用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報邊間學校好 ?? (大埔區)
go

報邊間學校好 ?? (大埔區) [複製鏈接]

報邊間學校好 ?? (大埔區)

請大家給我小小意見 !!

我是全職媽咪
小朋友歲半, 想報07-08 Nursery
但唔知讀全日 ? or 半日 ?
或是自己教 ? 加返playgroup ?
大埔區邊間nursery 幼兒園好 ??  (英藝 or 寶湖宣道 )

Re: 報邊間學校好 ?? (大埔區)

我阿仔一歲零八個月,我都諗住同佢報幼儿園,而我都係全職媽咪.我個人就覺得俾佢返幼兒園主要係學吓守紀律同埋試吓團體生活(,因覺得阿仔好難教,再加埋阿仔仲未識講嘢) 不過好多幼兒園都係全日(非牟利果D)點解非牟私果D冇半日嫁?英藝果間係唔係好多功課做嫁?(高班D嘅時候)唔知有冇記錯, 之前好似有人講過呢間

版主

Hi boocat & kaiyuima:
我個囡囡而家1歲5個月, 細你地既bb小小, 我都心大心細緊幫佢揀邊間, 據我所知半日既好似出名d既得英藝, 安基司, 全日既就多d揀可以考慮st. paul 或者 宣道寶湖.

我大女以前係英藝讀個N1, 講真真係比出面d深d架, 所以我唔想比細女入英藝, 但安基司我次次去問野佢地d staff 都唔多so 我, 攪到我無咩信心.

你地既小朋友係咪都係07年讀N1 呀?

好多謝兩位媽咪的意見

讀全日班會考慮bb食0野及sleeping的問題, 唔知佢自己可唔可以自己食, slepping 又要自己
全部都限時, 對bb可能有點吃力 (n1階段)
我都系唔明點解只有私校才有半日
算!!! 因為k1我會選另一間, 我只想明年bb可以出外學習社交, 自律, 沒有特別要求
昨天我打去問安基司, 回答的很無禮貌, so 有位都唔去
跟住去英藝報playgroup 服務幾好, 解釋好清楚
但個心都係15/16 唔知點決定

Cat Cat Ma

Hi boocat&mama1210,我阿仔係05年2月尾出世的,我決定係出年3月頭就俾佢插班讀nl.暫時俾佢讀住東華三院方麗明幼兒院先,因為插班嘅學校比起半日制更加少之又少.(根本冇得選擇)係la mama1210,st.paul係有半日制嫁(因我之前打過去問,半曰$1980)我今個星期六約咗12點去參觀

版主

boocat 寫道:
好多謝兩位媽咪的意見

讀全日班會考慮bb食0野及sleeping的問題, 唔知佢自己可唔可以自己食, slepping 又要自己
全部都限時, 對bb可能有點吃力 (n1階段)
我都系唔明點解只有私校才有半日
算!!! 因為k1我會選另一間, 我只想明年bb可以出外學習社交, 自律, 沒有特別要求
昨天我打去問安基司, 回答的很無禮貌, so 有位都唔去
跟住去英藝報playgroup 服務幾好, 解釋好清楚
但個心都係15/16 唔知點決定

Cat Cat Ma

係啦...果陣我個大女K2 番全日我都擔心, 而家細女N1 就可能要全日真係唔知得唔得....... 不過番左全日班既bb無可否認佢地既自理能力係會好d架, 所以我都同你一樣15/16

你而家同你小朋友番緊英藝邊日既playgroup?

剛剛報名, 23/11開始
等bb試0下個環境
睇bb開唔開心

版主

kaiyuima 寫道:
Hi boocat&mama1210,我阿仔係05年2月尾出世的,我決定係出年3月頭就俾佢插班讀nl.暫時俾佢讀住東華三院方麗明幼兒院先,因為插班嘅學校比起半日制更加少之又少.(根本冇得選擇)係la mama1210,st.paul係有半日制嫁(因我之前打過去問,半曰$1980)我今個星期六約咗12點去參觀

嘩...你好心急呀haha.....我個女6月, 所以點都要等9月開學先有得讀, 咁你係咪會再讀多一年N1架????

係喎...差d唔記得添....好似轉左喎...而家係有半日喎.....Good!!!! 你咁好既...可以比你去參觀! 係咪打去同佢講就ok架 ?

請問st.paul係邊到?
n1好唔好?
學費平過英藝
是否半日 ??

版主

boocat 寫道:
剛剛報名, 23/11開始
等bb試0下個環境
睇bb開唔開心

邊間? 全日??

