用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 想問P.1功課.....
樓主: Kubi
go

想問P.1功課..... [複製鏈接]

原文章由 GELGEL 於 07-9-24 19:25 硐表
我個女又係讀1E班, 開學至今佢已兩次俾老師寫手冊欠交功課, 一次係中文WS{寫a,o,e}, 其實係佢炒唔切字頭, 只係炒咗幾個, 寫咗老師就話佢欠交, 一次就係今日Ms Eng寫佢欠交dairy, 響上星期五問佢點解冇dairy, 佢話響 ...

佢地d功課係咪响學校做完教埋喇,我個女又係呀都無見過做daily,又無見過佢帶功課薄返屋企做(橙,黃,綠)咩都無,手冊又無寫,但老師冇話佢欠交喎,攪咩架有冇上堂架

原文章由 GELGEL 於 07-9-24 19:25 硐表
我個女又係讀1E班, 開學至今佢已兩次俾老師寫手冊欠交功課, 一次係中文WS{寫a,o,e}, 其實係佢炒唔切字頭, 只係炒咗幾個, 寫咗老師就話佢欠交, 一次就係今日Ms Eng寫佢欠交dairy, 響上星期五問佢點解冇dairy, 佢話響 ...

我個女又係呀我都無見佢帶功課薄返屋企做過(橙,黃,...未見過),我以為未用到功課薄添,問佢daily做d咩佢話唔知,又冇paper咩都冇...唉...死啦点算

原文章由 jun7511 於 07-9-24 19:48 硐表
芷晴媽咪:

其實你不用生氣,他們都還正在適應小學的生活,所以就會經常性地丟三落四,相信很快可以改的.以後放學回家第一時間就是check功課,有什麽疑問你可以上學校的網或者在Bk尋求幫助,這裏有很多1E班的同學,大家可 ...

多謝你的回應, 聽芷晴講佢話卓琳好叻架, 希望第日有唔明的地方多多指教啦

原文章由 雙子公主 於 07-9-25 10:22 硐表

我個女又係呀我都無見佢帶功課薄返屋企做過(橙,黃,...未見過),我以為未用到功課薄添,問佢daily做d咩佢話唔知,又冇paper咩都冇...唉...死啦点算 ...

其實我都好擔心架, 問佢係咪聽唔明老師講咩, 佢就話一d明一d唔明, 叫佢有唔明問老師, 佢話知, 但返嚟又係咩都唔知, 真係唔知點算架

原文章由 GELGEL 於 07-9-25 11:37 硐表

多謝你的回應, 聽芷晴講佢話卓琳好叻架, 希望第日有唔明的地方多多指教啦

我囝囝子灝見我上bk,我就話比佢聽同緊你同學仔d媽咪傾偈,佢知道就好躍主動咁話我知「卓琳」係班長黎,好叻ga,上普通話堂就講普通話、上英文堂就講英文、上英文數學就講英文,又幫手抄功課,仲話佢抄3本仲快過自己抄一本tim、唉 ~講同學就咁叻、講番自己就....

想問星期五拼工d,t,n,l, 圖分別有城門,傘,馬,小孩打豬,  請問應怎配?

原文章由 GELGEL 於 07-9-29 12:37 硐表
想問星期五拼工d,t,n,l, 圖分別有城門,傘,馬,小孩打豬,  請問應怎配?

門-n      遮-t       馬-d      小孩-l    ,我個仔話老師教佢哋做

請問今個星期的英文Diary題目是什麼?

[ 本文章最後由 CUTEBEAR 於 07-10-13 12:02 編輯 ]

我囡囡都無做, 佢話老師無講, 我叫囡囡星期一見到老師同佢講無做, 又同囡囡講第二時寫手冊一定要知做咩, 唔係就無人幫到妳的, 希望佢明白我的意思, 這是她的責任.

原文章由 CUTEBEAR 於 07-10-13 12:01 硐表
請問今個星期的英文Diary題目是什麼?
[

Amychoi

我見咁奈都無人應,已經同亞仔做左自由題了.:

原文章由 amychoi 於 07-10-15 10:12 硐表
我囡囡都無做, 佢話老師無講, 我叫囡囡星期一見到老師同佢講無做, 又同囡囡講第二時寫手冊一定要知做咩, 唔係就無人幫到妳的, 希望佢明白我的意思, 這是她的責任.

...
‹ 上一主題|下一主題