用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4歲智力評估只有2歲半認知,想轉校請給意見 ...
樓主: MARSTEN
go

4歲智力評估只有2歲半認知,想轉校請給意見 [複製鏈接]

my experience

如果是我,我會排i位, 同時安掛仔仔轉去一些收生不足的幼稚園讀半日(班中人小老師較全面, 而且收生不足,more flexible and can have more adjustment.)等到有i位再轉。另外i位是無駐校pt sp and ot, 但會否請醫生轉介到醫院接受 pt and ot, 以補不足。

not 自閉傾向,無人咁講過so far

原文章由 MARSTEN 於 07-7-12 19:31 發表

我仔仔兩歲先識講野,而家整體差1年,大家努力啦,唔可以信哂評估,因為都係臨場表現,上下早訓等姑娘一直跟進就會可以了解多d小朋友既情況

其實我都唔知點解,我問好多人都唔使做四歲評估,都係打電話問媽媽孩 ...

MARSTEN,
大家努力呀! 我知道仔仔認知同言語上都係遲左一年, 個姑娘話佢eye contact 唔夠, 我真係非常upset, 因為我仔仔從last yr 10月都已經係返全日班nursery, 日日都對住老師同同學, 我之前認為有什麼可能言語上會慢呢,我個仔在學校公認係最活潑及多笑容ge一位小朋友, 個評估姑娘話這雖然對答問題時有問有答, 但就係成日都冇eye contact, 就係話專注力唔夠, 所以我個日開始日日都要佢望住我講嘢, 已經book左言語治療師,下星期開始trainning.

原文章由 Marcus媽 於 07-7-13 11:01 發表

MARSTEN,
大家努力呀! 我知道仔仔認知同言語上都係遲左一年, 個姑娘話佢eye contact 唔夠, 我真係非常upset, 因為我仔仔從last yr 10月都已經係返全日班nursery, 日日都對住老師同同學, 我之前認為有什麼可 ...

其實讀全日班都唔係一定會大進步,因為最緊要係小朋友本身肯唔肯去做,我仔仔同你的一樣,佢唔係好識同人玩,我就算俾佢去遊樂場,佢都係自己玩,我現在教他應該同小朋友說:"可唔可以一齊玩呀?",其實佢地係要人成日提,成日迫佢先會習以為常,如果唔係姑娘都唔係叫我地係屋企玩咁多遊戲同指定的問答訓練啦

MARSTEN,

我囡兒和您的情況差不多, 在政府醫院4歲被評估為2歲至2歲半. 但在私人做評估為遲1年至半年.  我想問您在那間政府醫院做評估? 因為我覺得這間政府評估員沒有耐性, 說話很快 (連大人也未必即時答出, 何況4歲小孩在陌生環境!) 所以她的評估, 我不會作準.

但K1應該不用學寫字, 只是劃吓線咁.  會吾會太大壓力?

原文章由 MARSTEN 於 07-7-13 11:33 發表

其實讀全日班都唔係一定會大進步,因為最緊要係小朋友本身肯唔肯去做,我仔仔同你的一樣,佢唔係好識同人玩,我就算俾佢去遊樂場,佢都係自己玩,我現在教他應該同小朋友說:"可唔可以一齊玩呀?",其實佢地係要人成 ...

係呀! 我個仔都係, 成日都要人提, 但最大問題係我個仔唔多鐘意問問題, 佢唔會好似其他小朋友咁問大人嘢, 好似" o黎個muh黎叻!" What is this or What is that.  佢都係2yr 先開始講嘢, 之前去個健康院, 姑娘都話boy 係會慢d, 叫3.6yr 再去check下, 我d朋友同我講, 有d小朋友一到3yr 就會講好多嘢,但我個仔真係進步得比較慢, 我要返工, 平時都係工人姐姐接放學, 我一放工就pok 返屋企同佢玩, 我都係係到學習緊點教佢, 希望可以快d catch 返啦!

[ 本文章最後由 Marcus媽 於 07-7-13 13:09 編輯 ]

原文章由 heiheibbchu 於 07-7-13 12:00 發表
MARSTEN,

我囡兒和您的情況差不多, 在政府醫院4歲被評估為2歲至2歲半. 但在私人做評估為遲1年至半年.  我想問您在那間政府醫院做評估? 因為我覺得這間政府評估員沒有耐性, 說話很快 (連大人也未必即時答出,  ...

