用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 涉索K4女生 認錯盼重生
樓主: mission
go

涉索K4女生 認錯盼重生 [複製鏈接]

Re: 中學女生疑在校內吸K仔送院

頹廢青年 寫道:
而家呢D已經唔係新聞啦...
學校甘悶,又唔體諒下D學生,難怪佢地走去High野啦
呢D只不過係冰山一角[

睇黎..你都係其中一分子?!
唔好比呢d藉口自己啦..
你地d老師朝朝早係路用大聲公嗌夠慘啦
嗌你地行快d,遲到喇-閂門喇!你又唔體諒下人地!?
除左high野..仲有好多野可以做!

涉索K4女生 認錯盼重生

【明報專訊】粉嶺官立中學4名中二女生懷疑於校內濫藥,引起軒然大波,社會密切關注,4名「主角」事隔3天後,昨日主動向校長、社工道歉認錯,盼望獲得機會改過。校方鑑於學生年幼犯錯,已接受4人道歉。據悉,涉嫌販賣「K仔」的17歲男同學一直寄住阿姨家中,昨日已獲保釋外出,家人卻未能接納他的過錯,校方已派出社工上門調解。

教師家人接納道歉

本周初涉嫌在校販賣或吸食軟性毒品「K仔」的5名粉嶺官立中學學生,校長余瑞堯表示,其中濫藥的4名中二女生在社工輔導下,已經向家人及老師道歉認錯,4人連續兩天如常回校考試,之後在校接受社工及老師輔導。余瑞堯表示,4名女同學雖然暫時沒有寫信道歉,但已開口認錯。她們向社工表示,對事件感到遺憾及難過,覺得非常不開心,知道自己做錯事,希望能有機會改過。

余瑞堯表示,校內教師均認為幾名犯錯學生年紀尚幼,應給予機會,故已接受她們道歉,家人也接納她們。他說︰「幾名女同學在這麼多人的幫助、支持下,已經感覺好點。」

涉案男生未獲家人原諒

涉嫌向女同學販賣K仔的17歲男學生,為一名新移民,家庭背景較為複雜。余瑞堯拒絕透露該名男學生的詳情,但他表示該男生不與家人同住,獲保釋後已返回阿姨家中居住。該男生只想安靜休息,暫時不願意上學。男學生的家人無法接受他的行為,駐校社工昨日即趕往他家中協調及輔導。余瑞堯表示,在警方有確實的調查結果之前,校方不會決定對5名涉事學生的處分。

同校生:做好些挽回校譽

粉嶺官立中學於事件發生後,學校風氣、學生表現備受關注。余瑞堯表示,校內與事件無關的學生亦深受打擊,覺得受牽連而很不開心,一方面對同學疑犯大錯感難過,另一方面亦對校譽受損而感到挫敗。不過,余瑞堯認為,事情發生後,學生整體表現反而變得更成熟,更有學生主動來找他以示支持,並表示要「做好些,挽回校譽」,令他感動不已。余瑞堯覺得,事件已成為一個教育過程,令整體學生學懂如何在逆境中成長。過去幾天,除獲學校上下支持外,校方亦收到不少社會人士的支持,包括電郵表達對學校的信任。

明報記者 曾媚

都唔明D先生點諗=.=成日都做D又煩又悶ge野,自己又廢
ling0323 寫道:
[quote]
頹廢青年 寫道:
而家呢D已經唔係新聞啦...
學校甘悶,又唔體諒下D學生,難怪佢地走去High野啦
呢D只不過係冰山一角[

睇黎..你都係其中一分子?!
唔好比呢d藉口自己啦..
你地d老師朝朝早係路用大聲公嗌夠慘啦
嗌你地行快d,遲到喇-閂門喇!你又唔體諒下人地!?
除左high野..仲有好多野可以做![/quote]

你唔好話自己廢啦,你刀唔係好廢姐-起碼你都知道自己廢
你改啦..咁咪唔廢囉-讀唔到書,學d野啦
家陣打機都變職業啦,搵到錢..邊個夠膽話你廢呀?!
當然..唔係犯法野啦!
‹ 上一主題|下一主題