用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中選校秘笈及填表方程式?
go

升中選校秘笈及填表方程式? [複製鏈接]

升中選校秘笈及填表方程式?

世間上根本唔會有甚麼選校秘笈或甚麼絕世方程式!原因:
1)        唔同banding有唔同選校方法…
2)        唔同地區英中比例不同,選校方式又略有不同…
3)        唔同家長、學生有唔同之冒險精神、有唔同之承擔程度…
4)        有家長非英中不揀、有父母但願校風良好!
***如果唔係,間間小學校長一早畀條公式過你填~使鬼咁煩惱咩!***

007只係想吸引你入嚟睇下,等你明白世界上冇秘笈、唔好人填亦填…最重要明白遊戲規則、勤力啲了解範圍中學校、大小做好心理準備…咁派去邊都冇有怕~一樣可以出人頭地!

其實升中派位原則好簡單:“派完band1派band2…”,不過明白多啲又會好複雜!
假如你住西貢區  + 小朋友年年級內10名內(大抽獎雖然不分band1頭中尾,但會影響我們選校之思維…),並不等如可以完全按照住灣仔八姑婆個姨甥女個band1尾尾囡囡選校咁進取!

以一個band1生為例:
一) 首先先將區內(包括他區可提供學位,當然學位唔可以太少…個人認為10個8個左右才值得一搏…)中學熱門程度大概排一排…
A類:Band1頭英中 (如傳統名校)
B類:Band1英中 (如地區名校)
C1類:Band1尾英中 (如成績比較差一點之英中)
C2類:Band1頭中中 (如傳統名校)
D類:Band1中中 (如地區名校)
E類:Band1尾中中 (如一般中中)
F類:Band2頭中中 (如成績比較差一點之中中)
去年中學一覽表,有齊各區區內中學 + 他區可提供學位中學之資料,由於今年的尚未派發,可供暫時參考之用!
中學一覽表→click here
以九龍城區為例,可以大約咁排…(以下只係007隨意舉例,並不代表真實情況,最好請教區內前輩、小學校長、老師之意見…):

*有直屬/聯繫
*排名不分先後

二)再睇自己所屬區域,007按去各區英中比例將全港十八區劃分為5個區域(Zone) …(以下只係007按去年各區之英中比例隨意劃分,並不代表真實情況,最好請教區內前輩、小學老師、校長之意見…):

Zone 1略比Zone 2地區之英中比例高一點(但不等如好學校多一點…)、Zone 2英中又略比Zone 高一點…如此類推:

假設Zone1之“一般”選校法如下,咁Zone 2就可以略為向下調整,如此類推:
進取法(一至五志願):AABBB(叫得進取,當然要有冒險精神,一二志願揀哂傳統名校,要知學位一般得十零廿個 / 間(要好好運氣先入到…),一旦首兩個志願落空…就要彈去第三志願以下…如果用進取法又將區內學校唔理三七廿一由高至低咁排法填表,好易派去十幾二十志願!
實幹法(一至五志願):BBBCC(實幹法完全放棄學位傳統,搏地區名校,一至三志願一般加埋有400個位,中獎機會極高,就算隨機編號比人差,也不會派得好離譜!)
保守法(一至五志願):BBCCD(保守法略似實幹法,不過只搏兩間地區名校,萬一隨機編號差一點,好大機會入到英中!)

007只係畀個『大概』菜譜你去煮菜,去有食緣搵黃双如or裕記搵余太買材料、要咸啲定辣啲、菜多啲定肉多啲、煮幾大碟…?悉隨專便~請自行調節007上述有關數據及建議!

*P.S.有關abcde…中學要點排,請向區內家長、小學老師、校長查詢!(唔好問我!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Re: 升中選校秘笈及填表方程式?

Hi 007,

謝謝分析,幸好小兒有直屬中學,否則就頭痛…
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Thank 007!

頭痛中......
呢個禮拜唔駛指意有覺好訓....
www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

norakyng:有直屬,可以大覺訓!

HinHinMa:平常心對之(用正確方法選校...反正其餘事情人力不能控制!),一樣可以安枕!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Thanks! 007,

因為我直行派位係選本區, 但我諗住統一派位甲部選他區中學,而乙部將本區心目中學順序排位,但萬一中學係自行派位已錄取,咁會唔會影響到?

櫺囹桼 寫道:
世間上根本唔會有甚麼選校秘笈或甚麼絕世方程式!原因:
1)        唔同banding有唔同選校方法…
2)        唔同地區英中比例不同,選校方式又略有不同…
3)        唔同家長、學生有唔同之冒險精神、有唔同之承擔程度…
4)        有家長非英中不揀、有父母但願校風良好!
***如果唔係,間間小學校長一早畀條公式過你填~使鬼咁煩惱咩!***

007只係想吸引你入嚟睇下,等你明白世界上冇秘笈、唔好人填亦填…最重要明白遊戲規則、勤力啲了解範圍中學校、大小做好心理準備…咁派去邊都冇有怕~一樣可以出人頭地!

