用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: edea
go

G2 Corner [複製鏈接]

原文章由 mandy_ng_bb 於 07-10-10 00:33 硐表
hi edea,

原來妳是cherrie 其中一個好朋友呀. on sunday, 佢同我講可唔可以送d貼紙俾佢d好朋友wow... haha. of cos 可以啦!!! :)

thx again u give us their updates here... haha.

btw, 你哋上咗reading tour ...

Hi Mandy,

你說的 reading tour web site 在那裡呀?元元從來沒有做過喎!

點算呀?可否說出網址在那兒?

Hi 元元媽咪,

cherrie同我講手冊p.12有張sticker, 佢話用來做eng reading wow, 我見到有佢username & pw, 咁咪同佢一齊上去睇吓囉, 嗰到巳載有好多學校的圖書info, & 可以setup glossary builder, q&a, games, reports etc. 我諗學校未要求佢地做既, 手冊都冇寫, 我只係八吓,睇吓遲d要做d咩, dun worry. :

原文章由 元元媽咪 於 07-10-10 10:58 PM 硐表

Hi Mandy,

你說的 reading tour web site 在那裡呀?元元從來沒有做過喎!

點算呀?可否說出網址在那兒?

王國長老

原文章由 mandy_ng_bb 於 07-10-10 23:22 硐表
Hi 元元媽咪,

cherrie同我講手冊p.12有張sticker, 佢話用來做eng reading wow, 我見到有佢username & pw, 咁咪同佢一齊上去睇吓囉, 嗰到巳載有好多學校的圖書info, & 可以setup glossary builder, q&a, games, repo ...

係喎! 我都睇唔到添! 都係Cherrie叻女! 我去睇下先!!!唔該晒!

王國長老

Mandy:

我見"我的書房"有本 "Goldilocks and Three Bears",係咪要我地自己出去買/圖書館借?

王國長老

今日元元好得意呀,佢入到課室唔係拖小墨魚啦,黎個big hug, 小墨魚不知幾開心,係咁笑同回抱 今晚同小墨魚再講起,佢仲係好開心 佢地真係好friend

edea,

吓!我諗唔冼自己出去買/圖書館借啩...  皆因我見cherrie喺學校借咗本書"Surprise for a Princess - step 2", 但又唔多似在library借既, 冇library張還書紙貼在書後, 左下方有gt logo label 寫住1A no.15, cherrie 又話唔冼還住wow, 咁又o係個reading tour見到呢本書, 咪click入去同佢一齊試吓........

但係好奇怪你個 "我的書房"巳有本書....

oh! "幤"la, 唔知係咪個website for gt 只係trial, 仲未launch呢? oh, 我仲同cherrie玩咗好耐tim....

不過, 我覺得呢個係好好, 佢地睇完本story book 後, 有d q&a, & reading journal, 比佢地更加知道點樣了解本書, 引導佢地既思維. :)

原文章由 edea 於 07-10-10 11:40 PM 硐表
Mandy:

我見"我的書房"有本 "Goldilocks and Three Bears",係咪要我地自己出去買/圖書館借?

王國長老

原文章由 mandy_ng_bb 於 07-10-11 00:04 硐表
edea,

吓!我諗唔冼自己出去買/圖書館借啩...  皆因我見cherrie喺學校借咗本書"Surprise for a Princess - step 2", 但又唔多似在library借既, 冇library張還書紙貼在書後, 左下方有gt logo label 寫住1A no.15,  ...

咦? 大家唔同書o架? 我抄過小墨魚書包又唔見,等我聽朝問下佢先!

Cherrie本書會唔會係課室入面既呢...?我都R晒頭.

edea,

吓.... 咁我都好搲頭 .... 無端端有本咁既story book帶番黎, 又話我知手冊有sticker, 等我仲以為GT Reading嚟緊既功課tim....你知啦, d小朋友最鍾意講d唔講d.... 尤其是我個囡

王國長老

原文章由 mandy_ng_bb 於 07-10-11 00:39 硐表
edea,

吓.... 咁我都好搲頭 .... 無端端有本咁既story book帶番黎, 又話我知手冊有sticker, 等我仲以為GT Reading嚟緊既功課tim....你知啦, d小朋友最鍾意講d唔講d.... 尤其是我個囡 ...

小墨魚都係咁啦,講野睇心情!

