用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測驗卷派左番離,亞女D成績勁差,點算好................ ...
go

測驗卷派左番離,亞女D成績勁差,點算好................ [複製鏈接]

測驗卷派左番離,亞女D成績勁差,點算好................

囡囡今年讀小一,收到D測驗成績,自己真係眼淚水都想標埋出來,佢D成係全班來說係好差,我好吾開心,反而囡囡自己就冇乜感覺,我又吾想俾好太壓力佢.  佢D成功績咁樣,我應該點做好?  平時係我自己教佢,但囡囡係完全吾聽我話,吾上心,吾集中,又成日駁我咀,我好似對年彈琴咁,其實都預左佢今次吾會太理想,但係都冇諗到會成差咁.......  我真係好失敗,自己係全職媽咪都教吾到個女.  我好煩,E +應該點做好,仲有冇得補救呢? 平時應該點樣train 佢呢?  係吾係要俾人教, 定係要同佢搵定學校轉呢?  因為佢咁既成績,一定會留班          .  有冇媽咪可以同我分享

Re: 測驗卷派左番離,亞女D成績勁差,點算好................

其實孩子識駁咀, 是不會太笨的;  學校又無問題, 應該是不用轉校的. 如果轉了校, 成績吾好.....又轉?
問題在那裡? 應該係吾聽話,吾上心,吾集中,而做到成績差. 或者妳現時的教法太莧鬆了, 試下改變賞罰的形式, 或者有用.
切勿用不停哦的方法, 聽得多真係變耳邊風

Re: 測驗卷派左番離,亞女D成績勁差,點算好................

小女幾多分,合格嗎,唔好比太多壓力個女及自己,平時比多0的習作佢做,現在開始啦,努力!加油!

習作係好有用,好多網上練習都好正,試吓找下,每日做一d,又有趣,又得意,小朋友都應該吸收到...另外,每日三次俾d flash card給小朋友看...慢 慢地她的認知會提高...不要放棄...成績其次,親子關係最重要...

加油:

我好明白你既心情,現今既父母都很緊張子女既品德和成積.

你囡囡讀既學校,所用既教學方法係咪是否你所認同的?如果你對學校有信心,加把勁吧!小朋友既野,真係要慢慢教,有幾多小朋友真係會好主動咁去學習架???

我囡開學初期有幾科quiz既成積都係強差人意,仲比老師寫佢非常差,我同老公都好唔開心,但也要將這些心情放埋一邊,因為好快就到上學期測驗了,我地立即檢討溫習方法,睇下邊樹出左問題;當時我地都有諗會唔會選錯學校,要唔要轉校,但係咁就要轉校,轉得幾多間呢?

然後係正式測驗前早些開始用漸進式既方法溫習,其實講到好似好有計劃咁,來來去去都係睇番之前學過既課題,重覆做番老師比佢既worksheet;另外我會自己出試卷比佢做;因為出面街買既未必配合到學校所學既課題,課外既習作有時間先去做吧,點都要搞掂校內既功課先,對嗎!

終於係中期測驗收回失地,須然未至於攞到100分,但起碼囡囡知道自己努力係唔會白白浪費;而且努力既態度係要恆持的.

如果你有時間,看看這些方法得唔得,現在開始也未算遲喔!

要好似你個名一樣,加酒!

[quote]
加油 寫道:
囡囡今年讀小一,收到D測驗成績,自己真係眼淚水都想標埋出來,佢D成係全班來說係好差,我好吾開心,反而囡囡自己就冇乜感覺,我又吾想俾好太壓力佢.  佢D成功績咁樣,我應該點做好?  平時係我自己教佢,但囡囡係完全吾聽我話,吾上心,吾集中,又成日駁我咀,我好似對年彈琴咁,其實都預左佢今次吾會太理想,但係都冇諗到會成差咁.......  我真係好失敗,自己係全職媽咪都教吾到個女.  我好煩,E +應該點做好,仲有冇得補救呢? 平時應該點樣train 佢呢?  係吾係要俾人教, 定係要同佢搵定學校轉呢?  因為佢咁既成績,一定會留班          .  有冇媽咪可以同我分享

