用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳 ... 邊間小學好呢 ?
樓主: kc1016
go

將軍澳 ... 邊間小學好呢 ? [複製鏈接]

我朋友個女讀緊聖安德肋二年班,佢地一年班工課等於我女幼稚園高班功課,真係好淺,得聽聞校長好有愛心,小朋友當然讀得開心.

iwff,
謝謝你!
我一直不知profile要點做好!!
其實我都想比仔仔出去kwuntong度讀小學.....
但怕佢太小

janetlam74,

你仔仔仔幾多月出世呀?你意思細是否細仔? 小朋友的能力不是我們所想像細的,兩年後你仔仔的自理能力會成長很多的了,不用擔心,可以考慮下區外的小學或經濟許可下考慮埋直資小學。

你真係好媽媽了早一年幫仔仔做定學校調查,我都係今年暑假才去為仔仔找學校咋。

Cheer.....
Freda

原文章由 janetlam74 於 07-11-28 09:38 發表
iwff,
謝謝你!
我一直不知profile要點做好!!
其實我都想比仔仔出去kwuntong度讀小學.....
但怕佢太小

原文章由 kc1016 於 07-11-25 18:05 發表
如題 ...

請各家長賜教 ~ thx

Thank you IWFF 既分析

我都上過梁潔華既網頁睇過, 真係好多完化, 仲有呢間學校係行
ISO架. 應該有一定既保証. 故我都考慮左呢間.

多謝 iwff 的意見, 請問你點睇宣基小學及將軍澳官立呢.

kc1016,

宣基及將軍澳官立我都有一點個人意見:

宣基 - 本來我都考慮宣基的,因為很多人說宣基學習愉快,但我有朋友的兩個子女讀緊說宣基的課程較淺, 所以小朋友讀得輕鬆。雖然它聯繫宣基中學, 要記得只是聯繫不是一條龍, 宣基中學近年收宣小的學生資格都收緊了,所以不一定可以升上宣中的。加上宣中在tko都出名(係中文中學)所以它都會選擇更優秀的學生入讀。若小朋友根基建立得較淺的課程上,到上高小或初中會更辛苦的。不過宣基仍然係tko區受歡迎的小學。

將軍澳官立 - 我本來認識不多的,但剛好之前見到仔仔幼稚園一個同學的家長,大家傾開我問她仔仔會讀那間小學,她說是區外另一間津小,我覺得奇怪,因為我記得她的大女兒是讀將軍澳官立3年班的,為什麼弟弟不一起讀。她說因為發覺將軍澳官立很多新移民入讀,她覺得新移民的家長及學生並不容易溝通,整體對女兒學習有影響,所以插班轉了區外另一津小。她沒有再詳細講亦不是歧視新移民,只是她個人不適應到。事實上tko區有新移民讀津校亦不足為奇,好睇家長怎樣睇吧!

但tko的津校我仍會選擇梁潔華小學。

小小意見不是代表任部,希望幫到你。

iwff

原文章由 kc1016 於 07-11-28 14:10 發表
多謝 iwff 的意見, 請問你點睇宣基小學及將軍澳官立呢.

有無人知聖安德肋小學如何?

坑口信義會呢?
好多人都說將軍澳天主教好,好在什麼方面呢?
我囝囝有語言障礙,及自閉傾向,但係佢記性係過目不忘,學校成績都好好,將軍澳那一間學校比較合適他呢?

多謝指教!

mygoddish,

你試下信義會明道那一間小學(信義會有兩間的),因為我教會有朋友在明道教書,她說學校會有一些叫"兼收位"比特別需要的學生,都係有自閉傾向(應該係亞氏保加類型)的學生。她說他們其實很可愛及聰明,只是學習上需要更多注意和協助。

希望小小意見會幫到你。

iwff

原文章由 mygoddish 於 07-11-28 16:09 發表

坑口信義會呢?
我囝囝有語言障礙,及自閉傾向,但係佢記性係過目不忘,學校成績都好好,將軍澳那一間學校比較合適他呢?

多謝指教! ...

唔該晒!

原文章由 iwff 於 07-11-28 16:52 發表
mygoddish,

你試下信義會明道那一間小學(信義會有兩間的),因為我教會有朋友在明道教書,她說學校會有一些叫"兼收位"比特別需要的學生,都係有自閉傾向(應該係亞氏保加類型)的學生。她說他們其實很可愛及聰明,只是學習 ...

