用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請容許我SHOW OFF 一下.
樓主: cherrylemon
go

請容許我SHOW OFF 一下. [複製鏈接]

醒目開學勳章

我係一個full time的媽媽,囡囡今年K3
為出年小學 今年開始要更加尊注個女學業了
在女兒出世到現在6歲 ,我好著重佢個品德教育方面
我女從小到現在 從沒試過扭計 買玩具..唔肯行..在街大哭..
你想到一樣小朋友正常唔乖既事 我女都冇
仲要好自律 ,咩都會排隊 唔會爭
因為bb開始我不斷跟他聊天的關係
兩歲已經講野好流利 記得我話過三歲前唔好食糖,朱古力
有人請佢食 佢會話:多謝 不過媽咪話呢d無益 我要到三歲先可以食
到而家愈大愈懂事 仍然係好乖 好聽話
其實 我相信小朋友一出世 都是一張白紙
只要你用心去教 咩都一定可以成功 唔好要求回報
希望大家一齊努力,為自己個寶貝不斷付出
加油!!!!

cherrylemon,

恭喜晒! 我用既方法都同你差不多,我自己在佢地一開學都會睇晒d書先,再search資料、各科都做本notebook summarize d 資料比佢地,好似英文就跟你那些差不多!所以如果mummy比多d心機幫小朋友,我估應該會對小朋友既成績會有好大幫助!我自己要上班,小朋友亦無找人補習,全部自己下班及weekend跟進,呢樣已令我好proud!
我大仔小一時我唔多識同佢溫習,結果佢考到第11,我先發現原來佢可以做到咁好(雖然一直有旁人同我講佢係好醒目只係唔多出聲)小二開始我好努力幫佢,佢考到第5,連佢自己都好亢奮,小三小四都係第2或第3,我其實唔多注重考第幾,只希望佢自己有努力同有進步,唔好張讀書既責任放在mummy身上,係佢自己應該做既,我只可以從旁幫佢,小五而家開始我比佢自己努力,只會為他prepare 好多野,至於點樣溫習或者溫幾耐由佢自己決定,因為始終都要學下放手,到左升中學我都幫唔到佢!
細仔我同一方法,但係眼見佢唔多中意讀書,唯有在note及paper上加插好多卡通圖片,如溫maths時要做2 plus 2 equals to ??,我會用2個叮噹樣 plus 2個大雄樣 equals to ??--咁樣黎做,佢就做得好開心!不過考試前佢表現到不想溫既態度出黎,我就從中不停同佢訓話之餘,又用gift 利誘佢!結果前天派晒卷,全部都95分以上,我唔理人地幾人分,佢有咁既成績可見佢都有努力過,而老師都話比我知見佢做卷時好認真(平時佢表現好"那西")派卷當天放學兩位公子不停向我講分數,有些不太高分又會向我guarantee下次會做好d。我聽到開心到想哭,開心唔係大部份因為分數,而係佢地都肯承擔讀書既責任而開心。

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-11-2 11:45 編輯 ]

好開心可以分享你嘅成功和你的心得, 真係好有用, 我有些朋友話叫我要讓小朋友自己讀書, 唔係大左點算?  但係我又覺得佢咁細個, 唔幫佢點得?  所以一直都好矛盾, 聽到你嘅分享個心實在好多, 謝謝你!  另一方面, 可以問吓你小朋友在那裏學writing嗎? 我都想俾我小朋友學, 不過找不到合適的地方, 可以p.m.給我嗎?

醒目開學勳章

我都好鄧你高與。
我個女今年K3, 我現在每天只是跟她做3樣功課都覺得好辛苦, 由其是寫中文。
我是在職媽媽, 所以每天都是她放學後工人教她做功課, 而我只是放工後檢查她寫的功課如有不整齊或不工整便擦掉要她再做, 我亦從旁協助教她再寫, 這樣做已經每天差不多需要個半小時至2小時才能完成。
我真的不敢想像下年她升上小一時的時候會怎樣

原文章由 cherrylemon 於 07-11-2 01:20 硐表
我試過好多方法,真係一言難盡.

