用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 2007 <伍上> 一年級 請進!
樓主: sowhat?
go

2007 <伍上> 一年級 請進! [複製鏈接]

醒目開學勳章

有時真係無辦法, 我都係一放工就即刻趕返屋企, 日日都覺得 d 時間唔夠用, 唯有希望個小朋友日間係屋企乖 d, 可以做晒功課, 再有時間可以睇下 d 生字!!

原文章由 satu 於 07-10-15 13:13 硐表
雖然平時有默書, 有做開exercise. 但quiz 前一晚係噤意都要花起碼半個鐘,由頭望一次架 !
大人溫就易, 但要小朋友入腦, 同留心. 真係一半一半!   

其實, 個個要返工的家長都是如此, 我明白1年級開頭係好難習慣, 我返到家都要8 , 真係得個幾小時 (全包宴) , 對功課, 溫習 做網上, 很多時係一路食, 一路同呀女對功課的.
不過, 冇計, 係香港教育制度下是如此, 講真, 間間學校都忙, 我估, 特別係上到3 年班, 要參加系統test, 學校都一樣要比好多exercise 學生practice .

伍小係一間一年考4 次考試的學校, 學校的schedule 一定比1 年考 2 次的學校緊迫, 不過, 4 次考 都有好處, 係個小朋友 keep , 佢地較容易面對考試, 同埋每次範圍小一點. 你問我有冇壓力, 緊有啦, 又要返工, 又要跟功課, 不過, 我相信, 好多人都同我們差不多, 唯有大家一起努力啦.

小朋友返學返7:35, 計落要9:30就瞓. 好多家長返到屋企都7/8點, 真係好趕 ! 最慘要返長短週, 要捱兩個星期,至有一晚friday night fever ! 

想問問 第2次考試駛唔駛考番第一次既內容架 ?好驚最後一次考試要全年既書考番晒, 真係好

原文章由 acandf 於 07-10-16 09:19 硐表
其實, 個個要返工的家長都是如此, 我明白1年級開頭係好難習慣, 我返到家都要8 點, 真係得個幾小時 (全包宴) 即, 對功課, 溫習 同 做網上, 很多時係一路食, 一路同呀女對功課的.
不過, 冇計, 係香港教育制度下是如此, ...

醒目開學勳章

咁......... 你洗唔洗返工架???

通常都唔洗考返之前 d 野既, 但係, 好似數學咁, 佢就會加句 "及已有知識" 咁羅~~ 佢出番小小, 你都吹佢唔脹架!!

原文章由 satu 於 07-10-16 12:31 硐表
小朋友返學返7:35, 計落要9:30就瞓. 好多家長返到屋企都7/8點, 真係好趕 ! 最慘要返長短週, 要捱兩個星期,至有一晚friday night fever ! 

想問問 第2次考試駛唔駛考番第一次既內容架 ?好驚最後一次考試要全年既書考番 ...

你好呀!
我個仔係讀一智班ga.雖然唔同你個仔讀同一班,亦一樣有你ga煩惱.最近真係俾考試累壞.日日都同佢溫習,真係大人都已經記得,但係佢都未記實,好命!
加上功課都幾多,有時都覺得佢好可憐!唉!

醒目開學勳章

Hi~~
唔緊要, 小朋友係咁架啦, 好似呢排背金句咁, 同佢溫左幾次, 攪到連我都背熟埋!!
努力, 加油啦, 今次係第一次考試, 一定會有唔習慣, 趁星期五係假期, 一連三日就閉關係屋企好好溫習啦~~

原文章由 vircheng 於 07-10-16 23:38 硐表
你好呀!
我個仔係讀一智班ga.雖然唔同你個仔讀同一班,亦一樣有你ga煩惱.最近真係俾考試累壞.日日都同佢溫習,真係大人都已經記得,但係佢都未記實,好命!
加上功課都幾多,有時都覺得佢好可憐!唉! ...

我要返工, 好彩可以準時7點前返到屋企, 但食完飯,都係得個幾鐘溫習,唔講大人, 我都覺得小朋友好倦. 夜晚見到親愛既媽媽, 傾唔夠兩句, 媽媽又即刻變身成為補習天后 !

'已有知識' 即係包羅萬有 ?   出番dd 我都死啦 

原文章由 cc0524 於 07-10-16 14:26 硐表
咁......... 你洗唔洗返工架???

通常都唔洗考返之前 d 野既, 但係, 好似數學咁, 佢就會加句 "及已有知識" 咁羅~~ 佢出番小小, 你都吹佢唔脹架!!

