用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 過來呢邊繼續傾啦!
樓主: hakkantai
go

過來呢邊繼續傾啦! [複製鏈接]

點點解,你好呀,

學校除咗汽水機就無咩機會用錢,而且一年班都未係好識handle錢,我就無比

學校是無小賣部的,我會比張八達通給他買飲品之用,毎月$50限額(約可買12包),有剩餘就作零用$儲蓄,我個慳仔每月最多買3包,冬天幾個月甚至無買過,他說想儲多些$
因為午膳時間較遲,通常冬天我會給他一個麵包,熱天給他包裝餅乾(怕麵包變壞)作小食。

各位,
今年CSK有6個老師離職,其中一位是我仔仔最敬愛的老師-劉希莉老師,她是我仔仔小一時的班主任、中文科、常識科和音樂科老師,因經常接觸的關係,所以感情比一般的較深厚。昨天,她特地到我仔仔的課室,恭賀我仔仔得到幾個獎項,同時送上一本很精美的圖書作為紀念,她還對我仔仔講了很多勉勵的說話,當我仔仔得知她要離開,難過得紅了眼睛,希望我仔仔要實行答應過劉老師的諾言。

hi csk家長jj,

仲有邊幾個老師要走呀??
你個仔仔真係叻 我個女今年d成績好差 好彩有兩個優點頂住 下年升5年級都唔知點算 樣樣都好深咁

原文章由 csk家長jj 於 07-7-12 23:47 發表
各位,
今年CSK有6個老師離職,其中一位是我仔仔最敬愛的老師-劉希莉老師,她是我仔仔小一時的班主任、中文科、常識科和音樂科老師,因經常接觸的關係,所以感情比一般的較深厚。昨天,她特地到我仔仔的課室,恭賀我仔 ...

小荻媽咪,
很高興可以認識妳。妳太過獎啦!小兒只不過今年較幸運,相信下年唔會再咁“風光”,所以我叫他要好好記著這一刻。
6個老師當中,小兒只認識劉老師、卞老師和莫老師,其他三位他並不認識,所以忘記了。
我也認同越高年級越大壓力,我仔仔昨天已完成了暑期作業,今天開始我會和他一起預覽小三的書本(每天半小時),希望他有初部的認識,到上課時可加深了解。

jj

問番亞囡, 原來已經買o左暑期作業了, 我這個亞媽一考完試真係什麼都唔理

因咩會走噤多老師 ?

[ 本文章最後由 歌地亞 於 07-7-14 09:03 編輯 ]
~ 歌地亞 ~

HI CSK家長,
nice to meet u too  唔好對個仔冇信心啦 我諗佢會繼續努力既~  唔知做咩一走就咁多個老師架呢.....我女話連社工都走添
希望下年d老師冇咁大壓力 令小朋友可以鬆d啦~
原文章由 csk家長jj 於 07-7-13 09:28 發表
小荻媽咪,
很高興可以認識妳。妳太過獎啦!小兒只不過今年較幸運,相信下年唔會再咁“風光”,所以我叫他要好好記著這一刻。
6個老師當中,小兒只認識劉老師、卞老師和莫老師,其他三位他並不認識, ...

今年CSK比去年實在“節目精彩”左好多,眼見由六月尾至七月中,簡直活動停不了,由大型的畢業禮、小一至小五結業禮到小型的講故事比賽和學科擂台比賽等。相信老師除了要教學外,還要兼顧咁多行政和籌備工作,可能太大壓力吧!不過突然走左咁多資深老師,對學生來說,真是一個重大的損失啊!

無錯, 考試完o左, 學校 d 活動無停過 ....

原文章由 csk家長jj 於 07-7-13 22:47 發表
今年CSK比去年實在“節目精彩”左好多,眼見由六月尾至七月中,簡直活動停不了,由大型的畢業禮、小一至小五結業禮到小型的講故事比賽和學科擂台比賽等。相信老師除了要教學外,還要兼顧咁多行政和籌備工作,可能太大 ...
~ 歌地亞 ~

我囝囝今年小一, 咩都唔知, 又唔知問咩人, 請問你地, 課程深定淺呢? 我昨日去open day, 個講座話英文會幾深, 要有心理準備, 但我見佢都係用p1既書, 無讀高, 咁深在邊呢? 請大家提點....

