用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網家長入來分享吓填表次序啦
樓主: heichunmum
go

62網家長入來分享吓填表次序啦 [複製鏈接]

回覆 #17 peggy 的文章

對不起!是柴天下縮了一班;柴天上於九月開學後才回復四班小一,大概因為孫明揚減人吧!

原文章由 tramtram 於 08-1-21 17:10 發表
講問基慧係邊間呀 ? 馬基/荃景基慧

thanks

peggy

thanks

[ 本文章最後由 禧媽媽 於 08-1-23 09:07 編輯 ]

醒目開學勳章

冇咁谷可以選馬灣基慧 , p.1-p2考試只考中英數 三科, 常識 .普通話等只是評估 , p.5先開始谷, 但p.1-p.2中途想轉校就比較辛苦 , 因其他學校的考試包括中.英.數. 常識 .普通話 . 宗教 .視藝 .音樂等

[ 本文章最後由 peggy 於 08-1-24 18:12 編輯 ]

62網家長入來分享吓填表次序啦

以下是我的見解因荃灣學校比較平均, 所以除校風及成績,其實教師的水準 (軟件) 及 校舍設備 (硬件) 亦是重要因素 , 不知各位有可意見

6201 上柴天  - 2009 搬入深井, 可能現行某些活動會有所更改, 學生要適應新環境. 傳統教學.  
認可大學學位教師:69%

6205 馬灣基慧 - 新校舍, 環境比較好, 但交通不便
活動教學,功課較少
認可大學學位教師:77%

6206 石圍角小學 - 傳統教學,環境比較old 但和可風有聯繫
認可大學學位教師:87.1%

6208 基慧 - 傳統教學, 功課較多, 校舍較舊, 交通方便
認可大學學位教師:92.1%

6209 上伍 - 交通方便,校舍大,  傳統教學, 認可大學學位教師92%

6210 下伍 - 交通方便, 傳統教學, 2008 Dec會搬但在附近新校舍, 校舍比較大
認可大學學位教師94.2%

6211 天佑 -交通方便, 傳統教學,但校舍old. 認可大學學位教師52%

6213 聯會 - 活動教學, 沒有測驗只有2次考試
認可大學學位教師85%

6214 石鐘山 - 高科技小學, 認可大學學位教師96%

6215 海壩街官立小學 - 傳統教學,交通方便, 學位比另一官立小學多. 和官中有聯繫
認可大學學位教師82%

6216 官立小學 - 傳統教學, 出名'谷'.  
認可大學學位教師85.5%

6217 荃灣天主教小學 - 傳統教學,認可大學學位教師88%

6218 何傳耀紀念小學 -  傳統教學, 和何傳耀紀念中學,
認可大學學位教師87%

[ 本文章最後由 V女 於 08-1-23 13:40 編輯 ]

6209 上伍 - 交通方便,校舍大,  傳統教學, 認可大學學位教師92%

6210 下伍 - 交通方便, 傳統教學, 2008 Dec會搬但在附近新校舍, 校舍比較大
認可大學學位教師94.2%

好似 係上伍搬先岩喎

各位媽媽好,

本人都有同 一樣煩惱...我第一round選咗官小.  我宜家心大心細想選
1.石鍾山
2.海壩街官小
3.官小

唔知會唔會唔好呢????

你地小朋友係邊間幼稚園讀....又有無幫助

Ophelia

[ 本文章最後由 opheliay 於 08-1-23 22:44 編輯 ]

我都有同 一樣煩惱...我第一round選咗浸聯.  我宜家心大心細想選以下幾間....同埋想問下究竟要選幾多間...

1.浸聯 / 基慧
3.石鍾山 / 柴天
5.伍小 / 天佑

小朋友識合活動教學,傳統未必岩佢...唔知咁選會唔會唔好呢???? 大家俾d意見

小朋友讀祈德迦南......又有無幫助呢....佢同邊間friend d呢(怕要叩門)....

[ 本文章最後由 Chrisse 於 08-1-24 15:02 編輯 ]

選曬都係果十幾間.

My 1st 3 choices are

1. 荃官
2. 浸聯
3. HPS官小

原文章由 Chrisse 於 08-1-24 15:00 發表
我都有同 一樣煩惱...我第一round選咗浸聯.  我宜家心大心細想選以下幾間....同埋想問下究竟要選幾多間...

1.浸聯 / 基慧
3.石鍾山 / 柴天
5.伍小 / 天佑

小朋友識合活動教學,傳統未必岩佢...唔知咁選會唔會唔 ...

其實個校網一d都唔差, 好學校都有五六間.  過來人就話一d都唔洗擔 心啦....多數都會有頭三位....

唉....講就講....我都覺得好煩, 好擔心, 好無奈, 好怕會幫佢選錯校....

我個仔仔係愉景方方讀, 佢d學課都幾多同深呀....

Ophelia

[ 本文章最後由 opheliay 於 08-1-25 12:55 編輯 ]

回覆 #2 gordon 的文章

交咗表之後, 所有野都settle 咗.

祝大家好運!!!!!

Ophelia
‹ 上一主題|下一主題