...

醒目開學勳章

係呀!! 晚晚係企都好似發晒癲咁, 有時都控制唔到自己 d 情緒.

今年常識仲要加埋 "香港時事常識" 真係唔慌唔識啦~~

原文章由 satu 於 07-10-17 09:39 硐表
我要返工, 好彩可以準時7點前返到屋企, 但食完飯,都係得個幾鐘溫習,唔講大人, 我都覺得小朋友好倦. 夜晚見到親愛既媽媽, 傾唔夠兩句, 媽媽又即刻變身成為補習天后 !

'已有知識' 即係包羅萬有 ?   出番dd  ...

原文章由 cc0524 於 07-10-17 09:59 硐表
今年常識仲要加埋 "香港時事常識" 真係唔慌唔識啦~~

我偷睇過伍上的考試範圍 —— "香港時事常識" —— 我都好驚!
咪玩我啦! 我都唔理身邊發生ge 事嘅,咁點同個細路溫呀!
我又唔俾睇TV, 屋企唔開 radio, 又唔買報紙, 又唔上網睇新聞....... 如果亞仔要考d 咁 ge 野....... 死梗!

:tongue:
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我阿仔(一禮)今日要過三關!
中作 + QUIZ + 普口試
佢有壓力, 我都有壓力呀

E...幾時多左間洋房GA

醒目開學勳章

不過呢個係趨勢, 上到中學就有通識科, 所以就要係小學準備下, 就算而家初小唔問, 高小都一定有, 我知道去年官小小一已經有, 其中一條係問 : 香港第一個人造沙灘係邊個??  

原文章由 jk67jk 於 07-10-17 12:50 硐表

我偷睇過伍上的考試範圍 —— "香港時事常識" —— 我都好驚!
咪玩我啦! 我都唔理身邊發生ge 事嘅,咁點同個細路溫呀!
我又唔俾睇TV, 屋企唔開 radio, 又唔買報紙, 又唔上網睇新聞....... 如果亞仔要考d 咁 ge 野....... ...

醒目開學勳章

我個仔今日都唔少野 : 宗教, 電腦, 體育, 音樂, 中文 oral, 一共考左五樣!!

你個仔都好識有壓力, 我個仔係無既, 只有我緊佢唔緊!!

原文章由 sowhat? 於 07-10-17 13:54 硐表
我阿仔(一禮)今日要過三關!
中作 + QUIZ + 普口試
佢有壓力, 我都有壓力呀

佢邊知乜係壓力呀!
同佢溫習,佢就發憫,又話點解要讀書.....
比佢激死

原文章由 cc0524 於 07-10-17 14:03 硐表
我知道去年官小小一已經有, 其中一條係問 : 香港第一個人造沙灘係邊個??  
...

第一隻用dna 培製出來的生命體, 我就知係 "羊"!

香港第一個人造沙灘?! Mmm.... 係咪黃金海岸?

好驚呀!

我睇電視小學常識問答比賽, 我都唔識太多咋! 我好驚呀!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

呀!! 唔止呀, 仲有普通話口試, 係六樣先岩~~~

算啦, 小朋友無乜壓力都好既, 唔係第時又話壓力大, 睇唔開, 咁咪仲死!!

D問題唔多似常識喎
似冷知識多D
我阿仔實"唔識"

原文章由 jk67jk 於 07-10-17 14:57 硐表

好驚呀!

我睇電視小學常識問答比賽, 我都唔識太多咋! 我好驚呀! ...

醒目開學勳章

正確既答案係 : 黃金沙灘 / 黃金泳灘
我諗好似你咁答, 都要扣分!!

原文章由 jk67jk 於 07-10-17 14:57 硐表

好驚呀!

我睇電視小學常識問答比賽, 我都唔識太多咋! 我好驚呀! ...

醒目開學勳章

我覺得唔識答係好正常既!!  

原文章由 sowhat? 於 07-10-17 15:20 硐表
D問題唔多似常識喎
似冷知識多D
我阿仔實"唔識"

cco524,
唔係下話, 一日7堂, 6堂都exam  咁你個班d安排有問題喎
咁你阿仔咪全日作戰

原文章由 cc0524 於 07-10-17 14:05 硐表
我個仔今日都唔少野 : 宗教, 電腦, 體育, 音樂, 中文 oral, 一共考左五樣!!

你個仔都好識有壓力, 我個仔係無既, 只有我緊佢唔緊!!
‹ 上一主題|下一主題