用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍卜凱賽琳幼兒園 有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾 ...
go

有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾下計??*o* [複製鏈接]

有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾下計??*o*

hi all mami:
點解沒有救世軍卜凱賽琳幼兒園媽咪入來傾下計,又沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的Topic?因見各區都有,就唔見有這間覺得好出奇,所以就開這Topic希望你們看見就入來留言一下啦!
我小朋友讀K.1班,請大家入來交流下,傾下計啦!
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

Re: 有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾下計??*o*

妳好,我也是卜凱賽琳的家長,我的小朋友是高班的學生,很高興能在網上認識妳.妳的小朋友是男孩子或是女孩子?

Re: 有沒有油麻地救世軍卜凱賽琳幼兒園的小朋友既家長入來傾下計??*o*

hi judy媽媽:
好高興終於有人上來了!希望大家多多交流.
我小朋友讀k1女,你呢?
可否講下學校情況是怎樣的,每次去學校都覺得好寧靜的感覺,個個學生都好安靜及斯文,而姐姐好利害,一眼關七,一見有陌生人都立即看得出,問你係邊位,好勁,
而老師就好細心,一有空便告知小朋友的在校生活情況.
你呢?是仔/女?
學校你讀了幾年,可否分享一下.
judy媽媽 寫道:
妳好,我也是卜凱賽琳的家長,我的小朋友是高班的學生,很高興能在網上認識妳.妳的小朋友是男孩子或是女孩子?
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

Hello all mami,
我囝囝都係呢間幼兒園讀,宜家讀緊N1,你地覺得呢間幼兒園OK嗎?請多多指教!
[/url]

hi sanlocama:
又喺我judy媽媽,我的小朋友是N3的大姐姐.
其實入讀救世軍最主要學習就是常規,如排隊,安靜等等.
如妳想再了解子女在校的情況,可用簿仔和老師多溝通,或間中到學校和校長溝通一下,看看老師和其他學生在校的情況.
如現在我的小朋友她現正學習照顧幼兒.
其實只要和學校有相同的理念,妳應相信老師和學校,再和子女多溝通,小朋友自然會講很多學校的情況.如再想知多D學校事情,下次再和妳分享.BB

hi judy媽媽 & ETET:
想問下是不是要排很耐隊才能入讀?
聯園親子運動會你們會去嗎?
我應該都會去.

要排年幾,我都排緊.....

hi ETET and sanlocama:
其實一般如已選擇了入讀幼兒園都會很早入表,一般由8個月等到2歲3個月,有時又要睇學校人數.
我都會去運動會或者到時相認.

最近你地有沒有看電視,講緊我地學校,到底是誰是非?你們知不知呀?
不過,我見教我女女d老師都好好,好親切,好有愛心,好有經驗,可能人夾人.
      :wink:  

相對最近有關家長們懷疑是'卜凱賽琳幼兒園'有老師虐待事件, 你們有何看法 ??

hi sanlocama & judy媽媽:
我係阿囝三個月大時報名,因為呢間係唯一選擇(近我返工),所以咪拿拿林報名排隊囉!
我唸我都會去運動會,不過唔係好sure係邊!
[/url]

sanlocama 寫道:
最近你地有沒有看電視,講緊我地學校,到底是誰是非?你們知不知呀?
不過,我見教我女女d老師都好好,好親切,好有愛心,好有經驗,可能人夾人.
      :wink:  

sanlocama,
我都有睇到呀!不過嗰個老師都走咗啦!我見宜家教阿囝d老師都好好人,有個仲好錫佢tim,可能真係人夾人!我有時都問阿囝老師有無蝦你,佢都話無,再問佢咁有無錫你,佢就笑笑口話有,問佢錫邊,佢就指住塊面!
[/url]

hi Maggie Hei:
覺得有些誇張左少少,如果是事實,老師有沒有咁多時間去做插肛門,反XX,因事情發生時,大家都不在場,只有當時人及受害人在,所以都不可說那方是對或錯,而且疑點也有很多,再加上我沒有收看該節目,只是看報紙得知,所以暫時沒有什麼看法.
不過,現在為止,我對學校好有信心,眼見教我小朋友的老師對小女十分照顧有加,所以好放心將小女交給學校照顧,而且,當時人及受害人都已離開了學校,現在的老師個個都好親切及愛心及好有經驗,細心,所以都不用有怕.

我覺得唔係老師有沒有時間嘅問題,而係有沒有需要咁樣做?我相信這些卑劣的行為唔會花當事人太多時間,佢要咁做難道想比人發現咩?侵犯他人只花很短時間都得噃。

報導誇張唔奇,香港傳媒變成這樣已有一段時間啦!作為家長真係要有自己判斷,不能一面倒聽取一方的說法。

但從報導得知,好似校長都好有問題喎,她走咗未呀?

我的兒子是在卜凱賽琳哪裡讀N1,入學已經有差不多三個月的時間. 雖然他每天的早上進入課室的時間還是要哭 (因為他不想我離開他), 但是每天下午放學的時候, 他像一粒跳豆一樣非常快樂的跳著離開, 他是非常享受在卜凱賽琳哪裡的每一天.

此外,在上次卜凱賽琳家長會(N1-N2)的時候,我感覺學校裡面的老師非常好.除教學外,她們的演講技巧是非常不錯.Have such a presentation to the parents 是不容易的.
Thanks god giving me a happy family.

hi Parihatun:
小女面試時同校長初接觸,感覺她對於小朋友的一舉一動靈敏度很高,分析小朋友屬於那類型又好有經驗,對於幼兒教育教育又好專業,暫時看不出她好有問題.
而你說在報導得知,好似校長都好有問題,請問你覺她有什麼問題?
你問她走左未呀?點解她要走呢?走左學校好些嗎?不走會不好嗎?走左又有誰處理問題,走左會對各位開心嗎?
Parihatun 寫道:
但從報導得知,好似校長都好有問題喎,她走咗未呀?

hi hch:
我都好同意你的說法.
hch 寫道:
我覺得唔係老師有沒有時間嘅問題,而係有沒有需要咁樣做?我相信這些卑劣的行為唔會花當事人太多時間,佢要咁做難道想比人發現咩?侵犯他人只花很短時間都得噃。

報導誇張唔奇,香港傳媒變成這樣已有一段時間啦!作為家長真係要有自己判斷,不能一面倒聽取一方的說法。

catcat 寫道:
我的兒子是在卜凱賽琳哪裡讀N1,入學已經有差不多三個月的時間. 雖然他每天的早上進入課室的時間還是要哭 (因為他不想我離開他), 但是每天下午放學的時候, 他像一粒跳豆一樣非常快樂的跳著離開, 他是非常享受在卜凱賽琳哪裡的每一天.

此外,在上次卜凱賽琳家長會(N1-N2)的時候,我感覺學校裡面的老師非常好.除教學外,她們的演講技巧是非常不錯.Have such a presentation to the parents 是不容易的.

Hi, catcat:
我囝囝同你囝囝應該同一班喎!佢放學時都係成隻馬騮咁開心地跳著走!係呢.....你噚日有無去家長會呀?我因為唔得閒所以無去到,知唔知大約講d咩?
[/url]

hi ETET
你不是跟學校一齊去嗎?  
如你在油麻地去可坐6C.在長沙灣廣場落.
‹ 上一主題|下一主題