用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節的時間表出左啦
go

校際朗誦節的時間表出左啦 [複製鏈接]

校際朗誦節的時間表出左啦

快D睇睇

按此

醒目開學勳章 王國長老

Re: 校際朗誦節的時間表出左啦

Many thanks!!
我係11月23&28日

順便提提各位媽咪(尢其是自己報名果d), 朗誦題材有時會改內容(我女女果篇已經改左2次 :evil: ) 記住update返, 唸錯就唔抵喇

我搵到仔仔和囡囡個時間表啦      ~~  唔該晒

Naughtymom,

Thanks very much for your posting!

我4歲兒子初次參加"猜耳朵", 我見別的小朋友加上動作, 但我的老師沒有, 動作是否適合呢?? 還是節奏, 音調比較重要??

怎樣訓練不怯場呢?? 雖然有鼓勵他在人前練習.

Thanks

Charlotte_Mom,

我囡係24號丫,你囡囡今次係咪又係報普通話丫。

另外,有冇過來人俾些貼士,朗誦時除左讀音標準,帶感情,係咪配合埋動作會加分架?

thanks,
Naughtymom

醒目開學勳章 王國長老

Naughtymom
係呀, 我女女又係普通話
哎, 有時d評判要求真係好難捉, 試過有評判話"而家唔係歌劇, 唔駛咁多動作", 又試過有評判話"見到d小朋友好多動作好得意"
不過generally, 適當既眼神表情, 聲量大d, 都有著數既.....

Charlotte_mom 寫道:
Many thanks!!
我係11月23&28日

順便提提各位媽咪(尢其是自己報名果d), 朗誦題材有時會改內容(我女女果篇已經改左2次 :evil: ) 記住update返, 唸錯就唔抵喇

charlotte mom,
you got 2 days??  
my girl join english one, how you know the schedule?? they send you by mail?? sorry for asking such a silly question, cos we apply through our church sister, not school    . it takes time.....
thanks in advance,
tina

醒目開學勳章 王國長老

tina,
用naughtymom條link, 入去入返小朋友個名就search到架喇
我有2個date因為有2個項目嘛   

個次個評判比評語時話可以唔雖要動作都ok嫁!

醒目開學勳章

dodo199906 寫道:
個次個評判比評語時話可以唔雖要動作都ok嫁!

其實每場比賽有幾多個評判??

yes!! i got it, 5/12!!

I've checked my daughter's time schedule. Thanks a lot.
Just want to have some experience. Don't be too nervous.

Charlotte_mom,

我今次都試下俾囡囡參加普通話,佢以前未參加過架。初試牛刀,希望佢唔好甩嘴啦。   

另唔該晒各位媽咪,咁我諗我主要都會要囡囡聲大D,讀準D,等佢搞掂呢兩part,先再諗加唔加動作啦。講真,都唔知加咩動作好,驚畫蛇添足。

Naughtymom

我囡囡也參加了,但在那裡會知道朗誦既題材有更改呢?  

醒目開學勳章 王國長老

羊咩咩太太
都係果條link, 睇syllabus amendment

醒目開學勳章 王國長老

naughtymom
我女女老師話, 評判主要"捉"d讀音, 例如舌面/舌尖, 前音/後音, 一聲/四聲分別, 你知廣東人讀普通話, 好易攪錯架嘛
你咁好quali, 有你照住, 女女怕咩wor   

i can check my son's .many thanks

Charlotte_mom

you are beautiful, thanks a billion.
羊咩咩太太
都係果條link, 睇syllabus amendment

死啦,乜你咁鬼好記性架。 千祈唔好提。萬一亞囡衰左,咁我咪好瘀。我仲要係BK行架。   

naughtymom
我女女老師話, 評判主要"捉"d讀音, 例如舌面/舌尖, 前音/後音, 一聲/四聲分別, 你知廣東人讀普通話, 好易攪錯架嘛
你咁好quali, 有你照住, 女女怕咩wor   
‹ 上一主題|下一主題