titipapa

其實孩子識駁咀, 是不會太笨的

[size=medium]agree,哈哈,我個女o米人板囉,真係會激死人架

我都係自己教,佢唔專心啦,駁咀啦總之就攪呢樣攪果樣啦咩都齊,佢係全級最百厭果個學生黎tim呀(老師都係咁講),但成績好好無問題(有100分),因為晚晚我都同佢溫書默書架,你要set好個time table比你同個小朋友,真係唔好太莧鬆,又不能太緊咁囉

[size=medium]p.s做功課就唔好開電視,一齊唔好睇囉

真係好感激各位媽咪的心得和分享,我也得得益不少. 其實我軟硬都試過,但對囡囡來說都冇乜幫助.  今次佢中文只得35分,G.S.就緊緊pass,而maths就只得70多分,但maths老師話囡囡已經算吾合格,因為大部份同學都係full mark或者係90分以上,其實學校份test真係好淺,所以有好多同學有full mark都吾出其. 今日仲會派埋英文份test,我都吾敢想像.........!  其實自己真係吾係要求囡囡好TOP,如果佢中規中舉我都已經開心到吾知點形容. 究竟問題出現左係邊到呢?  問題會吾會係出現係我到呢?  係吾係自己吾識教呢?  方法錯左呢?  所以先至令到囡囡開吾到曉呢.  我都知如果俾比多D補充佢做會好有幫助,但平時叫佢做學校D功課都好似同佢角力咁,如果再叫佢做埋extra既exercise,我都不敢想像.  自從佢返左小一之後,親子

難維了天下間會付出心血和心機的家長!

不論結果,KEEP CONTINUE,奸爸嗲!

加油

唔好咁快放棄住,講個例子個你聽聽啦

我個百厭星(女黎既)係4歲幾時學鋼琴,開頭緊係有心機學啦,點知學左2-3個月度開始唔想學,因為要晚晚練琴,佢開始唔練囉,咁我o米 佢囉,佢重 返我tim呀跟住個百厭星一路練琴一路溜    好似好慘咁,我老公睇到就話:練到咁慘唔好練唔好學啦,咁我就話唔得一定要堅持,而我亦都檢討當中出左d咩問題,原來日日 係唔得既無得迫架,你要比d信心佢,就算佢做唔到指標都好你都要支持佢,叫佢盡努力去做,唔好另佢失去信心..........一年過去啦,佢e+日日返到屋企會主動練琴,重自己撰d未學過既歌練tim,佢都唔係話彈得好好但我都會同佢講:你有盡左力做得架啦.

佢讀書方面我亦用同一個方法去教佢,係work架,不過要d時間囉,咁就睇你既EQ有幾高啦,鬼叫生左個百厭星咩   

HIHI

I WANT TO KNOW YR DAUGHTER STUDY IN WHICH SCHOOL

HILUOEY

慢慢來啦.我個女舊年p1都ok架,今年考一中作肥左啦..舊年幾份券100分,今年得一份100分.我將勤補劣啦,晚晚同佢作句子lor..希望佢考二會追番上來啦.同埋把握左試券類型,便知點同佢溫習架.

千祈唔好以為全職媽媽一定要教好仔女, 其實全職媽媽仲辛苦過在職媽媽架, 全天日係對住個屋企, 仔女, 老公, 無咩時間比自己舒發到, 自己都平衡唔到, 試下報一D 親子, 管教子女既course 讀下, 識吓其他mama, relax d, 可能對自己同個女都好好多架!

"百厭星"?!我嗰個都係喎!大家都對咗佢哋幾年,一齊交流吓啲心得啦!

Hi!加油,

在成績方面,我諗首先家長要自我調節一吓,啱啱升上小一,第一次考得唔好啫,唔代表下次或以後次次都會唔好,讀書條路好長,只係起步跌咗一下啫,唔好睇得咁重,人生必經挫敗,最緊要識起身再嚟過,向前望啦,你個女有大把進步嘅空間!

