用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日本書包香港啱用嗎?
樓主: codi
go

日本書包香港啱用嗎? [複製鏈接]

原文章由 Joe媽媽 於 08-4-18 13:46 發表

牛皮一定耐用, 但真皮料又一定會勁重, 勁勁重! 妳想亞仔無命咩!自已衡量一下自已需要甚麼...

日本人之生活環境及習慣跟香港好不同的, 適合日本人/ 外國人用之東西, 未必一定百份百適合香港用... ...

係呀,聽人講牛皮做既書包係好重ka...我買呢個書包希望呀女用到1-2年都好好啦....

我幾年前去日本旅行都買左一個PU紅色, 但係就用唔著: 書包SIZE唔岩香港D書(大本的書放唔落), 有時又要帶透明膠FILE就實裝唔落, 同埋香港小朋友既書包真係好多書簿要裝, 日本書包咁(的式), 我既小朋友就用唔著, 個書包無用過放埋一邊,最後PU面鈣化報消左。

原文章由 ruru 於 08-4-18 14:03 發表

係呀,聽人講牛皮做既書包係好重ka...我買呢個書包希望呀女用到1-2年都好好啦....

香港小朋友有d書係over-size又有file個書包放唔落. 日本書包未必適合香港小朋友....

原文章由 claudi-mama 於 08-4-18 17:12 發表
我幾年前去日本旅行都買左一個PU紅色, 但係就用唔著: 書包SIZE唔岩香港D書(大本的書放唔落), 有時又要帶透明膠FILE就實裝唔落, 同埋香港小朋友既書包真係好多書簿要裝, 日本書包咁(的式), 我既小朋友就用唔著, 個書 ...

大家可以參考吓蘋果日報既介紹:

http://appledaily.atnext.com/template/apple_sub/art_main.cfm?iss_id=20070812&sec_id=38165&subsec_id=2266528&art_id=10013723

原文章由 MMMi 於 08-4-18 17:22 發表
香港小朋友有d書係over-size又有file個書包放唔落. 日本書包未必適合香港小朋友....

日本書包有D係細少少 , 有D就大少少, 但都離不開A4的SIZE , 只不過在於用料不同 , 價錢亦有所不同 . 我知道台灣有自行出版的日本書包會比日本書包大D , 呿哋話自已果隻書包可以有保養 , 可以用6年 , 都唔知係唔係 ?

小兒今年9月小一,我現在已經開始留意緊d書包啦!SPI輕就好輕但係個款好“薯”、Dr.Kong 亦都係一樣“薯”,另外有隻澳洲牌子的(唔記得點串)果款好靚;前兩年仲買o左比朋友個仔,今年問番佢好用嗎?佢話好重喎!裝埋d書同水壺就非常重!現在仲係到尋覓緊!好頭痕!

回覆 #1 廉媽 的文章

我小朋友都係今年9月小一. 我想買"SEVEN"的書包. 6月先出新貨. Dr.Kong & SPI 我覺得重.

款款書包都話唔好 , 咁究竟邊隻好 , 我選擇日本書包 , 係因為呿夠輕 , 但D人又話呿細同好快殘 , 都唔知點算好 ,  現在唯有試吓台灣出果隻La . 起碼呿哋比起日本出的書包大DD , 價錢仲平好多呀 !

醒目開學勳章

舊年bk呢度关於買邊種书包既討論:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1023662&extra=page%3D7&page=1

原文章由 codi 於 08-4-20 23:50 發表
款款書包都話唔好 , 咁究竟邊隻好 , 我選擇日本書包 , 係因為呿夠輕 , 但D人又話呿細同好快殘 , 都唔知點算好 ,  現在唯有試吓台灣出果隻La . 起碼呿哋比起日本出的書包大DD , 價錢仲平好多呀 ! ...

