用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有沒有讀禧年小學的家長
樓主: qkhui
go

有沒有讀禧年小學的家長 [複製鏈接]

你小朋友乖就好, 肯自己做功課, 我只怕我仔唔肯
噉默書le? 多唔多ka?

原文章由 LULU2007 於 07-12-11 12:30 發表
P.1-2 D功課不太多, 小朋友可以应付,
中文用普通話教唔算深, 英文就唔深, 數學係教快咗1/4學期(即係1年班下學期尾巳经教緊2年班嘅野)
我都係返工桇, 我要個小朋友6:00pm前做晒D功課先, 我放工立即checking & 要佢改 ...

你哋好, 家住錦泰苑, 想問呢間係咪政府?  洗唔洗比學費?  而佢係咪英文小學, 可唔可以同英文中學連接?

HI, 係政府KA, 唔洗比學校
咩叫做英文小學AR?  唔明你咩意思

原文章由 MavisNg 於 07-12-11 14:15 發表
你哋好, 家住錦泰苑, 想問呢間係咪政府?  洗唔洗比學費?  而佢係咪英文小學, 可唔可以同英文中學連接?

原文章由 LULU2007 於 07-12-11 12:30 發表
P.1-2 D功課不太多, 小朋友可以应付,
中文用普通話教唔算深, 英文就唔深, 數學係教快咗1/4學期(即係1年班下學期尾巳经教緊2年班嘅野)
我都係返工桇, 我要個小朋友6:00pm前做晒D功課先, 我放工立即checking & 要佢改 ...

係呢........想請妳指教、禧年校風好、相信大家都知、但重有難教比較反叛的學生、請問妳知唔知、這類學生老師會點處理、或者妳小朋友或其它家長口中有無提過?會唔會經常罰企或其它?因我兒子是愛挑戰權威的一種、所以我想了解吓。thank......

禧年係傳統教學方式,功課多和背默抄寫都幾多.

我有問過校長來年係邊個頂上、佢當時都係講揾緊、我諗未確定。

媽劇庭, 係ar, 功課多和背默抄寫多ar.. 噉有o的擔心tim...
你小朋友有無補習ar?

原文章由 媽劇庭 於 07-12-12 17:23 發表

http://www.smileycentral.com/sig.jsp?pc=ZSzeb097&pp=ZNxmk570YYHK

媽劇庭,

請問你的小朋友在禧年讀幾多年班呢?
::" />

另外,請問各位媽咪,我想在禧年附近找補習社,請問有無意見或經驗提供呢? 謝謝!!

原文章由 媽劇庭 於 07-12-12 17:23 發表

http://www.smileycentral.com/sig.jsp?pc=ZSzeb097&pp=ZNxmk570YYHK

[ 本文章最後由 囡囡媽 於 07-12-14 00:26 編輯 ]
囡囡媽

囡囡媽, 我都想知補習社
我見富安商場有一間, 不過唔知好唔好 

原文章由 囡囡媽 於 07-12-13 23:36 發表
媽劇庭,

請問你的小朋友在禧年讀幾多年班呢?
::" />

另外,請問各位媽咪,我想在禧年附近找補習社,請問有無意見或經驗提供呢? 謝謝!!

原文章由 qkhui 於 07-12-14 14:23 發表
囡囡媽, 我都想知補習社
我見富安商場有一間, 不過唔知好唔好 

我諗小一唔駛咁快揾補習住掛?我諗小三都未遲。

其實我係怕放工焦時間幫佢溫習同睇功課....
所以都想將囝囝去補習社

原文章由 唔該 於 07-12-15 00:48 發表

我諗小一唔駛咁快揾補習住掛?我諗小三都未遲。

原文章由 qkhui 於 07-12-15 16:20 發表
其實我係怕放工焦時間幫佢溫習同睇功課....
所以都想將囝囝去補習社

我諗小一二、學校都未會咁谷啲學生、但真係有感學習上困難我都會係富安補習、妳會唔會請上門的補習老師?如果幸運地揾到個好ge其實我都好想、但好怕上門的無保障、真係話走就走。

我相信我唔會搵老師上門補習, 因為知道自己小朋友在home 一定唔會肯乖乖坐下補習, 所以都希望可以搵到一間好的補習社...

原文章由 唔該 於 07-12-15 20:15 發表

我諗小一二、學校都未會咁谷啲學生、但真係有感學習上困難我都會係富安補習、妳會唔會請上門的補習老師?如果幸運地揾到個好ge其實我都好想、但好怕上門的無保障、真係話走就走。 ...

大家好忙ar?  

原文章由 qkhui 於 07-12-16 10:23 發表
我相信我唔會搵老師上門補習, 因為知道自己小朋友在home 一定唔會肯乖乖坐下補習, 所以都希望可以搵到一間好的補習社...

原文章由 qkhui 於 07-12-18 16:20 發表
大家好忙ar?  

