用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒 ...
go

家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒 [複製鏈接]

家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

獨 困 黑 房   膠 紙 封 口   指 篤 肛 門
家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

【 本 報 訊 】 原 本 是 保 護 兒 童 的 樂 園 , 竟 變 成 魔 鬼  室 。 關 注 學 校 虐 待 兒 童 家 長 會 昨 揭 露 部 份  師 , 以 20 項 毒 招 虐 待 學 生 , 有 幼 童 更 投 訴 被  師 玩 弄 性 器 官 。 一 名 女 兒 曾 就 讀 名 校 幼 兒 園 的 家 長 昨 現 身 說 法 , 哭 訴 愛 女 被 多 名 老 師 以 插 眼 、 手 指 篤 肛 門 等 陰 招 侵 犯 數 月 之 久 。 女 兒 雖 已 轉 校 一 年 , 至 今 仍 要 接 受 心 理 輔 導 。
關 注 學 校 虐 待 兒 童 家 長 會 由 數 名 子 女 曾 遭 學 校  職 員 虐 打 的 家 長 組 成 , 主 席 周 太 昨 在 成 立 記 者 會 上 透 露 , 過 去 數 月 收 到 10 宗 年 幼 學 生 被 老 師 虐 打 投 訴 , 涉 及 9 間 學 校 , 一 名 家 長 反 映 包 括 其 3 歲 兒 子 在 內 的 6 名 學 童 曾 被 老 師 性 侵 犯 , 如 被 玩 弄 性 器 官 及 反 開 包 皮 等 。
邱 太 的 5 歲 女 兒 自 04 年 9 月 入 讀 油 麻 地 一 間 著 名 幼 兒 園 後 性 情 大 變 , 常 不 願 上 課 , 去 年 6 月 邱 太 發 現 女 兒 肚 有 瘀 傷 , 當 時 女 兒 解 釋 是 自 已 撞 傷 , 但 到 同 年 11 月 卻 相 繼 發 現 女 兒 左 面 頰 及 屁 股 有 傷 , 其 後 女 兒 和 盤 托 出 曾 被 老 師 插 眼 及 插 肛 門 , 校 長 更 曾 帶 她 到  堂 打 罵 。 邱 太 遂 於 去 年 11 月 9 日 , 聯 同 周 太 向 校 方 投 訴 。  

女 兒 仿 效 向 妹 妹 施 虐

周 太 兒 子 與 邱 太 女 兒 同 班 。 周 說 , 班 上 最 少 有 10 名 學 生 曾 被 虐 打 , 兒 子 透 露 「 個 個 ( 老 師 ) 都 有 份 打 」 。 兩 人 先 後 向 學 校 、 防 止 虐 待 兒 童 會 、  統 局 、 社 署 投 訴 , 但 不 獲 正 視 , 去 年 底 在 社 工 安 排 下 求 助 警 方 , 今 年 5 月 接 獲 警 方 通 知 因 證 據 不 足 不 會 起 訴 任 何 人 。
邱 太 憶 述 事 件 時 多 番 痛 哭 : 「 冇 想 過 學 校 係 咁 恐 怖  地 方 。 」 愛 女 轉 校 一 年 , 至 今 仍 會 仿 效 老 師 向 妹 妹 施 虐 。 家 長 會 建 議 , 家 長 若 發 現 子 女 被 虐 應 盡 快 驗 傷 , 因 傷 痕 是 最 有 力 證 據 。 該 會 查 詢 電 話 為 : 6623 0730 。  協 學 前  育 發 言 人 翁 巧 香 則 對 家 長 會 指 控 存 疑 : 「 今 時 今 日 都 幾 難 咁 樣 對 付 學 生 。 」
今 日 是 世 界 預 防 虐 兒 日 , 防 止 虐 待 兒 童 會 05/06 年 度 接 獲 797 宗 求 助 , 較 去 年 上 升 2.7% 。 總 幹 事 雷 張 慎 佳 促 請 當 局 成 立 兒 童 事 務 委 員 會 , 制 訂 保 護 兒 童 政 策 。

有無攪錯,正常人都吾會咁對小朋友啦,果d係咩老師呀!

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

到底係邊

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

簽名被屏蔽

[size=x-large]我都想知     
shanjun 寫道:

[size=xx-large]學校是哪一間喲 ?

你好,我是一名幼稚園老師,有12年幼師經驗,
今天亦看見新聞有關報道,
以我多年的經驗及認識很多的同行,
我認為根本冇可能會發生以上的"毒招",
講真,如果鬧o下都會,但係鬧完仲要錫返佢地個喎,
我地做幼稚園教師要讀兒童心理,要著重兒童身心發展,
我相信我地同行唔會做出呢d咁既行為,
會唔會當中有誤會,
因為以我的經驗,類似誤會經常發生

我10多年前都有做過幼稚園老師, 不是出名的學校,
我就親眼看見學生比老師同嬸嬸打同鬧(最常見是嬸嬸), 或用膠紙封咀, 雖然未至於果d"毒招", 而且果d小朋友真係好曳, 但我看見都好心痛.  :-|

10幾年前可能都會,
但係都唔會打,最多係鬧,
而加呢個年代,唔係再用呢d方法

咁多毒招都重有玩 弄 性 器 官 及 反 開 包 皮咁殘忍,卑劣的行為,小朋友有尊嚴要被愛和尊重的,可否告訴我究竟係邊幾間學校呢?       