最近我識有個朋友是專業做書包設計的...都好多年...他也講了一些現時好多家長的錯誤訊識比我知...
等我在這裡同大家分享下...(因不是買廣告,所以唔好問我邊間公司)
有好多都是脊醫提過的..要有胸扣..腰扣..有護脊板..背帶最好闊加厚身..書包背要有散熱..
仲有就係..如果想對仔女好的話..就要買一個適合仔女身高的..千奇唔好因為學校果D 文件高身..就去買一個高身的書包..特別是一,二年班的仔仔女女..因為朋友講過..如果你用個書包是長身過仔女條腰..真的是對仔女脊骨好傷的..有時都唔明白現在的學校點解會用D F4文件..出面都有好多書包是專登做大D去迎合市場的需要..真是害死人..我有問過他..如果真是有用F4文件..而仔仔又好細粒咁點..他教我應該用一個手挽袋去幫輕就已經可以...有時書包太重都可幫輕D...講住咁多先...如果有人有興趣先再講多D書包得意野....

[ 本文章最後由 堅勇 於 08-4-22 10:16 編輯 ]

OIC Thanks

原文章由 codi 於 08-4-17 12:40 發表
日本協和書包好少地方有得買 , 不過你可以去一間叫做hideo wakamatsu 專門店看看 , 現在存貨只有紅色 , 其他顏色有已經買完 , 如果要買可以致電21910055荃灣分店看看 . 我自己的小朋友就買了黑色 . ...

其實日本人之所以出PU料的書包 , 係日本的學校很為學生著想 , 學校設有儲物架 , 課室外又有掛鈎 , 學校又有飲水的設施 , 不用帶水壺 , 不用帶飯 . 有時我都在想 , D出版商可以將書本分多幾册出 , 例如把原本是一本的英文書 , 分開上下册 , 如此類推 , 咁咪可以減輕書包的重量 , 自然書包也不用太大個 . 根本就唔應該把所有的東西放哂响書包到 , 什麼大本的書 , 什麼水壺...... .  . D學生是返學學習 , 並不是軍訓或操練體能 , 點都要D細路背著咁大個書包返學 , 而家長又因為要放多D野响書包到 , 點知買D書包就要大個為目的 , 亦冇想過用手挽袋來減輕書包的重量 .       總之D細路就慘La!!!!!!!!!!

[ 本文章最後由 codi 於 08-4-22 13:10 編輯 ]

我仲有興趣聽埋落去喎!可否講多d呀?
因為我擔心小兒個書包太重會對背脊發育不良。

原文章由 堅勇 於 08-4-22 10:11 發表
最近我識有個朋友是專業做書包設計的...都好多年...他也講了一些現時好多家長的錯誤訊識比我知...
等我在這裡同大家分享下...(因不是買廣告,所以唔好問我邊間公司)
有好多都是脊醫提過的..要有胸扣..腰扣..有護脊板. ...

請問邊樹有得買呀?我想去睇o下實物呀!

原文章由 SIUBO117 於 08-4-20 22:20 發表
我小朋友都係今年9月小一. 我想買"SEVEN"的書包. 6月先出新貨. Dr.Kong & SPI 我覺得重.

原文章由 廉媽 於 08-4-22 13:25 發表
我仲有興趣聽埋落去喎!可否講多d呀?
因為我擔心小兒個書包太重會對背脊發育不良。

係啦,我都想聽,係咪即是俾個小朋友用個輕的同細的既書包會好的,如真的唔夠位就用手提袋呢?

分幾册就收多d錢,佢哋實舉腳贊成,
我話d書最好'活頁", 教邊個chapter就抽出黎, 唔洗成本帶番學

原文章由 codi 於 08-4-22 13:08 發表
其實日本人之所以出PU料的書包 , 係日本的學校很為學生著想 , 學校設有儲物架 , 課室外又有掛鈎 , 學校又有飲水的設施 , 不用帶水壺 , 不用帶飯 . 有時我都在想 , D出版商可以將書本分多幾册出 , 例如把原本是一本的 ...

原文章由 鳳梨 於 08-4-22 14:52 發表
分幾册就收多d錢,佢哋實舉腳贊成,
我話d書最好'活頁", 教邊個chapter就抽出黎, 唔洗成本帶番學

活頁?記得以前有間出版社試過出數學和常識的活頁書,將六個年級的書變成45本單元書,結果係兩三年後幾乎壽終正寢......

