用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1 尾會唔會變band 2 頭
go

band 1 尾會唔會變band 2 頭 [複製鏈接]

band 1 尾會唔會變band 2 頭

學校平咗個仔係band 1尾, 但因為區內學校各水準不同,咁請問全區再計, 係咪會有機會變band 2 頭?  

Re: band 1 尾會唔會變band 2 頭

通常呢d叫做'邊緣人',亦都係最難抉擇嘅一種,我個仔正是。

以我理解,教署會告知小學該校有幾多%係band 1/2/3。
這個%是以該校小六學生在1999-2000度學能測驗及去年中一分班試的成績,與當區的所有小學比較後平均計出。

例如﹕A校有40%Band 1, 35% band 2, 25% band 3,而今年A校有150個小六學生。
則1-60名(150X40%)是屬於BAND 1 。
61-122名是BAND2, 123-150名是BAND 3 。

而學生的名次是三次呈分試的平均成績(不知是三次的平均分或平均名次)。

所以考完三次呈分試後,學生名次"大局已定",所以應唔會有"BAND 1 尾至BAND2頭" 咁模稜兩可的答案俾家長。
(例﹕A校的60名=BAND1, 61名=BAND2,界限好清晰)

多謝回應, 咁即係話學校話咗係 band 1 尾, 冇論頭or尾, 都可以擇band 1中學, 係唔係咁.

係。
全級第一名同band 1 最後一名抽獎時的機會(隨機no的先後)是完全一樣的,完全視乎運氣。

LittlePan 寫道:
多謝回應, 咁即係話學校話咗係 band 1 尾, 冇論頭or尾, 都可以擇band 1中學, 係唔係咁.

mamafufu 寫道:
所以考完三次呈分試後,學生名次"大局已定",所以應唔會有"BAND 1 尾至BAND2頭" 咁模稜兩可的答案俾家長。
(例﹕A校的60名=BAND1, 61名=BAND2,界限好清晰)

From the Principal, she is pretty sure about the banding in the last few years since 2000.  But this years the adjusting factor 50% from year 2000 results + 50% 2006 Pre-Secondary Assessment results, no one knows the impact on the banding.  If in borderline case, she will let you know the reality, go for Band 1 or Band 2 upto your own choice.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

今年BAND 1 率(%)同去年的BAND 1 率(%)可能增加或減少,但學校應知道今年的EXACT BAND 1 /2/3 的%(教署通知,但規定不可公佈,去年鮮魚行校長"唔小心"講了出來被譴責)。

以我理解,教署會告知小學該校有幾多%係band 1/2/3。
這個%是以該校小六學生在1999-2000度學能測驗及去年中一分班試的成績,與當區的所有小學比較後平均計出。

例如﹕A校有40%Band 1, 35% band 2, 25% band 3,而今年A校有150個小六學生。
61-122名是BAND2, 123-150名是BAND 3 。

而學生的名次是三次呈分試的平均成績(不知是三次的平均分或平均名次)。

咁即是話唔會有'邊緣人'存在,我要問清楚老師先,因佢話我個仔係band 1-2,揀學校好保守。

band 1尾學生去到全區派位既時間, 有可能係會去到band 2架, 因為各區都係以各1/3組別來分配學位, 唔會確實有一個準確數字, 所以band 1尾學生只可以博一間band 1英中, 第二志願就一定要揀較好既中中.

坦白講﹐老師叫得你保守少少﹐你最好都係聽聽佢既意見!
我曾經有一年﹐教差班﹐好多家長唔甘心放band 3學校去第一志願﹐結果果年有幾個人派咗好後志願既學校!因為當你將一d別人心儀既「次選」學校擺第三四志願﹐而人地保守果d係第一、二志願已經入晒座﹐結果就會派得好後志願!
而當年聽我既前輩同事講﹐年年都有一定係呢d「唔信邪」家長「出事」!

kitkitaunt,

係呀, 因為有好多家長都想博下, 呢個心情我都好明白, 但係只可以博第一志願, 第二志願就一定要保守啦, 始終入唔到首三志願真係太危險, 派左一間校風唔好既學校, 到時又叩唔到門, 結果都係自己小朋友受, 影響將來非常深遠.