其實升中派位原則好簡單:“派完band1派band2…”,不過明白多啲又會好複雜!
假如你住西貢區  + 小朋友年年級內10名內(大抽獎雖然不分band1頭中尾,但會影響我們選校之思維…),並不等如可以完全按照住灣仔八姑婆個姨甥女個band1尾尾囡囡選校咁進取!

以一個band1生為例:
一) 首先先將區內(包括他區可提供學位,當然學位唔可以太少…個人認為10個8個左右才值得一搏…)中學熱門程度大概排一排…
A類:Band1頭英中 (如傳統名校)
B類:Band1英中 (如地區名校)
C1類:Band1尾英中 (如成績比較差一點之英中)
C2類:Band1頭中中 (如傳統名校)
D類:Band1中中 (如地區名校)
E類:Band1尾中中 (如一般中中)
F類:Band2頭中中 (如成績比較差一點之中中)
去年中學一覽表,有齊各區區內中學 + 他區可提供學位中學之資料,由於今年的尚未派發,可供暫時參考之用!
中學一覽表→click here
以九龍城區為例,可以大約咁排…(以下只係007隨意舉例,並不代表真實情況,最好請教區內前輩、小學校長、老師之意見…):

*有直屬/聯繫
*排名不分先後

二)再睇自己所屬區域,007按去各區英中比例將全港十八區劃分為5個區域(Zone) …(以下只係007按去年各區之英中比例隨意劃分,並不代表真實情況,最好請教區內前輩、小學老師、校長之意見…):

Zone 1略比Zone 2地區之英中比例高一點(但不等如好學校多一點…)、Zone 2英中又略比Zone 高一點…如此類推:

假設Zone1之“一般”選校法如下,咁Zone 2就可以略為向下調整,如此類推:
進取法(一至五志願):AABBB(叫得進取,當然要有冒險精神,一二志願揀哂傳統名校,要知學位一般得十零廿個 / 間(要好好運氣先入到…),一旦首兩個志願落空…就要彈去第三志願以下…如果用進取法又將區內學校唔理三七廿一由高至低咁排法填表,好易派去十幾二十志願!
實幹法(一至五志願):BBBCC(實幹法完全放棄學位傳統,搏地區名校,一至三志願一般加埋有400個位,中獎機會極高,就算隨機編號比人差,也不會派得好離譜!)
保守法(一至五志願):BBCCD(保守法略似實幹法,不過只搏兩間地區名校,萬一隨機編號差一點,好大機會入到英中!)

007只係畀個『大概』菜譜你去煮菜,去有食緣搵黃双如or裕記搵余太買材料、要咸啲定辣啲、菜多啲定肉多啲、煮幾大碟…?悉隨專便~請自行調節007上述有關數據及建議!

*P.S.有關abcde…中學要點排,請向區內家長、小學老師、校長查詢!(唔好問我!)

aachan 2250,

如果自行收咗,根本無得統一派位,但大家都唔知自行得唔得,所以填表時一樣要咁小心架!

aachan2250 寫道:
Thanks! 007,

因為我直行派位係選本區, 但我諗住統一派位甲部選他區中學,而乙部將本區心目中學順序排位,但萬一中學係自行派位已錄取,咁會唔會影響到?

aachan2250:
如果自行分配學位成功(當然你唔會知!),已經唔會畀你參統一派位...仲會影響的咩?

eeyore0511,007, THANKS!

但有一點我唔係咁明,如果自行中學錄取(當然家長唔知),但甲部1,2,3填他區中學,而不是填已錄取個間,咁會唔會當自己放棄呢?   

aachan2250 寫道:
eeyore0511,007, THANKS!

但有一點我唔係咁明,如果自行中學錄取(當然家長唔知),但甲部1,2,3填他區中學,而不是填已錄取個間,咁會唔會當自己放棄呢?   

aachan2250:
你可以當選校分3 部分:

1)自行分配學位
成功→完了!(以下同你無關!)
失敗→有得玩大抽獎(甲部)

2)甲部
成功→完了!(以下同你無關!)
失敗→有得玩大抽獎(乙部)

3)乙部)
一定會成功!

TH END!
阿門!

007先生:
有事唔明想請教你, 好似話今年大抽獎跟往年有所不同,
當第一志願唔中, 要重新排隊, 咁是否意味著2..3志願都
會隨時落空, 請問往年大抽獎是否有個靚no.就會一直派
落去, 直至該學生派到中學為止, 唔該晒

Deleted

007,

你好! 小兒第一&第二次呈分試只是band two頭, 所以自行選校時唔敢太進取, 結果所報两間介乎band one 至band two 的學校都有得interview.
但第三次佢考得幾好, 結果成功升band. 而家頭痛的是假如第二志願個間收咗佢, 就冇咗電腦派位呢個機會, 真有點心有不甘呢.
請問叩門機會大唔大? 最好准备什麼資料比較有勝算?
Thanks!