其實最唔放心的應該係老師, 叫小朋友一年帶四本書都成日帶錯,何況平均一年八本書,仲要有些書係跨年級的,有些家長很習慣暑假就掉書掉作業, 但九月和你說你舊年本有半本未教......

反而家長可以向學校反映將每日上課科目減少, 例如電/音/視/宗或德育全部孖堂, 即係一週只需帶一日該科書/用品,普通話用返中文的課本教,甚至連常識都改到只需每週上三天,中英數各四天,那麼每天要帶的書便少一點。

星期五慣性多功課,就要求星期一上較少科目的堂(即多些孖堂)。

至於書包,自已收集舊書包都有多年,都有點意見,不過從未收過用爛的日本書包,故對日本書包未有太多意見。(其實早年chickee duck都出過日本書包款的軟皮書包, 不過好睇唔好用, 結果佢都屈服同spi合作出書包至sars)
愛收集舊書包、背囊的傻人

其實仲邊有另一個地方好似香港咁 , 要d細路背著咁多野返學 , 就連台灣書包都細過香港la ....

原文章由 ruru 於 08-4-22 14:51 發表

係啦,我都想聽,係咪即是俾個小朋友用個輕的同細的既書包會好的,如真的唔夠位就用手提袋呢?

應該咁講...是俾個適合大小的書包給小朋友用..如果小朋友太細粒..書包唔夠大..可以用個手挽袋幫輕..已經可以...
所以我都有買個可以放到F4的手挽袋比仔仔用...有時書包好重..我都叫仔仔分D落手挽袋..等D重量唔使集中晒個膊頭到...

有家長想聽..等我再講多小小...
果日朋友都有講到...現時的家長一般都想個書包...又要輕...又要耐用...又要揹得健康...又要防水...又要平..(哈哈..呢d都是我心想要個d),但係..原來在香港一般的護脊書包公司..現在都無邊間可以出到一個有齊已上的優點..
香港一般小朋友實在太多書要帶..如果書包做到好輕..做書包果D料..會好快頂唔住..好快就壞...所以大家會發覺市面比較耐用的書包輕重是會適中的..(我自己就覺得..耐唔耐用都好..我會每兩年..就會幫仔仔換個新書包..因為我念..1..2..年班用一個...3...4...年班用一個...5..6..年班用一個...就最好...可以配合到仔仔長大..2年一個都合理)
仲有就是提一提有工人幫小朋友揹書包的留意下...叫個工人唔好單邊揹個書包...個書包咁重...單邊揹..書包條命真的唔長...
仲有他講過..唔好念住去北河街街邊買個護脊書包..就話仔仔都是用緊護脊書包..害死你..你都唔知..(不過他講時..是好好笑的)..
仲有一樣野...就是現在好多都喜歡放支水在書包兩邊..最好就可以有拉錬..唔好比支水特出來...會安全好多...<--呢個我自己試得多..講住咁多先...如有家長有咩經驗都可講下...或者有咩問題我可以去問下我個朋友仔....打咁多字...都好身苦...支持下我啦...哈哈

其實合不合用是在乎你對書包的看法如何。我認為書包裏應該只装有小朋友當日上課需要用/交的書簿及適量的文具。至於其他附帶的東西,例如水壼、飯盒及餐飲用具、大型塑料功課袋子、超大型書本/功課、木童笛.... 等等,應另用其他手提袋攜帶。這樣把重量分散在各處,總比把所有重量堆在小朋友的背脊骨好得多。我曾多次觀察過幾家小學的課簿,絕大部份的面積都約在A4文件大小的呎寸,因此日本書包一般都可以勝任的,沒有問題。但假如你想要把所有的東西都塞進去的話,我勸你還是不要買它了。因為這是不可能的!仔的書包設計確實有一手的,他是很細心針對學生的基本需要作為主要概念,所以它這個模樣經巳用了幾十年而至今屹立不倒啊!
‹ 上一主題|下一主題