約略講講,
-我比佢去一d小組的英文班, (之前去過esf,但覺得太大班,學唔到野)比佢作文然後老師改及教返o岩,例如佢之前寫過go out to shopping老師改佢,只可以go to shopping, go out t ...

cherrylemon, I just want to say you are very good mami !!

各位daddy & mami,
我今日成日係公司都好留意自己呢個topic,
睇呢個topic好似延續我的喜悅咁.
因為我自己覺得教到個小朋友有小小成績,
先至夠胆覺得自己的方法係幾work,
然後想同各位一樣係作戰中的朋友分享,
能夠得到大家的認同,
我好開心&覺得振奮.

好多謝大家!

我都試下再寫一d你地有興趣的部份,我真係純粹想sharing, 大家千祈唔好再咁客氣話請教!我真係唔敢當架!

首先我唔可以唔講下自己"醜事",我英文其實好渣
我個女資質真係好一般,
起碼由細到大冇人讚過佢聰明,
但係人見到佢都讚佢乖,我通常都會知道&覺得
言下之意即係話佢鈍.
基於先天條件不足之下,
所以我的成功感係特別大!

我咁比心機教writing,
因為我覺得只要佢作得好, 即係英文好,
英文好,對於做comprehension及grammer和
英文卷所有部份都應該okay.
咁所以我好集中火力O係writing.
到依家我都認為呢個方向係O岩的.

des1971: 如果我的分享令你覺得有用,你知道嗎?我同你一樣咁開心!

mansdom : 我小朋友今年讀小四.

daisykkqq & wunma : 我同我女都係好平凡的人,相信你會做得更好!!

馬媽媽 : sharing other subject?? 由於我地將所以時間集中係中,英,數三科,所以其他成績一般都係B or C. 除左常識啦! 係電視教佢的. 數學要由脾氣比較好的爸爸負責及交比補習社. 至於中文,我只係同佢溫習詞語及成語,我教佢唔好背成語的解釋,因為太多,根本背唔到,我唯有教佢照字面解 例如: 迫在眉睫 - 迫 =迫近, 眉睫 = 眉毛同眼睫毛啦,咁當有d野就黎惦到你眉睫,再多少少就會惦到你邊度? 咪眼睛囉,咁眼睛係咪好脆弱?係! 咁迫在眉睫咪係緊急+危險. 其他野太難教喇,我諗自己係中文人,佢遲早都會識,唔需要太著急.而且我覺得英文重要好多,對住一個事倍功半的小朋友, 我決定取英文 暫時捨中文.

navigator : (真替你高興!當初付出的努力,現在終於得到回報,實在可喜可賀!從在如何教導貴千金的英作問題上,看得出你能夠耐心地找出適當的辦法對症下藥,這點正是學習精華之一,值得大家借鏡。加油!) 好多謝你咁讚我地,唔好意思,唔知醜講句:我真係好鍾意聽!!!

whl :  好開心你覺得有用,你的意見都支持左我!!!

小木偶媽咪 : 我囡囡都係咁乖.乖到我覺得佢冇童真!有時,我甚至乎鼓勵佢頑皮,我鼓勵佢表達真正的自己,我唔想佢收收埋埋係心度!我怕佢乖係因為壓抑自己,當一個人經常比人讚乖,佢可能會變到唔敢 "曳”,因為佢覺得破壞自己形象....當然呢d都係講緊我自己個女,同你分享,希望你日後多加留意.一齊努力!!

bbwong,    我囡囡同你的仔仔們真係好唔同,佢要溫書溫到痴線先至入到小小腦,佢係要靠double努力先至得到成果的人.佢同我講佢d同學係考試前一晚先溫書,第二日重可以考到A,佢地重係考試之前開生日會,我個女連去都唔敢去,佢同學問佢"乜你個人生好似全部到係溫書同考試咁架?"我個女好攪笑亦好無奈咁答佢,   "係呀!考試真係我呢生人最重要的事!"
我聽到自己個女咁講,我即時覺得有D心痛. 所以BB WONG,我唔及你咁幸運,有兩個聰明的小朋友.而你的幫助,係令到佢地考到頭幾名,我對我女的幫助係令到佢不至於太落後.所以我諗你的收獲同付出的比例, 應該會比我正常少少.

