用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘宣小vs軒尼詩p.m.
go

九龍塘宣小vs軒尼詩p.m. [複製鏈接]

九龍塘宣小vs軒尼詩p.m.

Dear All parents,

How to choose?  Which one is better?  Pls advise
your comments.

Thanks.  

Re: 九龍塘宣小vs軒尼詩p.m.

有無人可給意見?

Where do you live?

Wong Tai Sin

簽名被屏蔽

Shirley73,

程度應該宣小深過軒小.  小一的書單都是宣小較深.

aps優點:
- 較近, 多Band 1學生, 校風好     

aps缺點:
- 要比錢$2755
- 無聯繫或直屬中學

軒小優點:
- 唔洗錢.  但褓母車車費要$1400-1500/月  
- 軒小小二開始分精英班, 每年約有20-30人入皇仁.

軒小缺點:
- 聽聞比較雜, 很多新移民
- 路程較遠, 返下午1:30-6:30, 時間不好用.  
- 入不到皇仁或庇利羅士, 便很大機會入聯繫中中.  

若住HK island or for sure he can study at
精英班, I will choose 軒小.   

咁aps升好嘅中學嘅%?
軒小都唔係guarantee入king's 同belilios

$亦是考慮之一
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

簽名被屏蔽

Dear Rinko,

My son will study 軒尼詩p.m. and now looking for school bus (From Laguna City Kwun Tong), do you have any suggestion.

Thanks

Tracy213,

I forget the phone no. but the driver is Mr. Wong.
His phone number is given at BK (I am not sure if it is at the topic of HK Wah Yan or 軒小).  I think he runs the route from HK Wan Yan to Kowloon.  Pick up around 12:00p.m. but no school bus after school because 6:30p.m is too late.  He says he will call me back later but no reply until today.  So, I don't know the school bus fee for one-way and he gives me roughly $1400 (包括去程及回程)  

Maybe you can leave your name, district & phone number to  百寶旅遊(軒小校車).  They may help you to find.   

我係樓主既話,一定揀宣小!!

軒官既優點:

(1) 唔使錢,但係車費都好犀利!!仲有,時間就係金錢!!單係放學,我估由灣仔返黃大仙,一個鐘都唔得,閒閒地個半鐘。咁細個小朋友,由午飯(佢一點半上堂,最遲都要12:45 係黃大仙上車,咁12:40 都要食完飯) 到夜晚 8點先有飯食!!   

(2) 有好既連繫中學,如皇仁,bps。宣道雖然無直屬/連繫中學,但佢升上好中學既人數都好勁。其實只要上到好中學就已足夠,使乜佢係有連繫定無關係。

rinko 寫道:
程度應該宣小深過軒小.  小一的書單都是宣小較深.

aps優點:
- 較近, 多Band 1學生, 校風好     

aps缺點:
- 要比錢$2755
- 無聯繫或直屬中學

軒小優點:
- 唔洗錢.  但褓母車車費要$1400-1500/月  
- 軒小小二開始分精英班, 每年約有20-30人入皇仁.

軒小缺點:
- 聽聞比較雜, 很多新移民
- 路程較遠, 返下午1:30-6:30, 時間不好用.  
- 入不到皇仁或庇利羅士, 便很大機會入聯繫中中.  

若住HK island or for sure he can study at
精英班, I will choose 軒小.   

我既理解:每年約有20-30人入皇仁並非一定係精英班top 20~30 wor,只係皇仁每年預留約20-30(?)個位俾軒小band 1 生攪珠咋wor。
Please correct me if I'm wrong!

TRY 芳姨(9205-0590),
SHE RUNS SCHOOLBUS FROM KOWLOON TO HK SIDE. :wink:

rinko 寫道:
有無人可給意見?

我會揀宣道.

Dear rinko,

我仔仔而家讀緊軒官下升小二,另外我姑仔嘅仔
係讀緊九龍塘宣小升小三,所以兩間學校都比較
熟悉,正如之前bk媽咪分析嘅優点同决点都好正確。

軒官下嘅優点:唔駛交學費、有好出名嘅联系中學,
(包括皇仁、庇理羅氐)不過都要成績好好至派到
唔係話一定派到,重有話晒都係官校所以政府投放
資源各方面都会比較關注。

軒官下嘅缺点:下午時間比較難安排D,同埋功課都
幾多(以一个小一生嚟計)必須小朋友做妥功課後
家長有時間跟進,小朋友整体至可以係學校攞到
均衡嘅成績。另外由於官校係派位嘅所以小一
嘅學生程度都幾參差,(有D程度好高、有D会偏低)
加上學校推行精英班制,將學生分成兩大成績組別,
容易令到學生同家長對成績有壓力。

宣道嘅優点:宣道係私小收生自由度控制係自己
學校度,學生德行同學業比較平均,加上宣小好着
重樂器呢科,從小一開始巳经必須由老師甄選小朋友
適合嘅樂器從中揀一種俾小朋友接受訓練,呢点注重
非學術性嘅培養,個人比較欣賞,雖然宣小冇联系
中學,但升中派位好有好高百分比入到英中。

宣道嘅缺点:
要交學費、雜費,每班收生人數偏多(40人)
全日制連午餐費用及保姆車費用大概接近$3800
一个月(未計持繼性學樂器科嘅費用)

反觀以上論点,你本身住黄大仙其實真係應該揀番
九龍塘宣小多過軒小,因為軒小係香港長遠嚟計
小朋友会好辛苦,(況且你列出比較嘅宣小,冇一方
面輸蝕俾軒小)抹開金錢嚟講,suggest你揀宣道
(除非你真係好心儀皇仁,而又有信心一定入到)

Dear sf3163 / Rinko,

Thanks a lot for your useful information. I've contacted  芳姨 and Mr. Wong, they could provide services to my son.

Regards

軒小校車:
Pick up at 12:30p.m., come back at 7:15p.m.
上課時間: 1:30-6:30p.m.

宣小校車:
Pick up at 6:30a.m., come back at 3:30p.m.
上課時間: 7:50a.m. - 2:30p.m.

我聴完宣小校車的電話後覺得好好笑, 重遠過過海.  
他們真係唔志在做生意.  

軒小校車:
Pick up at 12:30p.m., come back at 7:15p.m.
上課時間: 1:30-6:30p.m.

宣小校車:
Pick up at 6:30a.m., come back at 3:30p.m.
上課時間: 7:50a.m. - 2:30p.m.

我聴完宣小校車的電話後覺得好好笑, 重遠過過海.  
他們真係唔志在做生意.  

‹ 上一主題|下一主題