係bk真係好少禧年家長咁、可能唔係啲咩名校啦.........係呢......妳囡囡學嘢方面接收ok嘛?我個仔學嘢其實好快、但佢專注唔多掂、要佢背書黙書應話唔難、但我好怕佢係學校唔專注乜都做唔到、佢依家k3係學校唔肯寫字玩筆、但佢係識寫的。真唔知上小學點算好。

係la, 真係少禧年家長
我仔仔都ok o既, 中文對佢來講暫時問題不大
依家佢係比較抗拒英文.... 可能無咩信心.
佢依家k3都要寫好多字, 同埋都有默書ka la..
專注我諗都ok o既...

原文章由 唔該 於 07-12-18 20:15 發表

係bk真係好少禧年家長咁、可能唔係啲咩名校啦.........係呢......妳囡囡學嘢方面接收ok嘛?我個仔學嘢其實好快、但佢專注唔多掂、要佢背書黙書應話唔難、但我好怕佢係學校唔專注乜都做唔到、佢依家k3係學校唔肯寫 ...

你地好呀!我囝囝係禧年一年級學生,等我講下我既個人感受啦!

我囝囝以前讀果間幼稚園係無默書,無考識,所以佢既幼稚園生活非常愉快,但一入讀禧年後,我同佢都感受到點解香港讀書咁辛苦架!正式上課後第二個星期開始,中文和英文就開始默書,中文要默十幾二十個生字和拼音等等...英文係默句子,唔係簡單果種(我問過以前幼稚園既同學,佢地第一次默書係默A-Z),我每天都要同佢溫習,溫到佢都叫救命,每個月每科又有測驗,兩個月左右考試一次,我要放工先可以同佢溫習,所以溫書溫到好夜,大家都覺得好辛苦(當時我真係有諗過轉校,因為好辛苦),到兩個月中期試考完後,明顯囝囝已經適應了,所以我同佢溫書都好快上心,唔需要太多時間,依家大家都好合拍,唔須要用太多時間溫書,如果你地d小朋友幼稚園係有無默書考試呢?應該會快d適應。

補習社方面,因為我返工,我囝囝放學係去補習社的,我個人覺得好壞參半啦!

好處係:
*可以慳番好多時間唔洗等到我放工先同佢做功課。
*默書前會同佢溫。

唔好處係:
*個書包重好多,因為要咩埋d作業返學,如果放係屋企,去到補習社都無得做。
*寫既字好肉酸,因為趕住玩或者鬥快。
*好多時唔會係自己諗既答案,補習社會講或寫,叫佢地抄。
*因為學生好多,導師少,所以默書唔會同佢溫到好熟。
*功課好多時錯、漏百出,所以要返到屋企要留心check清楚。
*遇到補習社有d高年班既壞孩子就煩啦!我囝囝試過問我有無「衛生巾」,我好正面解釋比佢知,係女仔用既,好私人,等同底衭一樣,唔會周圍同人講有無穿底衭,所以咁樣問人係好無禮貌,我問番囝囝,原來個高年級男仔玩佢,衛=胃、生=身、巾=手根喎!又有一次,佢教我囝囝寫情信比補習社另一個女孩子,最後我同補習社投訴,亦同囝囝講佢地唔岩,唔好跟佢地做。

下次再傾。

噉都真係幾辛苦wor... 不過我仔仔依家間幼稚園都有默書同考試.. 我希望可以好o的la...
噉你在那裡補習ar.. 其實我最怕o既野就係你所講o既問題...
要搵一間好o既真係好難....

原文章由 朱古力 於 07-12-19 11:21 發表

我囝囝以前讀果間幼稚園係無默書,無考識,所以佢既幼稚園生活非常愉快,但一入讀禧年後,我同佢都感受到點解香港讀書咁辛苦架!正式上課後第二個星期開始,中文和英文就 ...

朱古力:
有妳咁好回應我地真係好、妳重係好詳細咁同我地分享、真係難得。
係呢咁妳知唔知多唔多人因為頂唔順而轉校?
其實我都好擔心架、一來我個仔係讀活動教學的幼稚園、但點解我會揀禧年呢........係我覺得個仔係活動教學表現唔多好、所以咪咁囉......

朱古力,

真係好多謝你肯回應我及提供你寶貴的意見(我知你一定是很忙於為囝囝溫習功課),我們這班未來的禧年媽媽真係好想知道禧年小學的運作,以便幫小朋友盡快適應新的學生生活。

其實我都好擔心囡囡是否能夠適應默書、測驗及考試。我囡囡所讀的幼稚園是活動教學,3年來都學習愉快,雖然k3都開始有默書,但囡囡在自動波方面始終都有欠理想,所以聽完你的意見後,亦很頭痛要多多想辦法。

至於補習社方面亦是我最想知道的,因我的情況與你一樣要返工,放學後未能立即照顧囡囡的功課,為了爭取時間與她溫習就只好由補習社照顧她的功課,不過你所說的問題,我亦都會想像得到及引以為戒。

另外,你囝囝對學校生活的觀感又如何呢?

囡囡媽

原文章由 朱古力 於 07-12-19 11:21 發表

我囝囝以前讀果間幼稚園係無默書,無考識,所以佢既幼稚園生活非常愉快,但一入讀禧年後,我同佢都感受到點解香港讀書咁辛苦架!正式上課後第二個星期開始,中文和英文就 ...
囡囡媽
‹ 上一主題|下一主題