用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個仔成績和學習態度都差
go

個仔成績和學習態度都差 [複製鏈接]

個仔成績和學習態度都差

個仔成績和學習態度都差

Re: 個仔成績和學習態度都差

嘗試找出一些誘因去

I think yr hubby is too lazy expecting u to do all the work: career+housework+teach the kids. HE has some responsibility too for housework and school work. Either he shares the duty or pays someone else to do it.

Can u ask other relatives or friends of your hubby to talk some sense into him. Those are his kids too. He does not want them to end up repeating the grade or end up in band 3 schools with no future.

What if the use if u have a lot of money for retirement but your kids cannot enter u,does he intend to save money to raise the grandkids too if yr kids cannot afford a family on their income?

就算有人講服他,他只不過好了一陣子,之後又打回原形,他好自我中心。

我只知他只想儲養老金,因為老來唔打算靠自女養。我心痛子女的將來,這樣下去他們怎樣有能力謀生呢?

如果你真係唔出去工作, 佢會唔會養你地幾個? 錢�退休金真係對佢咁重要咩! 有人一百萬�有人一千萬才可以退休,邊有儲夠架!!!!

[quote]
pinelam 寫道:
個仔成績和學習態度都差
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

You need to do something for your son before it's too late.  

If I were you (since you have no financial considerations), I would resign and spend more time with the kids.  I did likewise  when my son was small and my son's results improved a lot.  Now, my son is 14 and he is doing well in his studies, he is also willing to share with me his problems and we have a harmonious family.  So, I think it really takes parents'  devotion to bring up a nice child.

As for your husband, he is really selfish and uncommitting.  What is the use of money while one's kids get astray?  What can one do when one's kids become "hidden youth"?  

If your husband doesn't use more resources in his children's education and upbringing, he will be regretting it when he is old, even with a lot of money!

[quote]
pinelam 寫道:
個仔成績和學習態度都差

你應同你老公坐下慢慢傾, 開心見誠咁傾, 千期不要比D仔女覺得他重視錢多過重視佢地, 你點對D仔女D仔女將來就會點對你, 第時佢地大左都吾會關心你, 佢都可以話我要工作賺錢吾得閒理你, 雖然依家好多家長都話希望老左吾駛仔女養, 但問心那句, 如果D仔女得閒請下兩老飲茶我諗大家都會好心甜, 總之養仔女好似種一棵植物咁, 你落幾多心機佢就點生長, 做人要將心比己, 自己都做過小朋友, 都不想父母顧住搵錢吾理自己啦.
可憐天下父母心 :cry:

pinelam:

要仔女好唔可以闊佬懶理o架, 幾多細路就咁浪費o左。
你老公唔明, 你就要自己來。
同仔女講明你的苦處, 無爸爸support,  要佢地自己爭氣,
要佢地合作。   

點解你先生可以甘自私架,你都有工作, 家務硬係大家分擔啦, 你要再同佢再溝通下, 如果吾係遲早抑鬱。   
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

溝通了很多次,都唔夠佢講。

所以現在我很少理家務(根本有心無力,太多家務又怎能要我一個人做得完呢?我不是全職主婦呀!),新年又快到,家中凌亂不堪都不理,尤得繼續肉酸。他簡直想訓練我做個super woman,識搵錢、識生仔、識湊仔、識補習、識做家務、服侍周到、樣樣佳能的女人。小孩子亦如是,用最便宜的方法養大個仔便算,就覺得責任完了。根本我與他有很大的隔膜,無法溝通。幾乎每隔一段時間,我都會因為工作辛苦和擔憂小孩子的學業而躲在被窩裡哭泣。

何解他不體諒我只不過是一個弱質女子,怎能處理到這麼多的事情?何解不肯出錢請人幫助我(工人)和我們的小孩子(補習老師)?

我覺得唔需要哭泣,現階段最重要係你自己覺得邊樣野最重要,如果係個仔的話,就要 focus 係個仔到,至於家務做唔到就算啦,如果佢頂唔順就請人or 自己做 lor.  工作方面就更加簡單,千祈唔好將工作帶埋返屋企,份工唔會做一世,唔好因為份工影響自己屋企,我以前就係咁,將唔開心的情緒帶埋返屋企,搞到全部人都唔開心,真係唔值得lor。現在我放工後,就會唸住對仔女,所以大家都會開心D。無可否認有時都會因為對仔女D問題唔開心架,但係睇開D啦香港人 !

很同情妳的境況,丈夫不肯協助真是個不小的問題。但事到如今我有幾點的意見:

1. 據我觀察,家長對小朋友投入的時間,平均來說,不錯是越多的話小朋友的成績就會越好,但細看之下,原來決定性的是教育方法,教育時間反而次要。所以如果妳能掌握良好的方法,便可補時間之不足。

2. 小學時,家長的投入最易有分數的回報,妳肯花時間,無論用甚麼方法,分數都會高,但實際上,高分低能的個案比比皆是。這類學生通常在中學時成績都會江河日下,比完全放任的更糟,所以,就算沒時間教導子女的功課並非最壞的境況,到中學時便有大批這類型學生墊底。

3. 中學才是真正決勝的階段,小學到初中最重要是學懂學習,並非學到了多少。如果沒有家長的監督就不會讀書的話,中學階段是沒可能有競爭力的,無論小學時領先多少,初中三年內這優勢便會消磨殆盡,一點不留。而幸好培養自律並不花時間,幫得過多反而不美。

不如先說服你老公請個工人(賓賓or印印), 都只是$3,400+, 你就可以舒服很多, 有多些時間跟進小朋友的功課!

不是錢的問題,我現在給99的錢比請賓賓還要高出很多;問題在於他不肯接受一個陌生人一起住,亦不肯請鐘點工人,總之所有家務要我兼顧埋最好。

賓賓起碼每星期都有一天放假,而我就連一天假都沒有,由星期一做到星期日無停手,原來自己所受到的對待比賓賓都不如,所以我每想到這裡就覺得自己真真正正已變成了一個奴隸。

不知道我仍然生存到現在是好事還是壞事?

甘你真是要拉住你老公正正經經坐下來, 開一次家庭會議:

1) 告訴他你現在所面對的困難和感受, 尤其要讓他明白你真的已經受不住了!

2) 商量解決方案:

- 請工人 (鐘點 or 賓賓/印印)
- 請補習老師
- 你做全職主婦
- 其他

如以上的方案他都不同意 (基於$的關係), 那就請他分擔你的一部份責任, 如煮飯/跟小朋友功課等.

如果他不肯, 你也要堅持, 但要保持溫和的語氣, 不要傷和氣.  你甚至可以反問他有什麼方法解決, 如果他仍然提議一切照舊, 你要告訴他這不行, 一定要共同找出一個方法.

希望你不要氣餒, 加油!

pinelam

唔好咁諗自己住

箇中一定有原因, 我估你先生應為家務係你至令佢滿意
佢先至唔請工人, 係咪呀
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

係呀, 唔好亂諗

pinelam

好明白你既處境..If I were you...

我會放佢地係補習社..1) 人做佢地就會做, 做得好佢地就會有信心. 2) 補習社專業d, 知道d細路個性, 會改正佢地既學習態度...可能最初2-3日, Other 2-3日留番比佢地做..等個仔自己承擔後果 (Fulfill your husband).

如果你5做, 你壓力仲大, d細路有時5合作, 又要做家務, 又小左$$$, 仲迫得想死...

Although補習社係5好, 但if你全部做哂, 效果都係5好 :cry:

希望小小idea, 幫到你, 努力   
‹ 上一主題|下一主題