見您咁唔開心,我諗您平時都會好緊張阿女啲功課啦,但有時又唔一定你揸緊啲,佢會做好啲喎!相反可能退一步,海闊天空呢?唔好諗住下次一定要攞高分,set個目標係有進步已經收貨,只要唔好令阿女討厭讀書同你,成績會慢慢好的。

您個女唔係蠢嘅,只係唔肯同您合作,個個小朋友都鐘意玩啦,試吓用d輕鬆嘅方法同佢温習,例如扮吓老師、學生(我個女好鐘意扮老師教我嘢,咪我扮一堂佢扮一堂囉,至少有d嘢佢會入到腦呀!)。又可以玩吓搶答遊戲,計吓分咁。總知投其所好啦,用啲唔好太花時間,但有趣的方法去吸引佢注意,自然有心機學習啦!

我已經做咗小組補習老師6、7年啦,眼見很多最初成績唔係幾好嘅學生會慢慢好起嚟,我覺得最重要的唔係眼前攞幾多分,而係小朋友對學習要有興趣同對自己要有信心。對於成績未追得上的學生,我唔主張俾課外習作佢做,多d解析清楚和熟讀課本、workbook會對他們有更大幫助。

maba2000

"百厭星"?!我

加油,  

Mind Master (認知)
http://www.mindmaster.com.hk/02.htm

亞女不妨試下參加初級班,希望對她有幫助。

今日我打電話去問過現時的收費。

初級班 $2,500

6 堂, 每堂1.5 hour.

另有 1 堂家長要上。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

加油,
你囡囡係唔係掘強的人?
我的孩子雖然唔敢公然反抗我, 但就會用消極對抗的方法回贈我. 所以初初做功課要用上2-3小時. 弄得大家都很疲累, 根本沒時間做其他活動: 玩或温習. 真是兩敗俱傷!
孩子派回測驗卷, 我就發現他完全把我平時教他的都拋諸腦後, 平時做錯的繼續做錯. 繼續顯出他的真我個性......
所以我就改變策略: 不幫他改功課, 只負責確定他完成功課. 就算見到錯, 也不替他改. 亦不告訴他功課的答案. 有不明白的, 就趁機與他温習課本, 然後著他自己找答案.
這樣做, 是希望他會上心一點.
暫時的成效是: 他不需1小時就完成功課, 和他開始大部分功課都自己完成.
我的孩子有樣很茅盾的地方, 就是他可以昨天寫字拿A-, 然後今天拿C+. 我丈夫就提醒我: 孩子可能把他的情緒發在他的功課上.
你囡囡怎樣看她的功課和測驗呢? 她覺得做功課辛苦嗎? 功課難嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

加油,

我好明白你!  因為我女女成績也是差強人意!  老師也說她上堂不專心, 好心散!

不過換個角度睇 :
一個五 / 六歲人仔才剛轉了一個環境, 好多不安, 擔心, 緊張都未找到出路, 就已經又測驗又考試了!  加上以前一向和藹可親的媽媽, 也常常板起面來!

我覺得你現在和女女的關係很緊張, 大家都hurt 緊大家!  你女女也感受不到你的愛, 可能她會覺得上了小一媽媽變了, 而因此討厭讀書.  所以你一定要同佢攪番好d 關係, 告訴她無論如何你都愛她, 只是她開始長大, 要面對轉變時自己也要改變, 告訴她你會伴在她身邊支持她.  只要你們關係良好, 她是會比較願聽你話的.

我講得好論盡, 希望你明我講咩啦!

好多謝咁多媽咪的鼓勵和分享.  我會嘗試

Allie,

你講得好明白喎,一D都吾論盡,仲完完全全講中了我現在的心情和囡囡的

Ben2003,

多謝你提供呢個course俾我,等我囡囡入去個website到睇
‹ 上一主題|下一主題