用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 赤柱聖士提反書院附屬小學
go

赤柱聖士提反書院附屬小學 [複製鏈接]

赤柱聖士提反書院附屬小學

HI, 大家好!

最近看見有 TOPIC 討論 St. Paul Boys 與 SSCPS, 本人認為兩者有太多不相同之處, 所以不加入討論, 但亦有一些關於 SSCPS 與大家分享, 因為小兒正在 SSCPS 就讀 P1.

1. 根據去年經驗, 第一批"正選生"取錄信在 11月7日寄出, 我在8-9號已經收到, 而繳交留位費日期是 11月22日-24日.

2. 假如留位人數不足, 就繼續發信給"備取生".

3. SSCPS 的安排實在很好, 由小朋友面試那種"不經意", 令他們完全在無壓力下面試, 相對 St. Paul Co-ed 那種入戰場感覺好得多.

4. 所有家長會, 講座, 註冊等等, 流程暢順, 尤其註冊當日, 以小朋友姓氏分類, 分 3 組註冊, 不需五分鐘完成, 另外, 所有科目老師及家教會成員在場, 分別接受家長詢問, 解答問題.

5. 到正式開課後, 小朋友都很開心, 有問題打電話給老師, 他們都很樂意, 而且很有禮貌地傾談.

6. 學校和老師沒有把學生的成績放在第一位, 反而紀律方面很嚴格, 我亦與一同等校車高年班的媽咪傾過, 她們都說紀律不錯. 學校很注重學生的音樂及體能, 唔會只著重成績.

7. 至於上一個 TOPIC 有人話此校很多有錢人, 有島, 有私人飛機, 其實, 那又如何? 幼稚園亦有很多有錢人, 有錢人的小孩亦要讀書, 選擇 SSCPS 的大多數人都是中產, 比上不足比下有餘, 這正是一個大好機會去教育小孩, 甚樣去面對這些問題, 若果連父母都逃避, 將來小朋友長大, 如果在社會生存? 一間小學那麼少人, 有錢人多得過外面? 將來如果公司高層係有錢人, 日日要對住, 難度成世唔返工?

** 而家我認識的大多數住大型屋苑, 例如 : 太古城, 杏花村, 鯉景灣, 海怡半島, 置富花園 .... 等等, 當然亦有中西半山, 具沙灣, 陽明山莊 ..., 亦有香港仔, 大杭, 赤柱等近學校的地區.

8. 至於食物方面, 供應學校飯堂自己煮的飯菜, 兩餸一湯, 都唔錯, 有菜有肉, 每星期有一天食其他食品, 例如 : 意粉, 粥, 蒸飯, 日式湯麵 ...

9. 功課方面, 暫時絕對唔多, 每天約 : 中文 1-2 樣, 英文 1 樣, 數學 1-2 樣, 其他 1 樣, 除了中文寫詞語外, 其餘都是填字式, 很快完成, 而且有一半在學校已經做好, 回家只要對錯字或修改下已經O.K., 星期五就有閱讀報告, 亦祗係畫一幅圖, 寫少少字; 每兩星期有中、英文默書 & S.H.E. Quiz, Maths Quiz 下星期第一次, 不過都唔太難, 所以暫時都無壓力. 不過, 很多媽咪都覺得英文科填顏色太多, 用了很多時間, 反而字寫很少, 最差是這方面.

學習內容絕對唔淺, 尤其英文, S.H.E. 同埋用英文教 Maths.

反觀其他學校, 有些媽咪已說吃不消, 晚晚10~11點, 例如每星期默書, 而且字又多又"深"; 好多功課; 每日一編; 晚讀報告; 週記; 早會要上台表演, 要很多準備; 做 Project, 差不多媽咪做多過小朋友做; 上網搵資料, 又係媽咪責任.

10. 講到錢方面, 除了學費, 另外有飯錢 , 簿費間中要比, 校車費, 課外活動車費, 學樂器可以選擇出外面學或者係學校學, 而且每種樂器學費不同, 所以加加埋埋都唔少錢.

