用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人試過俾小朋友讀完低班就轉去國際小學讀一年班呢﹖ ...
樓主: 齊悅
go

有冇人試過俾小朋友讀完低班就轉去國際小學讀一年班呢﹖ [複製鏈接]

原文章由 wisekid2007 於 08-1-16 16:14 發表
Me too !

大家都係聰明人。只係不是有錢人。

如果把學制比作有錢人和聰明人的話,國際學校既係有錢人(資源多),又係聰明人(因為不用身水身汗,都有更佳的成果。)

咁唔選擇國際學校,一定唔夠聰明。Judy,你子女同學的爸爸為甚麼可以做銀行CEO,他會否不稱職?做大學教授,會否……?

又或許只是大家一廂情願,以為自己最聰明。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 08-1-16 16:37 編輯 ]

原文章由 wisekid2007 於 08-1-16 16:55 發表
***咁唔選擇國際學校,一定唔夠聰明。***

No, we cannot drive to this conclusion.  As I had said before that there are some parents who don't choose IS because they do buy the concept of IS. Different peo ...

講左咁耐,如果K2升讀國際學校,有邊間好的國際學校介紹。

原文章由 wisekid2007 於 08-1-16 17:15 發表
…However, the first priority of course is to choose an IS kinder with its own primary and secondary sections. ...

即係邊幾間。你的意思是ESF的幼稚園?

你子女同學的爸爸為甚麼可以做銀行CEO,他會否不稱職?做大學教授,會否……?

我和做CEO的爸爸見過两次,大家坐在課室门口,等教師会見,閒話了一下家常(講仔女),真係唔知佢咁猛。直至一日阿二回家講佢同学仔吹牛(阿xx話佢爸爸係xx銀行CEO,家有三層樓,在天臺掉個波落來,隔好一陣才聽到聲響),我才知。

老實講,我一向以為阿二間学校係cheap cheap 私校,係我呢啲凡夫走卒オ会選,聽到有银行CEO的家長,真係令我興奮了一陣,自信心突然強咗!我唸下次見到佢,我一是同佢咁講:"我雖然唔rich,但我識得同你一樣選此cheap cheap 私校,証明我都幾wise"。既讚自己又擦佢背瘠。

(我要去洗手間,就來要嘔)

原文章由 wisekid2007 於 08-1-16 17:27 發表
Yes, agreed!

On the other hand, I really hope that our government would be wise enough when spending money in our education.  In fact, if the resouces that injected into HK's education are very great ...

咁不如在九龍半島和香港島找多些地出來,多建幾所國際學校,以及給學券家長,讓家長自由選擇學校。

原文章由 wisekid2007 於 08-1-16 17:34 發表
No. It is a good choice tactically but not a good kinder.

Apart from those kinders with primary and secondary sections, some good choices of IS kinder include:

In Kowloon side:
- Anfield, Anchor, Ki ...

但我想知應該報那一些國際小學。你說的list內,Kingston有小學,但Kingston好嗎?好像不太好。

原文章由 wisekid2007 於 08-1-16 17:37 發表
**(阿xx話佢爸爸係xx銀行CEO,家有三層樓,在天臺掉個波落來,隔好一陣才聽到聲響***

It is so common to find many parents with such similar background in IS.

家有三層樓好common, 但在天臺掉個波落來,隔好一陣才聽到聲響就唔係好多,如果唔係阿二點会話佢吹牛,你估我阿二好蠢咩!

原文章由 wisekid2007 於 08-1-16 17:41 發表
It is not necessary must be 國際學校. As I have said before that there are some new schools which adopt new style of education are also good.  Besides, those schools in general will provide a stronger ...

咁,這個是第二個理由,還是第四個理由不選國際學校。

請問你會推介那一間或那幾間國際學校?我指的是小學和中學,不是幼稚園。
‹ 上一主題|下一主題