Learn with Fun : 我都曾經有你的諗法,但當我最辛苦時,我曾經問過囡囡的班主任一個問題 ”老師,我已經踩到盡,但點解佢都係有退冇進,我自問都好盡力啦!請問班上考前十名的小朋友係點樣學習呢?佢地屋企人會唔會好似我咁教?” 老師話考頭十名的大部份都係”自動導航”的,佢地基本上唔洗人幫,自己吸收晒.所以我諗我囡囡唔洗我幫時,我係會知道的.你都一樣會知道的!咁我真係好恭喜你.

pansymummy : 我女讀幼稚園時程序同你幾乎一樣,都係工人教英文功課,串生字,然後我放工check中文,做手工!但我話比你知,我有d後悔,因為工人真係唔係阿媽,佢地唔會好盡力,就算佢盡力,o但都冇好方法,令小朋友好死咕咕地學識幼稚園d野.令到小朋友起步較慢.我覺得我小朋友捱到小四先見到成績,同呢樣野不無關係.其實每日只係抽10+15分鐘就夠,你試下啦!就算唔得,起碼自己將來都唔會後悔呀!!

brama  : 唔好咁講啦!我唔係架,我知自己重有好多地方要改,例如:我教女時脾氣唔好,令到佢好驚.所以我重要繼續學做好媽咪,共勉之啦!!!

I really feel touch when reading this topic... seems that all parents did a lots for their kid...

on the other hand, is this common in famous school? i.e. english standard is so high and learning is so competitive...

回覆 #1 cherrylemon 的文章

cherrylemon

you are a great mom, thanks for your valuable sharings.

原文章由 cherrylemon 於 07-11-2 01:30 硐表
重有用英文寫日記(雖然每日都係幾句)

睇書, 唔好迫佢查字,因為唔想佢對睇書有壓力,我想閱讀成為佢興趣,佢依家主動要求睇HARRY POTTER,我話驚太深,但佢話佢想試下,咁睇左兩日,佢今日話比我知佢明.

佢又睇NARNIA,成 ...

cherrlemon
真的很替妳開心~羨慕妳~我都試過"鬧氹嬲掟書拍枱"~
但依然未見成效~可能~讀書都要講天份~唉~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

我個女好攪笑亦好無奈咁答佢,   "係呀!考試真係我呢生人最重要的事!"
-------我好鬼眼淺見到你個post已經想哭,我好touching因為自己同你一樣為小朋友而努力,又見到成績所以有d:眾望所歸既感覺!

不過我都唔係好彩你好多,我兩個仔中、英、數、常我都好注重之餘,電腦、聖經、普通話亦都唔可以輕視,佢地學校注重全面化,所以科科都要努力溫習,而且老公幫唔到我,全部都係自己一腳踢,溫習時我在佢地兩張桌中間,叫呢個做paper之同時,就幫另一位默書或講解,論流黎take care。

我小朋友唔係特別醒,如果你見佢地平時既功課、反應可以覺得佢地係超低能,特別係我面前!
我通常考試那個月就every weekend都唔去街,好似10月份1st week既sun就溫整個下午、2nd 就溫足一日、3rd week就sat + sun都要溫,4th week已面臨考試當然時時刻刻都要溫,我比佢地知平時可以好開心,但係考試一定要辛苦d!
不過我大仔那班年年考第一那位,佢開始有d 埋怨阿媽,佢阿媽好緊張佢成績,一年365日既節目都係補習,今次p5仲迫得更緊,佢自己都話溫到嘔白泡,我就真係唔想叫到小朋友咁樣,我寧可成績差少少,都唔想佢怕左讀書,怕左到中學時就好難搞。