今朝都唔記得問個女

今日Yitak上堂前派左幾張生日會邀請咭,可能因為有d家長睇唔到佢email個attachment(包括我地), 元元都拎左, 我地同yitak爸爸confirm左一家三口會去. 元元話返去問下媽媽先.:loveliness: Cherrie去唔去?如果大家一齊去又有機會見面啦!

[ 本文章最後由 edea 於 07-10-11 13:21 編輯 ]

Reading Tour 的書不用買,係課堂借左本書返屋企,睇完本書之後上網做的. G1不用計分,但比機會實習一下,G2以上就計10%. 

如果"我的書房"已有,好可能係上堂老師已經教了小朋友點上個網做.因為係READING TOUR個網搵返本書都有D難度.我次次都係用作者黎搵.

原文章由 edea 於 07-10-11 13:19 硐表

小墨魚都係咁啦,講野睇心情!

今朝都唔記得問個女

今日Yitak上堂前派左幾張生日會邀請咭,可能因為有d家長睇唔到佢email個attachment(包括我地), 元元都拎左, 我地同yitak爸爸confirm左一家三口會去. 元元話 ...

[ 本文章最後由 印第安公主 於 07-10-11 15:50 編輯 ]

王國長老

原文章由 印第安公主 於 07-10-11 15:46 硐表
Reading Tour 的書不用買,係課堂借左本書返屋企,睇完本書之後上網做的. G1不用計分,但比機會實習一下,G2以上就計10%. 

如果"我的書房"已有,好可能係上堂老師已經教了小朋友點上個網做.因為係READING TOUR個網搵返本書都有D難度.我 ...

唔該晒公主!:loveliness:

不知MK和TKO的做法會否一樣,Reading Tour 的書已派了差不多一星期,昨天英文家課冊上要囝囝在今天交回Reading Tour的書及做Reading Tour。做完了Report有1分,答對所有Q&A有5分,但其他項目卻不知怎樣拿分。

AFSL

哎呀! 我就同元元睇完本書就還返學校, 都唔知要做功課. 元元學校會派通告告知用法,但未有得派住, 真係R頭.

今日元元借咗一本中文書添, 等我再研究下點樣上網做功課先.

原文章由 AFSL2007 於 07-10-11 22:15 硐表
不知MK和TKO的做法會否一樣,Reading Tour 的書已派了差不多一星期,昨天英文家課冊上要囝囝在今天交回Reading Tour的書及做Reading Tour。做完了Report有1分,答對所有Q&A有5分,但其他項目卻不知怎樣拿分。

AFSL ...

原文章由 AFSL2007 於 07-10-11 22:15 硐表

AFSL ...

我想信TKO同MK做法應該一樣,因為Reading Tour系统一樣,而且應該唔會强制家長係reading tour網上買書ge。

我囡囡本書無Q&A wor。我加咗幾本書睇過,有啲有Q&A,有啲無,所以應該唔一定Q&A係5就有5分。而且讀書報告填咁多嘢唔會只占一分呱...

原文章由 印第安公主 於 07-10-11 15:46 硐表
如果"我的書房"已有,好可能係上堂老師已經教了小朋友點上個網做.因為係READING TOUR個網搵返本書都有D難度.我 ...

用ISBN搵書應該最快最方便。

我試過幾次用ISBN都唔work,放棄左.
原文章由 appletony 於 07-10-12 00:10 硐表

用ISBN搵書應該最快最方便。

元元借呢本中文書應該係'閱讀堂'借的圖書,用手冊面的barcode係'閱讀堂'時借的,與reading tour 無關. 亦不用做功課,只係鼓勵小朋友多閱讀課外書籍.

原文章由 元元媽咪 於 07-10-11 22:58 硐表
哎呀! 我就同元元睇完本書就還返學校, 都唔知要做功課. 元元學校會派通告告知用法,但未有得派住, 真係R頭.

...

今年我地睇唔到G1的分數計法,亦唔知有無改,去年reading tour係唔會計落成績表的分.  如有任何問題,好好利用家長手冊的黃紙仔,老師會好快覆你.

AFSL ...

元元手冊有一版係for sticker/password的,打開個頁,你會見到reading tour 的網址,入左去homepage的左下有guideline,唔駛等學校的通告.

原文章由 元元媽咪 於 07-10-11 22:58 硐表

...

王國長老

早晨啊!

今朝Cherrie俾我睇佢脫左隻門牙, 佢好開心呢!

尋日係Cherrie做值日生, 畫左個好靚既女仔, Mandy妳唔介意我今晚就放上黎俾大家睇。好靚啊。
‹ 上一主題|下一主題