關於將天 :

(1)我去過佢攪的家長會介紹學校, 簡直係區內之冠, (個人意見, 唔好丙我), 我未見過一個咁完善的簡介會, 短短兩個鐘頭, 安排完善, 資料詳盡, 絶無冷場。
......... 簡介會呢點有時間再多講點好法。單看簡介會, 已知他們處事安排經驗一流。

翌日, 我去埋 WWS 聽簡介會, 佢校長出晒名 cool + 吋 + 無笑容, 點知簡介會當日比我們見到佢當眾 '吋 '其他老師, 呢位女人, 真係唔比面所有人。

所以我原來兩間好難揀, o個日就唔洗揀。

(2) 將天 : 多位朋友的子女在內讀過, 話老師勁有愛心, 所以細囡細仔都要揀呢間學校。

(3) 將天 : 程度深, 多功課。我贊成, 玉不贂不成器, 多練習才進步。

(4) timing 好, 8:30上堂, 係最遲上堂的小學。

(5) 我真係好開心, 自行階段就收咗我個囡, 唔洗再煩, 一心一意去做將天的義工家長。

(6) 另一間非常唔錯的是馮晴, 當日我係以PLK 方娣學生家長去參觀學校上堂情況, 勁好, 但呢間多人爭, 唔敢揀。 將天: 無咁多人敢揀, 因為多功課及深。

如果要大抽獎, 我會排 : 馮晴 -- 將天 -- WWS -- 宣基 ---

上述係個人愚見, 請多多批評。我都係聽多 d 關於將天的消息。

原文章由 mygoddish 於 07-11-28 16:09 發表

坑口信義會呢?

多謝指教! ...

lily 2003,
唔該晒你. 我都去wws 參觀過,有個老師好似語言障礙敢,所以都未必會選呢間.

聖安德肋呢?好似好少家長提這間學校.

原文章由 Lily2003 於 07-11-28 17:37 發表
關於將天 :

(1)我去過佢攪的家長會介紹學校, 簡直係區內之冠, (個人意見, 唔好丙我), 我未見過一個咁完善的簡介會, 短短兩個鐘頭, 安排完善, 資料詳盡, 絶無冷場。
......... 簡介會呢點有時間再多講點好法。單看 ...

聖安德肋  : 樓上樓下幾個小朋友讀小二, 家長話好好, 不過因為兩位的意見唔值得參考,
家長 A 係印尼人, 連中文都唔識, 點去同其他學校比較 ????
家長 B 係小二插班, 香港人, 插班時係無得揀才揀聖安德肋
仲有小一家長C, 佢係抽獎時抽入去, 曾扣門馮晴。

所以都唔知聖安德肋 好唔好。

原文章由 mygoddish 於 07-11-28 18:03 發表
lily 2003,
唔該晒你. 我都去wws 參觀過,有個老師好似語言障礙敢,所以都未必會選呢間.

聖安德肋呢?好似好少家長提這間學校.

原文章由 Lily2003 於 07-11-28 17:37 發表
關於將天 :

......... 簡介會呢點有時間再多講點好法。單看 ...

其實聖安肋同將天兩間我都有去參觀過.兩間各有它特點:
先講聖安肋1.小一就用普通話教學.
               2.千禧校舍
               3.地方9600平方米
               4.校內設施好完美齊完
喺唔喺區內之冠都喺未知知數.比d時間.
將天          1.工課唔喺多.因為就算有7至8樣功課都喺dd就叫一樣.
                2.地方只有6000平方米
                3.校內設施就冇咁完美.
                4.課室\空間細左d.有d課可以好近距離望到隔離唐明苑.
人哋點講唔要.最重要自已小朋友讀得開心.喺唔區內之冠都無所謂.記住只喺區內又何是掛齒啦!不要介意我只不果直說。

我都基本上讚同玉不琢不成器

只是有點膽心功課太多, 考試壓力太大

請問閣下仔仔女女有冇遇到呢方面o既問題呢?
原文章由 Lily2003 於 07-11-28 05:37 PM 發表
關於將天 :

當然是明年搬入將軍澳的女拔好啦!

女拔明年搬入將軍澳咩?未聽過既?

原文章由 lemontrees 於 07-11-29 17:32 發表
當然是明年搬入將軍澳的女拔好啦!

係呀,但邊度就唔知,不過都係暫時幾年的,好似係因為舊校舍重建,將來會搬返去舊止的。

iwff

原文章由 mygoddish 於 07-11-29 17:35 發表
女拔明年搬入將軍澳咩?未聽過既?

我覺得一段適應期, 慢慢摸索, 慢慢改進。

原文章由 kc1016 於 07-11-29 02:32 發表
我都基本上讚同玉不琢不成器

只是有點膽心功課太多, 考試壓力太大

請問閣下仔仔女女有冇遇到呢方面o既問題呢?

原文章由 Lily2003 於 07-11-29 21:39 發表
我覺得一段適應期, 慢慢摸索, 慢慢改進。

HI LILY2003

我想請教妳, 妳說妳是5分能派都 是否她是細妹呀 !
因我也想我細女選此間學校 及馮晴, 妳的分析我看過及相當同意妳的,  但她仍未開始選小一只是一位K1學生.
MIHO

請勿說 : 請教, 不如大家研究下。
我個囡係獨囡, 所以得五分, 其實我唔太識得計分, 總之我係最基本的5分, 係咁多。

原文章由 MIHO.WAH 於 07-11-30 00:02 發表

HI LILY2003

我想請教妳, 妳說妳是5分能派都 是否她是細妹呀 !
因我也想我細女選此間學校 及馮晴, 妳的分析我看過及相當同意妳的,  但她仍未開始選小一只是一位K1學生. ...
‹ 上一主題|下一主題