另想請問.....課外活動係星期幾進行呀?.....sat 要返學校課外活動嗎? 因我住幾遠...囝囝會乘校車.....有點不便....

校車....係咪只得學校提供果張list? 我住tko, 仲有無其他校車選擇?...因昨日聽某家長講, 唔止得一間校車行tko....所以都無報名住, 上來問下你地先...

你地覺得這校好嗎?....老師都幾惡啊....囝囝較活躍, 真驚會比老師罰...

小學同幼稚園分別真係好大....有點難適應

波羅密,
妳好!英文科除了教科書外,學校還有worksheet作教材和練習,加上英文默書是讀默句子(有十多句),對一個小一生來說,是有一定的難度啊!
升讀小一對孩子來說,真是一個很大的轉變,需要一段時間才能適應,特別是由一些活動教學的幼稚園升讀傳統教學的小一,所以開學初期,一定要加倍關愛孩子,和他們一起分擔和分享。
教師方面:幸運地,小兒過往遇上的均是有愛心和賞罰分明的好老師,因此小兒十分投入CSK這個大家庭。特別要提一提余校長,上次小一、二結業禮,她用“我D仔仔、囡囡”來稱呼學生,作為母親的我感到很窩心。
課外活動方面:是自由參加的,大多數都週六舉行。
校車方面:除了校車,還有保姆車的,這裏有些家長都是住TKO的,妳可以再問問她們有關資料。
最後,祝妳孩子有個愉快的校園生活。
jj

[ 本文章最後由 csk家長jj 於 07-7-15 10:33 編輯 ]

原文章由 歌地亞 於 07-7-11 12:05 發表
收o左成績單, 仲寫埋升邊班, 想問下有冇網友升 2C 班 ?

我終於搵返妳o地啦!真係好似晃如隔世咁呀!好彩jj通知我妳o地係度 自從轉o左新版後~~我就好似盪失路咁

歌地亞:

我o地好有緣喎 妳囡囡同我囝囝今年同班呀 我幾驚唔識同班D媽咪,問唔到功課呀!因為亞囝好大意,間唔中就抄錯手冊, 希望妳唔好厭我煩要代仔打電話問功課啦

祖明,
等左妳好耐啦!
check PM ㄚ

原文章由 csk家長jj 於 07-7-15 22:42 發表
祖明,
等左妳好耐啦!
check PM ㄚ

我盪失路嘛 到依家我都未習慣新版,唔係好識用

[ 本文章最後由 祖明 於 07-7-15 23:21 編輯 ]

祖明,
咦!原來tomatowu的仔仔都係2C班o咼!

Hi 波羅密

tko 有兩架保母車, 一對夫婦搓, 車上有保母 ~

原文章由 波羅密 於 07-7-14 11:38 發表
我囝囝今年小一, 咩都唔知, 又唔知問咩人, 請問你地, 課程深定淺呢? 我昨日去open day, 個講座話英文會幾深, 要有心理準備, 但我見佢都係用p1既書, 無讀高, 咁深在邊呢? 請大家提點....

另想請問.....課外活 ...
~ 歌地亞 ~

原來 2C 班都好多熟人喎 ~

原文章由 csk家長jj 於 07-7-15 23:46 發表
祖明,
咦!原來tomatowu的仔仔都係2C班o咼!
~ 歌地亞 ~

波羅密

校車....係咪只得學校提供果張list? 我住tko, 仲有無其他校車選擇?...因昨日聽某家長講, 唔止得一間校車行tko所以都無報名住, 上來問下你地先...................以我知tko因人多要兩架車,兩公婆分別開 ,我5自己揾la, 成架車去csk 5洗四圍去

‹ 上一主題|下一主題