當然, 學校環境不需多講, 大家公認非常吸引, 但亦會咬到成腳蚊"孏".

好了, 講左好耐, 有無其他 SSCPS 家長有話要說呢? 大家分享下啦。

Re: 赤柱聖士提反書院附屬小學

Dear cancan8012

Thank you for your sharing. Your remarks are informative, detailed and impartial.

Dear Cancan8012,

I like St. Stephen as well, but we are living in Kowloon  side.  It is difficult for us to go there everyday as there is no school bus from my place to there.  So, I didn't apply this school for my son.

Mayvera
cancan8012 寫道:
HI, 大家好!

最近看見有 TOPIC 討論 St. Paul Boys 與 SSCPS, 本人認為兩者有太多不相同之處, 所以不加入討論, 但亦有一些關於 SSCPS 與大家分享, 因為小兒正在 SSCPS 就讀 P1.

1. 根據去年經驗, 第一批"正選生"取錄信在 11月7日寄出, 我在8-9號已經收到, 而繳交留位費日期是 11月22日-24日.

2. 假如留位人數不足, 就繼續發信給"備取生".

3. SSCPS 的安排實在很好, 由小朋友面試那種"不經意", 令他們完全在無壓力下面試, 相對 St. Paul Co-ed 那種入戰場感覺好得多.

4. 所有家長會, 講座, 註冊等等, 流程暢順, 尤其註冊當日, 以小朋友姓氏分類, 分 3 組註冊, 不需五分鐘完成, 另外, 所有科目老師及家教會成員在場, 分別接受家長詢問, 解答問題.

5. 到正式開課後, 小朋友都很開心, 有問題打電話給老師, 他們都很樂意, 而且很有禮貌地傾談.

6. 學校和老師沒有把學生的成績放在第一位, 反而紀律方面很嚴格, 我亦與一同等校車高年班的媽咪傾過, 她們都說紀律不錯. 學校很注重學生的音樂及體能, 唔會只著重成績.

7. 至於上一個 TOPIC 有人話此校很多有錢人, 有島, 有私人飛機, 其實, 那又如何? 幼稚園亦有很多有錢人, 有錢人的小孩亦要讀書, 選擇 SSCPS 的大多數人都是中產, 比上不足比下有餘, 這正是一個大好機會去教育小孩, 甚樣去面對這些問題, 若果連父母都逃避, 將來小朋友長大, 如果在社會生存? 一間小學那麼少人, 有錢人多得過外面? 將來如果公司高層係有錢人, 日日要對住, 難度成世唔返工?

** 而家我認識的大多數住大型屋苑, 例如 : 太古城, 杏花村, 鯉景灣, 海怡半島, 置富花園 .... 等等, 當然亦有中西半山, 具沙灣, 陽明山莊 ..., 亦有香港仔, 大杭, 赤柱等近學校的地區.

8. 至於食物方面, 供應學校飯堂自己煮的飯菜, 兩餸一湯, 都唔錯, 有菜有肉, 每星期有一天食其他食品, 例如 : 意粉, 粥, 蒸飯, 日式湯麵 ...

9. 功課方面, 暫時絕對唔多, 每天約 : 中文 1-2 樣, 英文 1 樣, 數學 1-2 樣, 其他 1 樣, 除了中文寫詞語外, 其餘都是填字式, 很快完成, 而且有一半在學校已經做好, 回家只要對錯字或修改下已經O.K., 星期五就有閱讀報告, 亦祗係畫一幅圖, 寫少少字; 每兩星期有中、英文默書 & S.H.E. Quiz, Maths Quiz 下星期第一次, 不過都唔太難, 所以暫時都無壓力. 不過, 很多媽咪都覺得英文科填顏色太多, 用了很多時間, 反而字寫很少, 最差是這方面.

學習內容絕對唔淺, 尤其英文, S.H.E. 同埋用英文教 Maths.

反觀其他學校, 有些媽咪已說吃不消, 晚晚10~11點, 例如每星期默書, 而且字又多又"深"; 好多功課; 每日一編; 晚讀報告; 週記; 早會要上台表演, 要很多準備; 做 Project, 差不多媽咪做多過小朋友做; 上網搵資料, 又係媽咪責任.