我地平日好free,唔係考試月,所有時間都係玩、玩、玩,只係考試月先會緊張d。我唔會迫太緊,好似佢地平時既功課,除非錯左我先會改,寫得唔靚或者唔clean我唔會理佢,由得老師話佢,呢d就係比番d責任佢自己背!
平時起身我要take care佢兩個換衫,我大仔p5都仲係企度等我換,但係好似在學校學跆拳,佢不但止要自己換衫收拾,仲要照顧埋細佬,佢又take care度!同係考試期間,放下午我有2天無請到假,叫佢自己同細佬下校車回家,換衫、洗手洗面、收拾校服、自己溫書,佢樣樣都搞掂,仲幫埋個細佬串字!
所以我覺得有時比番d責任佢背,一來自己無咁大壓大,二來佢都要學習成長。
成績好重要、身心亦要注重,希望你個女下次回答朋友人生有物野時,佢會講多幾樣野?咁就大家都開心之餘,你自己亦唔洗受咁大壓力!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-11-3 09:49 編輯 ]

原文章由 cherrylemon 於 07-11-3 00:19 硐表
各位daddy & mami,
我今日成日係公司都好留意自己呢個topic,
睇呢個topic好似延續我的喜悅咁.
因為我自己覺得教到個小朋友有小小成績,
先至夠胆覺得自己的方法係幾work,
然後想同各位一樣係作戰中的朋友分享,
能夠得 ...

睇完你既message, 好戥你開心.

我個仔而家三年級.  其實我都係用緊你既方法---又打又閙又拍table + encouragement... 仔可能發展都係遲過女, 我要督得好緊個仔至會做野.  岩岩過左既test, 同佢溫左既佢都識哂同有進步, 但係compo (中/英)同eng comprehension因為冇得溫, 佢唔掂.

所以我而家打算全力train佢呢方面.  之前試過出去比佢上reading & writing, 不過因為唔係針對性改善佢既弱點, 加上人地唔會閙(我都認我個仔係有d"犯賤"係要比人閙至會改), 佢覺得"太輕鬆"而
唔記住個skills.

我用既方法:
學phonetics (國際音標), 練oral.
一星期同佢做2次comprehension (tsa paper), 教佢reading  & answering skills.
盡量每日要佢read aloud 10-15mins (reader, textbook).
日日食飯睇pearl news, 練listening.
任佢買任可類型既英文故事書(只要佢肯睇就得架喇).
...

你用既方法好好呀! 多謝你既sharing, 我真係要好好學下.  我好希望我個仔有朝一日可以好似你個女咁呀!

希望以後在bk能看到你更多SHOW OFF和我們分享吓,我睇到D POSE都係感同身受、大家作為父母、尤其係母親、温習和―切起居飲食全包宴都係亜媽做、有時真係做到頂唔順架、幸好你女女咁醒有咁大進歩、總算無白費心機。

見到你這麼用心教導真係好開心。

希望有更多家長SHOW OFF―下,等我地小―媽媽知多D点教!!

Congratulation!

你好叻呀。

cherrylemon ,
鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊 呢d在過去3年時時我們家都發生, 最近一次在2星期前即考試前, 他剛上一年級常被老師說仔不專心,發夢, 我心真的淌血+淌淚, 成日問點解我仔咁難教:cry: !

上星期發覺我仔原來"佢可以的" 考試英文:99, 中文95, 常識94, 數學86! 除了大意之外原來佢有努力的! 好開心 !

原諒我在此showoff ~ sorry

原文章由 cherrylemon 於 07-11-1 22:58 硐表
請容許我SHOW OFF 一下.我呢幾年真係好辛苦咁教女功課.

經過多年努力, 期間鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊,想盡各種方法,每日嘔血,不斷改進,今日阿女終於係測驗得到好成績,數學A,英文同英文WRITING都係A,而且WRITING ...

睇到你個post,都希望自巳有show off嘅一日。

Congratulations! Your daughter has done a great job!

我好明你心情, 實在太明! 你係有功勞, 但考試拿起支筆那個都是你個女, 所以你女兒都係叻!    真係好戥你高興。

你教寫writing 的方法好好。我都要學習, 你又肯詳細咁講, 真係好得。 多d分享丫!

[ 本文章最後由 ICYGREY 於 07-11-3 18:16 編輯 ]

原文章由 cherrylemon 於 07-11-1 22:58 硐表
請容許我SHOW OFF 一下.我呢幾年真係好辛苦咁教女功課.

