用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學落 選三甲 聚會
樓主: greenlady
go

小學落 選三甲 聚會 [複製鏈接]

Re: 小學落 選三甲 聚會

不如上綱check吓!有d學校可以上綱直接下載!
http://embhsc.hkedcity.net/primary/

[quote]
lo8189 寫道:
今日係咪上午先有得叩門呀 我都唔清楚呀 [quote]
孖媽 寫道:
但係今日都有得叩門喎,今日都可以去

我派第六,今年少左甘多人點解?我預期第三之內

我都想知,好失望.....
200012 寫道:
我派第六,今年少左甘多人點解?我預期第三之內

我派到間我無簡的

醒目開學勳章

唔駛失望,努力叩門!呀女3年前都係派到間我無選的,最後叩左4間學校都收左,DON'T WORRY!!

叩左4間???? 4間都收0左????? 我想問0下通想學校面試時會問小朋友咩問題0架???? 我而家好擔心,真係好傍惶呀.....我今朝打過晒0的學校問, 睇0下今日有無得派form申請後補生,但間間都無人聽......而家唔知點算, 今個星期肯定要請好多日假係0甘同囡囡搵學校.....

Xanthe 寫道:
唔駛失望,努力叩門!呀女3年前都係派到間我無選的,最後叩左4間學校都收左,DON'T WORRY!!

PRI PRI 孖媽

醒目開學勳章

孖媽 :

叩左4間???? 4間都收0左????? ==> yes
我想問0下通想學校面試時會問小朋友咩問題0架???? ==> 有些學校把小朋友放進禮堂,然後分組面試,問d好簡單的問題,eg. 你鍾意什麼卡通人物,唱歌......,有些學校就見小朋友+家長,主要看家長的誠意,有些就會考筆試+要家長寫出對學校有什麼期望,有些就小朋友和家長分開面談........我記得我要女兒親自寫一封簡短的信給校長和畫了一幅畫(當然係最心儀個間啦!)
我今朝打過晒0的學校問, 睇0下今日有無得派form申請後補生,但間間都無人聽......==> 今日星期日當然冇人聽啦!明天再試!有d會派form,有d就唔派form但可以入信叩門。

叩門後要係7月2日先會有result的,因為教署規定!

Xanthe :

唔該晒您呀, Xanthe!!! 0甘我想問叩門信要連同0的咩寄0架???同埋我成日聽到0的家長話整0的profile, 係咪即係幼稚園0個份定要自己再整0架?????????     
PRI PRI 孖媽

醒目開學勳章

孖媽:

0甘我想問叩門信要連同0的咩寄0架??? ==> 幼稚園校長推薦信、證書如有(eg. 校外校內比賽成績、有些幼稚園會派發義工証書、小朋友曾參與什麼校外/校內活動.....)

Profile ==> 我上次做左個普通的resume

Xanthe

我想問下你有冇去派到果間註冊, 因為bk媽咪話要去註冊先有位交換, 如叩門成功. 我想問下係米,

有私校backup, 不過又話要交出小一派位証, 點呀,

我想去叩門呀, 咁..

1) 去唔去註冊 (派到果間唔想讀)
2) 私校交唔交証呢, (因為如果唔掂, 我想讀), 今星期尾要交
3) 叩門唔可以早d知得唔得.

好苦惱....

你係米係16網, skw.. 你可吾講下你之前派左邊間, 又叩左邊四間得嗎, 會考d什麼...

Happyfamily :

1) 去唔去註冊 (派到果間唔想讀)
>> 如果您未肯定會去邊間或邊間收您, 0甘您就要去0左果間註冊先,然後到搵到另一間心儀0既就去原先0個間攞番張証囉,我聽人講轉幾次都得0架!
2) 私校交唔交証呢, (因為如果唔掂, 我想讀), 今星期尾要交
>>私校0個間係咪confirm0左收? 如果confirm0左而您想讀就梗係交証,就算之後您又搵到第二間更好0既, 0甘您都可以去番私校攞番0架!
3) 叩門唔可以早d知得唔得.
>>Xanthe 話叩門後要係7月2日先會有result的,因為教署規定!
PRI PRI 孖媽

不過您要留意番如果您唔去原先派0個間註冊, 就等於放棄津學位,即決定入私小�直資, 叩到門都無得入津校嫁.

如您叩門的學校係津學, 0甘叩到門後,係要拎返個津校學位出來交換嫁(校方會搞該手續)
PRI PRI 孖媽

我排左7間, 派左間無選tim ah      , 決定入私小lah :-x  

5係下麻 , 我打去教統局, 佢地話唔註冊, 就等於放棄果間學位, keep 住張入學証, 如果叩到門, 就比心儀津校, 如果叩5到門, 9月就比私校wo,   , 有無人知真相ah
孖媽 寫道:

不過您要留意番如果您唔去原先派0個間註冊, 就等於放棄津學位,即決定入私小�直資, 叩到門都無得入津校嫁.

如您叩門的學校係津學, 0甘叩到門後,係要拎返個津校學位出來交換嫁(校方會搞該手續)

我派咗去第六呀,因大家話要註冊先,所以有去註冊,但學校要交的費用,我就不交,都不會在這間讀啦!
叩了2間學校,1間有得interview, 但要7月才知?
有2間私校收了,又要人交錢,書費不止,又影印費,連課外活動都要交....

我派咗去第七   :tongue:      

雖然我派左去第三, 一樣唔滿意, 放第三個間只不過係放間穩陣d gei學校之ma, 我而家都非常煩惱, 尋日去左第一志願個間interview, 9成9衰左, 成300人, 得個1x個位

第二志願個間交左表又無消息

唉, 好煩惱      讀私校每月要洗多幾千蚊     

hoganmama

醒目開學勳章

其實只要唔係派首志願-
大多數家長都會試下叩門嫁!

唔叩總咪咩都無,叩左起碼盡左力囉.
祝你地小朋友最終都入到心儀學校啦

greenlady 寫道:
叩 門發 現    間間 勁多人....
究 竟  是 怎?  是否 八 成 人不  滿意...??

叩完 得個 吉..
‹ 上一主題|下一主題