10. 講到錢方面, 除了學費, 另外有飯錢 , 簿費間中要比, 校車費, 課外活動車費, 學樂器可以選擇出外面學或者係學校學, 而且每種樂器學費不同, 所以加加埋埋都唔少錢.

當然, 學校環境不需多講, 大家公認非常吸引, 但亦會咬到成腳蚊"孏".

好了, 講左好耐, 有無其他 SSCPS 家長有話要說呢? 大家分享下啦。

cancan8012,

I love this school too.
I had contacted the school before about the school bus service. There is no school bus going to my home(Kennedy Town). Then I need to consider others school.

cancan8012,
真係好多謝你既information, 對我黎講真係好有用, 我都同囡囡考呢間學校, 佢勁鍾意, 我地原本都住九龍, 但係明年會搬去香港區, 所以都有考左, 原來11月6-7已經會寄信架啦, 咁我真係要留意個信箱啦, 請問你知唔知大約幾多人考呢間學校呢? 同埋呢間學校男仔考多定女仔考多呀? 因為我知道男女比例係一半, 所以如果女仔考我個囡大機會d麻, hehe...

Wing(婷婷媽咪) 寫道:
cancan8012,
真係好多謝你既information, 對我黎講真係好有用, 我都同囡囡考呢間學校, 佢勁鍾意, 我地原本都住九龍, 但係明年會搬去香港區, 所以都有考左, 原來11月6-7已經會寄信架啦, 咁我真係要留意個信箱啦, 請問你知唔知大約幾多人考呢間學校呢? 同埋呢間學校男仔考多定女仔考多呀? 因為我知道男女比例係一半, 所以如果女仔考我個囡大機會d麻, hehe...

Me too ---我地原本都住九龍, if St Stephen's accepts my boy, we will move to HK East.

We like this school very much and put it on the 1st rank, however, my son told me that he had answered wrongly for a question that day, I am worrying he would not be accepted.!!!

Hi,

To my knowledge, there is no data on the gender ratio of applicants disclosed. From the headmistress' report posted on SSCPS' website (p.11), the gender ratio of class structure in the year 2005-06 was about half and half, especially for lower grades. Nevertheless, the number of girls was mildly smaller. Does it mean that 'girls' would have a higher chance of being admitted? I don't know.

Besides, I also observed that there are about 350-400 members for Parent Teacher Association in SSCPS this year (The exact number I could not remember). If the total number of students is about 600, does it imply that there are about 200 families having 2 or more children studying in SSCPS? If this phenomenon reflects the general situation every year, it would give us some hints about the chance of being admitted for first kid.

Nevertheless, it seems that there are a lot of unpredictable factors affecting the chance so I think we need not worry at this stage. Just wait and see.

Finally, I wish you all the best and hoping that our kids could be schoolmates in the future. Good luck.

ssspwong,
你d資料好詳盡呀, 我都好希望我囡囡入到, 因為我而家有左bb, 已經知道係囝囝, 所以希望搵到男女校, 等第時細佬入埋就會方便d, 我都希望我地個個小朋友都考到就好啦.

junior-fan,
答錯唔洗驚架, 其實佢地唔係睇佢答岩定錯, 最主要係睇佢地反應, 我有朋友之前比左tips我, 因為佢識人係入面教, 佢話佢地前幾年考, 初時係比小朋友玩玩具, 玩完之後就會話帶小朋友去interview, 佢話原來玩玩具時已經開始計分, 仲佔分比例都頗高架, 想睇下小朋友有冇分享, 搶玩具....不過我地年今係drawing & reading, 我就唔肯定佢地有冇比到分, 我估佢地一樣係呢到有計分, 當時有2個講英文既老師都有問下學生問題, 希望佢地ok啦, 你囝囝有冇話你知interview內容呀?

Wing(婷婷媽咪),

The only thing my son told me was the TV program, he said there were many speaking animals acting on the program, and then the teachers asked some questions about the program and children had to hand up for answering.  That's all!!!

