用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔仔返咗個月中學就有D堂唔鍾意上 ...
go

仔仔返咗個月中學就有D堂唔鍾意上 [複製鏈接]

仔仔返咗個月中學就有D堂唔鍾意上

話响噚日,仔仔同我講好鍾意上Day one D堂,咁我問點解啦,佢答我因為冇英文堂上,我再問佢你好唔盟咩?? (事關外籍老師上堂)佢答我盟七、八成啦,唔明佢會問後面同學喎!

已經有英文補習架啦!屎啦!好驚佢追唔上呀!   

Re: 仔仔返咗個月中學就有D堂唔鍾意上

我個女都有的堂唔喜歡上, 好似中史個的, 佢話好悶, 小朋友係咁無法啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我女都係有o的堂唔鐘意架, 好似世史咁, 因為宜家代課老師講野好悶, 原本既老師放產假, 要12月先再番來.
中文老師亦唔多鐘意, 佢最鐘意係英文老師, 希望阿女會越番學越鐘意啦.

tt,

我女女都有,day3唔係咁鍾意上,佢話嗰日d堂都係d理論既堂,有d悶,我打趣同佢講,你阿媽年代d堂仲悶呀,邊有你而家咁多姿采呀.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

你地do好D,呀仔果科係主科吖ma!驚佢會有壓力啫!

衰鬼其實駛乜咁緊張呀, 你緊張個仔仲緊張
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

嘻嘻!暫時佢do未識驚嘅!

提提大家...一定要留意子女升中後的表現

我在教會幫手照顧中學生。最近不約而同,認識了三位有情緒問題(如:思覺失調、焦慮症),他們都是升上中學後病發的。
有些未能適應升中轉變,或升上中學後被同學欺侮。

學校都提大我地升中既小朋友千其唔好比壓力佢同唔好話佢, 我依家完全任佢發展, 只係維持住好既關係同埋同佢傾下學校既野, 學業個方面我任由佢發展, 不過就好擔心佢學壞, 就泥佢唔病發我病發

Re: 仔仔返

我睇了孖T媽的post後,都問了阿囝,原來都係唔喜歡英文,佢答我話,'唔喜歡都要讀架啦!'
因為上了中學都唔見佢有乜野唔開心,我睇阿囝暫時都未有壓力 佢都會做完功課自覺地溫書。
反而我最擔心,都係驚佢學壞。
我覺得 sorlo 講得很對,維持良好既關係,比較容易了解子女身心發展。

sorlo,

話就話擔心佢學壞,倒頭嚟學業同樣擔心架。佢成鬼覺得升咗中就大個仔咁!成日揹個有成20-30磅書包,乜書都放晒落去,佢學挍雖然冇locker,得柜捅但又lock唔到,連本厚厚嘅map都成日揹着    想高都幾難   

孖T媽

你個仔唔執書包架? 點解放晒o的書入去呀? 我女都係得f.1有locker, f.2之後無啦, 因為學校話好多學生都放晒野係locker度, 成日唔記得拎番屋企同做功課, 地圖唔駛帶架, 你有無同佢傾過呀? 或者你打去學校問下好喎.

我個女咪一樣, 佢成日一到執書包時間就眼訓ZZZzzzz......查實係唔想執書包, 我由鬼得佢, 一段時間後, 都好無奈地執書包囉 :

我女反而唔會喎, 因為佢怕拎得多書, 所以每日都無執書包.

rclamlam,

我do諗著同學校傾傾架啦!佢呀爸do話重呀,男人do話重,咁你話係咪考重呀!有次踎低揹著佢書包差D扭親條腰tim ar!

無執書包????

d書實在好重, 一日有7科唔同既書要帶, 係咪想人
腰骨痛? 希望書商每2個chapter 一本書, 唔駛日日帶成個上學期既書返學,救命...!!!       

非常同意!   

maba 寫道:
d書實在好重, 一日有7科唔同既書要帶, 係咪想人
腰骨痛? 希望書商每2個chapter 一本書, 唔駛日日帶成個上學期既書返學,救命...!!!       

極之同意, 我仔仔個書包都係重到嚇親人, 出門口前想幫佢執番d唔需要帶番學ge書出嚟, 原來本本都係要用, 唯有比個袋佢裝咁d, 拎住一d响手, 條腰骨都冇咁傷Y   

依家呀女都係拎住個袋放書, 再揹書包
‹ 上一主題|下一主題