用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07K1細仔細女媽咪入來傾傾
go

07K1細仔細女媽咪入來傾傾 [複製鏈接]

07K1細仔細女媽咪入來傾傾

大部份學校的面試結果都出來了﹐你們的小朋友被錄取了嗎?有沒有覺得整個過程對我們的仔仔女女好唔公平?

Re: 07K1細仔細女媽咪入來傾傾

都無辦法啦, 細就係細, 總會比起大b輸少少...
真係好視乎小朋友係interview既表現

本來報了大約9間幼稚園, 因為係細b, 怕學校唔收,
但係都好彩, 有學校收咗我個超細bb, 因為差不多年尾先出世,(差d就係超大b)

我個仔係12/04出生o既﹐一間收左﹐一間申請的是上午卻收下午﹐一間waiting list﹐覺得面試表現的最好的一間居然reject﹐幼稚園是這樣的收生標準﹐不知道將來報考私小是不是也喜歡揀大點的小朋友啊?

囝囝0411,SC & KV 都waiting list,唔fare都有d架,咪當玩左個game囉,無辦法la,都無乜特別,龜兔賽跑,入到都唔係一定好,不適合的話,反而害了小朋友,入唔到咪當係一個啟示,同學校無緣,做daddy & mami 盡了力給小朋友自己爭取便OK,
人生是長途賽,小朋友那麼細要面對挑戰,我們也要放鬆d,總之,我們要為自己的兒女驕傲,試想一想,我們自己2歲的時侯,可能係一舊"飯"     
[size=medium]All kids, you are so great!!

我大少係09/04.當年有人叫我早d生,乜都jetso d.我就唔信邪.心想我又唔係要讀名校.點知掙學位咁辛苦.

我個仔係細B (11/04), 根德收左, 但係St. Cat. waiting list, 不過我覺得我仔仔在St. Cat. interview既表現好好, 有問有答, 又肯自己坐係度砌Lego, in 完我好有信心, 點知會係waiting list.........  

waiwing,
唏,咁既然妳囝囝同KV有緣,咪一條心俾佢讀囉,使乜為入唔到SC 唔開心,兩間都咁好,如果兩間都收,妳咪重煩,我囝囝都係0411,SC & KV 都waiting list,咪重慘,     

waiwing & j129,
你地好嗎 我都係0411的媽媽...好好彩我的小朋友kv同sc都收左....我諗除左表現之外...其實運氣都好重要..唔好因為一次的interview便對自己的小朋友冇信心or傷心...到番轉諗,今之唔得咪下年再黎過...這是細仔的好處.
其實我之前都係諗住試一試...有心下年都可以報..做大仔都好架...家下我都驚佢入到但未必跟得上...都好茅盾... :wink:

我個女係04/11 細女去int時真係差d 比起個d 大仔大女既表現真係差好遠 而家有2間收左我個女but唔係我既no 1 choice 我就諗住照比阿女去返學 當學野又好 同d小朋友玩下又好 如果想再比阿女讀我中意既kg 米出年先黎個law 到時佢就做左大b la 係我心目中 阿女既表現已經超晒班la    

我個仔係04/12, 報左sc,kv,victoria,creative,york, 我真係好唔明d學校收生用什麼準則??????好似york,我個仔表現好到我自己都唔相信!!!york收左我又比左$660留位費, creative我去interview, 我覺得果d老師都係好唔細心, 收左我都唔去交留位費, 因為我唔想我個仔返學時d老師唔夠細心, 最失望係kv, 我本人最想佢讀kv, 表現都幾好, 佢又同兩位老師玩得好開心, 點知唔收, 攪到我返工都無心機!!!!成個人都好down, 連我老公都不停問我係咪我帶bb見老師時講錯嘢...... 我個仔之前讀左幾個月victoria playgroup 其實都唔係好想佢讀, 因為我覺得間學校太過商業化, 我覺得bb學唔到d乜!!最後sc收左我仔仔, 我老公就非常之開心, interview果日我老公同工人在門口等得好心急, 成個過程都唔係太好, 我個仔全程都唔睬個老師, 因為佢成日問佢叫乜名, 我個仔都唔識講嘢, 就算講都係單字, 自己個名都唔識講, 叫佢點答佢, 走時老師比餅佢食平時佢會講謝謝, 但佢都係唔出聲, 連再見都無講, 我當時真係比佢激到想死!!出左大門成個人都down左      同老公講你死左條心啦!!點知兩日前收到信收左佢caton/eng pm,  

10/04 算係細 b 嗎??