經過多年努力, 期間鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊,想盡各種方法,每日嘔血,不斷改進,今日阿女終於係測驗得到好成績,數學A,英文同英文WRITING都係A,而且WRITING ...

HI BB WONG,

你小朋友真係好叻,當然小朋友就算有潛能,都要父母悉心發掘,九歲天才"沉思鈞"背後都有個努力培訓他的爸爸.(佢爸爸之前都承認自己係有一套方法去栽培個仔),小朋友就算聰明,都要有父母的循循善誘.所以加上你的愛護和適當的教育,佢地的成就一定更高.所以你都好叻.

唔好介意我咁八,我睇左你個BLOG,見到你好有心機,百忙中重有時間寫BLOG,好佩服你呢! 我尤其鍾意你SHARING出黎的學習網站,我重即時試左頭幾個,其中第二個我己經好鍾意([url=http://demo.acapela-group.com/)D]http://demo.acapela-group.com/)D[/url]發音真係好好!我會比個女試下打佢自己D作文入去再跟住練習.

.........同學日日補習,真係嘔白泡...........大人小朋友都係,可惜,我重係分唔到時間出黎.我個女都係好慘!一至四可以睇半個鐘電視(佢好鍾意睇電視,我唔忍心CUT埋佢呢半個鐘),星期四屋企有個補習姐姐黎教返我同佢都唔識O既野(我係同佢一齊補習的),星期五放學後補數,星期六工人姐姐帶佢補英文同中文.之後返屋企做功課,到晚飯後可以輕鬆下,佢又係揀睇電視,星期日朝早學琴同做功課(如做完學校,就要做課外野)LUNCH之後我地就會CHECK同教,到黃昏,要去學游水,然後晚飯,然後就要訓覺.日日如是,除非有紅假.否則都係咁過.你話我地生活幾苦悶?

我都唔知呢個時間表重可以點改善.你有意見比我參考下嗎?

.........企係度等換衫.............我個女都係咁,同佢沖涼沖到接返9歲(佢就黎9歲喇!)但我唔明,佢自己學校有游水堂,佢都係一樣換衫沖涼.都得,我諗都係"那那渣渣",我依家都諗住放鬆,比佢樣樣自己做.所以佢最近一個月開始自己沖涼,其實我都係好似你咁,唔係想樣樣"服待"到咁,我希望我只係從旁提點佢.所以我開始訓練佢獨立.

佢二年班我己因為慳時間而叫佢自己同自己默書,(我得佢一個女有人幫到佢)我教佢自己用個電腦錄音,佢讀完一個字後,在空氣中寫一次,然後再讀第二個,從中計好實際需時,重可以加深印象,然後PLAY返出黎,自己同自己默書.我返到屋企就幫佢CHECK,因為佢太唔小心,自己CHECK時常錯都當O岩.可以諗到辦法比佢自己做的事,我都會試下比佢做.

.......兩張枱之間淪流TAKE CARE.........覺得你好厲害,因為同佢地溫書時,跟本自己都要好專心,而你可以一心二用,勁呀!

.....成績好重要、身心亦要注重.......所以考試其間,我都比佢學游水.呢個係"身", 至於心,咪盡量長假期就陪下佢去玩咁啦,但我自己覺得都係玩唔夠.希望佢繼續開竅,我地就可以多D時間玩啦.

HI icygrey,

你講得好O岩,始終我點努力都只係附助角色,佢比我叻,係我希望的.所以有咁多媽咪面前.我先有機會SHARING我的心機,係其他人面前都係阿女最叻,要比返CREDIT佢,佢先有心機繼續努力.

icygrey,你好心水清呀!

原文章由 ICYGREY 於 07-11-3 18:09 硐表
Congratulations! Your daughter has done a great job!

我好明你心情, 實在太明! 你係有功勞, 但考試拿起支筆那個都是你個女, 所以你女兒都係叻!    真係好戥你高興。

你教寫writing 的方法好好。我都要學習, ...
‹ 上一主題|下一主題