用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培正小一功課多
go

培正小一功課多 [複製鏈接]

培正小一功課多

我女兒在培正讀小一,功課好多,老師教書好快,我發現很多小朋友都不明白,和多位家長談過,不少小一生默書都不合格,太多功課做,小朋友沒時間玩。

Re: 培正小一功課多

間間都一樣係咁, 私校更緊要. 根本在職媽咪係應付唔到

好似有7-9樣呀!係唔係呀?

明若龍,

我打算同囡囡報下年小一,之前同一個喺培正讀到中三,依家喺英國讀緊書嘅男仔傾過,點解佢話培正係活動敎學嘅

囡囡幼稚園班主任話囡囡最好選活動敎學,如果要佢坐定定聽書,實悶死佢兼學唔到嘢,皆因集中唔到云云。   

你有咩高見?       

明若龍 寫道:
我女兒在培正讀小一,功課好多,老師教書好快,我發現很多小朋友都不明白,和多位家長談過,不少小一生默書都不合格,太多功課做,小朋友沒時間玩。

KTS has only 4 pieces of homework everyday. 2 tests and 2 exams in each academic yr.  Putonghau is the medium for Chinese lessons.....

我孩子在培正讀小一,開學至今,可於晚飯前完成功課的機會很少,很多時要做到十時才完成,如果要默書,更慘。

我個仔今年小二, 一樣做到 晚上10點, 英文dict 又深, 唔合格, 都好慘, 有時真想唔係到讀。   

Canton 寫道:
我孩子在培正讀小一,開學至今,可於晚飯前完成功課的機會很少,很多時要做到十時才完成,如果要默書,更慘。

My friend got divorce because of this school.

Jovis,

咁嚴重,關學校咩事?   

咁都關學校事 ?

Jovis 寫道:
My friend got divorce because of this school.

嘩好得人驚喎!      我今日先剛剛收到培正07' 小一報名表.....

wa....do until 10 o' clock~~ poor boy!!

chaimaa,

你幾時interview?囡囡11/11in.

知唔知駛唔駛考paper?

heidi.li

chaimaa 寫道:
嘩好得人驚喎!      我今日先剛剛收到培正07' 小一報名表.....

Hi wksin,

我個仔都係小二,有時做功課一樣要到十點, 想溫書都唔得, 加上佢不專心, 更加慘      以我所知, 培正在上年己經把程度加深了, 和以往有很大分別, 所以對我們這些在職媽媽十分辛苦      

我和每位家長談起,大家都認同培小一的功課多,我們的教育高層羅太8年的德政,甚麼求學不是求分數,放屁,如今她去icac做阿頭。
我深信大很多孩子都不明白老師講甚麼,回到家要家長來上課,學校責任交給老師,工作的父母怎麼搞。

真係唔明點解d學校好似係到鬥深, 你讀高半級我就要讀高一級, 有d仲話讀高1.5級到2級.  係咪有d本未倒置? 責任又推返落家長身上, 小朋友追唔上, 家長自己出去搵補習補到識為止.  學校好似競技場一樣只係用嚟鬥高分, 鬥名次.  我近年覺得呢d風氣愈來愈厲害, 真係苦了小朋友又苦了家長.

HI 2kidsma,

係啦, 都唔知點解要加深課程, 攪到d學生追到死死下, 又無成功感, 又無時間睇課外書, 好似讀書只為左考試默書咁, 所以今年我無幫細仔報培正小學。

2kidsma 寫道:
Hi wksin,

我個仔都係小二,有時做功課一樣要到十點, 想溫書都唔得, 加上佢不專心, 更加慘      以我所知, 培正在上年己經把程度加深了, 和以往有很大分別, 所以對我們這些在職媽媽十分辛苦      

My girl in P.2, i don't think they have too much homework.
She usually can finish all before I come back home- 7:00pm.
However, i agree the exam/test are quite difficult.
If your child did not take any extra lesson outside. you will easily fail in the test or exam.. especially the child is not very good memory... we are poor as a working mom.    
The child also got a lot of pressure too...

我個女都係P.2, 我又唔覺好多功課,佢會係學校做d, 然後係屋企做30-45mins, ok啦不算太多!
但最近那次英文默書就真係幾深,d英文幾長。而且數學評估習作就真係好深,有時大人都要諗吓!好似昨日中文 test就有5頁紙,今日english test就有6頁。
Kristytracy 寫道:
My girl in P.2, i don't think they have too much homework.
She usually can finish all before I come back home- 7:00pm.
However, i agree the exam/test are quite difficult.
If your child did not take any extra lesson outside. you will easily fail in the test or exam.. especially the child is not very good memory... we are poor as a working mom.    
The child also got a lot of pressure too...

今日測英文我都驚佢唔合格, 因為佢話唔識多過識       .  真係唔明人哋啲小朋友點解咁叻     , 自己的就追唔上.  
‹ 上一主題|下一主題