, something like logo 同色的對同色的.  
3. 砌圖
4. 唱歌. 老師仲同我地一齊唱, 不果會越唱越細聲...到最後得返小朋友自己唱. 唱完, 2個老師一齊拍手  

應該仲有其他, 不果唔係好記得.

考家長
我記得一坐底, 老師就問平時邊個湊佢. 跟住都係問d圍繞bb的問題, 有: 佢幾時識講野? 鐘意食咩? 三色豆食唔食? 仲有係識唔識自己去廁所. 以我所知kv著重小朋友的自理, 已戒片同自己識去vv的可能會加分. 不果大部份的小朋友係interview個段時間, 頂曨都係已戒片, 好小會識自己一個攪掂晒的.

到走時, 羅糖個part我亞囝好乘, 只係羅一粒. 不果係度'簡'顏色(係瑞士糖)攪左好耐, 心大心細. 跟住仲問, "媽咪, 妳要唔要, 妳想要咩色"

原文章由 bc8006 於 08-6-24 10:45 發表
有兩個老師, 一個老師同家長傾, 一個同小朋友傾。老師好親切, 佢哋會用方法引小朋友, 吸引佢坐低玩 (無錯! 係玩, 唔係面試)。

同家長傾計時, 我唔可以望住佢, 以下係我同老師傾計前, 傾完後見到老師同小朋友玩嘅項 ...

ABC

[ 本文章最後由 mcheung 於 08-6-25 20:51 編輯 ]

KV是收細仔的.我的兒子是11月尾出世.下年讀K2.所以不要灰心啊

yes yes, 問小孩, 一坐底就係問佢叫咩名(好多間學校都係問呢條先, 有d仲會問幾多歲), 跟住指住報名表上小朋友張相問佢呢個係邊個.

eeeeeeee, 我亞囝當時無考A, B, C wor
原文章由 mcheung 於 08-6-25 20:47 發表
●根德園幼稚園

面試內容﹕

○孩子
口試﹕你叫什麼名字﹖是男孩還是女孩﹖
配對﹕圖案配對
辨認﹕ABC 英文字、顏色。
指令﹕要求孩子唱歌,任何歌均可。

○家長
主要問成長發展,包括孩子何時懂得走路、說話、如廁、誰人照
顧等。

...

多謝晒咁多位媽咪比資料我地d新手媽咪,你地根德園既家長比我感覺同其他學校唔同,你地好樂意幫我地d家長,係其他學校topic度我問過人都冇你地咁好講得咁長細。

再一次多謝晒咁多位媽咪寶貴意見,真係好希望下年我有機會係度答其他新手媽咪的問題!

KV係會收細仔架,我仔仔11月中,今年升K2啦,不過大仔一定會比細仔讀得輕鬆,如果你仔仔係12月尾,以我個人經驗,不如等多1年比佢做大仔會比較好!

請問一班細b mama,
妳地嘅細b係咪都識講好多野,
識答kv老師問題同唱歌歌架?
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

係呀, 老師要求唱ABC SONGS, 唔識唱哂成首歌,但起碼識得哼出黎呀!

原文章由 BabyHilary 於 08-7-15 22:16 發表
請問一班細b mama,
妳地嘅細b係咪都識講好多野,
識答kv老師問題同唱歌歌架?

唔係自己揀歌咩?
我仔仔9月尾架, 識講少少野, 但唔識唱歌,
黎緊2個月要努力練習先得﹗

原文章由 waiwing 於 08-7-18 18:54 發表
係呀, 老師要求唱ABC SONGS, 唔識唱哂成首歌,但起碼識得哼出黎呀!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我亞囡嗰時冇規定唱乜歌。

原文章由 BabyHilary 於 08-7-19 14:21 發表
唔係自己揀歌咩?

我最近成日比仔仔聽最common幾隻兒歌,
係abc佢會跟少少, 其他都係得個聽字,
希望比佢聽多d佢會跟住唱, 學識其中一首都好吖﹗

原文章由 chingchingb.ma 於 08-7-19 23:35 發表
我亞囡嗰時冇規定唱乜歌。

如果係abc會跟少少,咁就不妨比佢聽多d!其他歌都冇所謂,你平時亦可以同囝囝一齊唱,當玩咁就得喇。

我亞囡嗰時都係唱abc,不過係我同佢唱前半,之後老師同我傾計問緊我問題時,亞囡先唱埋後半截

原文章由 BabyHilary 於 08-7-20 15:12 發表
我最近成日比仔仔聽最comment幾隻兒歌,
係abc佢會跟少少, 其他都係得個聽字,
希望比佢聽多d佢會跟住唱, 學識其中一首都好吖﹗

我地個時老師問識唔識唱ABC喎,咁咪唱ABC 囉,我個仔個時都係在2個月內學識哼ABC SONGS,努力呀!

原文章由 BabyHilary 於 08-7-19 14:21 發表
唔係自己揀歌咩?

我個仔仍然係鍾意聽歌唔鍾意唱呀, 唉...

另外想問下大家interview之前係咪都會比
小朋友享playroom玩warm up下架?

係咪淨係daddy mummy是但一個陪?
可唔可以2個一齊去架?

原帖由 waiwing 於 08-7-21 11:03 發表
我地個時老師問識唔識唱ABC喎,咁咪唱ABC 囉,我個仔個時都係在2個月內學識哼ABC SONGS,努力呀!

只可以其中一个家长一同面试, 我的小孩也是12月未出生的, 最终就读St Cat, 建议还是多考几家, 因为收细B 的机会其实真的不高, 校方在这么多选择的情况下,收大B也是理所当然的,要是你站在学校的角度也是一样处理方法.

有d學校覺得父母一同出席先有誠意,
如果KV只限一個家長, baba唔洗請假lu﹗

當然會多考幾間, 多謝妳意見﹗

原帖由 SuperSmallTwins 於 08-8-31 18:48 發表
只可以其中一个家长一同面试, 我的小孩也是12月未出生的, 最终就读St Cat, 建议还是多考几家, 因为收细B 的机会其实真的不高, 校方在这么多选择的情况下,收大B也是理所当然的,要是你站在学校的角度也是一样处理方法. ...

KV選生我覺得幾好...因為佢唔係睇你屋企有幾多錢而去收生..佢係睇小朋友Interview當日的對答同表現, 當時佢好注重家長的參與同照顧小朋友..小朋友一定要有禮物..你地擔心的..細B收唔收, 屋企無錢唔收..呢d唔需要擔心...我女係細女黎收左..不過佢講野表達好叻..佢interview表演好...我同佢去interview的...另外我有幾個朋友..1個住馬鞍山, 1個住大埔佢都收...。

祝你小朋友好運~~ good luck

細b apply左先啦, sheldon都係細, 10月尾, 而家讀K1, miss照顧佢多d. 又follow up好d.  

反正你都會在其他學校讀pre-nursery或playgroup之類, 不如apply KV, 如果收你BB K1, 就讀lor, 學期尾就知佢assessment, 你怕佢讀唔黎, KV係可以repeatt的. 而repeat K1對小朋友既影響不大.

就我一班為例, 有D小朋友大過sheldon一年多的.
‹ 上一主題|下一主題