用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 皇仁書院自行收生面試要求
go

皇仁書院自行收生面試要求 [複製鏈接]

皇仁書院自行收生面試要求

請問皇仁書院自行收生時,要點樣成績先至有得面試?

Re: 皇仁書院自行收生面試要求

有朋友話要頭十名, 係唔係就唔清楚, 不過好難入, 我個仔全班第一果個同學都入唔到.......

年前聽過一個考qc插班既case. 全級第三, 有得面試, 主任對家長透露: 成績未夠(標青), 又沒有特異功能,只可以waiting…但最後都唔收.

DEar  甜橙媽媽,
Last year, my daughter's classmates have two boys choose this school, they are 1st and 3rd. I think in the first round ,they were chosen by school because they studied at Yau Ma Tei.

youma 寫道:
全級第三, 有得面試, 主任對家長透露: 成績未夠(標青), 又沒有特異功能,只可以waiting…但最後都唔收.

全級第三都話唔夠,咁係咪要全級第一先至好入form?   

皇仁是否對某幾間小學有偏好?

agoodfox 寫道:
[quote]
youma 寫道:
全級第三, 有得面試, 主任對家長透露: 成績未夠(標青), 又沒有特異功能,只可以waiting…但最後都唔收.

全級第三都話唔夠,咁係咪要全級第一先至好入form?    [/quote]
其實最 top 既學校好似 spcc, 喇沙, 皇仁 , 全級第三隨時唔收.......次一 d 如林護, 九華, 全級第三都唔係一定入硬..........

小彬彬 寫道:
[quote]
[quote]
youma 寫道:

全級第三都話唔夠,咁係咪要全級第一先至好入form?    [/quote]
其實最 top 既學校好似 spcc, 喇沙, 皇仁 , 全級第三隨時唔收.......次一 d 如林護, 九華, 全級第三都唔係一定入硬..........[/quote]

咁點算呀!係咪一定要有所謂"特異功能"加破什麼紀錄才有機??     

[quote]
小彬彬 寫道:
[quote]
[quote]
youma 寫道:

其實最 top 既學校好似 spcc, 喇沙, 皇仁 , 全級第三隨時唔收.......次一 d 如林護, 九華, 全級第三都唔係一定入硬..........[/quote]

咁點算呀!係咪一定要有所謂"特異功能"加破什麼紀錄才有機??      [/quote]

仲有一個我聽過的CASE﹐是學校老師親自寫了介紹信﹐出要是FOCUS ON孩子的品德﹐聽說老師是自己寄信去的﹐連孩子和家長都不知老師寫了什麼。

皇仁係頭三名至有得見, 除非你間學校係超哂班, 例如油天, 可能見多幾個

究竟QC 鍾意什麼特異功能? 我只知QC 的 table tennis 和badminton都不差.

[quote]
el1008 寫道:
皇仁係頭三名至有得見, 除非你間學校係超哂班, 例如油天, 可能見多幾個

皇仁以往每年都有8個位比學藝有傑出成績, 例如全港比賽中勝出, 成績方面仍然要band1成績, 今年會唔會加多幾個位就唔知啦!

至於中大資優課程係一d短期課程, 例如聖誕, 復活, 暑假就出啦, 係比一d資優嘅學生, 通常由學校推薦+成績表+兩個多鐘頭嘅筆試, 中大再評估你適唔適合讀. li d 課程係教育界幾有代表性, 因為如果中大收你, 你唔駛做IQtest 都確認你係資優.

其實除咗li d, 校長推薦信同面試表現都好重要, 因為有得面試都係頭幾名啦, 點樣突圍而出就要睇個仔, 總之如果個細路只得成績好, 係學校什麼服務都無做, 又無代表學校出賽就機會微d囉

軒官上午校據聞上年有3x個boys入到QC。
你仔已P6,插班都插唔切,惟有盡人事以安天命喇!
加油!!

甜橙媽媽,

你知否囝囝學校往年有冇師兄入到皇仁?如果有, 佢地讀書成績如何, 我相信校方都可能會參考這方面的資料. 全級三名內有得見, 我相信仍然是面試的規定.

JP 寫道:
[quote]

軒官上午校據聞上年有3x個boys入到QC。
你仔已P6,插班都插唔切,惟有盡人事以安天命喇!
加油!![/quote]

上年因為cut咗油尖旺網, 而官中與官小有聯校, 所以多咗位比軒官上午校攪珠, 但今年已由20%變成30%自行收生, 所以攪珠都少咗位.但曾聽過小學校長講因為官小通常程度低些, 所以係自行收生時, qc 會盡量收各區精英.如果你讀間小學一向有學生派到qc就會好d, 因為有參考, qc校長會知水評去到邊

[quote]
小彬彬 寫道:
[quote]
[quote]
youma 寫道:

咁點算呀!係咪一定要有所謂"特異功能"加破什麼紀錄才有機??      [/quote]
我識得上年有一個德信學生入到皇仁, 佢全級第一, 奧數攞金奬...........

各位媽咪:
請問皇仁是有沒直屬或聯系小學呢?這將直接影響力大抽獎的學位數目,看官方中學概覽就沒這資料。有沒有知道在哪可以查到?

Silents 寫道:
各位媽咪:
請問皇仁是有沒直屬或聯系小學呢?這將直接影響力大抽獎的學位數目,看官方中學概覽就沒這資料。有沒有知道在哪可以查到?

應該同一 d 官小有聯系..........

Silents,

皇仁是沒有直屬小學, 但在灣仔區聯系的官小, 則有保留學位26個(2006-2007).
‹ 上一主題|下一主題