Anyway, if may son fails from the interview, I am going to write and call or try to "beg" for a seat, I think some parents would give up the seats eventually when they have alternatives.

Hope we both get it.

junior-fan,
我個囡話有好多動物, 有大笨象有猴子, 孔雀.....好似話鬥快爬上樹到, 老鼠爬左上去咬斷條rope, 跟住好似係大笨象用個鼻hold住條rope, 我都唔係好記得, 我個囡講得好清楚不過我唔記得, 跟住老師問個壞人偷左孔雀隻蛋岩唔岩, 如果覺得岩就舉手, 我個囡話有一個人舉手, 但係佢覺得唔岩, 所以冇舉, 佢仲話一上到去有6個老師每人一張table, 每個學生坐係其中一個到單對單, 老師問我個囡識唔識國語, 我個囡話唔係好識, 跟住老師用國語問佢叫乜名, 我個囡就用國語答佢中文名, 跟住老師用英文問佢幾多歲佢用英文答5歲, 我個囡話老師話good跟住係張紙到tick左, 跟住用廣東話問佢, 咁而家5歲出年返小一時幾歲, 我個囡答佢唔識    如果照佢咁講, 我都覺得佢盡左力啦, 如果考唔到我都會寫信去睇下有冇機會, 希望我地大家都得啦, 我唔敢期望呀, 我怕失望呀   

我覺得St. Stephen 喜歡收較為活潑開朗的小朋友, 答問題多d會著數d.

而男女比例方面, 今年小一, 每班男仔比女仔多2-3個, 不過可能較多男仔考呢間, 始終小六寄宿, 好多女仔家長都唔係咁想.  但係, 如果有充分理由, 可以申請唔寄宿o家.

Wing(婷婷媽咪)

your girl is very smart, I think she could get a seat. My son only told me "elephant and monkey" in the story, however, he gave wrong answer in between elephant and monkey.  Hope my son has luck to go there with your girl and we may discuss about moving to HK island as well.

May I know what is "S.H.E"??

Hi,

S+HE is Science and Health Education 科學與健教. It is taught in English. Another course社會與文化is taught in PTH. Both courses constitute a good foundation for General Studies. I like this arrangement because students can get used to science terms in English earlier and would be more capable of searching related information in the Web. On the other hand 社會與文化 uses Chinese so students can learn Chinese terminologies about China and Hong Kong, not translated ones. It also enhances students’ language proficiency.   

IC, tks.

cancan8012, ssspwong, junior-fan,
我同囡囡都好鍾意間學校, 其實囡囡而家讀緊st.paul佢都好鍾意架, 但係佢去完st.stephen後, 佢簡直鍾意到不得了, 所以佢好留心去interview, 我個囡平時坐唔定架, 好快佢就心散, 我記得佢interview完仲自己走去同老師講, 我而家去衫比細佬, 真係唔怕醜, 我每日都祈禱同天父講我將呢件事交左比佢, 希望佢幫我囡囡揀間合適佢既學校, 所以我都唔諗太多, 盡左力就算啦

Wing(婷婷媽咪), Junior-fan,

I am also waiting for the result  as well, very nervous.  After interview, my son told me that he like
the school very much, hope he can get a seat.

ssspwong , cancan8012,

Thanks for your useful information.

[email]123mom[/email]

123mom,
希望大家既小朋友都順利入到啦, 我諗我地都好想自己小朋友有個開心又壓力小d唔洗咁辛苦既童年

Good luck everyone!  I was in the same situation last year.  I only took my daughter to two schools for interviews.  赤柱聖士提反書院附屬小學 is one of them.  My daughter fall in love with the school the moment she arrived.  She has been with the school for two months now.  She loves every moment of it.  As a mother, I am very pleased with the school and teachers.  I know that my daughter is in a good hand.  

Also, the workload of homework is fair.  Kids learn in a very happy enviroment.  They are all very happy children.  They may not well behave  at all time, but you can tell they are enjoying their school.  Good luck with the result.  It is far away but it is worth it!!!!!!!!   
My daughter is seven years old. :-P
‹ 上一主題|下一主題