用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個錯誤的選擇
go

一個錯誤的選擇 [複製鏈接]

一個錯誤的選擇

不少家長為子女選校的問題煩惱。每個家長都希望揀選到一間好學校,讓子女接受最好的教育。一般而言,家長心目中首先會希望子女能夠入讀名校,這本是無可厚非的,因為一般名校總會在成績或其他方面有出色表現,使家長趨之若騖。但事實上,不是個個學生都可以入讀名校,也不是個個學生都適合讀名校,因入讀名校而產生的負面影響,屢見不鮮。所以家長選校時應該抱持的正確態度是:「一間適合子女的學校,就是一間好學校。」

一個錯誤的選擇  讓我告訴你一個不可彌補的慘痛經驗,希望家長們可以引為鑑戒。我為女兒揀選了一間位於黃大仙的名小學入讀;見她在一年級時已經學到不少英文,而學校對數學和中文的要求亦高,女兒也可應付,於是我為此而高興。為了了解她在學校的情況,我每天都問她:「今天上學開心嗎?老師對你好嗎?」她的答案總是:「上學學很開心,老師又很好。」於是我就很安心讓女兒在那裡讀書。當女兒轉讀DGJS小學之後,偶然談到她在以前小學的情況,竟有一個令我又震驚、又痛心、又憤怒、又後悔的發現。她告訴我一個又一個難以置信的經歷,例如:老師常用粗俗的話如「衰女包」等責備她們;小朋友哭時要被塞入檯底;老師又曾將全班小朋友關在音樂室,把電燈關掉,以懲罰她們的頑皮,小朋友怕得大哭,老師便要她們一個一個出來向她認錯哀求,才逐個放走......  想到女兒所受的苦,我真的心如刀割。我問女兒:「為什麼我每天問你開不開心,老師好不好,你又不將真相告訴我?」女兒說:「我以為上學本來就是那樣的,因為我從沒上過學;而老師責罰是因我們不好。那時真是太無知,現在回想起來,小學的生活就像在地獄中渡過。」而我,竟然親手把女兒放在地獄中1年之久。這次選校是我一個不能彌補的錯誤,痛定思痛,這都是我誤信「名校」,又不仔細了解學校情況所致。
選擇好的小學
1.        了解學校的宗教背景及辦學團體,從而知悉該校的辦學宗旨。
2.        了解學校的校風。可徵詢家長的意見,或觀察放學時學生的表現,如禮貌,守規矩,有沒有良好的行為等。
3.        了解學校的成績,派位情況等。
4.        了解其他的。如家長的待人處事的態度。

Re: 一個錯誤的選擇

例如:老師常用粗俗的話如「衰女包」等責備她們;小朋友哭時要被塞入檯底;老師又曾將全班小朋友關在音樂室,把電燈關掉,以懲罰她們的頑皮,小朋友怕得大哭,老師便要她們一個一個出來向她認錯哀求,才逐個放走......

If I were you, I will go to have a face-to-face discussion with the principal immediately.
It shouldn't happen to all primary school!

唔知點解呢排咁多人鍾意故意抹黑呢間學校
以我所知都唔會係你所講咁

醒目開學勳章

請問...即係邊間呀? 我仔仔將會入讀07小一, 又係黃大仙區喎~     

你說的是那所學校, 太恐怖

邊間咁恐怖呀? 抹黑?? 又到收生日子喎!!

係咪指那間半日制女校呀

好一個自編自導的故事

siusumdim,

我極之同意你既選校見解, 我亦極之認同名校唔係每個小朋友都適合讀, 想小朋友得開心真係要搵間配合佢地既學校, 好似我個女佢係一 無時停既細路, 雖然我地個區個個都話某一間學校係點好點好, 但係我都堅持選左一間, 不是第一, 但又我又認為係幾好同會幾啱呀女既小學, 最後………終於等到今日揭曉, 雖然唔係幾夠分同人爭既佢, 好幸運地被取錄了, 我真係好開心呀, 希望佢會讀得開開心心啦, 而頭先我老公去揍呀女放學既時侯, 有d家長都係選左個個都話好個間, 結果就梗係無份啦, 我老公話比我知我都鬆一口氣, 起碼我而家唔駛為之後搵學校既事再煩, 我又搵到我心儀的學校。

