用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣區小學一問
樓主: easonkinki
go

青衣區小學一問 [複製鏈接]

我仔仔間幼稚園去年派位11人入去世德,16人去青衣村何澤芸,6人主恩,所以我先想知主恩好唔好?點解咁小人入
多謝你地的回覆,聽完你地講之後我更加唔會簡世德
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原文章由 PinguLinusLee 於 07-8-29 21:41 硐表
點解我每次問呢間學校都冇人so我既.....

聽講郭怡雅以前係唔錯,不過後浪推前浪,E+已經小人提起,亦多了新x民....以前我對面住個小朋友讀郭怡雅,升中派band 3...幾個朋友仔/女係長亨何澤芸讀,派得band 2 & band 1...
(乜都係假,派位始終都睇成績,明明係band 3成績, 冇可能派到band1學校麻~)
黃士心/周x森 又係麻麻,以前搭巴士遇上佢地放學......又粗口,又走黎走去

法子,

其實好多新移民都好叻,成積好過港人.唔係話有新移民間學校就唔好,如果統一派位派咗好多去世德、何澤芸、主恩...唔通呢D學校唔好?我個人覺得,只要佢地成積好又派到去band1,讀边間又有乜所胃.
好似我表妹個女係青衣某間有名小學讀咗一年,考全級頭5名之內,但係佢覺得間學校唔掂,所以今年轉咗出去讀直資,佢自己就好心,但唔知有無為個女諗下,咁早起身返學好辛苦嫁,到時讀唔掂又要轉返入黎找學校就煩.

我好似冇話有新移民唔好喎,我知有d都好緊張小朋友,只係我覺得大家文化有差異,亦比作為家長的一些資料~香港冇一間學校冇新移民架la ,莫講統一派位,就算係直資名校都有嫁la!~唔需要咁敏感~   
有時轉校未必關"掂唔掂"事,我相信冇學校或學生係100%"掂",只係"適合"問題~~如果覺得學校唔適合小朋友,而佢成績又ok,轉校都係一個方法呀~轉到適合就緊係轉la~

[ 本文章最後由 法子 於 07-9-4 09:26 編輯 ]

法子,
〝敏感〞可能係啦
其實我都想間校知點樣唔掂 如果我囡囡有咁成積唔會轉囉,因為係呢間考5名內會讀得比較舒服,轉咗令一間可能會係考最尾嗰幾個,會辛苦啲.不過佢好緊張個女,一星期有5日都要個女學琴、游水、珠心算、英文.
你話無可能band3派band1,話你知係有,4年前郭怡雅有個女仔就係,無啦啦派咗去善德,中學個班主任驚佢讀唔到會跳樓,叫佢媽咪同佢轉校.
呢幾年有幾個朋友啲仔女讀郭怡雅,派去善德、林護、李兆基、安柱,我侄女派蕭明,隔離屋兩個女前後兩年都同一樣派保祿六世

原文章由 樂俊藍媽咪 於 07-9-4 19:45 硐表

法子,
〝敏感〞可能係啦
其實我都想間校知點樣唔掂 如果我囡囡有咁成積唔會轉囉,因為係呢間考5名內會讀得比較舒服,轉咗令一間可能會係考最尾嗰幾個,會辛苦啲.不過佢好緊張個女,一星期有5日都要個女學琴、游水、珠心算、英文.
你話無可能band3派band1,話你知係有,4年前郭怡雅有個女仔就係,無啦啦派咗去善德,中學個班主任驚佢讀唔到會跳樓,叫佢媽咪同佢轉校.
呢幾年有幾個朋友啲仔女讀郭怡雅,派去善德、林護、李兆基、安柱,我侄女派蕭明,隔離屋兩個女前後兩年都同一樣派保祿六世

咁睇la~我覺得轉校唔一定係成績差又或者學校"唔掂"0,緊張小朋友又有緊張0既好處~
家長最清楚自已小朋友,一定會為小朋友選好0.:D

你話有band3 派band1,但以我所知中學派位除左選校次予,仲要睇成績分band.....如果真係band3 派band1 ,對成績好的學生就好唔公平.