23/11 開始返英藝playgroup
今日打去st.paul問 07-08(n1) 報名手續
- 上網download 表格 www.spn.edu.hk
- 07年2月截止
- 07年3月將安排面試
- 07年5月進行新生留位程序
每月收費HK$3,360(全日制)包括早、午餐、茶點、雜費及生日會費。

每月收費HK$1,980(半日制)包括茶點、雜費及生日會費。

要明年先知收唔收我驚時間緊迫
明天我會去英藝報名 07-08(n1) 看看情況如何
好似話n1 d 學位好緊張

好煩 !!!! 好煩

kaiyuima

參觀完石唔可以報告0下

Thanks

Hi mama1210,我上個星期五就約咗今個星期六參觀.要同校長約,仲有只可約星期六.原本聽電話嘅小姐問我交咗Form未.我答未,跟住佢叫我交咗Form先約.我問係唔係要交咗Form先可以約.佢話交咗Form佢哋有資料方便D.我同佢講你要乜資料,我可以依家係電話度比你,跟住佢就揾校長覆我Lu
仲有我會比阿仔重讀多一年NI架!

Hi boocat
當然可以啦!大家都係大埔友,駛乜客氣呀!
boocat 寫道:
kaiyuima

參觀完石唔可以報告0下

Thanks

我參觀完間學校啦!校舍雖然舊咗D,但都幾闊落.佢係獨立一幢兩層高嘅建築,有兩個操場仔俾小朋友玩.一個玩波波同sir滑梯,一個玩車仔.地下果層比N1同N2上堂,2樓比N3同N4上堂.學校後面近住露天停車場,有車泊位時會有少少噪音同廢氣.而斜對面係垃圾站.個校長好nice,幾疼錫小朋友.聽佢介紹嘅課程好似都唔錯,佢吔唔收書簿費,D習作係學校設計跟住影印比小朋友做.校長話佢地冇默書 我老公都幾鐘意間學校.不過我阿仔都未必入到,因為校長話依家已經收到好多報名表嘞!再加埋參觀果陣阿仔冇時停,行來行去,真係曳

Thanks you kaiyuima
果然是一個有責任的媽媽
st.paul 的schedule 太緊張, 加上要到明年3月後先知結果,
太遲了 !!!

今午我再去英藝參觀, well 校長 + 主任 一齊同行, 更即時同我個仔interview , 都ok
  07-08 (n1) 主流上午班 + 國際班就較多人報名,
其實交0左留位費就一定有位, 私校都幾現實
今日我只係交報名表, 睇我個仔的反應就好喜歡個環境
等我同個仔返0下playgroup 先作最後決定
主要是近屋企, 天氣差d , 帶bb返學不用太頭痛

咁你又點呀 ???

Hi,boocat使乜客氣呀!你剩係報英藝詐?如果係都好嘅!起碼唔使煩收唔收(交咗留住費就一定有位).又唔位煩interview(已即時interview).真令人羨慕   其實我揀學校嘅要求唔多.近屋企---冇啦,因為我住村屋.邊度有近屋企嘅學校呀!最近就係教育學院果間嘞!(都要坐車)我都交咗form.機會等於冇咁濟.N1收得果十幾個,仲要留返D位比幼嬰班直升(實際得幾個位咋!)阿仔好似唔係咁鐘意呢間,因為兩次都喊.仲有我都唔鐘意佢NI係全日制.學費要四千幾蚊一個月 不過如果佢收我,都會讀嫁! 呢間都係非牟利,都有得幫補吓! 但無論如何都比佢出前三月讀東華三院先.如果讀得好就由佢讀落去.又或者出年八月有其他學校收先作打算.

kaiyuima,

My daughter was born June 05, I also want go to St. paul. Are they need make appointment for visit?Where is 東華三院方麗明幼兒院?Is there Ok for child?
Pls help   

kaiyuima,

my bb girl born on Aug 2005 and i also plan to study st' paul as it close to my home but not yet arrange to visit just submitted the application form.

i would like to know 課程好似都唔錯, how good is it? is it hard or easy, 活動式 or 傳統式教學?  pls pls ....thank you very much

kaiyuima

9月我就開始周圍打電話問, 全個大埔區的學校都打, 人都癲
結果我放低0左2個月, 現在個仔剛歲半又開始煩, but 真的好煩惱, 個老公又未必幫忙到, so 近近地讀英藝, 簡單d, k1先搵間心儀的學校

原來你住村屋, 上學的交通問題都幾煩!!教育學院open day 我有去參觀, 我個仔好開心, 唔肯走, 學校環境真係好好, 但n1的學費好貴, 學位又少, 離我屋企太遠啦 !!如果讀東華三院好就由佢讀落去, 其實位置?? 學費 ???

bb開心 ; 媽媽開心

‹ 上一主題|下一主題