我同個女去 interview, 眼見好多小朋友都高大過佢, 定又定過佢, 講野又多過佢. 其實我見我個女都表現 ok, 至少都無扭無喊肯跟老師入課室. 好唔開心, 想入果 d 又係 waiting list, 得番 b back up 學校係收佢, 我而家都唔知點算

係咪可以遲一年再 in k1 ?? 算係留班嗎? 會唔會給人看不起呢??

euro^^ 寫道:
10/04 算係細 b 嗎??

我同個女去 interview, 眼見好多小朋友都高大過佢, 定又定過佢, 講野又多過佢. 其實我見我個女都表現 ok, 至少都無扭無喊肯跟老師入課室. 好唔開心, 想入果 d 又係 waiting list, 得番 b back up 學校係收佢, 我而家都唔知點算

係咪可以遲一年再 in k1 ?? 算係留班嗎? 會唔會給人看不起呢??

10/04都不算係細b, 最起碼佢都會講話, 我個仔只係會叫dad,mom,姐姐, 米(mickey)因為唔識講個奇字, 去interview之前一晚先至學會叫自己個名(熙熙), 我個仔去kv全程都好好, 佢都唔收啦! 當時只係得york收佢, 我就比左手660, 都打算比佢讀住先, 出年再去in過, bb讀多年有乜問題, 佢地鬼知咩!!!小學就一定知道仲會比同學仔講!!

WindyChow

謝謝你回覆.

你還好, 你囝囝 sc 收咗, 不用煩啦.

我真的有點不知所措.

你說 10/04 不算細 b, 那麼....我囡囡明年是否可以再去 in 過? 我記得申請表上要填過你讀過的學校, 如果老師問到點解要再讀 k1, 該如何回答?

euro
無人叫你報上去! 你最多咪話你自己搜集資料帶佢去library學字睇課外書同埋在家教佢, 其實有好多人都無報07年讀k1, 其實到時大女去interview仲好呀,, 我去見kv時, 我偷看個佢地interview個list, 成板紙都係大仔大女, 只係有兩個係細b, 所以好唔抵!!而且細b接收能力真係差d!!!當然細仔有學校收一定比佢讀, k1只係比小朋友學下群體生活, 唱下歌仔, 學下abc!!

我都會給個仔讀YORK﹐雖然外界對這間學校有好多負面評價﹐但讀緊o的小朋友家長反應都好好﹐最主要是我中意間學校的英文教學﹐俾佢讀一年先﹐到時睇佢的水平去到邊﹐或者再考慮是否轉校讀多一年。

秉洋媽媽 寫道:
我都會給個仔讀YORK﹐雖然外界對這間學校有好多負面評價﹐但讀緊o的小朋友家長反應都好好﹐最主要是我中意間學校的英文教學﹐俾佢讀一年先﹐到時睇佢的水平去到邊﹐或者再考慮是否轉校讀多一年。

當然比佢學住先! 你自己一定教唔到, 最起碼佢學會人際關係!!!個人都會定d!!!

我同我老公都覺得我個仔還創價是所有面試當中表現最好的﹐但結果連waiting list都冇份﹐我想創價係唔係都唔揀細仔細女ge?

WindyChow

謝謝提點, 我太老實, 以為一定要報上去!!

但我還有一點不明白, 不是一足歲數就要入讀幼稚園嗎? 以我囡囡年齡計是 07 年入讀 k1, 如我下年再去報 k1, 老師問到點解 07 年不入讀 k1, 08 年先報? 我該如何答??

我個friend 話,如要repeat K1 等入心儀幼稚園,情願repeat K3 等入間心儀小學 (特別直資�私小),雖然根基打得好係好重要,讀書要好好計劃鋪排,但只要間幼稚園唔太差都可以讀,佢覺得小學更重要,所以細仔都有好處

我唔知佢既說法正確與否 有冇聽過或有冇竟見?

kv係出名唔收細仔, 12月真係唔洗諗. sc就算個b表現差都唔緊要, 佢地好睇家長既表現. 佢地睇你如果個b表現差時你地會點應對.
‹ 上一主題|下一主題