係沙田尤德做的,果個醫生無黎笑容,做完呢樣唔得,又快快做第樣,一d都唔吸引

係呀,我個仔學校要寫好多字,所以老師同仔仔都好慘

原文章由 Marcus媽 於 07-7-13 13:04 發表

係呀! 我個仔都係, 成日都要人提, 但最大問題係我個仔唔多鐘意問問題, 佢唔會好似其他小朋友咁問大人嘢, 好似" o黎個muh黎叻!" What is this or What is that.  佢都係2yr 先開始講嘢, 之前去個 ...

我個仔仔好鐘意問野,成日repeat 人地講既野,佢試過講了一隻"小明第一天上學"的故事給我聽,大既有10句,佢好有記性,就連a for apple, b for boy.....至z for zebra..全部都讀到,但係言語治療師話係要講3至4原素說話才成,好似,"我"今日"搭巴士"去"超級市場"買果汁", 佢而家4歲,level得3歲,我係全職媽媽,已經同佢講好多野,不過佢最差就係專注,如果唔係,佢一定成積好好

我見好多請工人帶的小孩都有言語問題,因為由細到大唔可以有太多種語言,令他不知說什麼才對,不要緊,大家繼續努力吧

醒目開學勳章 王國長老

我個仔而家3歲5個月, 半年前左右去做assessment, 被評定語言發展同認知都遲左6-9個月
我果時真係好內疚, 因為之前仲mon盛盛同佢揀左間英文NURSERY(因為家姐以前讀過好), 學校老師話, 我個仔學野無問題, 就係專注力唔夠, 又唔鐘意俾feedback, 如果有老師特別跟佢就好d, 社交方面, 由於講野唔叻, 有時d小朋友唔鐘意同佢玩(老師既用詞: push him away), 我聽完好心痛, 究竟我個仔返學開唔開心?
之後, 排到I位, 由於我之前已經考到2間幾有名氣既幼稚園, 舖晒路準備黎梗K1轉校, 你話我幾咁難受丫! 我同老公考慮左好耐, 決定放棄名校, 入一間真正幫到我個仔既幼稚園, 我地相信, 除左語言方面有需要EXTRA跟進, 亦希望老師既經驗, 可以幫到我個仔改善社交, 見到有問題時, 識得點去處理同支援
而家我個仔去協康做ST, 姑娘都要求佢講3詞句(2個element一早攪掂喇), 例如媽咪+坐+梳化, 哥哥+食+雪糕
我自己覺得協康d姑娘, 專業得黎, 態度亦比政府好, 如果經濟負擔得到, 係一個好選擇, 同埋1:1, 姑娘真係好清楚了解小朋友發展, 對症下藥呢
原文章由 MARSTEN 於 07-7-13 18:31 發表

我個仔仔好鐘意問野,成日repeat 人地講既野,佢試過講了一隻"小明第一天上學"的故事給我聽,大既有10句,佢好有記性,就連a for apple, b for boy.....至z for zebra..全部都讀到,但係言語治療師話係要講3至4原 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-7-15 21:06 發表
我個仔而家3歲5個月, 半年前左右去做assessment, 被評定語言發展同認知都遲左6-9個月
我果時真係好內疚, 因為之前仲mon盛盛同佢揀左間英文NURSERY(因為家姐以前讀過好), 學校老師話, 我個仔學野無問題, 就係專 ...

我地上協康只是$60/month,3t有齊加理小組,小組另收暫托費$8次有茶點吃

因為你個仔仔是上早期訓練,所以有咁平(有政府津貼)。如果私人去找協康做訓練,每次起碼要數佰元,而且要排一段時間添。

原文章由 babytszkin 於 07-7-12 21:19 發表

其實樓主您開得呢個topic都係擔心您個仔的發展姐,如果而家個評估有咁樣的結果,您不如搵私人在做多次喇~唔可以單單凈係信您個導師,個時我個仔2歲半比人話他係自閉我倍他做評估又係狀態麻麻我都唔係幾信,雖然個 ...

babytszkin,
同我亞仔case差唔多, 可以比d有關語言治療既資料我嗎?
Thanks!

軒媽 pls check pm
‹ 上一主題|下一主題