其實搏第一志願仲要係睇返自己小朋友係BAND 幾呢!最多只能搏對上一個BAND﹐BAND 3試BAND 1...機會真係得0架咋!
不過問呢條問題既媽媽既小朋友係BAND 1-2...咁第一志願試BAND 1都OK既!最好試返自行報名果間!

咁當然啦, 有咩可能band 3學生博band 1中學呀, 根本無可能入到啦, 我所指既係band 2頭只可以博第一志願係band 1中學, band 3頭博第一志願係band 2中學.

雖然話試番自行個幾間, 但係都要看家長係自行個時係點揀喎.
kitkitaunt 寫道:
其實搏第一志願仲要係睇返自己小朋友係BAND 幾呢!最多只能搏對上一個BAND﹐BAND 3試BAND 1...機會真係得0架咋!
不過問呢條問題既媽媽既小朋友係BAND 1-2...咁第一志願試BAND 1都OK既!最好試返自行報名果間!

如果"邊緣人"唔可以確定自己的banding,  eg band 1尾band 2頭的小朋友,  當自己係band 1 去選校,  結果抽籤時係band 2的話,  分分鐘會唔知派去邊 這個想法對嗎?)  

"邊緣人"是否應該保守d 去選校呢??

所以咪最保守係第一志願可以博, 第二志願唔可以囉.
xmanman 寫道:
如果"邊緣人"唔可以確定自己的banding,  eg band 1尾band 2頭的小朋友,  當自己係band 1 去選校,  結果抽籤時係band 2的話,  分分鐘會唔知派去邊 這個想法對嗎?)  

"邊緣人"是否應該保守d 去選校呢??

Rclamlam:
你好!看到你很多的回應,先多謝你樂意的幫助。
小女五年級,在崇真小學就讀。根據上學期成績,老師估計她banding 1尾,基本可入基崇中學,但我想她有更好選擇。心儀安柱中學。校網在深水埗,家住葵菁區,若是轉網區往葵菁區,會否降banding2,深水埗學生的成績與葵菁區學生比較相若嗎?
據說深水埗英中學位還比葵菁區多?我值得轉網嗎?
銘賢能中學是否更難入?
別人或許認為我過早考慮,其實我想要多了解選校情況。
謝謝 !!

我都好疑惑, 既然搞珠時係好清楚分開3個banding, 點解會有邊緣人, 但我打去教署, 佢地又話真係有架, 我覺得好唔合理囉. 好多學校都可以好清晰話俾學生知佢地既banding, 甚至分埋全港/本區.
eeyore0511 寫道:
[quote]

咁即是話唔會有'邊緣人'存在,我要問清楚老師先,因佢話我個仔係band 1-2,揀學校好保守。[/quote]

lab,

宜家講會唔會跌到落band 2言之尚早, 始終仲有兩次呈分試, 呢兩次試可以升跌好大架, 所以唔駛咁快擔心跌唔跌住.

深水埗唔會同葵青區相差好大, 但係始終係邊緣學生真係有可能跌band, 所以到時你揀學校都要留意.

各區都有難同唔難入既中學, 真係要看定o的你小朋友實熟banding, 而且你要考慮邊區競爭會較緊張, 你宜家開始了解唔算早啦, 始終早o的作比較, 心裡有數比較好.

如你想入安柱係自行機會十分細, 你只可以望統一派位入到, 你亦可以選擇保六祿世, 機會會較大.

echo123,

始終每個banding都會有最尾個批學生, 要去到電腦先知邊個學生係該banding最尾, 所以本身係學校係邊緣學生, 學校通常都叫家長唔好咁進取, 所以大部份都只會博一間, 之後就要保守選校, 只係唔想小朋友入到更加唔理想既中學姐.

agreed

rclamlam 寫道:
echo123,

始終每個banding都會有最尾個批學生, 要去到電腦先知邊個學生係該banding最尾, 所以本身係學校係邊緣學生, 學校通常都叫家長唔好咁進取, 所以大部份都只會博一間, 之後就要保守選校, 只係唔想小朋友入到更加唔理想既中學姐.
‹ 上一主題|下一主題