咁誇張的大話都講得出,真是   
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

嘉晴媽咪 寫道:
係咪指那間半日制女校呀

Obviously, your guess may right, let me ask more:

siusumdim,

是否Gx ?
以我所知, 因科大很多Gx 畢業的, 加上很多舊生及現在中小學生我都識他們家長, 他們都說沒有問題, 英文超勁. 請問是哪一年, 哪一班, 老師姓什麼? 另外根據 Mrs. Emily Dai 所說DGJS是沒有收Gx插班生, 請問妳是哪年插, 讓我問下姨生女, 見到Mr. Dai再問下.

Hong Kong edition of 女皇教室?   

Why can't find it in newspaper or magazines like Apple Daily, Next Magazine, etc.?  If it happened, I don't think the parents would keep silence.   At least, I won't!  

又係新加入國民。
又係話轉去 DGJS,講到 DGJS 好似好易入。
你地唔係信卦?

不如 forward 個 case 去教育署啦,
等佢地 follow-up 都好。
或者報料比壹傳媒啦,佢地最叻深入虎穴偵查事件。
如果真係咁衰,等壹傳媒踢爆佢啦。
bk 係多人流,但係好多媽咪都冇上網,
如果要多 d 媽咪知,我覺得同報紙講,會有效好多。

今日出完一個 post ,過幾日又開個新 account 出  post,
講埋類似的野,真係悶。
我就話,一不做二不休,一於搞大佢,
查個水落石出都好。

放鬆 D 啦,唔好睇得得失咁緊要啦。
講真,考唔倒小學嗟,唔係世界沒日,
咁少事,都諗到咁大,將仇恨生根,唔開心的係自己嗟。

I agree with you!  

catthinmom 寫道:
好一個自編自導的故事

siusumdim,

如果事件屬實, 請直接講係哪間學校、係哪一年、哪一班.....等大家幫手查一查......

我都覺得事件無可能, 全班都無一個小朋友敢投訴? 宜家互聯網咁方便, 小小事全世界都知啦, 無可能無家長投訴.

AgnesTM 寫道:

又係新加入國民。
又係話轉去 DGJS,講到 DGJS 好似好易入。
你地唔係信卦?

不如 forward 個 case 去教育署啦,
等佢地 follow-up 都好。
或者報料比壹傳媒啦,佢地最叻深入虎穴偵查事件。
如果真係咁衰,等壹傳媒踢爆佢啦。
bk 係多人流,但係好多媽咪都冇上網,
如果要多 d 媽咪知,我覺得同報紙講,會有效好多。

今日出完一個 post ,過幾日又開個新 account 出  post,
講埋類似的野,真係悶。
我就話,一不做二不休,一於搞大佢,
查個水落石出都好。

放鬆 D 啦,唔好睇得得失咁緊要啦。
講真,考唔倒小學嗟,唔係世界沒日,
咁少事,都諗到咁大,將仇恨生根,唔開心的係自己嗟。

係呀...
佢真係好勁呀
唔讀呢間...隨隨便便都可以插班去dgjs
佢吹水作大真令人佩服

以前無乜留意GH,現在才發覺GH原來真係好多家長嘅dream school,誘使多人惡意中傷,使自己能由waitlist變正選。GH家長應該非常驕傲才對!

又有"大作家"喇!

唔知点解咁人喺babykingdom度話GH哩樣唔好果樣唔好,令到我都15/16,讀唔讀哩間傳統教学嘅小学好,但係問親其他人都話GH係好学校,不過功課就多d,課程就深d,叫我要有心理準備陪個女一齊讀書,必要時仲要揾埋補習.咁究竟GH係唔係Siusumdim 所講咁恐怖呢?我個女讀GH好定係讀直資嘅活動教育小學好呢?Siusumdim你可唔可以講多d GH嘅嘢比大家知呢?

佢唔會答你,亦都答唔到你,因為佢
‹ 上一主題|下一主題