用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網 65
樓主: mrkwok
go

校網 65 [複製鏈接]

原文章由 Katelyn^.^ 於 08-6-8 19:31 發表
請問祖天評價如何?

祖天o.k.架,唔差.

小女原讀石梨天主教   ( 25名/160 人 )  ,現已考主恩及基真插班生,都已取錄,應如何取捨.(住葵涌邨)
謝謝!!!

小女原讀石梨天主教   ( 25名/160 人 )  ,現已考主恩及基真插班生,都已取錄,應如何取捨.(住葵涌邨)
謝謝!!!

小女原讀石梨天主教   ( 25名/160 人 )  ,
現已考主恩及基真插班生,都已取錄,應如何取捨.(住葵涌邨)
謝謝!!!

葵盛主恩成績好些, 但校舍舊及細, 如囡囡比較靜及適應傳統教學, 可選 !
基真校舍較新及大, 各方面平均, 但可能較遠 !
原文章由 ck43420 於 08-6-27 13:26 發表
謝謝!!!

我個囡都今年都入祖天小一,唔知d老師好唔好,會唔會好辛苦.我只希望佢讀我開心,我個囡係d好慢熱又唔主動ge人..好擔心佢好辛苦
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

原文章由 BBGirl 於 08-6-27 15:27 發表
我個囡都今年都入祖天小一,唔知d老師好唔好,會唔會好辛苦.我只希望佢讀我開心,我個囡係d好慢熱又唔主動ge人..好擔心佢好辛苦

我個仔又係讀祖天, 不過今年9月升小二, 祖天功課唔算多, 上學期可以應付, 因小一上學期沒有測驗只得一次考試所以小朋友沒有什麼壓力, 我覺得老師都好細心, 小兒好喜歡老師, 同學同埋返學, 你幾時開小一家長會呀, 地下壁報板示範校服o個位就係小兒

原文章由 hwy616 於 08-6-29 20:55 發表

我個仔又係讀祖天, 不過今年9月升小二, 祖天功課唔算多, 上學期可以應付, 因小一上學期沒有測驗只得一次考試所以小朋友沒有什麼壓力, 我覺得老師都好細心, 小兒好喜歡老師, 同學同埋返學, 你幾時開小一家長會呀,  ...

係...7月9日下午要去學校買校服...到時去睇下你仔仔........我都想佢讀得開心......而家成日都擔心佢唔慣...
不過我有野想請教.....我收到學校寄來一份"學生意外保險"...內容寫明購買與否由家長決定...唔係好貴....但係多唔多人買?....同係咪真係有用.....我本身都有同個囡買左一份.....如果買咁一次過比哂六年好d....定係每年比好d.....好否幫忙解答...?
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

原文章由 BBGirl 於 08-6-30 14:36 發表

係...7月9日下午要去學校買校服...到時去睇下你仔仔........我都想佢讀得開心......而家成日都擔心佢唔慣...
不過我有野想請教.....我收到學校寄來一份"學生意外保險"...內容寫明購買與否由家長決定...唔係好貴... ...

我都有買, 我上年好似捌拾幾蚊一年, 真係當係學校上體育堂或校內活動有咩意外有個保障o者, 都唔一定要買嘅, 睇你個人喜歡。 開學頭一星期都係返半晝俾小一適應, 你可以上學校個網址俾你個女睇學校有咩設施和將來小一嘅生活係點, 校網有個校園點滴, 你可以睇07年8-12月o個part, 都有講學校裡小一有咩活動, 我見o的小朋友都好開心, 睇吓可唔可以幫到你

http://www.choyiu.edu.hk/html/frameset5.htm

謝謝你...我會上網比個囡睇....而我都會了解下....我自己選得這學校都覺得這學校唔差....至小d學生都好純品....其實我最細個細佬都係這學校畢業生....不過已經係好多年前ge事.....以前這學校口碑真的好好.....所以想知現時學校情況.....因為我係在職媽媽...根本冇時間經常到學校同其他媽媽了解情況......所以好多謝你....

原文章由 BBGirl 於 08-7-1 15:17 發表
謝謝你...我會上網比個囡睇....而我都會了解下....我自己選得這學校都覺得這學校唔差....至小d學生都好純品....其實我最細個細佬都係這學校畢業生....不過已經係好多年前ge事.....以前這學校口碑真的好好.....所以想 ...

我都係在職o家, 我選佢第一志願一來係方便我亞媽湊放學同埋有個表哥照應等佢唔駛咁驚o者, 當然間學校係同區都幾好啦

原文章由 hwy616 於 08-7-1 19:36 發表

我都係在職o家, 我選佢第一志願一來係方便我亞媽湊放學同埋有個表哥照應等佢唔駛咁驚o者, 當然間學校係同區都幾好啦

原來你個小朋友都係比婆婆湊.....我個囡都係.......不過你會好d...因為你個仔有表哥照應.....
‹ 上一主題|下一主題