1.善德冇band1,2 學生揀佢做首志願,所以可以比到位band 3(不過E個可能性好低)

2.好大機會係派位出左問題,

個女仔仲有冇係善德讀?
4年前小學讀郭怡雅,都應該可以番查到d記錄,睇下係咪學位分配組出左問題~定係咩原因~
基本上成績好,讀咩小學都有機會派到
善德、林護、李兆基、安柱了、保祿六世... 再勁D..x, x萃都入到la~~

通常睇間學校成績Top top ,係要睇整體計佰份比0~:D

[ 本文章最後由 法子 於 07-9-4 23:43 編輯 ]

法子,
無聯絡,唔知佢重有無係到讀,應該係派位出錯,因為唔係首幾志願,後來都讀得到,不過就好辛苦.

係呀,郭怡雅以前真係好出名架,因為..........我都係郭怡雅既產品
不過事隔成十幾廿年,青衣區內又真係有啲主流名校,所以都想問番郭怡雅宜家點.  我就想個女讀一間校風好,壓力較細既小學. 想留意下郭怡雅會唔會係一個合符我理想既選擇.

原文章由 樂俊藍媽咪 於 07-9-2 03:28 AM 硐表
呢間學校其實唔差,不過啲人覺得佢舊同校舍細.
老師對學生唔差,有啲由政府派位到該校既新移民,老師對佢地好好,佢地有唔識就會留低教佢地,一視同仁.佢地分別二、四、五年班由英文只識A至Z到每科考到85分以上,你都米 ...

原文章由 PinguLinusLee 於 07-9-5 16:28 硐表
係呀,郭怡雅以前真係好出名架,因為..........我都係郭怡雅既產品
不過事隔成十幾廿年,青衣區內又真係有啲主流名校,所以都想問番郭怡雅宜家點.  我就想個女讀一間校風好,壓力較細既小學 ...

係呀,佢以前係青衣好出名架,不過後來有咗陳溢D人就覺得嗰間好,因為係保良局喎,以為有83中學直上,事實唔係.跟着又有何澤芸同主恩呢D校舍比較大既學校,D人就覺得佢地好D.
最初主恩係大窩,跟住去咗葵盛,校舍同郭怡雅一樣,嗰時見到有啲學生走黎走去,唔係咁有禮貌,搬咗過黎青衣就大好多,而家係點我就唔知,嗰D學生亦己畢業.
郭怡雅校風ok架,讀書無咁大壓力,小朋友會開心啲.
我仔仔係仁濟讀書,貪佢無乜壓力,以前仁濟ok,後來原因同上,不過呢兩年轉咗校長,聽講口卑都幾好,校長話唔會殺校.

話你知啦,我以前係陳黎秀珍既產品,可惜己殺校,原因好間單,佢座落係長青邨,嗰條邨己人口老化and原因同上.

原文章由 樂俊藍媽咪 於 07-9-5 19:10 硐表

係呀,佢以前係青衣好出名架,不過後來有咗陳溢D人就覺得嗰間好,因為係保良局喎,以為有83中學直上,事實唔係.跟着又有何澤芸同主恩呢D校舍比較大既學校,D人就覺得佢地好D.
最初主恩係大窩,跟住去咗葵盛,校舍同郭怡雅一樣,嗰時見到有啲學生走黎走去,唔係咁有禮貌,搬咗過黎青衣就大好多,而家係點我就唔知,嗰D學生亦己畢業.
郭怡雅校風ok架,讀書無咁大壓力,小朋友會開心啲.
我仔仔係仁濟讀書,貪佢無乜壓力,以前仁濟ok,後來原因同上,不過呢兩年轉咗校長,聽講口卑都幾好,校長話唔會殺校.

話你知啦,我以前係陳黎秀珍既產品,可惜己殺校,原因好間單,佢座落係長青邨,嗰條邨己人口老化and原因同上.

要講"以前"的話~葵青區 top3 係 仁立 主恩 主愛 ,相信冇乜街坊唔知 依家就冒起左好多新學校,揀學校唔好人云亦云,最好親身睇下,了解清楚需要~

原文章由 樂俊藍媽咪 於 07-9-5 13:18 硐表
法子,
無聯絡,唔知佢重有無係到讀,應該係派位出錯,因為唔係首幾志願,後來都讀得到,不過就好辛苦.

學生band 3, 派位派到蕭明, 仲唔係首幾志願.....
真係錯得好緊要喎...

原文章由 法子 於 07-9-5 21:16 硐表

要講"以前"的話~葵青區 top3 係 仁立 主恩 主愛 ,相信冇乜街坊唔知 依家就冒起左好多新學校,揀學校唔好人云亦云,最好親身睇下,了解清楚需要~

人云亦云,親身睇下
乜我無話你知我住過葵盛嗎,主恩就係附近,仁立米係囡囡讀間幼稚園格離囉
我係青衣長大無走過,不過有三頭住家

: : :  你讀陳黎繡珍架,真係估唔到呢到有人同我差唔多輩份個喎.....

