用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你地會第幾日去交表?
樓主: littleTi
go

你地會第幾日去交表? [複製鏈接]

我就聽日(28/9)去交

係喎, 咁首名子女有5分, `and within the age group +10分, 咁呢個駛吾駛填架

今朝一早交左嗱!

最少分的小朋友都會有10分(有份申請表就有10分呀!係唔使填的)。如果係首名子女就加多no. 5 (加多5分)。

仲有,如果要交表的媽媽,最好上埋學校個網址,看看要帶什麼文件,因有些學校要求交多一個回郵信封呀! 費是再行多一次啦!

原文章由 Little_cy 於 07-9-27 23:22 硐表
係喎, 咁首名子女有5分, `and within the age group +10分, 咁呢個駛吾駛填架
囡囡媽

要填甲部3 間和乙部自己區內的時候, 就係小朋友唔好彩,自行唔收囉~~

11月26日出result又無你小朋友個名係你申請的學校名單內, 2008年1月26/27日,就要去指定的派位中心填甲同乙....

最好等係11月26日就可以鬆口氣,但唔得就唯有統一啦!!

祝各位好運...me too!!

原文章由 Pan媽媽 於 07-9-27 15:39 硐表
我會10月2日
請問今次只系填一間交表? 咁到什麼時候先要填甲部3 間和乙部自己區內呢
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

我重未諗到填邊間好呀

d2343130

多謝報料
唉, 得果5分, 都唔知報邊間, 陪人跑

原文章由 d2343130 於 07-9-28 12:48 硐表
要填甲部3 間和乙部自己區內的時候, 就係小朋友唔好彩,自行唔收囉~~

11月26日出result又無你小朋友個名係你申請的學校名單內, 2008年1月26/27日,就要去指定的派位中心填甲同乙....

最好等係11月26日就可以鬆口 ...

我都係咁諗, 所以今日交左lu!
原文章由 旻熹爸爸 於 07-9-27 16:30 硐表
第一日就交去啦..
有野miss 左都可以之後幾日補番

原文章由 Super-Man 於 07-9-28 13:36 硐表
我都係咁諗, 所以今日交左lu!

我都係得5分...不過今朝一早交左喇.....但係我見到有好多人交.....所以而家仲擔心過未交個時.....因為我個女冇受洗....而間學校係天主教...........勁煩........
豬有謂:遠睇山水畫,近睇就麻麻. 屋企有隻乾淨豬.趕住年廿八出來洗白白. 已經五歲喇.

我???!!!
我有10分喎!
原文章由 BBGirl 於 07-9-28 16:59 硐表

我都係得5分...不過今朝一早交左喇.....但係我見到有好多人交.....所以而家仲擔心過未交個時.....因為我個女冇受洗....而間學校係天主教...........勁煩........ ...

我打電話去我想報個間學校問, 因為我個女領左洗, 但佢地係基督教學校, 我個女天主教, 佢話都梗係埋領洗紙比佢地, 我問咁樣係米多5, 佢地話係, 所以真係要打電話去學校問清楚呀

校長教最好早d交, 有成意d (how)門都易d.

summa

agree, 學校有 reference no 比番你 (on yellow form), 我今早一早交, 排第8.

原文章由 SUMMA2002 於 07-9-28 18:08 硐表
校長教最好早d交, 有成意d (how)門都易d.

summa
yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

今日交咗囉!但就發現很多媽媽帶漏東西,學校原來要交相,有個媽咪,住址證明冇帶冇copy,大仔的學生手冊都係冇帶冇copy,搞了很久,又冇帶相,叫人收住一半,人地話唔得,叫佢帶整,叫那個媽咪找校工找佢大仔班主任攞手冊,而且問下校工幫唔幫到佢copy,否則要自己影印, 我這樣就等佢拖拖拉拉了十分鐘,我所有文件帶齊所以交表的過程只要三分鐘便ok,之後看見有個氣喘喘的媽咪進來,原因就又是唔記得copy,附近沒有文具店(多數是補習社,興趣班等),她要走很遠才有,而且學校在斜路上,走上來都很辛苦,所以各位媽咪要check 清楚,如果學校有網站上去看一下,看下學校是否有其化文件需要,也不要最後一天才交表,唔記得copy 都可以去文具店,但帶漏文件就要趕回家拿,我就可以鬆一下,等結果了。

原文章由 Little_cy 於 07-9-28 17:22 硐表
我打電話去我想報個間學校問, 因為我個女領左洗, 但佢地係基督教學校, 我個女天主教, 佢話都梗係埋領洗紙比佢地, 我問咁樣係米多5分, 佢地話係, 所以真係要打電話去學校問清楚呀
...

Little_cy,
請問你報哪一間基督教,會接受天主教領洗紙?
因我們也是天主教,小女兒將來可以多個選擇...若不便公開請pm 我...謝謝!

我都昨日交咗呀!免得心大心細! 學校未開閘門已企了家長---氣氛好緊張呀!

但有d學校要交相/回郵信封,有d就唔駛,要check真d呀!
我明明出發前check過學校唔駛交相/回郵信封, 點知在學校門口見個個家長都有相+回郵信封,佢地仲話呢間要, 嚇我一跳, 後來好在真係唔駛咋! 所以千萬不要咁遲交呀!

[ 本文章最後由 Bone-Bone 於 07-9-29 09:28 編輯 ]

對,早d交唔洗三心兩意,現在叠埋心水等11月26日囉!不過預o左唔得啦!得果5分點同人爭啦!真係陪太子玩遊戲咋!:cry:

我都係第一日就交表,不過,我請唔到假,所以係差不多四點(佢地就黎收工時)先至趕到去交表。

我朋友係做老師的,佢話第一日去表,佢會叫d書記mark低,表示佢有誠意。大家一定要帶齊野。因為d書記都會mark低邊個漏帶野,邊個填漏野!咁樣第時要叩門時,佢地都會考慮呢d因素架!小心小心!
"我們愛,因為神先愛我們。"

佢地真的有編號寫比我,我本來拿41號,但交完表佢寫低是33號,不過我眼見在我之前都有兩個媽媽漏了文件要去copy。

原文章由 女人心 於 07-10-2 18:05 硐表

致各交咗表的媽媽,

吓! 真係分先後咩!! 我未交呀! 因還未撰定呢??

之前又話边日交都得
是否每間不同呢?有冇已交咗表馬頭涌官小(福祥道)的媽媽話到比我知呢間有冇編號呢?? ...

妳又唔世禁擔心,真的是不分先後,全是計分的,不過像我或妳一樣,如果入紙是一些爭位很利害的小學的話,這個入紙時的號碼希望可以幫一下,因為這次唔收,仲有統一排位,但排位都唔得就可能要叩門時,有這個號碼希望話比學校知,在第一輪時我們都好有誠意啦一早就嚟!不過係唔係每間學校都是這樣就唔知,不過我就一早選定入這間官少(不是妳這區),所以早早交了,就安心等結果。

[ 本文章最後由 rat 於 07-10-2 19:58 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題