Hi 一樣的天空 ,

好明白你的心情. 其實你之前所做的都適當和巳見成績.

基於現在的遊戲抉規則, 你可以做的是等和做準備.

"叩門機會大唔大" 要似乎你向哪一間學校叩門, 和你兒子的整體成績, 再有的就是你如何準備叩門.

祝你好運!

錫仔媽咪

錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

小兒讀荃灣區小學,  住在葵青,  他band 1 尾 與band 2
頭之間,  我們心儀的中學(中中)都在葵青多,  我想請問我應否轉葵青區大抽獎?   轉了葵青區他的banding 會轉???
可能會得返band2???  因為我覺得葵青都幾多band 1 小學...........
請指教!  

錫仔媽咪, Thanks. 請教路關於叩門的準備

當初對第二志願很有信心, 所以穩穩陣陣選校, 以免孩子No.唔靚時不至派得太差, 而家真的有D後悔

不過世事好難講, 當時我們對升band没多少信心, 而家唯有自求多福了, 但是這樣的自行選校安排對努力的孩子不公平.

錫仔媽咪 寫道:
Hi 一樣的天空 ,

好明白你的心情. 其實你之前所做的都適當和巳見成績.

基於現在的遊戲抉規則, 你可以做的是等和做準備.

"叩門機會大唔大" 要似乎你向哪一間學校叩門, 和你兒子的整體成績, 再有的就是你如何準備叩門.

祝你好運!

錫仔媽咪

Hi 一樣的天空,

首先, 你要調節好個心態; 不要因為個仔成績好了反而令自己增加煩惱或怪罪自己, 因為當天自行分配學位時作出的決定是基於當時的成績, 你只能實事求事才可避免”好高騖遠”有機會造成的後悔. 現在的情況是個仔好大機會入得到你接受的學校, 應該放心些才是.(似想想, 如果他的成績差了你又覺都唔使瞓!)

我當然明白人望高處. 我可以告訴你,小朋友和媽媽的努力都不會白費的.

叩門最重要是準備一封信給校長, 誠心道出來意, 並將小朋友的强項突出.附上活動及成績簡報連同所有証書及推薦信. 記得留電話.

祝你好運!  (記得放鬆些)

錫仔媽咪
錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

007,

我的想法都是同sukiwong95一樣.

每人的第2.3志願都是人地的第一志願, 如果當第一志願派完, 即我的2.3志願都落空(熱門中學), 到第二輪再派時2.3志願都唔會中, 起碼要4.5....後, 即是否意味著於2.3志願時就要放棄選擇比較好中中, 如果唔係就...旦到唔知去邊.是嗎? 唔知我的想法是否正確.

sukiwong95 寫道:
007先生:
有事唔明想請教你, 好似話今年大抽獎跟往年有所不同,
當第一志願唔中, 要重新排隊, 咁是否意味著2..3志願都
會隨時落空, 請問往年大抽獎是否有個靚no.就會一直派
落去, 直至該學生派到中學為止, 唔該晒

sukiwong95:
好多家長反對舊有隨機編號,一個no抽到尾...!所以改變也是合理…(人人平等,反正冇人肯定自己一定有抽獎命…),新方法由電腦隨機產生一個編號抽第一志願,唔中者集中一齊再由電腦重新隨機產生一個編號抽第二志願…如此類推…
不過就算次次隨機編號好靚,如果太進取:一二三揀哂傳統名校如九龍城區之瑪利諾、協恩、聖家(加加埋埋67個學位咁大把…其實正常情況下在第一志願後已經沽清!)…一旦全部落空,已經進入第四志願!而第四志願先《開始》揀華英、開平、黃芴南…等中學(等如每一著也比一般人慢了半拍…)…咁樣真係好易派去十幾二十志願(冇雷公中學)!

一樣的天空 寫道:
007,

你好! 小兒第一&第二次呈分試只是band two頭, 所以自行選校時唔敢太進取, 結果所報两間介乎band one 至band two 的學校都有得interview.
但第三次佢考得幾好, 結果成功升band. 而家頭痛的是假如第二志願個間收咗佢, 就冇咗電腦派位呢個機會, 真有點心有不甘呢.
請問叩門機會大唔大? 最好准备什麼資料比較有勝算?
Thanks!

一樣的天空:
塞翁失馬,焉知非福?話唔定小朋友做了band2人(原來冇乜壓力..),年年名列前茅!
今年叩門位不要多想:band1嘅冇級內前10名=冇機會!

‹ 上一主題|下一主題