呢件事之前其實都有係bk道講過,我亦都想簡呢間學校,不
過知道呢件事後,就15 16 唔知簡唔簡好。因為當時有學校
家長支持老師話冇咁既事,我又鐘意佢地學校既教學方式
不過而家已經有學校收佢,間學校我朋友個仔讀過,話d老師幾有心機,都係唔諗咁多等開學算

我都係幼稚園教師.....好驚訝見到li 單新聞....
其實...係咪大家有乜野誤會呀...因為...學校入面有咁多人...無理由可以咁樣罰/性侵犯d學生....因為..比校方知道的話..會好大件事....(就算唔知,都唔可以la)

JBB2 寫道:
我10多年前都有做過幼稚園老師, 不是出名的學校,
我就親眼看見學生比老師同嬸嬸打同鬧(最常見是嬸嬸), 或用膠紙封咀, 雖然未至於果d"毒招", 而且果d小朋友真係好曳, 但我看見都好心痛.  :-|

十多年前又點同今日比呢?
而家體罰係犯法架,,
就算個老師有做,,
都唔會咁大膽攪到個小朋友咁啦,,
除非個老師係白痴架啦!
你自己既然做過老師更加應該知道...

金魚 寫道:
我都係幼稚園教師.....好驚訝見到li 單新聞....
其實...係咪大家有乜野誤會呀...因為...學校入面有咁多人...無理由可以咁樣罰/性侵犯d學生....因為..比校方知道的話..會好大件事....(就算唔知,都唔可以la)

同意呀~
相信學校本身唔會容許呢d事發生!

當我聽到li 單新聞時......我曽經懷疑

[quote]
金魚 寫道:
當我聽到li 單新聞時......我曽經懷疑

其實小朋友講的說話都不能盡信,
佢地唔係講大話,而係好多時將自己諗或者發夢既野當真

最"敝"  就係點解個小朋友會有傷痕.....

yorkshire 寫道:
其實小朋友講的說話都不能盡信,
佢地唔係講大話,而係好多時將自己諗或者發夢既野當真

同意~
睇番報紙個家長仲話佢用左"角色扮演"去"引"個女講...
即係引導...咁叫人點信...

不過我理解家長的心態,
以家長的角度,當然以自己的子女為中心,
點解我唔信自己個仔,要信外人,
我地作為幼稚園教師,好多時都要接受呢d壓力,
我地好驚小朋友受傷,跌親,
我試過睇住個小朋友跌,耐何我走唔切去接住佢,
就咁跌親個頭,要入院
不過點都好,
我都相信樹大有枯枝,一定有d沒有愛心的幼稚園教師,
但我亦肯定,一定沒有傳媒寫得咁離譜,因為根本冇丁可能

做幼師其實唔係一般人想像中咁簡單, 又要捱得, 又要忍得, 工作時間長, 小朋友越來越難教, 家長越來越多無理要求, 上司畀嘅壓力又越來越大.

而家教小朋友, 莫講話打, 連大聲D鬧都唔得, 呢D咁嘅事我相信冇咩可能發生, 又要照顧又要教學, 邊有時間做咁多小動作.

有時家長亦經常錯誤引導, 最常聽到的是: 你唔聽話呀! 老師鬧架/老師打架! 唉....唔該家長唔好屈老師, 老師冇打冇鬧, 但係家長講得多, 小朋友就會當真.

莎也加 寫道:
做幼師其實唔係一般人想像中咁簡單, 又要捱得, 又要忍得, 工作時間長, 小朋友越來越難教, 家長越來越多無理要求, 上司畀嘅壓力又越來越大.

而家教小朋友, 莫講話打, 連大聲D鬧都唔得, 呢D咁嘅事我相信冇咩可能發生, 又要照顧又要教學, 邊有時間做咁多小動作.

有時家長亦經常錯誤引導, 最常聽到的是: 你唔聽話呀! 老師鬧架/老師打架! 唉....唔該家長唔好屈老師, 老師冇打冇鬧, 但係家長講得多, 小朋友就會當真.

我好同意呀!!
試過個家長同我講,,
佢個女唔聽佢話,,
係經常o個隻,,
咁佢用o既方法就係...
話:喇...老師響門口喇!

咁你地話,,家長係咪都應該檢討下,,點解d仔女唔聽你地話,,而家地要用老師個名?
‹ 上一主題|下一主題