郭怡雅唔知會唔會有開放日咁既呢,可以入去參觀下,又可以舊夢重溫.  我就係想搵間校風純撲,但係又唔會好以啲名校咁迫到啲學生同家長都抖唔到氣.  若果郭怡雅真係可以做到呢點就一定會係我既首選.

校舍大就真係吸引啲既,呢點係無可否認.  陳黎繡珍係執咗笠,但我睇星島教育版報導,陳黎繡珍既校舍舊年被教育處揀咗出嚟做國際學校喎.  己經有國際學校入咗標書,應該係最後審批階段,若然真係有間國際小學喺青衣,到時可能又會多個選擇.  不過有幾"國際"就真係要開校之後先知了.

原文章由 樂俊藍媽咪 於 07-9-5 07:10 PM 硐表

最初主恩係大窩,跟住去咗葵盛,校舍同郭怡雅 ...

原文章由 樂俊藍媽咪 於 07-9-6 00:48 硐表

人云亦云,親身睇下
乜我無話你知我住過葵盛嗎,主恩就係附近,仁立米係囡囡讀間幼稚園格離囉
我係青衣長大無走過,不過有三頭住家

係呀~唔好人云亦云,要親身睇下架!~
"乜我無話你知我住過葵盛嗎,"<--你依家咪宣佈左0羅~ :
唔理住邊都好la~就算我住正係學校樓下都好,
都選校時,都係要自已多D上去了解學校,看看教學理念是否相同~

原文章由 PinguLinusLee 於 07-9-6 09:30 硐表
郭怡雅唔知會唔會有開放日咁既呢,可以入去參觀下,又可以舊夢重溫.  我就係想搵間校風純撲,但係又唔會好以啲名校咁迫到啲學生同家長都抖唔到氣.  若果郭怡雅真係可以做到呢點就一定會係我既首選.

校舍大就真係吸引啲既,呢點係無可否認.  陳黎繡珍係執咗笠,但我睇星島教育版報導,陳黎繡珍既校舍舊年被教育處揀咗出嚟做國際學校喎.  己經有國際學校入咗標書,應該係最後審批階段,若然真係有間國際小學喺青衣,到時可能又會多個選擇.  不過有幾"國際"就真係要開校之後先知了.

青衣區都應該冇名校咯........(好似得世x話佢自已係名校:-| )
青衣有國際學校入咗標書,知唔知係邊間學校入咗標?

份報紙淨係話係國際學校辦學團體,冇話係邊間喎,因為佢就話舊年出標既時候己經有八間國際學校去參觀校舍,但最後邊間中標可能都未知啩,我舊年就睇到段新聞係咁講.

原文章由 法子 於 07-9-6 09:47 AM 硐表

青衣區都應該冇名校咯........(好似得世x話佢自已係名校:-| )
青衣有國際學校入咗標書,知唔知係邊間學校入咗標?

有條link,係舊年既資料,早兩個月前睇星島就話就快會批出嚟,所以未知係邊個團體中標.

http://www.news.gov.hk/tc/category/atschool/060426/html/060426tc02001.htm

看到呢個Topic好開心,因為我囡囡今年在青衣康傑讀K2, 明年就要為選校煩惱了 (其實我現在己煩緊), 因我是早幾年才搬入青衣, 對青衣學交校一無所知

其實我想問青衣小學真是OK嗎, 就算派到世德/何澤雲之類的較好小學, 但我都好怕將來派到間Band 3中學(葵青區的中學好似麻麻)呢 !

好想跟各位交流吓選校心得呀

Stephanie

原文章由 PinguLinusLee 於 07-9-6 09:30 硐表
::" /> ::" /> ::" />  你讀陳黎繡珍架,真係估唔到呢到有人同我差唔多輩份個喎.....

郭怡雅唔知會唔會有開放日咁既呢,可以入去參觀下,又可以舊夢重溫.  我就係想搵間校風純撲,但係又唔會好以啲名校咁迫到啲學生同 ...

我想我輩份還比你高喎
可以幚你問下有無開放日,遲啲話你知:
如果有開放日,你就好啦可舊夢重溫,我就無機會,佢執之前有叫舊生返去,不過無叫我地,可能我地老啦己無資料:cry: :cry:

PinguLinusLee,
我都有睇報導,希望快啲知道.
‹ 上一主題|下一主題